Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Çocuklarda kusma problemi, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Özellikle bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda kusma, son derece doğal bir reflekstir. Çocuğunuzun olağandan daha sık bir şekilde kusması durumunda ise çeşitli tedbirler almanızda yarar bulunur. Peki, bebeklerde ve çocuklarda kusmaya ne iyi gelir? İşte, çocuğunuzun sağlığı için faydalanabileceğiniz birbirinden yararlı ipuçları…
İçindekiler
2 aylık bebekler, henüz sindirim sistemleri yeterince gelişmediği ve ihtiyaç duydukları süt miktarını ayarlayamadıkları için diğer yaş gruplarına göre daha fazla kusabilirler. Eğer kusma akıntı şeklinde ve günde yalnızca birkaç kez gerçekleşiyorsa, başka bir belirti görmediğiniz sürece herhangi bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur. Fışkırma şeklindeki kusma ise rahatsızlık belirtisi olarak kabul edilebilir. Bu gibi durumlarda ilk olarak bir çocuk hekimine başvurmanızda yarar bulunur. Bebeğinizi daha sık aralıklarla ve daha az süreler boyunca beslemeyi deneyebilirsiniz. Kusma hazımsızlık, reflü, mide ekşimesi gibi problemlerden kaynaklanmadığı sürece bu yöntem işe yarayacaktır. Bebeğinizi besledikten sonra gazını çıkarmanız, 25 – 35 dereceli bir açıyla yatırmanız ve bir süre bu şekilde bekletmeniz de kusma problemini çözmenize yardımcı olabilir.
1 yaş, bebeğinizin katı gıdaların büyük bir bölümünü sindirebildiği ve artık bebeklikten çıkıp çocukluğa geçiş yapmaya başladığı bir dönemdir. 1 yaş civarındaki bebeğiniz kusma problemleri yaşıyorsa ve bebeğinizin besleme şeklinizi değiştirerek problemi çözebilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz, kendi açlık ve tokluk durumunu takip edebilir. Bu nedenle de bebeğiniz istemediği sürece zorla beslemenize gerek yoktur. Besleme sırasında ve sonrasında bebeğinizi fazla hareket ettirmemeniz ve bebeğinizin gazını çıkarmanız da kusma problemini büyük oranda azaltan yöntemler arasında kabul edilir.
2 yaşta yaşanan kusma problemlerinin önemli bir bölümü, çocuğunuzun yoğun hareketlerinden kaynaklanabilir. Bu dönemde çocuğunuzu ağır gıdalarla beslememeye, yağlı ve çok baharatlı yiyeceklerden uzak tutmaya ve daha fazla yemek için zorlamamaya özen göstermeniz tavsiye edilir. 2 yaş döneminde çocuğunuz sıklıkla kusuyorsa, herhangi bir enfeksiyon ya da sindirim problemi yaşayıp yaşamadığını öğrenmek için hekiminize danışmanızda da yarar bulunur.
Bebeklikten itibaren karşılaşılan kusma problemi, 3 yaş civarında da sürebilir. Eğer çocuğunuz hassas bir sindirim sistemine sahipse ve bebeklikten beri kusma sorunlarıyla karşılaşıyorsa, çocuğunuzu hafif ve ağırlıklı olarak bitkisel gıdalarla beslemeniz kusma sorununu çözebilir. Bu dönemde tüketilen abur cubur türü gıdalar da kusma sorununu tetikleyeceği için çocuğunuzun şeker, çikolata, gofret, cips gibi yiyecekleri daha az tüketmesini sağlamanız önerilir. Eğer kusma sorunu aniden ortaya çıktıysa ve ishalle birlikte gerçekleşiyorsa, çocuğunuz için geniş bir sağlık taraması yaptırmanızda yarar bulunur.
İshal ve kusmanın aynı dönemde gerçekleşmesi ya da birbirini takip etmesi, çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu belirtilere sebep olan en yaygın sağlık problemleri arasında enfeksiyon ve sindirim hassasiyeti bulunur. Enfeksiyon kaynaklı ishal ve kusma, hafif bir diyet ve dinlenmeyle birkaç günde düzelebilir. Sindirim hassasiyeti sebebiyle oluşan kusma ve ishal problemlerini önlemek için ise çocuğunuzu hazır gıdalardan uzak tutmanız, yemeklerde bitkisel yağlar kullanmanız, abur cubur tipi gıdaların tüketimine kısıtlama getirmeniz tavsiye edilir.
Mide bulantısı ve kusma problemi için uygulayabileceğiniz en etkili bitkisel çözümlerin başında nane limon gelir. Birkaç yaprak naneyi yarım dilim limonla birlikte kaynatarak elde ettiğiniz karışımı çocuğunuza az miktarda içirebilir ve bu sayede kusma sorununu büyük oranda azaltabilirsiniz. Sade patates püresi de çocuklarda bulantıyı azaltan yiyecekler arasında kabul edilir. Çocuğunuzda bulantıya sebep olan durumlar arasında laktoz intoleransı bulunuyorsa süt ve süt ürünlerine ara verebilir ve yerlerine sebze ve meyvelerden oluşan doğal bir diyet hazırlayabilirsiniz.
Referans:
https://patnosdh.saglik.gov.tr//TR,247704/cocuklarda-ishal-ve-kusma.html
https://www.webmd.com/children/guide/child-throw-up-no-fever
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…