Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte çocuklara sorulacak sorular… Günlük hayatta en sık kullanılan beceriler sırasıyla dinleme becerisi ve konuşma becerisidir. Özellikle dinleme becerisi, anne karnında gelişmeye başlar. Doğumdan sonra da konuşma becerisi gelişir. Gelişim süreci boyunca çocuklar, temel dil becerilerini sürekli iyileştirirler ancak bu süreçte dışarıdan desteğe de ihtiyaç duyarlar. Özellikle onlarla sürekli iletişim kurmak hem konuşma hem de dinleme becerisini doğrudan geliştirebilir. Bu aşamada da anne babalara büyük sorumluluk düşer. Hem annenin hem de babanın çalıştığı durumlarda çocukla iletişim kurmak için yeterince zaman bulunamayabilir. Bu da becerilerin gelişimini geciktirebilir veya zayıflatabilir.
Dil boyutunun yanı sıra çocuklarla kaliteli sohbetler yapamamak onların yalnız hissetmelerine, düşüncelerini ifade edememelerine ve kendi içlerine kapanmalarına yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuzla verimli sohbetler yapmanız, sohbeti ilerletmek için sorular sormanız onunla bağlantı kurabilmenize yardımcı olabilir. Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize de olanak tanır. Yazının devamında çocuklara sorulacak sorular hakkında bilgi edinebilir ve çocuğunuzla iletişiminizi daha kaliteli ve verimli hâle getirebilirsiniz.
İçindekiler
- Çocuklarla Sohbet Etmenin Önemi ve Dil Gelişimine Katkıları
- Çocuğunuzla Sürekli Sohbet Etmeniz Onun Psikolojisini Nasıl Etkiler?
- Çocuğunuzla Sohbetinizi İlerletebilmek İçin Sorabileceğiniz Sorular
- Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklara Sorulacak Sorular – Çocuk Soruları
- İlkokul Çağındaki Çocuklara Sorulacak Sorular
Çocuklarla Sohbet Etmenin Önemi ve Dil Gelişimine Katkıları
İnsanın kendini ifade edebilmesi, yaşadıklarını karşı tarafa aktarabilmesi ve duygularını ve düşüncelerini paylaşabilmesi günlük hayatın işleyişi için son derece önemlidir. Konuşma, anlamadan anlatmaya, telaffuzdan iletişime kadar iç içe geçmiş süreçler bütünüdür. Konuşma, bireyin hem başarısını etkiler hem de özel hayatını güçlendirir. Güzel ve anlaşılır bir konuşma, başarılı ve kaliteli iletişimin ayrılmaz parçalarındandır. Kimi kaynaklarda bir sanat olarak adlandırılan konuşma; etkili, düzenli ve verimli olmalıdır. Ne kadar etkili ve düzenli bir sohbet gerçekleştirirseniz bu sohbetin sonucundan o kadar verim ve başarı elde edebilirsiniz.
Konuşma, küçük yaşlardan itibaren iletişim kurma ihtiyacı sonucu gelişir. İnsanlar arasındaki iletişimi ve etkileşimi sağlayan en yaygın araç olan konuşma, %30 oranla en sık kullanılan ikinci dil becerisidir. Sözlü iletişimde başarı, etkili bir biçimde dinleyip etkili bir biçimde konuşabilmeye bağlıdır. Buna bağlı olarak az gelişmiş iletişim becerileri, günlük hayatı olumsuz yönde etkiler.
Tüm bunlar dil gelişiminin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun kanıtı olarak sayılabilir. Durum böyle olunca da küçük yaşlardan itibaren ebeveynleriyle, akranlarıyla ve çevresindeki diğer kişilerle kaliteli sohbetler eden, düşüncelerini üzerinde düşünerek, net bir biçimde karşı tarafa ileten çocuklar, okul hayatında, ilerleyen yaşlarda iş hayatında ve özel yaşamında kendini daha rahat ifade edebilir.
Çocuklarla sohbet etmenin temelinde hem konuşma hem de dinleme vardır. Çocuğunuzla bir sohbete başladığınızda sizi doğru bir şekilde dinleyip anlar. Daha sonra söylediklerinize göre size bir dönüt verir. Bu sayede dil gelişiminin büyük bir kısmı geliştirilebilir. Birçok yetişkin gibi çocuklar da kendilerini ilgilendiren, heyecanlandıran ve ilgilerini çeken konular üzerine konuşmayı daha çok sever. Dolayısıyla ilgisini çekmeyen bir konuda yapacağınız konuşma istediğiniz verimlilik seviyesine ulaşamayabilir. Çocuğunuzla sohbetinizi ilerletmek ve kaliteli sohbetler edebilmek için ona soracağınız soruları önceden şekillendirebilirsiniz.
Onunla sohbet etmek yalnızca çocuğa değil size de bazı konularda bilgi verebilir. Örneğin, çocuğunuzun bir konuda neler düşünüp hissettiğini öğrenebilir ve bu konudaki düşüncelerini iyileştirebilirsiniz. Onu daha yakından tanıyarak ilgi alanlarını yakından tanıyabilir ve aktivitelerinizi de bu yönde şekillendirebilirsiniz.
Çocuğunuzla Sürekli Sohbet Etmeniz Onun Psikolojisini Nasıl Etkiler?
Her ne kadar o sizin çocuğunuz olsa da ve sürekli gözünüzün önünde bulunsa da iç dünyasında yaşadıklarını her zaman bilemeyebilirsiniz. Çocuğunuza ucu açık, onun hayal gücünü geliştiren, kendini ifade etmesini ve açmasını sağlayan sorular, yaşadığı bazı durumları içinde tutmak yerine anlatarak rahatlamasına yardımcı olur. Okulda, kreşte, eğer varsa bakıcısıyla birlikte veya onunla ilgilenen akrabalarınızla birlikte yaşadıklarını öğrenerek günlük hayatı hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Hem dil becerilerini geliştiren hem de onun hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlayan sorular, yaşadığı olumlu veya olumsuz durumların üstesinden beraber gelmenize yardımcı olur. Böylece ebeveynler olarak çocuğunuzla olan tutumlarınızı geliştirebilirsiniz. Yani çocukla sürekli iletişim kurmak, yalnızca çocuğa değil ebeveynlere de katkı sağlar.
Çocuğunuzun içine kapanmasını büyük ölçüde engeleyebileceğiniz sohbet etme eylemi, aranızda daha yakın ve sarsılmaz bir bağ kurulmasına da olanak tanır. Sohbet etmenin en iyi yanlarından biri diğer aktiviteler gibi herhangi bir konumda bulunma veya bir ekipmana sahip olma zorunluluğunun bulunmamasıdır. Her boş zamanınızı sohbet ederek geçirebilir ve onunla eşsiz bir arkadaşlık da kurabilirsiniz.
Çocuğunuzla Sohbetinizi İlerletebilmek İçin Sorabileceğiniz Sorular
Çocuğunuzla sohbetinizi ona yönelik sorular sorarak geliştirmeniz oldukça önemlidir. Bu bir yandan dil gelişimini hızlandırırken diğer yandan onunla geçirdiğiniz zamanı daha kaliteli hâle getirir. Günlük hayatlarında okulla, ödevlerle, arkadaşlarıyla ve çeşitli etkinliklerle uğraşırken sizinle bağının zayıfladığını hissedebilir. Sohbetleriniz, bağınızı güçlendireceği gibi ilerleyen yıllar için güzel anılar biriktirmenize yardımcı olur.
Çocuğunuzla sohbet ederken onun sohbetten sıkılıp kaçmaması için doğru sorular sormalısınız. Çocuğunuzun her yaşında hissettiklerini ve sevdiklerini daha yakından öğrenebilmenize olanak tanıyan sorular, yaratıcılıklarıyla da çocukları sohbete kilitleyebilir. Soruları çocuğunuzun yaşına ve gelişim seviyesine göre şekillendirmeniz de önemlidir.
Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklara Sorulacak Sorular – Çocuk Soruları
Okul öncesi dönemdeki çocuğunuza onu yakından tanımanıza yardımcı olacak sorular ve yaratıcılığını geliştirecek sorular sorabilirsiniz. Bu sorulardan bazıları şunlardır:
Çocuk Soruları
- Dinlemeyi en sevdiğin şarkı nedir?
- Hangi renk giysilerden daha çok hoşlanıyorsun?
- İzlediğin en güzel film nedir?
- En çok hangi kokuyu seviyorsun?
- Bugünkü öğle yemeğini seçmek istesen hangi yemeği seçerdin?
- Şu anda en çok ilgi duyduğun meslek hangisi?
- Bir günlüğüne bir süper güce sahip olacak olsan hangi gücü seçerdin?
- Bugün yaptığın ve en keyif aldığın aktivite nedir?
- En çok rahatsız olduğun durum nedir?
- Kendini yaparken başarılı hissettiğin bir iş var mı?
Bu tarz sorular, çocuğunuzla iletişiminizi güçlendireceği gibi hem onun ilgisini çekebilir hem de iletişim becerilerini kuvvetlendirebilir.
İlkokul Çağındaki Çocuklara Sorulacak Sorular
İlkokul dönemi, çocukların daha çok arkadaş edindiği, çok fazla insanla tanıştığı ve yaşamının buna göre değiştiği bir süreçtir. Daha fazla sosyalleşen çocuğunuza yaratıcı ve onu tanımanıza yardımcı soruların yanı sıra okuldaki yaşamıyla ilgili sorular sorarak sohbetinizi ilerletebilir; onunla ilgilendiğinizi de bu şekilde belirtebilirsiniz.
Çocuk Soruları
- Okulda arkadaşlarınla yapmayı en sevdiğin aktivite nedir?
- Öğretmenin senin en çok hangi davranışından hoşlanır?
- Okulda en keyif aldığın ve kendini başarılı bulduğun ders hangisi?
- Arkadaşlarında aradığın özellikler nelerdir?
- Okulda seni en çok motive eden durum nedir?
- Bu dünyada gitmeyi en çok istediğin yer neresi ve neden gitmek istiyorsun?
- Eğer okulda öğretmen sen olsaydın öğrencilerine hangi kuralları koyardın?
- Bu hafta seni en çok ne heyecanlandırdı?
- Arkadaşlarının ve ailenin seni sevdiklerini hangi davranışlarla hissedersin?
- Hayatında çok üzüldüğün bir durum oldu mu ve bunu nasıl aştın?
Bu soruları ilkokul ve ortaokul dönemindeki çocuklarınıza sorabilirsiniz. Soruları sorma tarzınızı ve kendinizi ifade ediş biçiminizi çocuğunuzun yaşı doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Önemli olan onun kendini size açmasını sağlayacak sorular sormaktır.
Çocuğunuzla iletişim kurmanın bilişsel, sosyal ve psikolojik etkilerini daha iyi öğrenmek için Cicicocuk.com’u ziyaret edebilir; çocuk soruları, çocuklara sorulacak sorular ve çocuk gelişimi sürecindeki diğer konularda da Cicicocuk’tan faydalanabilirsiniz.
Kaynakça: