Haftalara Göre Gebelik

Hafta Hafta Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Hamilelik süreci bebeklerini kucaklamayı bekleyen anne ve baba adayları için çok heyecan vericidir. Ebeveynler anne vücudunda yaşanan tüm değişimleri takip ederek bebeğin gelişimini gözlemleyebilirken anne ve bebek sağlığını korumak için her zaman diken üstündedir. Bu sebepte hafta hafta gebelik takibi yapmak oldukça önemlidir ve detayları çok merak edilir. Bu yazımızda 1 haftalık gebelikten 40 haftalık gebeliğe kadar hafta hafta hamilelik sürecinde gözlemlenen her şeyi sizler için derledik.


Doğum Ne Zaman ?
Hamileliğinizi açıkladıktan sonra, muhtemelen sorulacak ilk soru “Doğum ne zaman?” olacaktır. İlk doğum öncesi ziyaretinizde, doktorunuz beklenen doğum tarihini belirlemenize yardımcı olacaktır. Doğum zamanınız, son adet döneminizin ilk gününden itibaren 40 haftadır.

Doğum zamanınızın sadece bir tahmin olduğunu hatırlamak önemlidir – çoğu bebek annelerinin son adet döneminin ilk gününden 38-42 hafta sonra doğar ve kadınların yalnızca küçük bir yüzdesi gerçekte kendi tarihlerinde doğum yaparlar.


Trimester Nedir?

Hamileliğiniz boyunca duyacağınız bir diğer yaygın terim ise trimestertir. Trimester hamilelik süresinin üçe bölünmesiyle oluşan dönemlere verilen isimdir diyebiliriz.

  • ilk trimester (ilk üç aylık dönem) 1 haftalık gebelik ve 12 haftalık gebelik arasındaki zamana,
  • ikinci tremester (ikinci üç aylık dönem), 13 haftalık ve 26 haftalık gebelik arasındaki zamana,
  • üçüncü tremester (son üç aylık dönem), 27 haftalık gebelikten hamileliğin sonuna kadar olan süreye verilen isimdir.

1 Haftalık Gebelik

1 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Hamilelik başlangıcı son adet döneminin ilk günü olarak kabul edildiğinden 1 haftalık gebelik aslında son adet dönemidir diyebiliriz. Beklenen doğum son adetin ilk gününden itibaren hesaplandığı için bu haftada hamilelik henüz gerçekleşmemiş olsa bile hafta hafta hamilelik sürecinin bir parçası sayılır.

Bu ilk hafta aslında sizin adet döneminizdir.


2 Haftalık Bebelikte Anne Sağlığı

Hamilelikte sağlıklı alışkanlıklarınız ve bebeğinizin sağlığı el ele yol alır. Vücudu hamilelik başlamadan önce hamilelik süreci ve doğuma hazırlamaya başlamak önemlidir. Hamile kalmadan önce:

  • Alkol, uyuşturucu ve tütün ürünlerinden kaçının. Bu maddeler doğum kusurlarına, fetal alkol sendromuna, solunum problemlerine, düşük doğum ağırlığına ve diğer sağlık problemlerine neden olabilir.
  • Aldığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun. Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçların çoğu fetüsü olumsuz yönde etkileyebileceğinden ilaçlarla ilgili özel önlemler almanız gerekir. Ancak, doktorunuza danışmadan reçeteli ilaçlarınızı almayı bırakmayınız; bu, ilaçlarınızı bırakmanın olası yararlarını ve risklerini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Özellikle folik asit olmak üzere yeterli miktarda vitamin içeren bir diyet uygulayın. Hamile kalmaya çalışan kadınların günde 400 mikrogram folik asit alması gerekir. Yeterli folik asit alımı, spina bifida gibi nöral tüp defekti riskini (beyin veya omurilik eksik gelişiminin neden olduğu doğum kusurları) azaltır. Gebe kalmaya çalışırken folik asit takviyesi almak için doktorunuzla görüşün.

2 Haftalık Gebelik

2 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bu garip gelebilir, ama hala hamile değilsiniz! Yumurtanın sperm tarafından döllenmesi yaklaşık olarak iki haftalık gebelik dediğimiz sürenin sonunda gerçekleşir.

Bu garip gelebilir, ama hala hamile değilsiniz!


Sizdeki Değişim

Bebeği besleyecek uterin astarınız gelişiyor ve vücudunuz, yumurtayı olgunlaştırmak için teşvik eden folikül uyarıcı hormonu (FSH) salgılıyor. İki haftalık gebelik sonunda, menstrüel döngünüzün orta noktasında olacaksınız (eğer düzenli bir 28 günlük döngünüz varsa) ve yumurtlama gerçekleşecek. Yumurtlama döneminde korunmadan cinsel ilişkiye girmek hamile kalma ihtimali oluşturur. Genellikle bir sperm yumurtaya nüfuz etmede başarılı olur ve döllenme gerçekleşir. Bu yaşandığında henüz fiziksel bir değişim hissedilmese de hamilelik başladı demektir.

3 Haftalık Gebelik

3 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Henüz hamile olduğunuzu hissetmemiş olsanız bile, içinizde büyüyen bir bebeğiniz var!


3 haftalık gebelik için hamileliğin gerçek başlangıcıdır demek yanlış olmayacaktır. Döllenmiş yumurta hücre bölünmesi sürecinden geçer. Döllenme gerçekleştikten yaklaşık 30 saat sonra iki hücreye, daha sonra dört hücreye, sonra sekiz hücreye ayrılır ve fallop tüpünden uterusa doğru hareket ederken bölünmeye devam eder. Uterusa ulaştığında, bu hücre grubu küçük bir top gibi görünür ve morula olarak adlandırılır.

Morula oyuklaşır ve sıvı ile dolar – daha sonra bir blastosist olarak bilinir. Hamilelikte üçüncü haftanın sonuna yaklaşırken, blastosist kendisini uterusun astarı olan endometriuma bağlayacaktır. Buna implantasyon denir. Uterustaki implantasyon önemli bir bağlantı oluşturur – endometriyum gelişmekte olan embriyoya besin maddeleri sağlar ve atıkları giderir. Zamanla, bu implantasyon plasentada gelişecektir.

3 Haftalık Gebelikte Annede Görülen Değişim

Folik asit, protein, kalsiyum ve demir gibi belirli besinlerden yeterince almak bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Folik asit takviyesi özellikle önemlidir, çünkü folik asit, hamileliğin çok erken dönemlerinde oluşan nöral tüpün (beyne ve omuriliğe neden olan yapı) kusurlarını önlemeye yardımcı olur.

Yeni doku oluşturmak için kullanılan protein tüketimi hamilelik sırasında artar. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin gelişmesine yardımcı olur, bu nedenle anne adayının süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller ( bezelye, mercimek vb.) içeren dengeli bir beslenme programı olmalıdır. Hamilelikte bebeğinizin artan kan hacmini desteklediğiniz için vücuda yeterli demir almak da oldukça önemlidir.. İyi demir kaynakları arasında kırmızı et, baklagiller, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

4 Haftalık Gebelik

4 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

  • 4 haftalık gebelikte bebeğiniz artık iki hücre katmanından oluşur – epiblast ve hipoplast. Bunlar sonunda bebeğinizin tüm organlarına ve vücut kısımlarına dönüşür. Ve bu haftayla beraber anne karnındaki bebek embriyo olarak adlandırılmaya başlar!
  • Şimdi gelişen diğer iki yapı, amniyon ve yumurta sarısı kesesidir. Amniyon sıvısı ile doldurulmuş olan amniyon, büyüyen embriyoyu saracak ve koruyacaktır. Kese kan üretecek ve plasenta bu rolü üstlenene kadar embriyoyu beslemeye yardımcı olacaktır.

Hamileliğin dördüncü haftasıyla beraber bebeğiniz artık bir embriyo olarak adlandırılır.


4 Haftalık Gebelikte Annede Görülen Değişimler

Embriyo rahim içine yerleşmeye devam eder ve endometriyumun içinde derinlere gömülür. İmplantasyon dediğimiz bu evrede hafif kramp ve lekelenme gözlemlemek normaldir. İmplante edildiğinde, embriyo, uterusun astarının korunmasına yardımcı olan (hCG) adı verilen bir hormon yapmaya başlar. Ayrıca her ay yumurta bırakmayı bırakması için yumurtalığa bir sinyal gönderir ve bu da aylık adet döngünüzü durdurur.

hCG, gebelik testlerinde ölçülen hormondur. 4 haftalık gebelik ile beraber gebelik, hamilelik testleri ile tespit edilebilir duruma gelir. hCG hormonu dördüncü hafta ile başlayabilen hamilelik belirtilerine de neden olur. Adet öncesi dönem belirtilerine benzeyen yorgunluk, kasık ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler hCG hormonu sebebiyle ortaya çıkabilecek gebelik belirtilerinden bazılarıdır. Fakat bu haftanın sonunda, adet döneminiz gerçekleşmeyecek. çünkü döllenme gerçekleşti ve artık bir bebek bekliyorsunuz!

5 Haftalık Gebelik

5 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

5 haftalık bebeğiniz şimdi portakal çekirdeği boyutunda!


Hamileliğin beşinci haftasına kadar olan sürede embriyo bir hücre kütlesi olmuştur. Beşinci haftayla beraber bu hücre kütlesi ayrı bir şekil oluşmaya başlar. Nöral tüp (omurilik ve beyin olacak) embriyonun üstünden altına doğru uzanır. Embriyonun ortasındaki şişkinlik bebeğinizin kalbine dönüşecektir. 5 haftalık gebelikte plasenta gelişir, embriyoya besin geçişi sağlayanplasenta ve parmak benzeri çıkıntılar oluşur.

5 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Mide problemleri yaşamıyor olsanız bile gebelikte beşinci haftayla beraber bazı yiyeceklerden uzak durmaya başlamakta fayda vardır. Listeriyaz ve toksoplazmoz gibi gıda kaynaklı hastalıklar doğum kusurlarına ve hatta düşüklere neden olabilir.
İşte kaçınılması gereken bazı yiyecekler:

  • pastörize edilmemiş peynirler (genellikle “taze” olarak bildirilir)
  • pastörize edilmemiş süt, meyve suları ve elma şarabı
  • çiğ yumurta veya köpük ve tiramisu dahil olmak üzere çiğ yumurta içeren yiyecekler
  • çiğ veya az pişmiş etler, balık veya kabuklu deniz ürünleri
  • sosisli sandviçler ve şarküteri etleri gibi işlenmiş etler (eğer onları yerseniz, iyi pişirilmiş olmaları gerekir)
  • köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru veya karo balığı da dahil olmak üzere cıvada yüksek balıklar

6 Haftalık Gebelik

6 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebelikte altıncı haftayla beraber bebeğin sinir sitemi ve beyin gelişiminde hızlı gelişmeler gözlemlenmeye başlar. Sonradan gözleri oluşturacak olan optik kesecikler ve iç kulağı oluşturan geçitler başın yanlarında gelişmeye başlar.

6 haftalık gebelikte bebeğiniz artık bir bezelye tanesi boyutuna ulaşmıştır.


