Doğum çantasında olması gerekenler; anne adaylarının doğum yaklaştıkça hazırladıkları çanta ile ilgili karşılaşılan en önemli konudur. Doğum öncesi saatlerde anne adayı sancı vb. nedenlerden dolayı neredeyse dünya ile ilişiğini keser. Bu nedenle doğum öncesi ve sonrasında kullanılacak malzemeler doğumdan haftalar önce hazırlanarak karmaşa anına bırakılmaz. İşte bu anlayışla ortaya çıkan doğum çantası; içine konması gerekenler yönünden önemlidir.
Doğum çantasında olması gerekenler ile ilgili yapılacak bir hata veya yanlışlık çok büyük problemler yaratmasa da anne ve babanın zor durumda kalmasına neden olabilir. Bu nedenle doğum çantasında olması gerekenler adlı yazımızı okumaya devam ederek olası aksaklıkların önüne geçebilirsiniz.
İçindekiler
Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanır?
Doğum çantasının, bebeğinizin erken doğma ihtimaline karşı da hazırlıklı olabilmek adına, en geç hamileliğin 32. haftasında hazırlanmış olması tavsiye edilir. Bu esnada doğum yapacağınız hastanenin size sunduğu hizmetler ve olanaklar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Böylelikle yanınıza yalnızca ihtiyaç duyduğunuz eşyaları ve malzemeleri aldığınızdan emin olabilirsiniz. Örneğin, birçok hastane doğum öncesinde anne ve bebek için, yenidoğan takımı ya da diş macunu gibi bazı temel ihtiyaçları temin eder. Elbette hastane tarafından temin edilen malzemeleri kullanmak gibi bir zorunluluğunuz da yok. Ancak yeterli bilgi sahibi olduğunuz takdirde, doğum çantanızı gereksiz yüklerden kurtarmak size pratiklik kazandırabilir. Hastaneden bilgi aldıktan sonra, uygulamanız gereken ikinci adım, bir doğum çantası listesi hazırlamak olmalı. Bu listeyi birlikte hazırlamaya ne dersiniz?
Çantaya Bebeğiniz İçin Neler Koymalısınız?
Öncelikle yakın zamanda kucağınıza alacağınız bebeğinizin ihtiyaçlarını sıralamakla başlayalım. Dilerseniz hem sizin hem de bebeğinizin eşyalarını bir çantada toplayabilir veya iki ayrı çanta hazırlayarak eşyalarınızı kategorize edebilirsiniz. Doğum çantasına bebeğiniz için aşağıda yer alan eşyaları ve malzemeleri koymanız tavsiye edilir;
- 3 ya da 4 adet zıbın
- 3 ya da 4 adet tulum
- 3 çift çorap
- 1 ya da 2 adet yelek
- 2 ya da 3 çift eldiven
- Doğum yapacağınız mevsime göre kalınlığını ve kumaşını belirleyeceğiniz 2 adet battaniye
- Yenidoğan bebek bezi (Hastane tarafından temin edilebilir)
- Yenidoğan alt temizleme mendili (Hastane tarafından temin edilebilir)
- Yumuşak ağız mendili
- Pişik kremi
- Alt açma bezi ya da örtüsü
- Banyo havlusu
- Kirli çamaşırlar için torba
- Bebeğinizi emzirememe ihtimaline karşılık yenidoğan biberonu
- Çarşaf (Hastane tarafından temin edilebilir)
- Ana kucağı ya da araba koltuğu
Bebeğiniz için ikişer ya da üçer çift kıyafet ve aksesuar almak ilk etapta gözünüze abartılı görünebilir. Ancak yenidoğan bebekler kıyafetlerini sıklıkla kirletebildiği için, yanınızda her kıyafetin yedeğini bulundurmanız size zaman kazandırabilir. Bebek kıyafetleri oldukça küçük olduğu için çantanızda fazla yer kaplamayacaktır.
Hastane Çantasına Kendiniz İçin Neler Koymalısınız?
Sıra geldi sizin için gerekli eşya, malzeme ve belgelerin listesine… Aşağıda yer alan listeyi kendi isteğinize göre kişiselleştirebilir, zenginleştirebilir ya da filtreleyebilirsiniz. İşte doğum çantasında anne için olması gerekenler:
- Hastane dosyası, sigorta kartı ve varsa doğum planı
- İki adet emzirme sütyeni
- 3 adet külot (Tek kullanımlık ya da standart)
- Sabahlık ya da şal
- 2 adet önden açılabilir gecelik
- Meme ucu kremi (Tercihen silinmesi gerekmeyen kremler)
- 4 çift göğüs pedi
- Yumuşak ve kalın çorap
- Emzirme örtüsü
- Sıhhi ped (Hastane tarafından temin edilebilir)
- Terlik
- Yüz ve banyo havlusu (Hastane tarafından temin edilebilir)
- Hastaneden çıkarken giyebileceğiniz rahat kıyafetler
- Temel kişisel bakım ürünleriniz
Bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün geldiğinde, çantanıza telefonunuzu ve şarj aletinizi de koymayı unutmamalısınız. Dilerseniz, zamandan kazanmak için çantanıza önceden yedek şarj aleti koyabilirsiniz. Ayrıca, hastanede kendinizi daha rahat ve keyifli hissetmek için yanınıza dilediğiniz özel eşyanızı da alabilirsiniz.
Hastaneye giderken size refakat edecek kişinin de küçük bir çanta hazırlamasında fayda var. Bu çantada refakatçinizin kişisel bakım eşyalarının ve kıyafetlerinin yanı sıra en özel anlarınızı ölümsüz kılmak için bir kamera ve şarj aleti yer alabilir. Ayrıca, yine refakatçinizin çantasına önceden, yaklaşık 8 hafta boyunca bozulmadan saklanabilecek paketli atıştırmalıklar yerleştirmeyi düşünebilirsiniz.
Doğum Çantası Hazırlama İpuçları
Doğum çantasını şimdiden hazırlamaya giriştiyseniz son olarak birkaç ipucundan bahsedelim. Öncelikle ihtiyaç duyduğunuz tüm eşyaları çantanıza üst üste yığmak yerine daha stratejik bir şekilde yerleştirmenizde fayda var. Bu nedenle geniş ve çok cepli bir çanta tercih etmek işinizi kolaylaştırabilir. Doğum çantasını eşinizle ya da refakatçinizle birlikte hazırladığınız takdirde, onun da her eşyanın nereye konduğu hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin çorap ya da eldiven gibi minik eşyalarını, eşya kalabalığının içinde kaybolmaması için kilitli torbaların içine yerleştirebilirsiniz. Son olarak, hazırladığınız çantaları evde kolayca bulabileceğiniz ve alabileceğiniz bir noktaya yerleştirmelisiniz. Tüm bu ipuçlarına dikkat ettiğiniz sürece, hastaneye doğru sorunsuz bir şekilde yola çıkabilirsiniz!
Doğum Çantasında Olması Gerekenler Unutulursa Ne Olur?
Kadınlar için en önemli ve özel anlardan biri olan doğum; heyecan ve stresin de temel kaynağıdır. Bu nedenle doğum çantasında olması gerekenler konusunda hata ve eksiklik olması doğal karşılanması gereken bir durumdur. Böylesi durumlarda 2 çözüm yöntemi ile unuttuğunuz ürünü kolaylıkla tedarik edebilirsiniz. İlk yöntem aile bireylerinizden birini eve yollayarak unutulan malzemeleri evden aldırmak olacaktır. İkinci ve daha pratik yöntemde ise hastane etrafında bulunan market ve büfelerden unuttuğunuz malzemeyi satın almaktır.
Doğum çantasına koymayı unuttuğunuz malzeme ile ilgili problem yaşamanız durumunda sakin kalarak sorunu çözmeye çalışmalısınız. Panik ve stres yaparak sorunları daha da büyüteceğinizi de unutmamalısınız.