Bebekler yenidoğan döneminde ve süt çocuğu döneminin ilk evrelerinde henüz annelerinden başka bir yerde kavrayamadıklarından anne kucağına ve anne sıcaklığına muhtaç durumdadır. Evresindeki bebeklerin oldukça yeni bir ortam olan dünyaya alışmaları için belirli bir zamanine değişen zamanine vardır. Henüz anne karnındaki rahatlığı ve güvenli ortamı unutmamış olan bebeklere, daha huzurlu, güvende ve rahat hissettirmek için beyaz gürültü adı verilen, beyaz gürültü olan sesler dinletilir. Bunlar bebeklere anne karnında duydukları sesleri hatırlatarak daha güvende hissetmelerine yardımcı olur.
İçindekiler
Beyaz Gürültü Nedir?
Beyaz gürültü, çok sayıda farklı sesin birleşerek oluşturduğu ya da tek bir ses tipiyle de gerçekleşebilen anne karnındaki sesleri taklit eden veya hatırlatan seslerin hepsidür. Örneğin, çamaşır makinesi sesi, elektrikli süpürge sesi, deniz dalgası, yağmur sesi, fön makinesi sesi, ses sesleri ve daha birçok ses tipi beyaz gürültü sayılabilir. Beyaz gürültü, özellikle ses frekansının bir araya gelmesiyle oluşur. Bebekler üzerinde yüksek oranda tesir edici, avutucu bir rol oynadığı çok sayıda araştırmada belirtilmiştir. Uyumakta güçlük çeken bebekler, kolik bebekler, gaz sancısı geçen bebekler ve uykusunda kısa aralıklarla sık sık uyanan bebekler beyaz gürültü sakinleşerek oldukça hızlı bir şekilde uykuya dalabilir. Ancak bebeklerin daha rahat uyumasını sağlama beyaz gürültülerin uzun süreler boyunca dinletilmesi de problem oluşturabilir. Bu tür, beyaz gürültülerin onun uykuda en fazla saat kullanma süresi dinletilmesi.
Beyaz gürültüler özellikle bebeklerin huzurlu hissetmeleri konusunda etkilidir. Diğer ninniler, şarkılar ve sesler bebekleri sakinleştirerek uykuya dalmalarına yardımcı olabilir. Ancak beyaz gürültüler gibi bebeklere güven ve huzur veremez. Bebekler içinde onlarca farklı sesin bulunduğu yerde bir ortamdadır. Kalp atışı ve diğer iç organların seslerini duyabildikleri gibi, annelerinin sesini ve diğer dış seslerin duyarlar. Rahim içinde gürültülü ortama doğal olarak alışmış olan bebekler, dünyaya geldiklerinde oldukça sessiz bir ortamla karşlılaşır. Bu sessizlik bazı bebeklerde tedirginlik sağlayabilir ve güvende hissetmek konusunda zorlanabilirler. Beyaz gürültüler, işte tam da bu devreye girerek bebeklerin sakinleşmesini ve tedirginliklerinin giderilmesini sağlar.
Beyaz Gürültü Zararlı mıdır?
Bebekleri uyutmak ve sakinleştirmek için tercih edilen uygulamalar arasında yer alan beyaz gürültü, kimi anne ve babalar ile şüpheyle karşılanır. Halk arasında, bebeğe düzenli olarak beyaz gürültü dinletmenin zararlı olabileceğine dair bir inanış bulunur. Beyaz gürültünün doğrudan bir zararı olmasa da kimi bebekler bu sesten diğerleri kadar hoşlanmayabilir ve bu durum da bebeğinizin dolaylı yoldan zarar görmesine yol olabilir. Bebeğiniz beyaz gürültüde rahatlamıyorsa ve daha stresli bir hâl alıyorsa, bu yöntemi kullanmaman yarar bulunur.
Sessiz duyma yeteneğine sahip olan ve sessiz ortamlarda daha güvende bebekler, olumsuz gürültüye maruz kalmaları durumunda olumsuz bir psikolojiye girebilir. Bebeğinizin beyaz gürültüden hoşlanıp hoşlanmadığını anlayabilirsiniz. Eğer sesi açtıktan sonra bebeğiniz 30 saniye içinde rahatlamıyor, ikinci ağlamaya ve huzursuz bir sırayla hareket eden, bebeğinizin beyaz gürültü için uygun rahatlıkla söylenebilir. Beyaz gürültüyü sevmeyen bebeklerde bu yöntemi uygulamak bazı zararlara yol açabilir:
- Bebeğiniz beyaz gürültüden rahatsız oluyor ya da korkuyorsa, bu sesi uzun süre duyması değiştirme güvensiz tıslayabilir ve daha çok ağlamaya başlayabilir.
- Beyaz gürültüden hoşlanmayan bebekler, annelerine ve babalarına daha fazla eğlenmek ve gürültü düzenleri bozulabilir.