Hamileliğin çoğunda bacakları gövdeye doğru kıvrıldığı ve tam uzunlukta bir ölçümü zorlaştırdığı için, bebekler genellikle tepeden tırnağa (başın tepesinden kalçaya kadar) ölçülür. 6 haftalık bebek ortalama 2- 5 milimetre ölçüsündedir.

6 haftalık gebelik ile beraber bebeğinizin kalbi atmaya başlayacak ve hatta ultrason muayenesinde bile tespit edilebilecektir. Sindirim ve solunum sistemlerinin başlangıcı da bu haftada şekillenmeye başlar.

6 Haftalık Gebelikte Annede Gözlemlenen Değişimler

Sık görülen hamilelik şikayetlerinin tam güçle vurmaya başladığı hafta genellikle hamileliğin altıncı haftasıdır. Vücudunuz hamilelik taleplerine uyum sağladığı için kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz. Ağrıyan göğüsler, bulantı ve kusma (sabah bulantısı) normalden fazla rahatsızlık vermeye başlayabilir. İsmi sizi yanıltmasın, sabah rahatsızlığı herhangi bir saatte görülebilir veya tüm gün sürebilir.
Maalesef sizi banyoya koşturabilecek tek şey bulantı ve kusma atakları değil. Hormonal değişiklikler ve atıkları vücudunuzdan atmak için çok fazla çalışan böbrekleriniz de daha sık idrara çıkmanıza neden olabilir.

7 Haftalık Gebelik

7 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

  • Yedinci hafta göbek kordonunun oluşması anlamına gelir. artık bebek ve anne arasında doğuma kadar kopmayacak gerçek bir bağ var! Hamilelik sırasında bebeğiniz sizinle bu yol ile bağlantı kuracak, oksijen ve beslenme sağlayacak ve atıkları çıkartacaktır. Bebeğinizin sindirim sistemi ve ciğerleri oluşmaya devam eder.

Bebeğiniz bir yabanmersini boyutunda! 7 haftalık gebelikte bir bebek yaklaşık 9-11 mm boyutlarında ölçülür.


  • Bebeğin yüzü şekilleniyor. Ağız, burun delikleri, kulaklar ve gözler yedinci hafta ile beraber daha belirgin hale gelen yüz özelliklerinden bazılarıdır.

7 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Hamilelik anne rahminde birçok değişikliğe neden olur. Bu değişimlerden biri gebeliğin yedinci haftasında gelişen, rahim ağzı kanalının açılmasında oluşan ve uterusu enfeksiyondan korumak için kapatan bir mukus tıkacıdır. Doğuma kısa süre kaldığında rahim ağzı genişleyeceği için kaybedeceksiniz.

8 Haftalık Gebelik

8 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

  • Bir bebeğin minik parmaklarını ve ayak parmaklarını görmek, ebeveynlerin en heyecanlı günlerinden biridir. Bu parmaklar ve ayak parmakları 8 haftalık gebelikte daha yeni oluşmaya başlar. Yine bu haftada gözler daha belirgin hale gelir ve retinada (gözün arkasında) pigment (renk) geliştirmeye başladılar.

8 haftalık gebelikte bebeğiniz artık bir böğürtlen boyutundadır.


  • Bebeğin boyu 10-13 mm ve ağırlığı 1 gr’dır.
  • Bu dönemde ayrıca bağırsaklar uzar ve bebeğin karnında onlar için yeterli yer yoktur. Bu yüzden 12 haftaya kadar göbek kordonuna giriyorlar.
  • Şimdiye kadar bebeğinizin cinsel organına dönüşecek olan tomurcukların başlangıcı ortaya çıkmıştır, ancak henüz bebeğinizi cinsiyetini ortaya çıkaracak kadar gelişmemişlerdir.

8 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

Adet gecikmesi, bulantı, aşırı yorgunluk gibi hamilelik belirtiler hamilelik işaretini çoktan verdi. Hamileliğinizi evde hamilelik testi ya da bir sağlık kuruluşunda yapılacak kan veya idrar testi ile kesinleştirdikten sonra ilk hamilelik takip süreci doktor randevunuzu alabilirsiniz.

Bebeğinizin sağlığı ve güvenli doğumu için doğum öncesi bakım son derece önemlidir. Bu nedenle doğum öncesi randevuları öncelikli kıldığınızdan emin olun. Hamileliğiniz yüksek riskli olarak kabul edilirse (örneğin, birden fazla düşük yaptıysanız, 35 yaşından büyükseniz veya hamilelik komplikasyon öykünüz varsa) doktorunuz sizi randevular sırasında mümkün olduğu kadar erken ve sık görmek isteyebilir.

9 Haftalık Gebelik

9 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bebeğinizin omuriliğinin dibindeki kuyruk dokuzuncu hafta ile neredeyse yok oldu. Buna karşılık, bebeğinizin başı büyüyor, bu dönemde bebeğinizin başı vücudun geri kalanıyla karşılaştırıldığında oldukça büyük gözükür ve göğüste kıvrılır.
  • 9 haftalık gebelikte bebeğiniz 16- 25 milimetre ve yaklaşık 2 gram ağırlığındadır. Burun ucu gelişmiş ve profilden görülebilmektedir. Gözlerdeki cilt flepleri, birkaç hafta içinde göze çarpan göz kapaklarına dönüşmeye başlayacaktır.

Bebeğiniz bir üzüm tanesi boyutunda!


  • Sindirim sistemi gelişmeye devam ediyor. Anüs oluşuyor ve bağırsaklar uzuyor. Bebeklerde testis ve yumurtalıklar gibi iç üreme özellikleri de hamileliğin bu haftasında oluşmaya başlar.
  • Hamilelikte dokuzuncu hafta ile beraber hafta hafta gebelik takibindeki değişimler artmaya başlar. Bebeğinizin kasları geliştikçe bazı haraketleri yapabilir duruma gelir. Bu dönemdeki bir ultrasonlar ile bu hareketler görülebilir, ancak bebek hareketleri birkaç hafta daha hissedilmeyecektir.

9 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Doğum öncesi ilk doktor muayenesine giderken ailenizin sağlık geçmişini tanımak ve tıbbi kayıtlarınızı incelemek için zaman ayırın. Herhangi bir kronik hastalığınız, alerjiniz ya da geçirdiğiniz bir ameliyat var mı?Herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyor musunuz? Ailenizdeki genetik hastalıkları biliyor musunuz? Adet döngünüz düzenli miydi ve geçmiş gebelikleriniz oldu mu? Egzersiz alışkanlıklarınız neler? Bunlar, doktorunuzun sizinle görüşmek isteyeceği bazı şeylerdir, bu nedenle giderken bu bilgilerin hazır olması yardımcı olacaktır.

10 Haftalık Gebelik

10 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Hamilelikte 10.haftaya kadar bebeğinizin tüm hayati organları oluşmuş ve birlikte çalışmaya başlamıştır.
  • 10 haftalık gebelik ile beraber bebeğinizin uzunluğu 22-35 mm, ağırlığı 2-4 gr olacaktır.

Bebeğiniz bir kuru erik boyutunda!


  • Fiziksel değişiklikler (parmakların ve ayak parmaklarının ayrılması ve kuyruğun kaybolması gibi) meydana geldiğinde sıra iç gelişmelere geçer. Ağız içinde diş tomurcukları oluşur ve çocuğunuz erkek ise testisleri etestesteron üretmeye başlar.
  • Konjenital anormalliklerin 10. haftadan sonra gelişmesi muhtemel değildir. Bu aynı zamanda embriyonik dönemin sona erdiğine de işaret eder – genel olarak embriyo artık belirgin bir şekilde insan görünümüne sahiptir. Gelecek haftadan itibaren, bebeğiniz resmen bir fetüs olarak kabul edilecektir.

10 Haftalık Gebelikte Annede Görülen Değişimler

  • 10 haftalık gebelik anne ve bebek sağlığı kontrolleri için çok önemlidir. Bu dönemde sıklıkla gerçekleşen doğum öncesi ziyaretleri olmazsa olmazınız olacak. Doktorunuz kilonuzu ve kan basıncınızı kontrol ettirmek de dahil olmak üzere bir dizi test ve kontrol isteyebilir. Ayrıca bebeğinizin boyutunu ve konumunu kontrol etmek için dış abdominal muayene gerekebilir.
  • Ziyaret sırasında sağlık uzmanınız (bir kadın doğum uzmanı, aile doktoru, ebe veya hemşire doktoru olabilir) ayrıntılı bir inceleme yapacaktır. Sağlık hizmeti sağlayıcınız size tıbbi geçmişiniz ve aile sağlığı sorunlarınız hakkında birçok soru soracaktır. Bu, bebeğinizin genetik hastalıklar için risk altında olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
  • Doktorunuzun kontrol edeceği bir diğer şey ise bebeğinizin kalp atışları! Gebelikte onuncu hafta ilk kez bebeğinizin kalp atışını duyacağınız haftadır!
  • Doktorunuz muhtemelen suçiçeği, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı aşılanmış olup olmadığınızı ve kan grubunuzu öğrenmek için bir kan testi isteyecektir. Ayrıca sifiliz veya hepatit B gibi bazı enfeksiyonlar için teste girebilir ve HIV testi yaptırabilirsiniz. Bazı genetik bozukluklar için kan testi de yaygın olarak yapılır – sunulan testlerin türü durumunuza ve tercihlerinize bağlı olacaktır.

11 Haftalık Gebelik

11 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gelişimi

  • Hafta hafta gebelik takibinin 11.haftasına geldiğinizde bebeğinizin boyu yaklaşık 50 mm boyutlarında ve 6-8 gr ağırlığındadır. Bu büyüklük yaklaşık olarak bir çilek boyutuna denktir.

11 haftalık gebelikte bebek yaklaşık olarak çilek büyüklüğündedir.


  • 11.haftadan 20. haftaya kadar olan sürede bebeğinizin hızla büyümesine hazır olun. Tüm bu büyümeyi idare etmek için bebeğinize daha fazla besin gerekiyor. Yeterli besini sağlamak için ise plasentadaki kan damarlarının hem büyümesi hem de sayı olarak artması gerekiyor.
  • Bu dönemde yüz gelişimi devam eder ve kulaklar başın iki yanındaki yerlerine ulaşır. bu dönemde bebeğin baş büyüklüğü vücut uzunluğunun yarısını oluşturur!
  • Bebeğinizin üreme organları hızla gelişiyor olsa da kız ve erkek çocuklarının dış genital organları 11. hafta sonunda hala oldukça benzer gözükür. Bebek cinsiyeti 14 haftalık gebelikte ancak açıkça belli olacaktır.

11 Haftalık Gebelikte Sizdeki Değişim

Bebeğinizi beslemek genellikle kilo almanızı gerektirir ve çoğu durumda, önerilen kilo alımı hamilelik süresince 11,33- 15,87 kg arasındadır. Hamilelikten öncesi fazla kilo probleminiz varsavar sağlık uzmanınız kilo alımı için farklı önerilerde bulunabilir.

Gebelikte 11.haftanın bitimiyle hafta hafta gebelik takibinde ilk trimester sonuna gelinir. Bu yüzden doktorunuz “ilk trimester tarama testi” önerebilir. Bu, bebeğinizin kromozomal bir anormallik için risk altında olup olmadığını (bebeğinizde olup olmadığına bakılmaksızın) görmek için bir ultrasonu kan testi ile birleştirir. Anormal bir sonuç, mutlaka bebeğinizin sıkıntılı bir durumu olduğu anlamına gelmez – ancak daha fazla test gerektirebilir. Bu testin riskleri ve avantajları hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanız doğru olacaktır.

12 Haftalık Gebelik

12 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bu haftada da bebeğinizin beyni gelişmeye devam eder. Küçük tırnak ve ayak tırnakları oluşmaya başlar.

12 haftalık gebelikte bebeğiniz takriben bir misket limonu kadardır!


  • Bebeğinizin böbrekleri çalışıyor! Amniyon sıvısını yuttuktan sonra bebeğiniz idrar olarak vücuttan atabilecektir. Bu haftayla beraber bebeğinizin bağırsakları da karnının içine girecektir, bu bebek karnında artık yeterince yer olduğu anlamına gelir.

12 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Kimi kaynaklara göre hafta hafta gebelik takibinde ilk trimesterin sonu 12.haftanın bitişine denk gelir. Bu yüzden doktorunuz ilk trimester tarama testini bu haftanın sonunda da uygulamak isteyebilir. Hamilelik sırasında artmış kan hacmi ve hamilelik hormonları cildinizde pürüzsüzlük ve parıltıya neden olabilir. Daha yüksek kan hacmi kan damarlarına daha fazla kan getirir ve hormonlar yağ bezi salgısını arttırır. bu değişimler cildin kızarmasını, dolgunlaşmasını ve daha pürüzsüz görünmesini sağlar. Bazı durumlarda artmış yağ bezi salgısı geçici sivilceye neden olabilir.

13 Haftalık Gebelik

13 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

  • Hamileliğin ikinci trimesterine hoş geldiniz! Plasenta gelişti ve bebeğinize oksijen, besin maddeleri ve atık imhası sağlıyor. Hamileliğin ilk trimesterinden sonra plasentanın bir diğer görevi de hamileliği korumaya yardımcı olan hormonları progesteron ve östrojen üretmektir.
  • Bebeğiniz bu hafta ağzına bir baş parmağını sokabilecek duruma gelir, ancak büyük olasılıkla emme kasları henüz tamamen gelişmemiştir.

13 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

İlk doğum öncesi randevunuzda, sağlık uzmanınız muhtemelen doğum öncesi vitaminleri için size bir reçete verdi. Bu takviyeleri almak sağlıklı beslenmenin yanı sıra bebeğinizin büyüme ve gelişime yardımcı olacak folik asit, çinko, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri de almasını sağlar.

14 Haftalık Gebelik

14 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz şimdi yaklaşık 45 gram ağırlığında ve 8 cm uzunluğundadır.

Bebeğiniz yaklaşık bir portakal büyüklüğünde!


  • 14 haftalık gebelik ile bebeğinizin yüzünde bazı ince kıllar gelişmiş olur. Bu yumuşak renksiz saçlara lanugo denir ve lanugolar doğumdan hemen önce akana kadar bebeğinizin vücudunun çoğunu kaplar.
  • On dördüncü haftaya kadar bebeğinizin cinsel organları tamamen gelişmiştir. Ancak bu cinsiyeti kesinlikle öğreneceğiniz anlamına gelmez. Bazı durumlar cinsiyetin ultrasonda tespit edilmesini zorlaştırabilir. Bebeğiniz ayrıca tiroid hormonları üretmeye başlar çünkü tiroid bezi olgunlaştı.

14 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

  • Sağlık uzmanınız 35 yaşından büyükseniz ya da tarama testleriniz cenin ile ilgili bir sorun olabileceğini belirtmişse, amniyosentez testi hakkında sizinle görüşebilir. Amniyosentez, bir fetüsteki down sendromu gibi anormallikleri saptayabilen, genellikle 15 ila 18 hafta arasında yapılan bir testtir.
  • Bu test sırasında, analiz için bir sıvı örneği almak üzere bebeği çevreleyen amniyon sıvısına çok ince bir iğne sokulur. Amniyosentez düşük bir risk taşır, bu nedenle endişeleriniz ve testin riskleri ve avantajları hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

15 Haftalık Gebelik

15 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Ebeveynler genellikle yenidoğan cildinin yumuşaklığı karşısında şaşkınlığa uğrar. Bebeğinizin cildi sürekli gelişiyor. Ve o kadar ince ve yarı saydam halde ki kan damarları bile görülebiliyor. Kıllanma kaşlarda ve kafalarda devam eder. Bebeğinizin kulakları şu an neredeyse yerinde olmasına rağmen, hala kafasında biraz alçaktadır.

15 haftalık gebelikte bebeğinizin uzunluğu bir armut kadardır.


  • Bebeğinizin iskelet sistemi gelişmeye devam ediyor. Kas gelişimi de devam ediyor ve bu dönemde bebeğiniz muhtemelen baş, ağız, kollar, bilekler, eller, bacaklar ve ayakları ile çok fazla hareket yapıyor.

15 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

Duygusal olarak bir roller coaster üzerindeymiş gibi hissetmek çok normaldir normaldir. Bu dönemde en yaygın görülen şikayetler genellikle en organize kadınların bile unutkan ve sakar olması, ve konsantrayon konusunda güçlük çekmeleridir. Yaşamınızdaki stresi minimumda tutmaya çalışın ve “zihinsel atılımlarınız” için kendinize zaman tanıyın. Bu dönemin geçici olduğunu unutmayın.

16 Haftalık Gebelik

16 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

16 haftalık gebelikte bebeğiniz yaklaşık 110 gram ağırlığında ve yaklaşık 11-12 cm uzunluğunda olacaktır. Bebeğiniz bu hafta ile beraber başını dik tutabilmeye başlar. Yüz kaslarının gelişimi kaş çatma gibi çeşitli ifadelere izin verir.

Bebeğiniz yaklaşık bir avokado boyutunda!


16 Haftalık Gebelikte Annede Gözlemlenen Değişimler

  • Gebeliğin 16. ve 18. haftaları arasında sağlık uzmanınız size ikinci trimester tarama testi önerebilir (bu test yaygın olarak çoklu marker testi veya üçlü ekran olarak bilinir). Bu test fetus tarafından üretilen bir protein olan alfa-fetoprotein (AFP) ve annenin kanındaki gebelik hormonları hCG ve estriol seviyelerini ölçer. İnhibin-A olarak adlandırılan ek bir maddenin seviyesi de ölçüldüğünde, dörtlü ekran (veya dörtlü ekran) denir.
  • Hafta hafta gebelik takibini aksatmamak için 12.hafta sonunda bir test yaptırmak önerilir. İlk trimester sonu denen bu testi (ilk trimester tarama testi) zaten bir kan testi ve / veya ultrason yaptıysanız, iki testin sonucuna birlikte entegre bir tarama testi denir. Bu testlerin sonuçları annelere, bebeklerinin spina bifida veya Down sendromu gibi kromozomal anormallikler gibi nöral tüp defektleri için risk altında olup olmadıklarını söyleyebilir.
  • Anormal bir sonuç, mutlaka bebeğinizin bir sorunu olduğu anlamına gelmez. Ancak daha fazla test yapılması gerektiği anlamına gelebilir. Bu testlerin riskleri ve avantajları hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

17 Haftalık Gebelik

17 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz hala çok küçük! Boyu yaklaşık 13 cm ve kilosu 140 gram. 14 haftalık gebelikte ulaşılan bu boyut neredeyse bir soğan büyüklüğüne denk!


  • Fetusu besinler ve oksijenle besleyen ve atıkları gideren plasenta bebeğinize uyum sağlamak için büyümeye devam ediyor. Büyüyen plasenta artık vücudunuzdaki besinleri ve oksijeni bebeğinizin gelişmekte olan vücuduna getiren binlerce kan damarı içermektedir.

17 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Hamileliğiniz başladığından beri göğüslerinizin önemli ölçüde değiştiğini fark edebilirsiniz. Hormonlar göğüslerinizi süt üretimi için hazırlıyor. Bu hazırlanma sürecinde göğüslere daha fazla kan akıyor ve süt üreten bezler emzirmeye imkan sağlamak için büyüyor. Bu değişimler göğüs büyüklüğünü çoğu kadında bir iki beden arttırır ve damarların görünür hale gelmesine sebep olur.

18 Haftalık Gebelik

18 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

  • Kulaklar son pozisyonlarına geçer ve kafadan sıyrılırlar. Önümüzdeki haftalarda bebeğiniz sizi duyabilecek! Ona okuyacağınız masalları ve söyleyeceğiniz ninnileri hazırlamaya başlayabilirsiniz! Orta kulağın kemikleri ve beyindeki sinir uçları gelişiyor, böylece bebeğiniz kalp atışınız ve göbek kordonu boyunca hareket eden kan gibi sesleri de duyacak.
  • Bebeğiniz 14 haftalık gebelikte yaklaşık 14 cm uzunluğunda olup 200 gr ağırlığındadır.

Bebeğiniz artık bir salatalık boyunda!


  • Bebeğinizin gözleri de kulakları gibi gelişiyor. Artık yanlardan ziyade öne doğru bakıyorlar. 14. haftada bebeğinizin gözleri el fenerinin ışınlarını karnınıza tutarsanız bu ışıkları tespit edebilecek kadar gelişmiş olur.
  • Şimdiye kadar, bebeğinizin kemikleri gelişiyordu ama yine de yumuşaktı. Bu hafta sertleşmeye veya kemikleşmeye başlarlar. Beliren ilk kemiklerden bazıları klavikula ve bacaklardaki kemiklerdir.

18 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

  • Muhtemelen doğum sonrası bebekle yaşama hazırlanmaya başladın. Bebeğin için bir çocuk doktoru veya başka bir sağlık kuruluşu aramaya başlamak için bu iyi bir hafta. Randevu alınabilirliği ve acil durumlarda ulaşılabilirlik gibi konuları görüşmek üzere potansiyel doktor ziyaretleri planlayın.
  • Çocuğunuzun doktoruyla kendinizi rahat hissetmeniz önemlidir, bu yüzden doğru doktoru seçmek emek ister ve oldukça önemli bir karardır.

19 Haftalık Gebelik

19 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

19. haftada bebeğiniz büyük bir mango kadardır!


  • 19 haftalık gebelikte bebeğiniz 14 cm boyutlarında ve 250 gr ağırlığındadır.
  • Bebeğiniz artık hassas, cildin çatlamasını veya çizilmesini önlemeye yardımcı olan vernix caseosa adı verilen beyaz ve mumsu bir maddeyle kaplanmıştır. Prematüre bebekler doğum sırasında bu peynirli kaplamayla doğabilir.
  • Bebeğiniz hala çok küçük. Ancak gebelikte bu hafta ile beraber bebeğinizin doğumdan sonra sıcak kalmasına yardımcı olacak kahverengi yağın gelişimi başlar. Son üç aylık dönemde bebeğiniz sıcaklık ve koruma için daha fazla yağ katmanı ekleyecektir.

