Bebeğe süt emzirdiği için emziren anne ilaç kullanımı oldukça önemlidir. Doğum gerçekleştikten sonra anne ile bebek arasındaki bağın kopmamasını sağlayan hatta bu bağı daha da kuvvetlendiren sihirli bir güç var: Anne sütü!
Emzirme işlemi bebeği beslemekten çok daha fazlasıdır. Bebeğin kendini güvende hissetmesi, ailesi ve dünya ile bağ kurabilmesi ve anne karnı dışındaki dünyaya uyum sağlayabilmesi için emzirme dönemi çok önemlidir.
Çocuk sahibi olmanın her aşamasında olduğu gibi emzirme döneminde de anneler bebekleri için ellerinden gelen her şeyi yapmak ister. Bu dönemde annenin tükettiği her şey anne sütü aracılığıyla bebeğin vücuduna da geçtiği için anneler yiyip içtiklerine dikkat etmek durumundadır.
Emzirme dönemi için özellikle düzenli ilaç kullanan annelerin aklına gelen ilk soru hangi ilaçların emzirirken kullanılmaya uygun olduğudur. Bu yazımızda emzirirken kullanılabilecek ilaçları kullanım amaçlarına göre kategorilere ayırarak listeledik.
Emzirme döneminde herhangi bir ilaç kullanımı konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Eğer doktorunuzdan habersiz bir ilaç kullandıysanız da kullandıktan sonra doktorunuzu mutlaka haberdar etmenizi öneririz.
İçindekiler
Hamilelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı zorunlu olmadığı sürece tavsiye edilmez. Ancak bu uzun süreçte elbette ilaca çok ihtiyaç duyulan durumlar yaşanacaktır. Bu zamanlarda doğru ilaç seçimi yapmak ilaç kullanımını tamamen reddetmekten daha sağlıklı ve doğrudur. Emzirme döneminde ağrı kesici etki gösteren naproksen ve parasetamol içeren ilaçlar kullanmakta bir sakınca yoktur. Apranax ve Aprol naproksen; Minoset ve Parol ise parasetamol içeren ağrı kesici ilaçlara örnek olarak gösterilebilir.
Gentamisin, sefalsporin, penisilin ve türevleri içeren her antibiyotik grubu ilaç emzirme döneminde kullanılabilir. Doktor reçetesi dışında antibiyotik kullanımı hamilelik ve emzirme dönemi dışında da yasak olduğu için, bu tür ilaçların zaten doktordan habersiz kullanılma ihtimali yoktur. Asla evde bulunan eski bir antibiyotik ilacı kafanıza göre kullanmayın. Emzirme döneminde hastalığınız için uygun tedavi yöntemi içeren antibiyotik ilacı doktorunuz önerecektir.
Antibiyotik ilaç kullanımında alerjik reaksiyon ve bağırsak problemleri sık görülen yan etkiler olduğu için dikkatli olunmalıdır. Ayrıca 1 aydan küçük bebeğiniz varsa ya da erken doğum gerçekleştiyse antibiyotik tedavisi için özel durumlar gerekebilir. Doktorunuzu mutlaka hamilelik ve doğum geçmişinizle ilgili bilgilendirin.
Alerji ilaçlarının içeriği alerji tipine göre farklılık gösterir. Bu yüzden alerji ilaçlarının emzirme döneminde kullanıp kullanılamayacağı konusunda genel geçer bir yargıya varmak zordur. Alerji ilacı kullanımında da en doğru hamle doktor reçetesi ile alerji ilacı almak olacaktır.
Ancak hafif nezle ya da cilt kaşıntılarını geçirmek için kullanılan Ritin, Alarin, Loratadine gibi ilaçların süte geçiş oranı çok düşük olduğundan bu ilaçların kullanımı genellikle bebeği etkilemez.
Emzirme döneminde depresyon tedavisi için önerilen şey maalesef çok mecbur olmadıkça ilaç kullanmamaktır. Antidepresanlar güçlü ilaçlardır ve doktor kontrolü dışında kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez.
Antidepresanların süte geçiş oranı çeşidine göre farklılık gösterir. Süte geçiş oranı en düşük olan antidepresan türü trisiklik olarak bilinenlerdir. Laroxyl, Tofranil, Anafranil, Sinequan, Norpramin ve İnsidonu trisiklik grup antidepresanlara örnek olarak gösterilebilir.
Ancak bu konuda en doğru kararı her zaman doktorunuz verecektir. Özellikle emzirme döneminde doktor kontrolü dışında antidepresan kullanımı bebek için oldukça zararlı olabilir.
Östrojen içeren doğum kontrol hapları süt salgısını azaltabileceği hatta durdurabileceği için emzirme döneminde kullanımı önerilmez. Bunun yerine progesteron içeren doğum kontrol ilaçları tercih edilmelidir.
Emzirme döneminde mide bulantısı ve ağrısı için en güvenilir ilaçlar etken maddesi domperidon olanlardır.
Hamilelik ve emzirme döneminde anne vücudu vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyabilir. Dozunda kullanıldığı sürece emzirme döneminde herhangi bir vitamin ilacı kullanımı zararlı değildir. Ancak yine de bu takviyeleri doktorunuz önerirse önerdiği şekilde almakta fayda vardır.
Referans:
http://www.turkailehekderg.org/
http://e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/mised/kasim05/8.pdf
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…