Biberon çürüğü, halen biberon ve emzik kullanan çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir ağız ve diş sağlığı problemidir. Çocuğun ön dişlerinin kök bölümlerinde oluşan biberon çürüklerinin erkenden teşhis edilmesi son derece önemlidir. Teşhis ve tedavi edilmemesi durumunda çeşitli enfeksiyonlara ve diş kayıplarına yol açan biberon çürüğü, tüm anne ve babaların dikkat etmesi gereken konular arasında yer alır.
İçindekiler
Biberon çürüğü, biberon çağındaki çocukların ön dişlerinde, kök ile orta kısım arasındaki bölgede oluşan çürüklere verilen isimdir. Biberonla içirilen şekerli gıdalar nedeniyle bu ismi alan biberon çürüğü, son derece önem verilmesi gereken bir sağlık problemidir. Erken evrede yakalanmama durumunda hızla ilerleyen biberon çürüğü, çocuğunuzun sağlıklı dişlerini kaybetmesine neden olabilir. Biberon ve emzik kullanan her yaşta çocukta karşılaşabileceğiniz bu çürük türü, iltihaplanma sebebiyle çocuğunuzun genel sağlık durumuna da zarar verebilir.
Biberon çürüğünün temel sebebi, çocuklarda ağız ve diş hijyeninin ihmal edilmesidir. Biberonla içirilen sütlerde bulunan şeker, çocukların diş minelerine zarar verir. Yetişkin insanlara göre daha hassas bir diş yapısına sahip olan çocuklar, biberon aracılığıyla içirilen içeceklerdeki şekerlerden daha çok etkilenir ve bu nedenle de ağız bakımı ihmal edilen çocukların diş mineleri aşınmaya uğrar. Biberon çürüğünün oluşumu için çocuğunuzun içeceğine yapay tatlandırıcı katmanız şart değildir. Anne sütü ve inek sütü içinde doğal olarak bulunan şeker miktarı da çocuğunuzun dişine zarar verebilir. Ayrıca çocukların emziklerinin şerbete, reçele, pekmeze ve bala batırılması da biberon çürüğünü tetikleyen sebepler arasındadır.
Biberon çürüğü, ilk olarak diş diplerinde beyaz noktaların oluşumuyla ortaya çıkar. Bu evrede tespit edilen biberon çürükleri, gerekli tıbbi tedbirlerin alınmasıyla kontrol altında tutulabilir. Beyaz noktaların önemsenmemesi durumunda deforme alan zamanla genişler ve sonrasında diş çürüğü meydana gelir. Biberon çürüğü, dışarıdan kolaylıkla tespit edilebilen bir durumdur. Ayrıca diş eti hassasiyeti, kanama, ateş, ağızda koku oluşumu gibi durumlar da erken evre biberon çürüğüne işaret edebilir.
Biberon çürüğü tedavisinde diş çürüğünün yaygınlığına ve boyutuna bağlı şekilde farklı yöntemler uygulanabilir. Bu noktada sorunun erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir ve tedavi sürecini kolaylaştırır. Dolayısıyla ebeveynlerin; bebeklerinin diş kontrollerini düzenli olarak yapması ve çocuklarının diş gelişimlerine özen göstermesi önerilir. Biberon çürüğü tedavileri ağırlıklı olarak anne ya da babanın kucağında gerçekleşir. Diş çürüğü şiddetine bağlı olarak bazı tedavi yöntemlerinde çocuğun uyutulması da gerekebilir.
Başlangıç aşamasındaki biberon çürüklerinin tedavisi için dolgu yöntemi kullanılabilirken ilerlemiş şikayetlerde dişin çekilmesi zorunluluğu ortaya çıkabilir. Dolgu tedavisinde dişin çürük olan kısmı temizlenir ve bu noktaya geçici ya da kalıcı dolgu maddesi uygulanır. Çürüğün biraz daha fazla ilerlediği durumlarda dişlerin canlı kısımlarına kadar kanal tedavisi uygulaması da yapılabilir. Biberon çürüğü oluşmuş olan dişler kısa sürede tedavi edilmezse dişlerde ağrı oluşabilir ve iltihap görülebilir. Özellikle iltihaplı ve ağrıyan dişler; bebeklerin fazla huzursuz olmasına neden olurken beslenme düzenlerinin de bozulmasına sebebiyet verebilir. Üstelik iltihap; alttan gelecek olan yeni ve kalıcı dişlerin de etkilenmesine ve şeklinin bozulmasına yol açabilir. Böyle bir durumda ise çocuklarda çeşitli konuşma problemleri meydana gelebilir. Dolayısıyla biberon çürüğünü mümkün olabildiğince erken tespit etmenin ve tedavisine hızla başlamanın faydası olur.
Biberon çürüğünün tedavi edilmemesi, çocuğunuzun çok sayıda diş kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Çürüğün altı yaş dişleri olarak bilinen kalıcı diş grubuna bulaşması ise ciddi bir sorundur. Altı yaş dişleri, süt dişlerinden farklı olarak süreç içinde yenilenmez ve bu dişlerin kaybedilmesi durumunda implant yöntemine başvurmanız gerekebilir. Bu gibi kalıcı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için çocuğunuzun diş sağlığına büyük özen göstermeniz tavsiye edilir.
Bebeklerde ortaya çıkan biberon çürüklerinin tedavisi bir miktar güç olabildiği için koruyucu önlemleri erkenden almak büyük avantajlar sağlar. Bu doğrultuda ebeveynler bebeklerinin gece ağızlarında biberon ile uyuma alışkanlığını bırakmalarını sağlayabilirler. Mümkün olduğunca bebeğin beslendikten sonra uyutulması önerilir. Aynı zamanda biberonun içinde bulunan süte; pekmez, bal ya da şeker gibi doğal veya yapay tatlandırıcıların ilave edilmesi tavsiye edilmez. Bebekler beslendikten sonra su içirilmesi de biberon çürüklerini önleme konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Ebeveynler; bebeklerinin dişleri ilk çıkmaya başladığı andan itibaren beslenmeden sonra temiz ve ıslak bir bezle dişleri silme yöntemini de uygulayabilirler.
Referans:
http://www.tdb.org.tr/userfiles/files/PDF_CocuklardaAgizDisSagligi/1_BebeklerdeDisCurugu.pdf
https://dergipark.org.tr/tr/download/issue-file/7111
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…