19 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

Bir haftadır bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bu genellikle 18. ve 20. haftalar arasında gerçekleşir. Bu ilk hareketler çabuklaşma olarak bilinir ve midede kelebekler uçuşma ya da ağrı hissine benzetilir. Hamileliğinizde bu haftadan sonra, tekmeler, yumruklar ve muhtemelen hıçkırıklar hissedeceksiniz! Her bebeğin farklı hareket şekilleri vardır. Ancak hareket yoksa ya da azalıyorsa doktorunuzla konuşmakta fayda vardır.

Pek çok kadın bu zaman zarfında seks yapmanın gelişmekte olan bebeklerine zarar verip vereceğini düşünür. Ancak hayır, hamileliğin bu döneminde doğru pozisyonlarda seksin anne ve bebek sağlığı için hiçbir sakıncası yoktur.Hamileliğiniz normal olduğu sürece, cinsel birliktelik hamileliğin her aşamasında güvenli olarak kabul edilir. Ama bu mutlaka yapmak isteyeceğiniz anlamına gelmez. Pek çok hamile kadın, cinsel isteklerinin, hamileliklerine, artan boyutlarına, doğumdaki endişelere ve diğer vücut değişikliklerine bağlı olarak, hamileliğin çeşitli aşamalarında dalgalandığını fark eder. Bu sorunlar ortaya çıkarken eşinizle iletişim hattınızı açık tutun. İkiniz de bebekle meşgul olsanız da, “birlikte zaman geçirmeniz” de önemlidir.

20 Haftalık Gebelik

20 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bu haftanın bitişiyle hafta hafta gebelik takibinin ilk yarısını geride bırakacaksın! Doğuma yirmi hafta kala, bebeğiniz ilk hücreyi önemli ölçüde büyüttü. Şimdi yaklaşık 290-310 gram ağırlığında ve 16 cm uzunluğunda. Bebek ile beraber rahim de git gide büyüyor. Bu büyüme akciğerlerinize, midenize, mesanenize ve böbreklerinize baskı uygulayacak.

20 haftalık gebelikte bebeğiniz bir havuç kadar oldu!


  • Vernix caseosa (koruyucu, balmumu bir kaplama) altında, bebeğinizin cildi kalınlaşıyor ve tabakalar oluşuyor. Saç ve tırnak büyümesi devam ediyor.

20 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Zaten bir tane almadıysanız, doktorunuz bir görüntü oluşturmak için ses dalgalarını kullanan bir tanı testi olan ultrason almanızı önerebilir. Bir ultrason, fetüsün boyutunu ve konumunu ve bu zamana kadar görülebilen kemik ve organların yapısal anormalliklerini belirleyebilir. Bebeğin cinsiyeti genellikle 20.haftaya gelmeden belirlenebilir. Ancak fetüsün rahimde duruş pozisyonuna göre bu süre 20.haftayı bulabilir, hatta geçebilir de. Ultrason sırasında, göbek kordonu, plasenta ve amniyon sıvısı da incelenebilir. Bu testten geçmeniz gerekip gerekmediği konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

21 Haftalık Gebelik

21 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğinizin uzunluğu şimdi bir muz kadar!


21 haftalık gebelikte bir bebek ortalama 24-27 cm boyutlarında ve 320- 400 gr ağırlığındadır.

Bebeğinizi tutan ve destekleyen amniyon sıvısı artık başka bir amaca hizmet ediyor. Bağırsaklar, bebeğinizin yuttuğu ve sindirim sisteminden kalın bağırsaklara geçirdiği amniyon sıvısından az miktarda şekeri emebilecek kadar gelişmişlerdir. Bununla birlikte, bebeğinizin beslenmesinin neredeyse tamamı hala plasenta aracılığıyla sağlanır.

Bebeğinizin büyümesini İzleyin! Şimdiye dek bebeğinizin karaciğeri ve dalağı kan hücreleri yapmaktan sorumluydu. Ancak 21 haftalık gebelik ile beraber kemik iliği boşlukları kan hücresi oluşumuna katkıda bulunacak kadar gelişti. Kemik iliği, üçüncü trimesterde doğumdan sonra bu üretimin ana bölgesi olacak.

21 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Hamilelikte egzersiz güvenli midir? Egzersiz, hamilelik sırasında formda kalmanın harika bir yolu olabilir ve hatta varisli damarlar, aşırı kilo alımı ve sırt ağrısı gibi bazı problemleri minimumda tutabilir.

Ancak hamilelik bir triatlon için antrenmana başlama zamanı değil – yavaş ilerlemek oyunun adı. Bağlanmalar hamilelik sırasında daha rahat hale geldiğinden, yaralanma riskiniz daha yüksektir. Bu nedenle yoga, yüzme ve yürüyüş gibi düşük tempolu egzersizler tercihiniz olmalı. Hamileyken herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşmanız şiddetle tavsiye edilir.

22 Haftalık Gebelik

22 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğinizin boyutu yaklaşık bir biber kadar!


  • 22 haftalık gebelik ile bebeğiniz 26–28 cm boyutlarına ve 500 gr ağırlığına ulaşır.
  • Bebeğinizin dünyayı öğrenmek için kullanacağı duyular her gün gelişiyor. bu hafta ile beraber dil üzerinde lezzet tomurcukları oluşmaya başlamış, beyin ve sinir uçları fetüsün dokunuş hissetmesi için gelişmiş olur. Bebeğiniz artık yüzünü okşamak, başparmağını emmek, diğer vücut parçalarını hissetmek ve nasıl hareket ettiklerini görmek gibi hareketlerde bulunacak kabiliyettedir.
  • Bebeğinizin üreme sistemi gelişmeye devam ediyor. Erkeklerde testisler karın içinden inmeye başlamıştır. Kızlarda rahim ve yumurtalıklar yerindedir.

