Bel fıtığı nasıl anlaşılır? Günümüzde pek çok kişinin sahip olduğu rahatsızlıklardan biri olan bel fıtığı, uzun süre oturmak, ağır kaldırmak, omurlarda oluşan ani gerilim, travma, yaşlanma ve fazla kilolu olmak gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bel fıtığı nasıl anlaşılır bir çok ağrısı olan insan tarafından merak edilmektedir. Çünkü bel fıtığının kısa sürede anlaşılması tedavi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bel fıtığının anlaşılmasını sağlayan pek çok semptom mevcuttur. Peki bel fıtığı nasıl anlaşılır? Bu noktada bel fıtığı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Ancak belirtiler, bel fıtığının şiddetine ve kişinin sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Bel fıtığı ve belirtileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak kişiye, bu rahatsızlığa karşı hızlı bir reaksiyon verme şansı kazandırır. Bunun için bel fıtığı nasıl anlaşılır öğrenilmelidir. Çünkü her ağrı fıtık anlamına gelmeyebilir.
İçindekiler
Bel Fıtığı Nedir ve Neden Oluşur?
Bel fıtığı, bel bölgesinde yer alan omurların arasındaki diskin kenar bölgelerinin yırtılması ve daha sonra bacaklara giden sinirlere ya da omuriliğe baskı yapmasının sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Genel olarak bel ve bacak üzerinde ağrıya neden olan fıtıklaşma, omurganın bel kısmının herhangi bir noktasında görülebilir. Bel bölgesindeki omurların arasında fıtıklaşma oluşmasına birçok farklı durum neden olabilir. Bel bölgesinde yer alan omurlar, vücut ağırlığının en fazla bindiği bölgedir. Ani hareketler ve zorlanma, bu bölgeye olması gerekenden daha fazla yük binmesine neden olur. Bu durum diskin zorlanarak yırtılması ile sonuçlanabilir. Ağır kaldırmanın da tetiklediği bel fıtığından korunmak için bu gibi hareketlerden kaçınmak ve dikkatli olmak büyük önem taşır. Aynı zamanda bel fıtığı oluşumunda yaşlanmanın da büyük bir etkisi mevcuttur. Bel fıtığı oluşumuna işaret eden belirtilerin ve dikkat edilmesi gereken noktaların öğrenilmesi hem bel fıtığından korunmak hem de erken dönemde tedavi almak için önemlidir. Bunun için bel fıtığı nasıl anlaşılır öğrenmelisiniz.
Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığı belirtileri genel olarak kalça, ayak ve bacaklar üzerinde ağrı yapar. Birçok hastada görülen bu ağrıların yanı sıra bel fıtığına işaret eden farklı belirtiler de bulunur.Bel fıtığı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı için belirtilerin tespiti gereklidir. Hastadan hastaya semptomlar farklılık gösterse de bel fıtığı varlığında sık görülen belirtilerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:
- Ayaklarda uyuşma hissi,
- Yürürken zorlanma,
- Ani kas güçsüzlükleri,
- Çabuk yorulma,
- Geceleri şiddeti artan ağrılar,
- İlerleyen fıtıklaşmalarda kısa mesafeli yürüyüşlerde zorlanma,
- Fıtığın etki ettiği bölgelerde kaşınma ve karıncalanma hissi,
- Bacak ve bel bölgesinde yanma hissi,
- Denge kaybı,
- İdrar tutamama.
Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Bel fıtığının tedavisinde pek çok farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler hastalığın şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Hastaya bel fıtığı teşhisi koyulduktan sonra hekim, rahatsızlığın şiddetine, ilerlemesine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak tedaviyi planlar. İleri seviyedeki bel fıtığının tedavi edilmesinde cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Hastanın günlük yaşamını etkileyen, yaşam kalitesinin düşmesine yol açan vakalarda ise cerrahi tedaviler hızlı ve etkili bir çözüm sunar. Ameliyat ihtiyacı olmayan hastalar için çeşitli ilaç tedavileri de uygulanabilir. Bu ilaçlar fıtığın etkilerini azaltarak hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Bununla birlikte fiziksel hareketlere bağlı oluşan bel fıtığı için istirahat ve fizik tedavi yöntemleri de önerilebilir. Belirli bir süre ilaç ve fizik tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ise tekrar cerrahi operasyon düşünülebilir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak ultrasonik ısıtma, sıcak uygulama, soğuk baskı uygulama, elektrik uyarıları da doktorların hastanın durumuna göre tercih edebileceği tedavi yöntemleri arasında yer alır. Siz de bel fıtığı ve diğer rahatsızlıklar hakkında aklınıza takılan tüm sorular için web sitemizi ziyaret edebilir ve uzmanların görüşlerinden faydalanarak aradığınız yanıtlara ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Kaynakça: