Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin sağlığını korumak ve onun huzurlu uyumasını sağlamak, büyümesini izlemek. Ancak, bebeklerde görülen bazı rahatsızlıklar anne adayını endişelendirebilir. Erkek bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri de gömük pipi durumudur. Ebeveynleri endişelendiren gömük pipinin tedavisi ise oldukça kolaydır. Bebeğinizde gömük pipi belirtileri gördüğünüzde konusunda uzman bir hekimden yardım alabilir ve tedavisini yaptırabilirsiniz.
İçindekiler
Gömük Pipi Nedir?
Erkek üreme organı olan penis, aynı zamanda üretra denilen idrar yolunu da içerisinde barındıran bir yapıdır. Bir cilt kılıfına sarılı şekildedir. Cilt dokusu hem pipinin etrafı hem de testis torbasını eşit şekilde sarar. Ancak bazı bebeklerin penis bölgesini saran cilt düzensiz olabilir ve pipi üzerinde daha az deri bulunabilir. Bu durum peniste yapısal bozukluğa neden olur. Peniste görülen yapısal bozukluklar hem üreme hem de boşaltım sisteminde pek çok soruna yol açabilir. Özellikle yeni doğan erkek bebeklerde ve çocuklarda görülen gömük penis, penisin anatomik açıdan yanlış bir konumda bulunmasıdır. Normalde penis cildi ile karın duvarı arasında “Pennil Analus” denilen bir açı vardır. Bu açının herhangi bir nedenden dolayı bozulması gömük pipi durumunu ortaya çıkarır. Penisin yapısal özellikleri, boyu, çapı ve gövde yapısı tamamen normaldir. Ancak karnın alt kısmındaki yağ içinde gizli kaldığı ve çevresindeki deri tarafından gizlendiği için küçük görünür.
Gömük Penis Belirtileri Nelerdir?
Saklanmış penis de denilen gömük pipi, ebeveynler tarafından kolayca fark edilebilir. Pipi olması gerektiğinden daha küçüktür ve sünnet derisinin içine gizlenmiş haldedir. Normal pipi boyutları aşağıda listelenmiştir:
- Yeni doğan bebek: 2.5-3.5 santimetre
- 0-5 yaş arası: 3.5-5 santimetre
- 6-12 ay arası: 4.5-5.5 santimetre
- 1-2 yaş arası: 4.7-5.2 santimetre
- 2-3 yaş arası: 5-6 santimetre
- 3-4 yaş arası: 5.5-6 santimetre
- 5- 6 yaş arası: 6- 7 santimetre
- 7- 8 yaş arası: 6.1- 7.1 santimetre
- 9-10 yaş arası: 6.3- 7.3 santimetre
- 10- 11 yaş arası: 6.5- 75 santimetre
Diğer gömük penis belirtileri şunlardır:
- Bebek idrarını yaptığında sünnet derisi olarak tanımlanan cilt dokusu şişip genişleyebilir.
- Bebekler gömük pipi nedeniyle idrar damlatabilir. Bebeğinizin altını değiştirirken idrar damlatma problemi ile karşılaşabilirsiniz.
- Normal uzunluğa sahip penis, enfeksiyonlara karşı direnç gösterir. Gömük pipide, penis içeriye doğru gömülüdür ve sünnet derisi tarafından kaplı olduğu için hijyenin korunması zorlaşabilir. Gömük pipinin en yaygın belirtisinden biri de idrar yolları enfeksiyonları geçirme sıklığıdır. Sünnet derisinde hijyen yetersizliğinden dolayı iltihap olabilir.
- Sünnet derisi ucunda darlık yani fimozis gözlenebilir.
- Çocukluk döneminde gömük pipinin en önemli belirtisi tuvalet eğitimi sırasında çocuğun idrar akışını düzgün yönlendirmede zorluk yaşamasıdır.
- Ergenlik döneminde olan erkeklerde gömük penis genellikle obezlerde görülür. İdrar yapmada zorlanma ve ağrı ergenlik döneminde gömük pipinin en önemli belirtisidir. Aynı zamanda penisi tutmada zorlanma ve idrar akışını yönlendirme güçlüğü de yaşanabilir. Penisin küçük görünümü ergenlerde psikolojik sorunlara ve ilerleyen yaşlarda ereksiyon problemleri yaşanmasına neden olabilir.
Gömük Pipi Neden Olur?
Ebeveynler bebeklerinin altını alırken ya da banyo yaptırırken pipisindeki farklılıkları hemen fark eder. Pipinin içeriye doğru gömülü olması bebeğin pipisi neden içine kaçıyor sorusunu akıllara getirir. Gömük pipi oluşumunun pek çok farklı nedeni olabilir. Gömük pipi nedenleri arasında aşağıdaki durumlar sayılabilir:
- Fetüsün gelişimini tamamlamaya çalıştığı evrede penisini çevreleyen cilt ve yağ tabakasında anomali yaşanabilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durum bebeğin gömük penis ile doğmasına yol açabilir.
- Bebeğin kasık kemiğinin üst bölümünde aşırı yağ bulunması ve pipinin yağ tabakasının altına gizlenmesi gömük pipiye neden olabilir.
- Pipinin normal formunu korumasına yardımcı olan deri doku yani fasyalardaki zayıflık da gömük pipiye yol açabilir.
- Genetik olarak sünnet derisinin normalden daha büyük olması gömük pipi görünümünün bir diğer nedenidir.
- Pipinin testis bölgesine yakın kısmında yeterli deri bulunmaması penisin içeriye doğru gömülmesine yol açabilir.
- Bebek ve çocuklarda sünnet işleminin doğru yapılmaması gömük penis oluşumuna neden olabilir. Yanlış bir işlem penisi saran derinin geri çekilmesine neden olarak pipinin karın bölgesine gömülmesi ile sonuçlanabilir.
- Aşırı kilolu ve iri bebeklerde görülen gömük pipi sendromunun en önemli nedeni fazla kilodur. Aşırı kilo penis kökündeki yağ tabakasın artmasına ve penisin içeriye doğru gömülmesine neden olabilir.
Çok yaygın olmasa da erişkinlerde de gömük pipi sendromuyla karşılaşılabilir. Yetişkinlerde görülen gömük pipinin nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
- Testisleri etkileyen bel fıtığı ya da testislerde su kesesinin fazla büyümesine bağlı gelişen hidrosel oluşumu
- Penise alınan travma sonucu, penisin normal formunu koruyan facial yapının hasar görmesi
- Lenf ödem gibi hastalıklar
Gömük Penis Düzelir mi?
Yeni doğan bebekte gömük pipi sendromu ile karşılaşan ebeveynlerin en çok merak ettiği gömük pipinin kendiliğinden düzelir mi? sorusudur. Uzmanlar yeni doğan bebeklerinde gömük penis sendromuyla karşı karşıya kalan ailelere bir süre beklemelerini önerir. Genellikle gömük pipi durumu kendiliğinden düzelen ve herhangi bir işlem gerektirmeyen bir sendromdur. Peki, gömük penis ne zaman düzelir? Gömük penis sendromuna sahip bebeklerin 6-12 ay izlenmeleri ve bu sürenin sonunda bir düzelme gözlenmezse tedavileri için gerekli yardımın alınması gerekir. Bu süre zarfında bebeğin sünnet ettirilmemesi de önemlidir. Bazı durumlarda özellikle iri ve kilolu bebeklerde sünnet sonrası gömük pipi gözlenebilir. Sünnet sonrası gömük penis ne zaman düzelir sorusuna cevap olarak 6-12 ay denebilir. Eğer bu sürenin sonunda herhangi bir düzelme gözlenmezse konusunda uzman bir doktor tarafından tedavi yöntemi belirlenir.
Gömük Pipi Tedavisi Nasıldır?
Bebeklerde görülen gömük pipi bebek 1 yaşına gelene kadar takip edilmelidir. 1 yaş sonrası herhangi bir düzelme gözlenmezse uzman bir çocuk ürologu tarafından incelenmeli ve nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. İri ve kilolu bebeklerde gömük pipi nedeni karın bölgesinde görülen yağlanma ise çocuk ergenlik dönemine kadar takip edilebilir. Bu süreç içinde kilo vermesi ve karın bölgesindeki fazla yağ tabakasından kurtulması sağlanabilir. Ancak gömük pipi nedeni penisin alt dokulara yapışması ise cerrahi işlem gerekebilir. Ameliyatsız gömük penis tedavisi için penis bölgesine anti-inflamatuar ilaçlar uygulanabilir. Buna ek olarak sünnet derisi gün içinde birkaç kez yukarı çekilerek pipinin çıkması sağlanabilir. Tüm bu uygulamalara rağmen gömük pipi sendromunda düzelme gözlenmez ise erken çocukluk döneminde cerrahi işlem yapılması önerilir. Böylece erken dönemde sorun ortadan kaldırılabilir ve çocuğun ilerleyen dönemlerde travma yaşaması önlenebilir. Gömük pipinin cerrahi tedavisi pipide bulunan sünnet derisinin bir kısmı alınabilir ve pipi etrafındaki deri yapışıklıkları temizlenir. Cerrah tarafından gerekli görülürse pipi etrafındaki yağ dokusu da temizlenebilir. Pipinin ortaya çıkmasını sağlayan bu cerrahi işlem yaklaşık 1 saat sürer.
Eğer bebeğinizde gömük penis sendromundan şüpheleniyorsanız, belirtileri ve tedavisi hakkında nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini Cicicocuk. com’u ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Anne ve çocuk sağlığına dair merak ettiğiniz her konu için Cicicocuk. com’u takip edebilirsiniz.
Kaynakça: