Doğum zamanı yaklaşan anne adayları için en önemli konulardan biri doğumun nasıl yapılacağıdır. Doğum yöntemi belirlenirken anne adayının ve bebeğin sağlık durumu ve normal doğum için uygun olup olmadıkları değerlendirilir. Eğer normal doğum için bir engel yoksa bu durumda normal doğum, bir engel varsa sezeryan doğum tercih edilir. Normal doğum; annenin daha çabuk toparlanmasını sağlaması, hastaneye yatışı kısaltması ve bebeğin tip 1 diyabet, astım, obezite gibi kronik rahatsızlıklara sahip olma ihtimalini azaltması gibi faydalara sahiptir. Normal doğumun sebep olduğu ağrıyı azaltmak ve anneye daha rahat bir doğum imkanı sunmak için lokal anestezi uygulanması gündeme gelebilir.
İçindekiler
Epidural, anne adayının arka bel bölgesine iğne enjeksiyonuyla lokal (bölgesel) anestezik uygulanması işlemidir. Bu işlem sayesinde annenin hissettiği ağrı, acı önemli derecede azalırken rahim kasılmaları hala hissedilebilir. Epidural ile normal doğumda anne ağrı hissetmezken hareket edebilir, doğum işleminin farkında olabilir.
İşlemin daha rahat yapılması için anne adayının oturarak öne doğru eğilmesi ya da yatar pozisyonda diz ve bacaklarını birbirine yaklaştırması istenir. Bu pozisyonlarla enjeksiyon yapılacak olan arka bel bölgesinin daha açık hale gelmesi amaçlanır. Enjeksiyon yapılacak bölge antiseptik ile temizlenir. İğne, omurga ve omurilik sinirlerinin arasına gelecek şekilde ilerletilir. Daha sonra iğne çıkartılarak yerine küçük plastik bir tüp koyulur ve tüp aracılığıyla lokal anestezik sinirlere iletilir. Anestezi doktoru, bu işlemleri rahim kasılmalarının olmadığı aralıkta yapar. O yüzden doktora kasılmaların bittiğini/başladığını haber vermek çok önemlidir. Epidural ile ağrının azalması 5-30 dakika arasında gerçekleşir.
Epidural anestezi doğumun her aşamasında uygulanabilmekle birlikte genellikle doğumun başında uygulanır.
Epidural anestezi pek çok hastanede verilen yaygın bir hizmettir. Her konuda olduğu gibi epidural doğumun da kendine ait olumlu ve olumsuz yanları vardır. Anne adayları ve doktorlar, tüm bu durumları göz önünde bulundurarak karar almalıdır.
Genel olarak efektif bir yöntem olan epidural anestezinin dezavantajları da vardır. Ancak yakın takip ve gerekli önlemlerin alınmasıyla bu dezavantajların etkileri minimuma indirilebilir.
Epidural güvenli bir yöntemdir ve ciddi bir yan etkiye sebep olmaz. Ancak her tıbbi girişimde olduğu gibi epiduralde de bazı riskler mevcuttur.
Epidural anestezi verilmesi kesildikten sonra işlemin neden olduğu etkiler birkaç saat daha devam edebilir. Epidural sonrası bacaklara kuvvet ve his kaybı geri gelmeden önce ayağa kalkmak kesinlikle önerilmez. Bu süreçte yatar vaya oturur pozisyonda olmanız tavsiye edilir. İşlemden sonraki saatlerde ciltte hafif karıncalanma hissi görülebilir. Annede ağrı kontrolünü sağlamak için doğum sonrası ağrısının olup olmadığı sorulur ve ağrısı varsa ağrı kesici verilir. Epidural sonrası araç kullanmak, alkol tüketmek sakıncalı olabilir.
Epidural bazı durumlarda uygulanamayabilir. Bu durumlar:
Epidural anestezi kullanımı, doğumun sezeryan olma ihtimalini artırmaz. Başka sebeplerden dolayı sezeryan doğum yapacak olan kadınlarda genel anestezi yerine yüksek doz ilaçlı epidural anestezi kullanılabilir. Sezeryan doğumda epidural kullanılması annenin doğum deneyimini yaşamasını, doğumdan hemen sonra bebeğini kucaklamasını sağlar. Genel anestezide bu maalesef mümkün değildir.
Epiduralde kullanılan ilaçların dozu oldukça düşüktür. Bu ilaçların bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir bilgi yoktur.
Ağrı kesiciler anne adaylarına, direkt kan dolaşımına ya da solunum yoluyla vücuda verilebilir. Ağrı kesicilerin uygulanma yolu epidurale göre daha rahat ve kolaydır. Ancak ağrı kesicilerin sebep olduğu yan etkiler epidurale göre daha fazladır. Epiduralin daha güvenilir bir yöntem olması ve yan etkilerinin daha hafif görülmesi sebebiyle doğum sırasındaki ağrıyı gidermede en öncelikli yöntem epidural anestezidir.
Epidural yöntem anneye doğum deneyimini acısız yaşama şansı verir. Ağrıyı kesmesi ama hareket kabiliyetinin devam etmesi sayesinde annenin ıkınma yoluyla doğuma yardımcı olabilmesini sağlar. Hem normal hem sezeryan doğumda uygulanabilir bir yöntemdir. Pek çok merkezde sıklıkla yapılan bir uygulamadır. Ciddi yan etkilere sebep olması oldukça nadir görülür bu yüzden güvenli bir yöntemdir. Epidural yöntemle ilgili daha ayrıntılı sorularınızı doktorunuza sorabilir, epidural doğumun size uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Referans:
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/643837
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…