Oyunlar, çocukların fiziksel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Ebeveynlerin oyunları yalnızca çocuklarının boş vakitlerini değerlendirdikleri ve onların sıkılmamalarını sağlayan aktiviteler olarak görmemesi gerekir. Çünkü oyunların büyük çoğunluğu; çocukların motor becerilerini, hayal güçlerini ve sosyal zekalarını kuvvetlendirmek açısından son derece etkilidir. Her yaş grubundaki çocuğun keyifle oynayabileceği ve ona pek çok beceri kazandırabilecek farklı oyunlar vardır.
6 yaş oyunları, çocukların okul başarısını geliştirmeye yardımcı olmanın yanı sıra; el ve göz koordinasyonlarından analitik düşünme becerilerine kadar pek çok faktör açısından onları destekler. Siz de çocuğunuzla evde geçirdiğiniz zamanı daha keyifli ve verimli kılmak için aşağıda yer alan oyunları ona öğretebilir, aranızdaki iletişimi güçlendirirken kahkahalara boğulmanın tadını çıkarabilirsiniz. İşte çocuğunuzla birlikte oynayabileceğiniz 6 yaş oyunları…
İçindekiler
1. İpuçlarını Takip Et
Çocuğunuz başka bir odadayken ya da evde değilken, ona harika bir bulmaca parkuru hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken oldukça basit: Öncelikle evinizin gizli bir yerine saklayacağınız bir eşya ya da ödül belirleyin. Söz konusu obje çocuğunuzun sevdiği bir oyuncak, ona aldığınız bir hediye ya da benzer bir nesne olabilir. Daha sonra ödülünüzü sakladığınız yer hakkında bir ipucu barındıran bir kağıt hazırlayın.
Çocuğunuz okumayı biliyorsa, ödülün saklı olduğu yeri anlatan birkaç kelime yazabilirsiniz. Eğer henüz okumayı sökmediyse, ona ipucu verecek bir çizim yapabilir ya da gizli köşenin rengini kağıda aktarabilirsiniz. Hazırladığınız ipucunu evin başka bir yerine saklayın. Bu kez, ipucunu sakladığınız yeri işaret eden başka bir ipucu hazırlayın. Her biri bir sonrakinin yerini işaret edecek şekilde, dilediğiniz kadar ipucu hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız son ipucunu da çocuğunuza verebilir ve hazırladığınız sırayı tersten takip ederek onun adım adım ödüle ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
İpuçlarını takip et oyunu, çocuğunuzun hayal gücünü ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek açısından oldukça etkilidir. Hazırladığınız ipuçlarını çocuğunuza göre kişiselleştireceğiniz için, oyunun içine birlikte yaşadığınız anlara dair anekdotları ya da bilmeceleri de dahil edebilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuz oyunu bir kez tamamladığında, bu kez onun sizin için bir ipucu zinciri oluşturmasını isteyebilirsiniz.
2. Sıcak – Soğuk
Çocuğunuzla birlikte keyifle oynayabileceğiniz bir oyun olan sıcak – soğuk, aynı zamanda kalabalık gruplar içinde oynanmak için de uygun bir seçenektir. Oldukça yaygın olarak oynanan bu oyunda, bir kişi ebe olmalıdır. Eğer ebe rolünü siz üstleniyorsanız, çocuğunuzu odadan çıkardıktan sonra daha öncesinde birlikte belirlediğiniz bir eşyayı odanın herhangi bir yerine saklayın. Daha sonra çocuğunuzu odaya yeniden davet edin ve sakladığınız eşyayı bulmasını isteyin. Çocuğunuz eşyanın yerini ararken, sakladığınız köşeye yaklaştıkça “sıcak”, uzaklaştıkça “soğuk” deyin. Böylelikle çocuğunuz kendi hamlelerine göre eşyanın yerini kolaylıkla saptayabilir ve sizin yönlendirmeleriniz doğrultusunda oyunu kazanabilir. Ayrıca, bir sonraki turda çocuğunuz ebe olabilir ve sizi eşyayı bulmak için yönlendirebilir.
Bu oyunda sizin yönlendirmeleriniz oldukça belirleyici olduğundan, çocuğunuzun oyuna olan hevesini ve ilgisini artırmak da sizin elinizdedir. Sıcak – soğuk oynayarak oldukça keyifli zaman geçirmenin yanı sıra; çocuğunuzun neden sonuç ilişkilerini kurma ve mesafeleri anlama becerilerine katkıda bulunabilirsiniz.
3. Memory (Hafıza Oyunu)
Memory, esasen çocukların hafızasını güçlendirmeye yönelik bir kutu oyunudur. Kutu oyunun içeriğinde, aynı boyutta farklı kartlar bulunur. Kartların her birinden ikişer tane vardır. Kartların bir yüzü farklı resimler taşırken, diğer yüzleri tamamen aynı görünür. Kartlar iyice karıştırıldıktan sonra, resimli yüzleri alta gelecek şekilde yan yana dizilir. Her oyuncunun bir turda iki kart açma hakkı vardır. Farklı kartlar turlar ilerledikçe açıldığı için, birkaç tur sonra birbirinin eşi olan kartların yerini tespit etmek kolaylaşır. Oyunun amacı, bir turda birbirinin aynı olan iki kartı bulmaktır. Bir oyuncu bu hedefi başarabilirse, yeniden iki kart açma hakkı kazanır. Ayrıca, eşleşen kartlar oyun masasından kaldırılır. Oyun sonunda en çok kart eşleştiren oyuncu kazanır.
Hafıza oyunu için hazır kutu oyunları arasında farklı isimlerle birçok seçeneğe ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, işi daha da eğlenceli hale getirmek için eşit boyutta kartlar kesebilir ve bu kartlara çocuğunuzla birlikte belirli semboller ya da resimler çizebilirsiniz. Böylelikle birlikte bir oyun yaratmanın keyfine de varabilirsiniz. Memory oyunları, çocuğunuzun odaklanma becerisini ve hafızasını geliştirmek için ideal bir tercih olabilir.
4. Kelime Avı
Çocuğunuzun kelime dağarcığını güçlendirmek açısından oldukça faydalı bir alternatif olan kelime avı, hiçbir materyale ya da alana ihtiyaç duymadan oynayabileceğiniz bir oyundur. Bir harf ya da harf öbeği seçin ve çocuğunuza söyleyin. Örneğin yalnızca “K” harfini ya da “KA” harf öbeğini belirleyin. Daha sonra çocuğunuzdan bu harflerle başlayan bir kelime bulmasını isteyin. O, doğru bir kelime bulduğunda, sıra size geçer. Bu kez siz aynı harflerle başlayan başka bir kelime bulmalı ve sıranın ona geçmesini sağlamalısınız. Oyunu bu şekilde, çocuğunuzun aklına başka bir kelime gelmeyene kadar devam ettirebilir, daha sonra başka bir harfe geçebilirsiniz. Dilerseniz, oyunu birden fazla çocukla ya da ailece de oynayabilir, aradaki rekabeti artırabilirsiniz. Çocuğunuzun motivasyonunu canlı tutmak için, ondan daha fazla kelime bildiğinizi fark ettirmemelisiniz.
5. Deve – Cüce
Çocukların oynamayı sevdiği en klasik ve eski oyunlardan biri olan deve – cüce; çocuğunuzun konsantrasyon becerisini, zihinsel gelişimini ve duyduğunu anlama yetisini geliştirmek açısından oldukça yararlıdır. Deve – cüce oyununu çocuğunuzla bir arada oynayabilirsiniz, ancak oyun grubunuz ne kadar çok kişiden oluşursa, oyununuz da o kadar keyifli olacaktır. Deve – cüce oynamak için bir ebe seçilmelidir. Diğer tüm oyuncular ebenin karşısında ayakta durmalı, ebe “cüce” dediğinde oyuncular yere çökmeli, “deve” dediğinde ise ayağa kalkmalıdır.
Ebe olan kişi, diğer oyuncuları şaşırtmak için üst üste birkaç kez aynı kelimeyi söyleyebilir veya yere çöktüğü halde “deve” diyerek akılları karıştırabilir. Oyun hızlandıkça, rekabet de artacak ve işler iyice zorlaşacaktır. Ebenin verdiği komutu doğru şekilde yapamayan oyuncular elenir ve son kalan oyuncu oyunu kazanır. Deve – cüce oyunu ile çocuğunuzun motor becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, onun bol bol hareket etmesini ve fiziksel enerjisini atmasını da sağlayabilirsiniz.
6. Masal Oyunu
Gelelim çocuğunuzun hem hayal gücünü hem de kelime dağarcığını geliştirerek düşlere dalmasını sağlayabilecek bir oyuna: Masal Oyunu! Masal dinlemeyi, masallardaki birbirinden ilginç ve fantastik dünyalarla tanışmayı sevmeyen çocuk yoktur. Ancak bu kez, göreviniz birlikte bir masal okumak ya da dinlemek değil. Bu defa, kendi masalınızı birlikte yaratmalısınız. Oyuna başlamak için, bir masalın girizgahını yapabilecek bir cümle seçerek çocuğunuza söyleyin. Daha sonra ondan, sizin cümlenizi tamamlayan ikinci bir cümle bulmasını isteyin. Sırayla her biriniz, masalınıza yeni bir cümle ekleyerek olay örgüsünü genişletin.
Kimi zaman aklınıza mantıklı bir şey gelmeyebilir, ancak hiç önemli değil. Masalların her şeyin mümkün olduğu dünyasında hayal gücünüzün sınırlarını birlikte geliştirebilir, çocuğunuzun eğlenmesini ve üretkenliğini geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Üstelik, eğer mümkünse, masallarınızı sesli ya da yazılı olarak kayda alabilir, ilerleyen yıllarda çocuğunuzla birlikte yeniden dinleyerek yarattığınız dünyayı anımsayabilirsiniz.
Referans:
https://www.unicefturk.org/yazi/koronavirus_oyun_?gclid=Cj0KCQiAlZH_BRCgARIsAAZHSBnkTycvzsjwU3aLmgdTuyMVkwTkw3eJBN971TzLuXVTsSZEp9PhVf8aAu9aEALw_wcB
https://raisingchildren.net.au/school-age/development/development-tracker/5-6-years
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.