Orta kulak iltihabı bazı virüs ve bakterilerin kulak zarı arkasında toplanmasıyla oluşan bir iltihap türüdür. Orta kulak iltihabı, bebek ve çocuklarda orta kulağı burun ve boğaza bağlayan östaki borusunun daha kısa olması ve daha birçok sebepten dolayı daha sık görülür. Bu yazımızda orta kulak iltihabı nedir, orta kulak iltihabı neden olur ve nasıl tedavi edilir gibi soruları sizler için cevaplamaya çalıştık.
İçindekiler
İnsan kulağı iç, orta ve dış olmak üzere üç bölümden oluşur. Orta kulak kabaca kulak zarı arkasında kulağı boğaz ve buruna bağlayan östaki borusunun bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Hem yetişkin hem çocuklarda bu bölge çeşitli sebepler dolayısıyla kimi zaman iltihap ile dolar. Bu duruma tıpta otitis media, halk arasında ise orta kulak iltihabı adı verilmiştir.
Orta kulak iltihabının birçok farklı nedeni olabilir. Sizler için çocuklarda orta kulak iltihabına sebep olan durumları en yaygından en nadir görülenine doğru sıraladık.
Orta kulak iltihabı çocukluk ve bebeklik döneminde oldukça yaygın bir hastalıktır. Yapılan araştırmalar 3 yaşına kadar her 5 çocuktan 4’ünün en az bir kere orta kulak iltihabı geçirdiğini ortaya koymuştur. Hal böyleyken peki çocuklar neden orta kulak iltihabı olur sorusu ebeveynler için büyük önem taşır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çocuklarda orta kulak iltihabı riskini arttıran temel faktör özellikle 4 yaşına kadar östaki borusunun kısa, yatay ve geniş olmasıdır. Bu şekil östaki borusunda sıvı boşaltım işlemini zorlaştırır ve orta kulakta sıvı birikimine sebep olur. Biriken sıvının içerdiği virüs ve bakteriler orta kulakta iltihap oluşturur.
Orta kulak iltihabının çocuklarda çok yaygın olmasının bir diğer sebebi yine yukarıda belirttiğimiz geniz etinin büyük olması problemidir. Bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha güçsüz olan çocuklar hastalıklara daha çabuk yakalanır. Çeşitli hastalıklar geniz etinin şişip östaki kanalını tıkamasına sebep olabilir. Bunun sonucu olarak ise orta kulak iltihabı gözlemlenir.
Orta kulak iltihabının çocuklarda ve yetişkinlerde gösterdiği belirtiler farklı olabilir. Yetişkinlerde hafif bir ağrıyla kendiliğinden de geçebilen orta kulak iltihabı belirtileri çocuklarda genellikle daha şiddetli seyreder.
İşte çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri:
Bu belirtileri gözlemlediğinizde teşhis için kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmış bir doktora başvurmalısınız. Tedaviye geçilmeden önce hangi çeşit orta kulak iltihabının görüldüğünü bilmek önemlidir. Yaygın olarak görülen üç çeşit orta kulak iltihabı vardır: akut, efüzyonlu ve kronik.
Orta kulak iltihabı genellikle antibiyotik ile tedavi edilir. Çok uzun süren ya da geçmeyen orta kulak iltihabı çeşitlerinde kulak tüpü tedavisine başvurulabilir. Ameliyat gerektiren orta kulak iltihabı durumlarına oldukça nadir rastlanır.
Uygulanacak tedavi yöntemi
Referans:
http://www.kbbbbcder.org/menu/291/akut-orta-kulak-iltihab%C4%B1
https://www.ttb.org.tr/STED/sted1000/2.html
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…