Bebek

Bıngıldak Nedir?

Bıngıldak, beynin dokusunu saran beyin zarlarını ve kafatasını koruyan bölgelerden birine verilen isimdir. İnsan kafatası birden fazla kemikten oluşmaktadır. Bebeğin anne karnında olduğu dönemde ise söz konusu kemikler birleştirici hat yani suturlar ve bıngıldak olarak isimlendirilen baklava şeklindeki bölgelerden oluşmaktadır. Yani bıngıldak kafatasını koruyan kemiklerin birleşme noktasının arasında yer olan bölge olarak açıklanabilmektedir. Doğumdan önce bebeklerde 6 tane bıngıldak bulunmaktadır. Doğumdan sonra ise 5 adet bıngıldak kapanır ve sadece ön bıngıldak kalır.

Bıngıldak kafatası kemikleri arasındaki bulunan boşlukta oluşmaktadır. Deri altı yağ dokusu ve saçlı deri ile kapatılmaktadır. Bıngıldak genellikle 12 ile 18 ay arasında kapanmaktadır. Nadir olarak gözükse de bazı çocuklarda arka bıngıldak açık kalabilir. Bunun da 3 ay içerisinde kapanması gerekmektedir. Bıngıldağın erken kapandığı durumlarda suturalar yardımı ile baş büyümesi devam eder. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında sık sık baş çevresinin ölçülmesi gerekmektedir.

Bıngıldak Hassas Bir Yapıda Mıdır?

Yenidoğan bebekler oldukça korumasız ve hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle beyinlerinin de korunabilmesi için bıngıldak adı verilen koruyucu bir zar ile dünyaya gelirler. Bıngıldak sayesinde beyin koruma altına alınmış olur. Bıngıldak pek çok kişi tarafından hassas olarak bilinmektedir. Ancak bıngıldağın hassas olduğunu ifade edebilmek mümkün değildir.  Bıngıldak çok sert bir darbe almadığı süreci hafif çarpmalar nedeni ile herhangi bir zarar görmez. Bebekler doğduklarında tam olarak gelişmemiş bir yapıya sahiptir. Bu nedenle başları son şeklini almamıştır. Esnek olan yapı kemiklerin üstüne gelip kafatasına esneklik kazandırarak doğumun kolay gerçekleşmesini sağlar. Doğumdan sonra ise bebeğin kafatası son halini almaya başlar.

Bıngıldağın Görevi Nedir?

Bıngıldağın iki önemli görevi bulunmaktadır. Bunlardan biri doğum sırasında bebeğin doğum kanalından kolayca geçebilmesini sağlamaktır. Bu görevlerden bir diğeri ise bebeklerin kafa kemiklerinin büyümesine uyum sağlamasıdır. Bebekler ilk iki yılda çok hızlı bir şekilde büyüdükleri için kafa kemikleri ile uyum sağlayamazlar. Kemikler arasındaki birleşme yer ve bıngıldak sayesinde kafa büyür ve beyin dokusuna herhangi bir zarar gelmez.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf

https://www.ttb.org.tr/sted/sted0305/onsoru.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago