Hamileliğini sorunsuz bir şekilde tamamlayan ve bebeğini kucağına alan her anne, gebelik boyunca yaşadığı fiziksel tahribatı kısa sürede geride bırakmak ve sağlığına bir an önce kavuşmak ister. Peki, fiziğinizi eski hâline nasıl getireceğinizi ve bu noktada korselerden nasıl yararlanacağınızı biliyor musunuz? İşte doğum sonrası korse kullanımı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
Doğum kadınların fiziksel ve duygusal durumlarına ciddi derecede etki eder. Bu anlamda kadınlarda fazla kiloların görülmesi doğum sonrası süreçte oldukça muhtemeldir. Fazla kilolara maruz kalan kadınlar kısa sürede kilolarından kurtulamayacaklarından doğum sonrası korse gibi yöntemlerle daha derli toplu bir görünüm elde etmeye çalışır. Kasık bölgesi ile göğüs altından kalan bölüme giyilen bu korse vücudun daha sıkı olmasını sağlar. Aynı zamanda kilolardan kurtulma sürecini de bu korse hızlandırır.
Doğum sonrası korseler zaman zaman sıradan korselerle karıştırılabilir. Ancak doğum sonrası korseler diğer korselerden oldukça farklı ve avantajlıdır. Sağlık standartlarına olumsuz hiçbir etkisi olmayan bu korseler rahat ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
İçindekiler
Doğum sonrası korse seçme konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz en doğru tercihi nasıl yapacağınızı aşağıdaki bilgilerden öğrenebilirsiniz.
Doğum ertesinde satın alacağınız korseler kesinlikle aşırı sıkı olmamalıdır. Zira çok sıkı korseler vücudunuzu düzgün gösterse de nefes alma konusunda problem yaşamanıza neden olabilir. Bu anlamda korsenin vücudunuza uyumlu olduğunu aşırı sıkı veya gevşek olmadığını kontrol etmelisiniz. Korselerin üzerindeki talimatları dikkatle incelemeli sağlığınıza zarar verebilecek durumlardan kesinlikle kaçınmalısınız. Özellikle korse kullanımı sırasında yardım almayı ihmal etmemelisiniz.
Abdominal korse olarak da anılan bu korseleri tercih etmenin temel amacı vücudun sıkılaşmasına yardımcı olmaktır. Zira hamilelik döneminde vücut aşırı oranda esner. Doğumdan sonra bebeğin boşalttığı bölgede esneme ve sarkmalar yoğun olarak görülür. Bu olumsuzlukları gidermek amacıyla doğum ertesi korseler giyilerek hem fit hem de sağlıklı bir görüntü elde edilmeye çalışılır.
İster doktor kontrolünde ister kendi tercihlerinize bağlı olarak korse satın alabilir ve görüntünüzü değiştirebilirsiniz. Doğru bir şekilde tercih edilen ve giyilen korselerin asla olumsuz sonuçlar doğurmayacağını uzun vadede sizleri memnun edeceğini unutmamalısınız. Ancak dikkat edilmesi gereken husus şudur ki her markanın ürettiği doğum sonrası korse aynı kalitede değildir.
Korse, doğumun yol açtığı karın ve rahim şişkinliğini gidermenize yardımcı olur ve aynı zamanda hamileliğin ortalarından itibaren hissettiğiniz bel ağrılarını hafifletir. Korse kullanmaya ne zaman başlayacağınız ise son derece önemlidir. Korse kullanmaya başlamadan önce vücudunuzun kendi kendisini toparlaması için bir süre beklemeniz tavsiye edilir. Bu süre, doğal yolla doğum yapan kadınlarda 2 ila 3 gündür. Doğal doğumdan sonraki 48 saat içinde vücut kendisini toparlamaya ve şişkinliklerini gidermeye başlar. Bu sebeple de doktorunuza da danışarak doğumdan 2 ya da 3 gün sonra korse kullanmaya başlayabilirsiniz. Sezaryen yöntemiyle doğum yapan kadınlarda ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir. Sezaryenden sonra korse kullanımına geçmek için ameliyat dikişlerinizin kaynamasını beklemelisiniz. Bu sebeple önce ameliyatın izlerini atlatmanız, sonrasında da korse kullanımına başlamanız tavsiye edilir.
oğum sonrası korse kullanımının ideal süresi 4 ila 6 haftadır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, korsenin tek başına yeterli etkiyi bırakmayacağıdır. Korse kullanmak, kaslarınızı destekler ve gebelik deformasyonlarının giderilmesine yardımcı olur ancak bu süreçte beslenmenize dikkat etmeniz, düzenli dinlenmeniz ve hafif tempolu yürüyüşlerle vücudunuzu yavaş yavaş güçlendirmeniz çok önemlidir. Vitamin ve mineral ağırlıklı gıdalar tüketerek vücudunuzu güçlendirmeniz ve hafif sporla kaslarınızı açmanız, toparlanma sürecinizi hızlandırır. Doğum sonrası yüksek eforlu sporlara geçmek için en az 3 ay beklemeniz önerilir. Bu nedenle de korse taktığınız sürece 20 ila 30 dakikayı geçmeyecek hafif yürüyüşler yapmanız ve vücudunuzu daha fazla zorlamamanız tavsiye edilir. Korsenizi bu süre zarfında uyguladığınız güçlenme programının bir parçası olarak değerlendirebilirsiniz. Korsenizi günde 6 saatten daha uzun süre kullanmamaya özen göstermeniz de sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
Doğumdan sonra korse kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunur. Korseyi çok erken kullanmaya başlamanız, vücudunuzun tahrip olmasına ve yeterli iyileşmeyi gösterememesine yol açabilir. Özellikle sezaryen yöntemiyle doğum yapan kadınların dikişleri kaynamadan önce korse kullanması, dikişlerin zarar görmesine ve hatta kimi zaman patlamasına bile neden olabilir. Korseyi çok uzun süre aralıksız kullanmanız da kan dolaşımınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Korseyi gece yatarken kullanmak da doktorların tavsiye etmediği bir durumdur. Uyurken korse kullanmanız, vücudunuzun kendisini yenileme ve onarma sürecine zarar vererek doğum sonrası iyileşme sürecinizi sabote edebilir. Bu nedenle korseyi doğumun üzerinden yeterli zaman geçtikten sonra, gün içindeki hareketlerinizi desteklemek için ve arada çıkararak kullanmalısınız.
Doğumu takip eden süreçte korse kullanmanız, hamilelik boyunca aldığınız fazla kiloların cildinize verdiği zararı azaltır. Sarkma, çatlama, gevşeklik gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olan korseler, aynı zamanda cildinizin tekrar sıkılaşma sürecini de hızlandırır. Doğum sonrasında karın bölgesinde yaşanan şişkinliğin en önemli nedenlerinden biri de rahim sarkmasıdır. Gebelik süresi boyunca genişleyen ve büyüyen rahim, doğumdan sonra sarkar ve bu organın eski hâline dönmesi 6 ila 12 ayı bulabilir. Korse kullanımı, rahmin toparlanma sürecine de katkıda bulunur ve daha hızlı bir iyileşme sağlar. Korse, doğum sonrasında yaşanan bel, karın ve kasık ağrılarının hafifletilmesi amacıyla da kullanılır. Özellikle spinal ya da epidural anestezi yoluyla sezaryen ameliyatı olan kadınların yaşadığı ameliyat yeri ağrısını hafifleten korseler, gücünüzü dengeli bir şekilde kullanmanızı sağlayarak yaşam kalitenizi de artırır.
Referans:
http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/lohusalik_rehber.pdf
https://www.whattoexpect.com/wom/baby/the-pros-and-cons-of-wearing-a-postpartum-corset.aspx
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…