Gebelik, kadınların rahminin içerisinde bir fetüsün gelişim sürecini tamamladığı dönem için kullanılan bir terimdir. Gebelik, kadının son regl döneminden itibaren bebeğin doğumuna kadar geçen yaklaşık 40 haftalık bir süreci kapsamaktadır.
İçindekiler
Gebelik, kadın vücudunda üretilen yumurtalardan birinin erkekten gelen spermle döllenmesi sonucunda oluşur. Yumurtanın döllenmesinden sonra kadın vücudunda embriyo oluşumu meydana gelir ve vücut, embriyonun hayatta kalabilmesi için çeşitli değişimler yaşar. Hamileliğin gerçekleşmesiyle birlikte kadın vücudunda yaşanan değişimlerin bazıları şunlardır:
Gebeliğin gerçekleşebilmesi için, hem anne hem de babada infertilite yani kısırlık sorunu olmaması gerekir. Kısırlık problemi bulunan kişiler ise çeşitli tedavilerin uygulanmasının ardından çocuk sahibi olabilir. Gebeliğin gerçekleşmesinin bir diğer şartı ise anne ve baba adayları arasındaki cinsel birleşmenin doğru zamanda yapılmasıdır. Doğurganlığını muhafaza eden tüm kadınlar, belirli bir döngüde yumurtlar ve vücudun kullanmadığı yumurtalar, ortalama 28 günde bir gerçekleşen adetle vücuttan atılır. Bu yüzden cinsel birleşmenin yumurtanın döllenmeye en hazır olduğu zamanda gerçekleşmesinde yarar bulunur. Pek çok kadın için hamile kalma şansının en yüksek olduğu dönem, son adet tarihinden sonraki 13. ile 16. günler arasıdır. Bu tarihlerde yumurtalar en olgun seviyelerine ulaştıkları için döllenmeye, yani gebeliğe son derece hazırdır. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve devam edebilmesi konusunda annenin sağlık durumu da etkilidir. Polikistik over, rahim kanseri, çikolata kisti gibi sağlık sorunları, hamilelik gerçekleşse bile düşükle sonuçlanma riskini artırır. Bu yüzden hamile kalmak isteyen tüm kadınların genel bir sağlık taramasından geçmeleri son derece önemlidir.
Gebeliğin oldukça erken döneminde bile annede pek çok fiziksel değişim meydana gelmektedir. Ancak her hamilelik belirtisinin her kadında görülmesi zorunlu değildir. Yani bu belirtiler kadından kadına göre değişiklik göstermektedir. Hamilelik sebebi ile vücutta salgılanan hormonlar, rahmin büyümesi ve gebeliğin haftaları gebelik belirtilerinde de değişikliklere yol açmaktadır. Peki, gebelik belirtileri nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz gebelik belirtilerinden şüpheleniyorsanız gebeliğinizden emin olmak için gebelik testi yaptırmalısınız. Hamilelik testi kan ve idrar testleri neticesinde yapılmaktadır. Kişiler idrar testini evde kendi yöntemleri ile yapabiliyorken kan testi doktor tarafından yapılmaktadır. Evde idrar testi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Eczaneden alacağınız bir gebelik testi ile idrarı kimyasal şeridin üzerine dökerek sonucu öğrenebilirsiniz. Farklı markaların gebelik testlerinin sonuç gösterme süreleri değişkenlik gösterse sonuçlar 5 dakika içerisinde belli olmaktadır.
Gebelik gerçekleştiği ilk günden itibaren çeşitli belirtiler gösterse de net olarak anlaşılması 4. ila 6. haftaları bulabilir. Hamileliğin gösterdiği en yaygın belirtiler ise şu şekildedir:
Hamileliğin ilk günlerde tespit edilmesi son derece zordur. Bu süreçte gebelik belirtileri görülse de kolaylıkla farklı durumlarla karıştırılabilir. Bu yüzden pek çok kadın, gebe olduğunu adet gecikmesiyle birlikte anlar. Adet döngünüz beklenen tarihi 4-7 gün kadar aşıyorsa, hamilelik şüphesiyle test yaptırabilirsiniz. Bu noktada uygulanacak kan ve idrar testleri, hamileliği büyük oranda ortaya koyar. Hamilelik tanısının kesin olarak konulabilmesi için ise ultrason cihazlarıyla kesenin görüntülenmesi ve bebeğin kalp atışlarının duyulması beklenir. Doğum kesesi, 4. haftadan itibaren vajinal ultrasonda, 5. ya da 6. haftadan itibaren ise karın bölgesinden uygulanan ultrasonda gözlemlenebilir.
Referans:
https://khgm.saglik.gov.tr/TR,65461/uzaktan-egitim-gebe-okulu.html
https://www.livescience.com/44899-stages-of-pregnancy.html
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…