Doğumdan sonra saç dökülmesi sırasında, bireyin günlük olarak kaybettiği saç tellerinin sayısı 100’ü geçer. Peki nedenleri nedir ve ne zaman durur? Yazımızda tüm bu soruları cevaplayacağız. Hamilelik döneminde pek çok kadın daha kalın telli ve daha dolgun saçlara sahip olduklarından bahseder. Hatta hamilelerin pek çoğu hayatlarının en güzel saçlarına o dönemde kavuştuklarını belirtir. Fakat bu dönem geçicidir ve ne yazık ki doğum sonrası saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalan kadın sayısı hiç de az değildir.
İçindekiler
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?
Hamilelik döneminde, anne adayının vücudundaki hormonlar bebeğin gelişimi için gereken yeni seviyelere ulaşır. Bu duruma bağlı olarak da vücut farklı tepkiler vermeye başlar. Hormonların yeni kavuştukları bu denge, özellikle östrojen hormonunun artış göstermesiyle saç büyüme döngüsünde değişiklik yaratır.
Saçlar, hamilelik döneminde büyüme aşamasında kaldıkları zamanı uzatırlar ve dinlenme evresine geçişi geciktirirler. Saç büyüme döngüsü hızlı bir şekilde terk edilmediği için her gün tek tek saç kaybedilme süreci yaşanmaz. Bunun sonucunda da anne adayları daha dolgun saçlara sahip olur. Ancak doğum sonrası bu evre birden kesintiye uğradığı için normalde kaybedilmesi gereken normal tel miktarı toplu olarak kaybedilir. Bu da kadınlarda yoğun saç dökülmesi olarak algılanır.
Saç Büyüme Döngüsü Nasıldır?
Saçlar uzarken birkaç büyüme evresi geçirirler. Saçın geçirdiği büyüme dönemleri şunlardır:
- İlk aşama saçın aktif olarak uzadığı anagen aşaması olarak tanımlanır
- İkinci aşama ise saç büyümesinin yavaşladığı ve saç foliküllerinin küçüldüğü katajen aşamasıdır. Bu dönem geçiş aşaması olarak da adlandırılır.
- Üçüncü aşama ise saçın büyümeyi durdurduğu, dinlenme aşaması telogen aşamadır. Dinlenme aşamasının sonuna gelindiğinde saç telleri dökülür.
- Dökülen saç tellerinin yerine yeni saç telleri büyümeye başlar.
Saç tellerinin anagen fazda olma süresi 2 ila 4 yıldır. Buna bağlı olarak herhangi bir evrede, saçınızın %85 ila %90 oranında anagen evrede olduğunu düşünebilirsiniz. Saçlar telojen döneme girdikten sonra 2 ila 4 ay boyunca çok yavaş uzar. Hatta bu dönemde saç uzaması durur. Bir sonraki aşamada ise saç dökülmesi süreci yaşanır. Normal saç büyüme döngüsü esnasında her gün ortalama 100 kadar saç teli dökülür ve bu durum son derece normal olarak kabul edilir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?
Bebeğin doğmasını takip eden süreçte annenin vücudundaki hormon düzeyi hamilelik öncesi döneme geri döner. Başka bir deyişle artan hormon seviyelerinde düşüş yaşanmaya başlar. Özellikle östrojen hormonundaki düşüş saçların büyüme, dinleme ve dökülme döngüsüne geri dönmesini teşvik eder.
Doğumdan sonra saçların önemli bir bölümü hemen dinlenme evresine geçiş yapar. Bu dönemi takip eden ilk birkaç aydan sonra da saçların dinlenme dönemi biter ve dökülme dönemi başlar.
Doğumdan sonra saç dökülmesi sırasında, bireyin günlük olarak kaybettiği saç tellerinin sayısı 100’ü geçer. Bu nedenle de doğum sonrasında yaşanan saç dökülmesi dışarıdan fark edilebilir. Bu türde saç dökülmesine aşırı dökülme evresi denir. Aşırı dökülme evresinin teknik terimi telogen effluvium’dur.
Doğum bittikten sonra kadınlarda meydana gelen hormon seviyelerindeki iniş çıkışlar normal koşullarda olduğundan daha fazla miktarda saç telinin dinlenme evresine girmesine yol açar. Buna bağlı olarak da birkaç hafta sonra bu dinlenme evresine giren saçlar dökülür. Doğum sonrasında kadınların 1 günde kaybettiği saç teli sayısı 300 tele kadar ulaşabilir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Ne Zaman Durur?
Bebek doğduktan sonra annenin yaşadığı saç dökülme evresi saçların kalıcı olarak kaybedildiği anlamına gelmez. Saçlar normal büyüme dönemine girmek için biraz zamana ihtiyaç duyar. Bu dönem bebeğin bir yaşına gelmesine kadar uzayabilir. Yani doğumdan 1 yıl sonra saçların saç kökleri kadar dolgun olması beklenebilir. Fakat bu dönemde saçlar yeni yeni çıkmaya başlayacağı için bu yeni saçlar kafada bulunan diğer saçlara oranla daha kısa boylu olabilir.
Saçların incelmeye devam etmesi ya da tekrar uzamıyor gibi görünmesi hallerinde bu konunun uzman bir doktorla görüşülmesinde fayda vardır. Saçların incelmeye ya da dökülmeye devam etmesi anemi ya da tiroid gibi bir başka sağlık sorununa da işaret edebilir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Doğum yaptıktan sonra saç dökülmesinin önlenmesi mümkün değildir. Bu dönem hamilelikten sonraki iyileşme aşamasının normal bir parçasıdır. Bu dönemde telogen effluvium olarak tanımlanan süreci durdurabilecek ya da saç büyümesini hızlandırabilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bu dönemde doktorlar anne için özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi önerir. Böylece saç dökülme aşamasının sona ermesini takip eden dönemde saçların uzamasına yardımcı olmak mümkündür.
Bebek doğduktan sonra annenin kaybetmiş olduğu saçlar yeniden uzar. Fakat bu dönemde saçların geri kalanından daha fazla miktarda saç telinin kısa boyda olduğu görülebilir. Bu saç telleri yeni büyümeye başlayan saçlardır. Bu kısa teller sahip olmak doğum sonrası saç uzama evresinin normal bir parçasıdır.
Saç dökülmesi ve yeniden uzaması sürecinde anneler saçların görünümünü beğenmeyebilir. Annenin moralini bu dönemde yüksek tutması için saç şekillendirme ürünleri ya da saç şekillendirme teknikleri kullanması öneriler arasındadır. Saçların ağırlaşmaması ve daha gevşek görünmesi için hafif saç kremleri kullanılmalıdır. Saça hacim kazandıran ürünler saç tellerinin daha dolgun görünmesini sağlayabilir. Ayrıca bu dönem farklı bir saç kesimi ya da saç rengi denemek de saçların daha iyi görünmesine yardımcı olabilir. Bahse konu dönemde kuaförle görüşülmesinde yarar vardır. Saç dökülmesi ya da incelmesinin anneyi rahatsız ettiği hallerde saçların daha sağlıklı ve dolgun görünmesi için şunlar uygulanabilir:
- Beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Yeni bebek sahibi olmuş bir annenin diyetinde çeşitli sebze, meyve ve sağlıklı proteinler bulunmalıdır.
- Yeni bebek sahibi olan bir annenin vitaminlerini düzenli kullanmasında yarar vardır. Özellikle belli sebepler yüzünde diyetiyle, yeterli vitamin/mineral alamayan annelerin bazı takviyelerle bu açığı kapatması gerekir.
- Saçları şekillendirirken ısı kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Saç yıkanırken özellikle hacim veren şampuanlar tercih edilmelidir. Hacim veren şampuanlar saçın dolgun ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Kaynakça: