İçeriği dinleyebilirsiniz:
Hamilelik testi, pek çok kadının hayatındaki dönüm noktalarından biridir. Hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen kadınlar, sağlık kuruluşlarına başvurmadan önce kendi imkânlarıyla uygulayabilecekleri gebelik testlerine başvurur. Bu testlerde karşılaşabileceğiniz en kafa karıştırıcı durumlardan biri ise silik çizgi problemidir. Gebelik testi silik çizgi sorunu, hamile olup olmadığınız sorusuna net bir yanıt bulamamanıza yol açar. Peki, silik çizgi neden olur ve bu sorunla karşılaşılması durumunda neler yapılması gerekir? Merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Hamilelik Testleri Nasıl Çalışır?
Hamilelik testlerinin nasıl çalıştığını anlamak için, önce Beta HCG hormonunu öğrenmek gerekir. Beta HCG, kadın vücudunda ağırlıklı olarak gebelik durumlarında salgılanan ve bu sebeple de erken safha hamileliklerin tespitinde başvurulan bir hormondur. Hastanelerde kan yoluyla yapılan hamilelik testleri de Beta HCG hormonunun sayımıyla gerçekleştirilir ve hormon değerleri alışılmışın üzerinde çıkan kadınların hamile olduğuna karar verilir. Beta HCG hormonu, dış gebelik durumlarında ve kimi hormonel problemlerde de yüksek çıkabildiği için anne karnındaki kese görününceye kadar hamileliğin varlığından kesin olarak söz edilmez. Yine de bu hormonun yüksek çıkması, %90’ın üzerinde bir ihtimalle hamileliğe işaret eder. Eczaneden satın alarak kendi kendinize uygulayabileceğiniz hamilelik testleri de Beta HCG hormonu taraması yöntemiyle çalışır. İdrardan Beta HCG tespiti yapan prediktörlerde bir adet sabit kırmızı çizgi bulunur. Eğer idrarda Beta HCG hormonu yoksa, testte herhangi bir değişiklik olmaz ve bu durum kişinin gebe olmadığı anlamına gelir. Hamile olmanız durumunda ise test üzerinde ikinci bir kırmızı çizgi belirir.
Hamilelik bekleyen ya da gebelik belirtileri yaşayan kadınların tespit için başvurduğu ilk yol eczaneden satın alınan gebelik testleridir. Bu testler genellikle idrardan alınan bir örnek ile gebelik tespiti yapar. Eczaneden alınan gebelik testlerinde pozitif sonuç için çift, negatif sonuç için tek çizgi gözlemlenmesi beklenir. Ancak bazı durumlarda gebelik testinde sonuç olarak çıkan çizgi silik gözükür.
Birçok kişinin karşılaştığı bu gebelik testi silik çizgi durumu akıllara tek bir soru getirir: hamilelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? Eğer siz de idrarda gebelik testinin silik çıkması durumu ile karşı karşıyaysanız, bu sorunun detaylı cevabı yazımızın ilerleyen kısımlarında sizleri bekliyor!
Gebelik Testi Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?
Hamileliği haberdar eden ikinci çizginin, koyu ve belirgin olan ilk çizgi kadar net görünmesi beklenir. Kimi durumlarda ise kırmızı çizgi, anne adayının kafasını karıştıracak kadar silik çıkabilir. Bu durum birden fazla anlama gelebilir. Öncelikle hamilelik testlerinin sağlıklı sonuç verme süresi beş dakikadır. Kullanımdan beş dakika geçtikten sonra idrarın test içine yayılması sebebiyle cihazın yapısı bozulmaya başlar ve bu sebeple de görülmemesi gereken ikinci çizgi, silik şekilde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, ilk beş dakikadan sonra ortaya çıkan silik çizgilerin büyük bölümü, hamilelik habercisi olarak kabul edilmez. Testi uyguladıktan sonraki 30 saniye içinde beliren kırmızı çizgi ise büyük oranda iyi haber olarak yorumlanır. Özellikle ilk 30 saniyede silik olarak görünen ancak 1 dakika içinde koyulaşan çizgilerin yüksek oranda hamilelik işareti olduğu kabul edilir.
Gebelik olmaması durumunda hiçbir şekilde ortaya çıkmayan ikinci çizgi, hamile kadınlarda net bir şekilde belirir. Hamileliğin hâlen belirsiz olduğu durumlarda ise çizgi silik bir şekilde görünür. Bir diğer ifadeyle silik çizgi, testin hamile olup olmadığınızdan emin olamadığı anlamına gelir.
Gebelik Testinde Silik Çizgi Nedenleri
Gebelik testinde ikinci çizginin silik çıkması, pek çok farklı sebepten dolayı gerçekleşebilir. En yaygın sebep, hamilelik testinin erken safhada gerçekleştirilmesidir. Beta HCG hormonu, hamilelik boyunca her gün ikiye katlanarak artar ve bu sebeple de erken hamilelik sürecinde en düşük seviyesindedir. Düşük seviyedeki Beta HCG hormonu ise hamilelik testlerinde güçlü bir çizgi oluşturmayabilir. Gebelik tesinde silik çizgi çıkmasının bir diğer yaygın sebebi ise kullanılan prediktörün fiziksel koşullarıdır. Rafta fazla beklemiş ya da fiziksel deformasyona uğramış prediktörler, doğru sonuç verseler de ikinci çizgiyi zayıf bir şekilde gösterebilir. Gebelik testi silik çizgi çıkma sebepleri arasında, anne adayının yaşadığı sağlık problemleri de bulunabilir. Beta HCG hormonu, kimi sağlık problemleri sebebiyle de yükselebilir ve bu durum, gebelik testlerine silik çizgi şeklinde yansıyabilir. Özellikle mol gebelik, kist, çeşitli kanser türleri ve gastrit gibi sağlık sorunları, kandaki hormon seviyesini artırarak hamilelik testinizi yanıltabilir. Sağlık problemleri sebebiyle yükselen hormon seviyesi, gebelik testindeki ikinci çizginin net bir görünüm sergilemesine de yol açabilir. Bu sebeple, prediktörde test yaptıktan sonraki ilk 5 dakika içinde net ya da silik ikinci bir çizgi gördüğünüz an, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız önerilir.
Gebelik testi yapıldıktan sonra silik çizgi çıkmasının birden fazla nedeni olabilmektedir. Söz konusu nedenleri en yaygın olandan başlamak üzere aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Henüz Gebelik Testi İçin Erken Olması
Gebelik testinde silik çizginin çıkmasının en önemli nedenlerinden biri gebeliğin çok yeni olmasıdır.
İdrar ve kan ile yapılan hamilelik testlerinde hamilelik tespiti için bakılan hormon değeri hamilelik hormonu olarak da bilinen Beta HCG’dir. Beta HCG hormonu idrardan önce kanda görülmektedir. Bu nedenle henüz yeni yükselmeye başlamış olan beta HCG hormonu idrar ile gebelik testinde silik çizgi gözükmesi sonucu yaratabilir. Bu doğrultuda en net sonucu alabilmek için idrar testinin adet gecikmesi yaşandıktan sonra yapılması çok daha iyi olacaktır.
Buharlaşma
Gebelik testinde çizginin silik çıkmasının bir diğer nedenini buharlaşma olarak açıklayabilmek mümkündür. Gebelik testinde bulunan çizgilerin belirginleşebilmesi için bazı boyalar kullanılmaktadır. Bu boyalar idrardan etkilenip yayılabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşılması durumunda gebelik olmamasına rağmen diğer çizgi de silik bir şekilde görülebilmektedir. Bu da kişilerin yanılmasına neden olmaktadır.
Seyrelmiş İdrar
Seyrelmiş idrar, gebelik testinde silik çizgi oluşmasının bir diğer nedenidir. Sabah saatleri HCG konsantrasyonun en yoğun olduğu saatlerdir. Dolayısıyla bu saatlerde çok fazla sıvı tüketmeden testin yapılması çok daha doğru sonuçlar vermektedir. Çok fazla su idrarın yoğunluğunu kaybetmesine neden olduğu için test çizgisinin silik çıkmasına neden olabilmektedir.
Gebelik Testi Silik Çizgi Sonucu Almamak için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelik testinin silik çizgi sonucu vermesi, pek çok kadın için kafa karıştırıcı bir durumdur. Testlerde silik çizgi sorunuyla karşılaşılmasının muhtemel sebepleri ise şöyledir:
- Hamilelik testlerinin doğru sonuç verme süresi, ortalama 5 dakikadır. Kimi testlerde ise bu süre 30 dakikaya kadar uzayabilir. Doğru sonuç verme süresi geçen testlerde bir süre sonra ikinci çizgi görülebilir. Bu durum, hamile olduğunuz anlamına gelmez. Geçerlilik süresi geçmiş testlerde sonradan çıkan silik çizgiler, ağırlıklı olarak testlerin yapısından kaynaklanır ve sağlıklı bir sonuç olarak değerlendirilmez.
- Gebelik testinde silik çizgi oluşmasının bir diğer sebebi ise testin erken hamilelikte uygulanmasıdır. Erken dönem hamileliklerde vücuttaki Beta HCG hormonu artsa da test çizgisini belirgin hâle getirmesi için yeterli olmayabilir. Bu nedenle erken dönemde yapılan testlerde silik çizgi sorunuyla karşılaşılabilir.
- Beta HCG hormonu, hamilelik dışında farklı sebeplerle de yükselebilir. Yumurtalık kisti, karaciğer kanseri, mide kanseri gibi çeşitli sağlık sorunları, vücuttaki Beta HCG hormonu düzeyini yükseltebilir ve bu durum da hamilelik testlerinde silik çizgi görünmesine yol açabilir. Bu sebeple silik çizgi sorununun devam etmesi durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızda yarar bulunur.
Gebelik Testinden Silik Çizgi Sonucu Aldıktan Sonra Tekrar Test Uygulanabilir mi?
Gebelik testleri, silik çizgi sonucu alındıktan sonra tekrar uygulanabilir. Eğer silik çizgi, testinizin geçerlilik süresi geçmeden önce belirdiyse ve net bir sonuca ulaşamayacağınız kadar belirsizse, hemen ikinci bir test uygulayabilirsiniz. Kimi durumlarda gebelik testleri, tarihlerinin geçmesi ya da arızalı üretilmeleri gibi sebeplerle silik çizgi sonucu verebilir. İkinci testiniz de aynı sonucu veriyorsa bir süre beklemenizde yarar bulunur. Eğer silik çizgi sonucu gebeliğin erken bir evresinde bulunmanızdan kaynaklanıyorsa, testi yaklaşık 1 hafta tekrar uygulayabilir ve bu kez pozitif sonuca ulaşabilirsiniz. Aradan zaman geçmesine rağmen test sonucunuz hâla silikse, bu durumda farklı sağlık sorunlarından şüphe edilebilir. Beta HCG hormonunuzu yükselten rahatsızlıklar, hamilelik kadar hızlı bir şekilde hormon artışına yol açmaz ve bu sebeple de hamilelik testlerinde uzun süre boyunca silik çizgi sonucu verebilir. Testlerden uzun süre boyunca silik çizgi almanız durumunda bu durumu doktorunuza bildirmenizde ve detaylı tetkikler yaptırmanızda yarar bulunur. Olası bir sağlık durumu, bu noktada uygulanacak sağlık testleriyle ortaya çıkar ve böyelikle vakit kaybetmeden tedavi sürecine geçebilirsiniz.
Referans:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/faint-positive-home-pregnancy-test
https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/prepping-for-pregnancy/faint-line-pregnancy-test/
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
Ben de test yaptim silik cikti hastanye gittim doktor kan felan aldılar dedi yok da diyebilirim varda diye bilirim lütfen bama yardım edin
Merhaba, biraz daha bekleyip kan testini tekrar yaptırmanızı öneriririz