Okula dönüş ile birlikte ders çalışma programı önemi de artıyor. Bir eyleme odaklanmak ve bu odağı korumak hemen herkes için bazı zamanlarda zorlayıcı olabilir. Özellikle çocukların dikkatinin hızlı bir şekilde dağılması, ders çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların ders çalıştıkları zaman dilimini tamamlamaları ve zamanın verimli geçmesini sağlayabilecek bazı yöntemler mevcuttur. Ders çalışma programı hazırlamak, çocuğunuzun geçirdiği vakti belirli bir düzene sokmanıza yardımcı olur. Çocuğunuzun hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıran bu düzen, gereğinden uzun süre ile ders çalışmasının önüne geçerek verimliliğinin artmasına ve motivasyonunu korumasına katkıda bulunur. Verimli ders çalışma düzenini sağlayan iyi hazırlanmış bir program, etkisini kısa sürede gözler önüne serer. Peki verimli bir ders çalışma programı nasıl düzenlenmeli?
İçindekiler
Ders Çalışma Programı Nasıl Düzenlenir?
Ders çalışma programını, çocukların yeteneklerine, ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmek programdan alınan verimin artmasını ve çocukların daha kolay odaklanmasını sağlar. Kişiye özel bir şekilde hazırlanan programlar ile beklentileri karşılamak çok daha kolay olur. Hazırlık aşamasında programın ne kadar süre devam edeceğini belirleyebilirsiniz. Program hazırlanırken gerçekçi düşünmek ve çocukların verimliliğini ön planda tutmak gerekir. Daha sonra zaman aralıkları, ders süreleri ve molalarını düzenleyebilirsiniz. Özellikle mola zamanlamaları çocukların motivasyonları açısından oldukça önemlidir. Çalışma programını hazırlamadan, öncelikli derslerin belirlenmesi ve bu derslere odaklı bir program hazırlanması alınan verimin yüksek olmasına katkıda bulunur. Program hazırlığında ödül sisteminin kullanılması bazı çocukların daha istekli olmasını sağlayabilir. Program hazırlarken çocukların oyun, eğlenme ve uyku vakitlerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Aksi takdirde çocuklar için ders çalışmak daha az sevilen bir aktivite haline gelebilir. Ders çalışma programı düzenlenirken çocuğunuzun fikirlerini dikkate almanız ve isteklerini göz ardı etmemeniz büyük fayda sağlar. Bunların yanı sıra ders çalışma programı zaman yönetimi oldukça önemlidir.
Ders Çalışma Programı Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?
Verimli ders çalışma noktasında en önemli unsurlardan biri zaman yönetimidir. Planlı bir şekilde ders çalışılması, düzenin ve motivasyonun sağlanmasına katkıda bulunur. Çocukların dikkatinin hızlı bir şekilde dağıldığı göz önünde bulundurulduğunda zaman yönetiminin önemi onlar için daha da yüksektir. Ders çalışmada zaman yönetimi için uygulanabilecek belirli yöntemler mevcuttur. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına ve kişisel özelliklerine bağlı olarak ayarlayabileceğiniz saat aralıklarının gereğinden uzun veya kısa olmaması gerekir. Program hazırlanırken ders sürelerini ve molaları eşit parçalara ayırmak, çocukların sıkılmasının önleyebilir. Böylece çocuklar, molalardan sonra derse olan ilgilerini kaybetmeden çalışmaya kaldıkları yerden devam edebilir. Zaman yönetiminde uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise günlük ve haftalık düzenlemeleri önceden belirlemenizdir. Bu şekilde çocuklar çalışmanın yanı sıra eğlenmeye ve sosyalleşmeye de gerekli zamanı bularak çalışmaktan sıkılmaz.
Çocuğum Ders Çalışmıyor Diyorsanız Bu Yöntemleri Uygulayabilirsiniz
Öğretmen ve ebeveynlerin sıklıkla karşılaştıkları çocukların ders çalışmama problemi için uygulanabilecek belirli yöntemler vardır. Böyle bir durumda çocuklara nasıl yaklaşıldığı oldukça önemlidir. Çocuğunuz ders çalışmıyorsa uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
- Çocuklara yaklaşırken onların beklentilerini göz önünde bulundurmak gerekir. Hiç ders çalışmak istemeyen çocuklar için kısa süreli ders saatleri ve daha uzun süreli oyun saatleri ayarlanabilir.
- Çocukları motive etmek ders çalışma sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Bazı zamanlarda onları, belirlenen ders süresinin üzerine çıkmaları için teşvik edebilir ve daha sonra onlara ne kadar başarılı olduklarını hatırlatabilirsiniz.
- Çocuğunuz çalışmaya başladığı andan itibaren programda belirtilen ders saatlerine uymasını sağlamalısınız. Bir kronometre veya çalar saat yardımıyla bu süreyi tamamlamasını sağlamanız otokontrolü kolaylaştırır.
- Çocuğunuzun çalışma alışkanlığı edinmesi için oluşturulan programa en az 2-3 hafta boyunca devam etmelisiniz. Bu süre sonunda çocuğunuzla konuşarak, programı gözden geçirebilir ve ders sürelerini uzatabilirsiniz.
Ders çalışma programı süreci ve diğer konularda aklınıza takılan tüm soruların yanıtları için uzmanların görüşlerinden faydalanabilirsiniz.
Kaynakça: