Gebelik Hesaplama | cicicocuk
x
Gebelik Hesaplama

Tebrikler! Gebelik testini yapıp pozitif işaretini gördüğünüz andaki telaşlı heyecanınızla karşılaştırılabilecek çok az şey vardır! Anne olacağınıza dair muhteşem haberi sindirdikten sonra düşünceleriniz doğal olarak yapılacakları planlamaya yönelecek. Şüphesiz soracağınız soruların ilki de şu olacak: Hangi tarihte doğum yapacağım?

Anne adaylarının yanıtını en çok merak ettiği konulardan bir tanesi olan gebelik hesaplama için uygulanabilen çeşitli yöntemler bulunur. Hesaplama işleminde duruma, aylık süreçlerden ziyade haftalık olarak yaklaşılır. Bu durumun temel nedeni, hamileliğin başlangıcının son görülen adet döneminin ilk günü olarak dikkate alınmasıdır. Hesaplama işleminin bu şekilde olması, heyecanlı anne adaylarının doğum vaktini belirlemesini zaman zaman zorlaştırabilir. Aynı zamanda gebeliğin doğumla sonuçlanacağı zaman aralığı, kişinin fiziksel özelliklerine, beslenme alışkanlıklarına ve daha önce yaşanan hamilelik süreci gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelik hesaplama, anne adaylarının 9 ay 10 gün süren hamilelik sürecinin hangi bölümünde olduğunu hesaplama işlemidir. Bu durum birçok anne adayı için heyecan verici ve keyifli olsa da gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunu doğru olarak hesaplamak zorlayıcı olabilir. Hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunu öngörmenin zor olmasının temel nedeni, gebeliğin başlangıcının hangi zaman diliminde olduğunun bilinmemesidir. Bu süreçte en sık karşılaşılan yanlışlardan bir tanesi anne adaylarının hesaplamaya gebe kalınan tarihten başlamasıdır. Gebelik hesaplanırken son görülen adet kanamasının ilk gününün baz alınması önemlidir. Doğal yollarla döllenen yumurtanın tarihinin net olarak bilinmemesi, gebeliğin kesin bir şekilde hesaplanması işlemini zorlaştırır. Son adet kanamasının ilk günü, yumurtanın oluşumunun başlangıcı olarak görülür ve anne adayının vücudunun kendini hamileliğe hazırlamaya başladığı hafta olarak kabul edilir. Bununla birlikte hesaplama işleminin başlaması ya da bir diğer deyişle anne adayının gebelikten kuşkulanması, en erken 4. veya 5. haftadan itibaren başlar. Hesaplamalarınızda bu noktalara dikkat edebilir ve doktorunuzla görüşerek süreç hakkında net bilgiler elde edebilirsiniz.

Kaç Haftalık Hamileyim?

Gebeliğin hesaplanması aylık, günlük ve haftalık olarak yapılabilir. Anne karnındaki bebeğin gelişiminin haftalık süreçlerde önemli değişimler geçirmesi ve daha kolay hesaplanabilir oluşu nedeniyle hesaplamalar, standart olarak haftalık olarak yapılır. Gebelik, genel olarak 38 ila 42 hafta boyunca devam eder. Anne adayları hamileliğin kaçıncı haftasında olduklarını bilmek ve böylece ne zaman doğum yapacaklarını öğrenmek ister. Kaç haftalık hamileyim sorusunun yanıtını bulmak için çeşitli yöntemler kullanılsa da genel olarak son adet döneminin ilk günü baz alınarak yapılan hesaplamalar tercih edilir. Diğer yöntemlere göre daha net yanıtlar bulabileceğiniz bu yöntemle hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu belirleyebilirsiniz.

Gebelik Hesaplama Yöntemleri

Anne adaylarının gebeliğin hangi döneminde olduğunu hesaplamak için kullanılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • En sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi, gebelik hesaplama cetvelidir. Bu cetvel gebeliğin hangi haftasında, ayında olduğunuzu öğrenmenize veya bebeğinizin ortalama ağırlığı hakkında bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur.
  • Gebelik hesaplama yöntemlerinden bir diğeri hafta hesaplamadır. Bu hesaplama yönteminde yumurtlama haftası ve hamilelik haftası ikiye ayrılır. Anne adaylarının hamileliğin kaçıncı haftasında olduğu hesaplanırken gebeliğin başlangıcından 2 hafta önce gerçekleşen bir önceki adet döneminin ilk haftası dikkate alınır. Hafta hesaplaması, doğru sonuçlara ulaşmak ve kolay bir şekilde takip edebilmek açısından sıklıkla tercih edilir.
  • Hamileliğin hangi döneminde olduğunu belirlemek için gebeliğin başlangıcından itibaren hafta ve aylar da sayılabilir. Bununla birlikte hamileliğin hangi aşamasında olunduğu, 3 aylık süreyi kapsayan ve trimester adı verilen dönemlerle de belirlenebilir. Gebelik ayı, son adet tarihi dikkate alınarak hesaplanır ve hamileliğin hangi döneminde olduğunuz hakkında bilgi edinmenizi sağlar.
  • Gebelik hesaplamasında kullanılan diğer bir yöntem ise ilişki tarihini baz almaktır. Sperm hücrelerinin günlerce ve yumurtanın 24 saat boyunca aktifliğini koruyabilmesi bu yöntemle net bir hesaplama yapılmasını zorlaştırır. Bu nedenle bir önceki adet döneminin ilk gününün dikkate alınması önerilir.

Doğum Yapma Tarihi Hesaplama

Anne adaylarını en çok heyecanlandıran konulardan bir tanesi olan doğum tarihini hesaplamak için kullanılan birçok farklı yöntem mevcuttur. Bebeğin doğum tarihini öğrenmek için en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olan hafta hesaplama, 40 haftalık hamilelik sürecinin neresinde olduğunuzu öğrenmenize ve buna bağlı olarak beklenen doğum tarihine ulaşmanıza yardımcı olur. Bu durumda sıklıkla kullanılan yöntemlerden bir tanesi son adetin başlangıç tarihinden 3 ay çıkarılması ve 7 gün eklenmesidir. Örneğin 15 Kasım tarihi sizin son adetinizin ilk günü ise bu hesaplama yöntemine göre 22 Ağustos sizin doğum tarihiniz olabilir. Gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu öğrenmek ya da doğumun gerçekleşeceği tarihi tahmin etmek için hesaplama aracını kullanarak sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz. Gebelik hesaplama ve bu süreçte aklınıza takılan tüm sorular için CiciÇocuk’u ziyaret edebilir, uzmanların görüş ve önerilerinden faydalanarak aradığınız yanıtlara ulaşabilirsiniz.

Gebelik Hesaplamak için

  • Son Adet Tarihinizin İlk Günü:
Diğer Uygulamalarımız

    • Gebelik ipuçları için üye olun