Hamilelik Öncesi

Doğurganlığı Arttıran 10 Mucizevi Yiyecek

Hamilelik döneminde iyi beslenmenin anne ve bebek sağlığı için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Ancak hamileliğe sağlıklı bir başlangıç yapmak ve hamile kalmayı kolaylaştırmak için anne adayının beslenme şekline bebek istediğine emin olduğu andan itibaren çok dikkat etmesi gerekir. Tükettiğimiz besinler vücudumuzdaki hormon seviyesine, hormon seviyesi ise sperm ve yumurta kalitesine etki etmesi dolayısıyla döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmemesinde doğrudan etkili olduğu için hamilelik öncesi doğru beslenmek gebelik ihtimalini oldukça arttırır. Bu süreçte tam buğday, protein, yağ ve taze meyve-sebze tüketimi ile sağlıklı bir diyet uygulamak daha kolay hamile kalmak ve sağlıklı bir hamilelik geçirmek için vazgeçilmezdir. Ancak bu besinlerin kısırlık problemine çözüm olamayacağını belirtmekte fayda var. Sağlıklı yumurtlama dönemi için vücudunuzu hazırlayacak bu besinler maalesef yumurtlama problemleri için çözüm değil. İşte doğurganlık oranını arttırmak için beslenme diyetinize dahil edebileceğiniz 10 muhteşem yiyecek:

1- Somon

Somon büyük bir omega-3 ve protein kaynağıdır. Araştırmalara göre kadın vücudunda hormonlar için yapı taşı görevi üstlenen omega- 3 yumurtlama ve adet döngülerini düzene sokmada çok yardımcıdır. Hamile kalmayı deniyorsanız omega-3 sizin için en önemli besin değerlerinden biri. Bilinenin aksine yağlı besinler yemek değil doymuş yağ içeren yiyecekler tüketmek sağlıksızdır. Somon içerdiği doğal yağ ile bu dönemde vücudunuza ihtiyacı olan yağı sağlamakta da oldukça etkilidir. Balık yemekten pek hoşlanan biri değilseniz üzülmeyin, omega-3 ve sağlıklı yağ takviyesi için ceviz ve keten tohumu tüketmek de oldukça etkilidir.

2- Ufak, Taneli Meyveler

Kiraz, vişne, yaban mersini, üzüm ve nar gibi meyveler ufak, taneli meyveler kategorisi için harika örneklerdir. Bu meyvelerin lif, folik asit ve C vitamini bakımından hayli zengin olduklarını söylemezsek olmaz. Ancak doğurganlığı arttırıcı etkilerinin sırrı antioksidan olmalarında saklı. Antioksidanlar vücuttaki hücreleri dışarıdan gelebilecek zararlara karşı korur ve zarar alınması durumunda yeniden onarım sağlar. Bazı araştırmalar vücutta bulunan yüksek oranda antioksidanın cinsel birleşme esnasında partnere geçip onun sperm ya da yumurtalıklarını güçlendirebileceğini de söylemektedir.

3- İstiridye

Geldik listenin en şaşırtıcı ismine. Afrodizyak olma özelliği ile ün salmış istiridye içerdiği yoğun çinko değeriyle hamile kalma sürecinde doğurganlığı arttırmak için vazgeçilmez olan besin değerlerinden birine sahip. Çinko hem kadın hem erkeklerde doğurganlığı arttıracak etkin bir rol oynuyor. İstiridye yemek fikrinin herkes için mükemmel olmadığının farkındayız. Eğer istiridye sevmiyor ve tüketemiyorsanız yardımınıza koşacak yiyecek kabak çekirdeği. Bunların yanında dana eti, yumurta, tam buğday ve yemiş tüketimi de çinko zengini besinlerdir.

4- Tam Buğday

Beslenme diyetinde karbonhidrat dengesini sağlamak en önemli aynı zamanda en zor şeylerden biridir. İşlenmiş karbonhidratlar kan şekerini bir anda yükseltip bir anda düşürdüğü için hiçbir zaman önerilmez. Kan şekerindeki dengesizlik hormon seviyesinde de ani değişimlere sebep olduğundan doğurganlık üzerinde etkiye sahiptir. Aksine tam buğday, kan şekeri seviyesini dengelemede oldukça etkilidir. Bu özelliği ile yumurtlama ve adet döngüsü düzeninin sağlanmasına yardımcıdır.

5- Ispanak

Ispanak çok güçlü bir demir takviyesi besin olmasıyla ün salmıştır. Bunun yanında hamilelik boyunca en önemli değerlerden biri olan folik asit açısından da oldukça zengin olan ıspanak, yumurtlama ve sağlıklı yumurta gelişiminde etkin rol oynar. İçerdiği yüksek miktarda folik asit sebebiyle ıspanak hamileliğin ilk haftalarında da önemini korumaya devam eder. Ispanaktan aldığınız folik asit takviyesi bebeğinizin kalp ve beyin gelişimine oldukça yardımcıdır.

6- Tam Yağlı Süt

Süt ve süt ürünleri içerdiği kalsiyum sebebiyle özellikle kemik sağlığı için çok önemlidir. Yarım yağlı ya da yağsız süt ürünleri besin değerleri azaltılmış olduğu için vücudunuza ihtiyacı olan kalsiyum, protein ve D vitaminin tamamını veremez, bu da tam yağlı süt ürünlerine oranla doğurganlık ihtimalini azaltmasına yol açar. Tam yağlı süt, bu sütten yapılmış yoğurt ya da peynir gibi ürünleri tüketmeye özen gösterin. Bazı doktorlar hamile kalmak isteyen kadınlara her gün bir kap tam yağlı sütten yapılmış dondurma ya da yoğurt yemeyi önermektedir.

7- Mercimek

Aslında bu maddeyi tüm bakliyatlar olarak da anabiliriz. Ancak içerdiği zengin demir, folik asit ve lif ile mercimek diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Bu içerikleriyle vücuttaki hormon dengesini düzene sokmaya ve dolayısıyla düzenli yumurtlamaya yardımcıdır. Tüm bunların yanında mercimek özellikle vegan ve vejeteryanlar için harika bir protein kaynağı. Zeytinyağlı, çorba ya da salata olarak ana yemeğin yanında da tüketebileceğiniz mercimek sağlıklı bir yumurtlama ve hamilelik dönemi için en büyük yardımcılarınızdan biri olacak.

8- Ceviz

Yine anne adayları için adını tüm kuru yemişler olarak değiştirebileceğimiz bir yiyecek. Kuru yemişler içerdiği zengin sağlıklı yağlar ile anne adaylarının günlük yağ ihtiyaçlarını karşılamak için vazgeçilmezlerinden biridir. Peki cevizi diğer kuru yemişlerden ayıran nedir diye sorabilirsiniz. Cevizin erkek doğurganlığı üzerinde kanıtlanmış bir etkisi vardır. İçerdiği omega 3 ve E vitamini ile sperm kalitesi ve sayısını arttırmada etkilidir.

9- Yumurta

Kolestrol yeni hücre oluşumu için vazgeçilmez yapı taşlarından biridir. Hamilelik öncesi yeterli kolestrol almak hamilelik döneminde oluşacak yeni hücrelere vücudu hazırlamak için önemlidir. Tüm bunları sağlamak için imdadınıza koşacak yiyecek ise kahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurta! Antioksidan lütein özelliği ile bebeğin göz sağlığı, içerdiği kolin ile bebeğin beyin gelişiminde de etkin rol oynayan yumurta ayrıca anne adayları için eşsiz bir B12 kaynağıdır.

10- Kinoa

İhtiyacınız olan karbonhidratı sağlamak için tam buğdaya rakip olan kinoa kan şekerini düzenlemede çok etkili olmasıyla beraber çok besleyicidir. Gluten içermez. Bu yönüyle gluten hassasiyeti olan anne adayları için eşsizdir. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengin olan kinoayı salatalarınıza ekleyip harika yeni lezzetler yakalayabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago