Bebek bakım sürecinde özel olarak ilgilenmeniz gereken konulardan biri biberon bakımıdır. Bebeğinizin hijyenini ve sağlığını doğrudan ilgilendiren biberon temizliği, dikkat edilmediği zamanlarda çeşitli enfeksiyonların ve rahatsızlıkların oluşumuna neden olabilir. Peki bebeğinizin biberonunu nasıl temizlemeniz gerekir, biliyor musunuz? İşte biberon temizleme hakkında dikkat etmeniz gereken tüm detaylar…
İçindekiler
Biberon Temizliği Neden Önemlidir?
Biberonlar, bebeğinizin ağzıyla doğrudan temas eder ve bu nedenle de oral yolla bulaşan mikrop, bakteri ve virüsler konusunda büyük risk taşır. Bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan bebekler, yetişkin metabolizmalarının kolayca tolere edebileceği mikrop ve bakterilerle karşılaşmaları durumunda çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir. Bebeğinizin enfeksiyon, ishal, kabızlık, yüksek ateş gibi sağlık sorunları yaşamaması için biberon temizliğini son derece dikkatli bir şekilde gerçekleştirmeniz önerilir.
Adım Adım Biberon Temizliği
Biberon temizliğinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, biberonu her türlü mikroorganizmadan arındırmanızdır. Biberonlar, ağırlıklı olarak bebeklere süt verme amacıyla kullanıldığı için her an bakteri oluşumu riski altındadırlar. Bu nedenle de biberonları her kullanımdan sonra detaylı bir şekilde temizlemenizde yarar bulunur. Biberonları her kullanımdan sonra tamamen boşaltmanız ve sıcak sudan geçirmeniz önerilir. Suyla duruladıktan sonra ise biberonlar için özel olarak üretilen temizlik fırçalarından yararlanarak mikro boyuttaki lekeleri ortadan kaldırabilir ve bakteri oluşumlarını dağıtabilirsiniz. Bu iki işlem, biberonun temiz bir görünüme kavuşması için yeterli olsa da gözle görünmeyen mikrop ve bakteriler biberon içindeki varlıklarını halen sürdürüyor olabilir. Bu duruma tedbir alma amacıyla biberonunuzu buhar makinesinde sterilize edebilir ya da suda kaynatarak mikroplardan arındırabilirsiniz.
Biberon Bulaşık Makinesinde Yıkanır mı?
Biberonların bulaşık makinesinde yıkanması, pek çok uzmana göre tehlikeli bir işlemdir. Bulaşık makinesinde yer alan diğer tabak ve bardaklardaki mikroplar, yıkama işlemi esnasında biberona bulaşabilir ve çocuğunuzu hasta edebilir. Bulaşık makinelerinde kullanılan deterjan, parlatıcı ve makine tuzları da bebeğinizin ağız sağlığına zarar verebilir. Tıpkı çamaşır yıkarken olduğu gibi bulaşık yıkarken de yetişkinlere yönelik ürünlerin bebeğinize ait eşyalara temasından kaçınmanız tavsiye edilir. Bu sebeple de biberonların daima tek başlarına yıkanmaları ve başka bulaşıklarla temas ettirilmemeleri önemlidir.
Biberon Kaynatma Nedir?
Biberon kaynatma, biberon temizliğinde kullanılan geleneksel ve son derece etkili bir yöntemdir. Bebeğinizin biberonunu düzenli olarak kaynatarak bakteri ve mikroplardan arındırabilir ve bu sayede bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Biberon kaynatma işlemi için yüksek ısıya dayanıklı cam biberon modellerinden tercih etmeniz önemlidir. Plastik biberonlar ya da yüksek ısıyı kaldıramayacak incelikteki biberonlar, kaynatma işlemi esnasında deformasyona uğrayabilir. Biberonu kaynatmak için temiz bir tencereye yarıya kadar su doldurmanız ve bu suyu 5 dakika boyunca kaynatmanız önerilir. Dilerseniz daha etkili olması için temizlik suyuna sirke ya da karbonat da ekleyebilirsiniz. Su kaynadıktan sonra bebeğinizin biberonlarını suya atarak 5 dakika daha kaynatabilirsiniz. Sonrasında suyun altını kapatarak biberonunuzu fırçayla temizleyip kurulayarak işlemi sona erdirebilirsiniz. Eğer biberonu yalnızca suda kaynattıysanız, fırçalama ve kurulama dışında herhangi bir ek işlem uygulamanıza gerek yoktur.
Kaynayan suya sirke ya da karbonat atmanız durumunda ise bu ürünlerin tadının bebeğinize geçmemesi için kaynama sonrasında temiz suyla durulama işlemi yapmanız tavsiye edilir. Durulama işlemini yapmadan önce biberon soğuyana kadar birkaç dakika beklemeniz ve durulama suyunun hafif sıcak olması da son derece önemlidir. Aksi durumda biberonda ani ısı değişiminden kaynaklanan çatlak ve kırıklar oluşabilir. Biberon kaynatma işlemini haftada en az bir ya da iki kez tekrarlayarak bebeğinizin oral yolla hastalık kapma riskini en aza indirebilirsiniz.
Referans:
https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/bottle-feeding/bottle-feeding-equipment
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/cleaning-and-sterilising-baby-bottles