- Beyaz gürültüden rahatsız olan bebekler, bu rahatsızlıklarını fiziksel olarak da yansıtabilir. Korku ve stresli bebeğinizde sindirim ve çeşitli cilt problemleri ortaya çıkabilir.
Bazı uzmanlar, beyaz gürültünün bu sesle rahatlayan çocuklarda bağımlılık oluşturabilir ve ilerleyen işitme problemlerine yol açabilir. Bu sorun kaynağı kaynağı beyaz gürültü değil, sesi sınırsız süre ve şiddettir. Bu gibi bebeğiniz beyaz gürültü dinlerken rahatlasa bile dinleme size kısa tutmanız ve yüksek ses seviyelerine çıkmınız.
Beyaz Gürültü Gerçekten Uyumaya Yardımcı Olur mu?
Beyaz gürültü, rahatlama ve güvende hissetme duygularını tetiklendiğinde uykuya yardımcı olur. Bu zamanı unutulmaması gereken, beyaz gürültünün sadece bir destek unsuru olarak şifresidir. Bebekler, özellikle yaşamlarının ilk 6 uykuya dalarken anne ya da baba desteğine ihtiyaç duyar ve yalnız uyumakta zorlanır. Bu yüzden bebeğin uyuması için beyaz gürültüyü açmak ve sonrasında bebeği bırakmak olumsuz sonuçlara yol açar. Bebeğinizi beyaz gürültüyle uyuturken takip edebilirsiniz:
- Bebeğinizi kucağınıza alabilir ve bir elinizi sırtına koyarak bebeğinizin güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.
- Aynı anda bebeğinizi emzirerek ya da biberona sağladığınız anne sütüyle besleyerek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Ortam ışığını loş seviyeye ayarlamanız da son derece önemlidir. Bu sayede hem bebeğinizi uykuya hazırlayabilir hem de bebeğinizin karanlıktan korkmasının önüne geçebilirsiniz. Eger uyutma gündüzsanız, perdeleri çekebilirsiniz.
- Adımların adımlarını gerçekleştirirken beyaz gürültü hafif seste olabilir ve uzak bir bebeğinize dinletebilirsiniz.
- Bebeğiniz uykuya daldıktan sonra beyaz gürültü çalma cihazı kapatabilir ve böylece uzun süre boyunca beyaz gürültüsüce yüzeyde olabilir.
Beyaz Gürültü Nasıl Kullanılmalı?
Beyaz gürültü, farklı cihazlardan elde edilebilen bir ses olması çok çok farklı kullanılabilir. Bu anı belirleyici detay bebeğinizin hangi sese olumlu tepki verdiğidir. Kimi bebekler, elektrikli süpürge ve saç kurutma makinesi gibi cihazlar çalıştırıldığında beyaz gürültüde rahatlarken, kimi bebeklerde çalışarak rahatsız olur. Bu durumda cep telefonu ya da beyaz gürültü üzerine cihazlar cihazlar için tetkik edilebilir. Cep telefonu, tablet, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, akıllı televizyon gibi dijitallardan internete girebilir ve beyaz gürültü içeren ses ve videoyu çalıştırabilirsiniz. Bebeğinizin hangi sesle daha fazla rahatladığını keşfedebilir ve sonrasında aynı kaynak kaynağı. Doğumdan sonraki ilk 6 aylık dönem, bebeklerin düşünmek ve değişime tepki bir süreçtir. Bu arada bebeklerin alıştığı ve olumlu tepki gösterdiği davranışları tekrarlamanız, bebeğinizin güvende hissetmesi büyük önem taşır. Beyaz gürültü konusunda da beyaz bebeğinizin alışkanlıklarına saygı duymanız ve daima en sevmek gürültü kaynağını açmanız, sesten daha fazla yararlanmanıza yardımcı olur.
Beyaz gürültüyü doğru boyutta bebeğinizin doğru boyutu büyük önem taşımak. Bebeğinizi gereğinden daha uzun bir süre boyunca beyaz gürültüyle uyutmanız, bebeğinizin kendiliğinden uykuya dalma alışkanlığı kazanmasını engelleyebilir. Beyaz gürültü, bebeklerin dünyaya adapte edilme süreçlerinde faydalanılan yardımcı bir unsurdur. Bu kadar bebeğiniz anne karnının dışındaki alıştıkça, adaptasyon öğelerinin da yavaşlatılması için yavaşlatılması. 6. ay dolduktan sonra beyaz gürültü azaltabilir ve bebeğinizi gürültü olmadan uyumaya alıştırmaya başlayabilirsiniz. Gürültü kaynağını her gün daha uzağa koyarak ve daha kısa süre çalıştırarak kademeli bir geçiş yapabilir ve bebeğinizi sessiz bir uyumaya hazırlayabilirsiniz.
Kaynakça: https://hekim.pro/tr/beyaz-gurultu-nedir-beyaz-gurultu-zararli-midir/