22 Haftalık Gebelikte Annede Görülen Değişimler

Onları daha önce hissetmediyseniz, yakında rahiminizin Braxton Hicks kasılmaları denilen düzensiz, ağrısız kasılmalarla doğum için pratik yaptığını fark edebilirsiniz. Karnınızda sıkma hissi hissedebilirsiniz. Bu kasılmalar endişeye sebep olmasın. Bebeğiniz uterusu sıkarken kasılmayı hissedebilir, ancak bunlar tehlikeli veya zararlı değildir.

Ancak kasılmalar daha yoğun, ağrılı veya sık hale gelirse, derhal sağlık uzmanınıza danışın. Çünkü ağrılı, düzenli kasılmalar erken doğum belirtisi olabilir.

23 Haftalık Gebelik

23 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bu dönemde bebeğinizin vücudunda yağ birikmeye başlasa da cilt gevşekçe sarkar. Bu da bebeğinizin buruşuk bir görünüm kazanmasına sebep olur. Bebeğinizin günlük egzersiz rutini düzenli olarak parmak, ayak parmakları, kollar ve bacaklardaki kasları hareket ettirmeyi içerir. Sonuç olarak, daha güçlü hareketler hissedebilirsiniz.

23 haftalık gebelik ile bebeğiniz bir greyfurt büyüklüğüne ulaşır!


Gebeliğin 23.haftasında bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 500 gram, boyu 26-28 cm civarındadır. Doğum bu hafta gerçekleşirse bebek tıbbi destekle hayatta kalabilir. Ancak 23.haftada gerçekleşen doğum hafif veya ağır sakatlıklara sahip olabilir. Fetal tıp alanında artan araştırma ve bilgi birikimi ile prematüre bebekler için uzun süreli prognoz (preemies) her yıl iyileşiyor.

23 Haftalık Gebelikte Anne Vücudunda Gözlemlenen Değişimler

Doğumayaklaştıkça uyku problemlerinin artması hamilelikte sık görülen bir sorundur. Endişe, gece tuvalete kalkmak, mide ekşimesi, bacak krampları ve genel rahatsızlık kısa ve rahatsız gece uykusu anlamına gelebilir. Ancak anne ve bebek sağlığı için yeterli uykuyu almak ve yeterince dinlenmek çok önemlidir. Sıcak bir banyo, dinlendirici bir müzik, rahatlatıcı bir kitap ya da bir bardak bitki çayı uyku problemlerini çözmede yardımcı olabilir.

Doktorların çoğu hamile kadınların sırtlarında veya midelerinde değil yanlarında uyumasını tavsiye eder, böylece plasentaya kan akışı kısıtlanmaz. Bu şekilde rahat edemezseniz, yan tarafınıza yaslanıp kilonuzdaki basıncı azaltmak için dizlerinize bir yastık yerleştirmeyi deneyin.

24 Haftalık Gebelik

24 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

24. haftalık gebelikte bebeğiniz bir nar büyüklüğüne ulaşır!


  • Bu dönemde bebeğiniz 30 cm boyutlarında ve 600 gr ağırlığındadır.
  • Dengeyi kontrol eden iç kulak hamilelikte 24. hafta ile birlikte tamamen geliştiğinden bebeğiniz amniyotik sıvıda yüzerken ve hareket ederken baş aşağı ya da düz durduğunda duruş pozisyonunu anlayabilir.

24 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Önemli bir doğum öncesi test olan glukoz taraması genellikle gebelikte 24 ila 28. hafta aralığında yapılır. Bu test, gebelikte düşük kan şekeri gibi yeni doğanlarda sorunlara yol açabilecek geçici bir diyabet tipi olan gestasyonel diyabeti kontrol eder.

Glikoz tarama testi için şekerli bir çözelti içer sonra kanınızı çekersiniz. Kan şekeri seviyesi çok yüksekse, sağlık uzmanınız daha fazla test isteyebilir. Gebelik diyabeti genellikle iyi planlanmış bir diyet ve düzenli egzersiz ile kontrol edilebilir, ancak bazı hamile kadınların hamilelik sırasında günlük insülin takviyesi gidi desteklere ihtiyaç duyacaktır.

25 Haftalık Gebelik

25 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğinizin bu hafta ile beraber yaklaşık olarak bir patlıcan ile aynı uzunluğa ulaştı!


25 haftalık gebelikte bebeğiniz yaklaşık olarak 35 cm uzunluğunda ve 650-750 gr ağırlığında olacaktır..

Hafta hafta hamilelik süreci ilerledikçe bebeğinizi daha çok hissetmeye başladığını fark edeceksiniz. Hamilelik sürecinin yaklaşık %60’ını geride bıraktığınız bu haftada bbeğinizin dinlenme ve alarm süreleri olduğunu hissedebilirsiniz. Bebeğinizin günlük hareketlerini takip edin. Dinlenirken cenin aktivitesini ve boyutlarını daha kolay fark edersiniz. İşitme duyusu gelişmeye devam ederken 25 haftalık gebelik ile beraber bebeğiniz sizi tamamen duyabilecek işitme kabiliyetine sahip olur!

25 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

Hamilelik sürecinin vücutta birçok değişime sebep olduğu su götürmez bir gerçek. Söz konusu sindirim olunca ise hamilelik, çoğunlukla bazı istenmeyen yan etkileri ile akla geliyor. Progesteron hormonu sadece midenin boşalmasını yavaşlatmakla kalmaz, aynı zamanda midenin girişindeki valfı gevşetir ve böylece düzgün kapanmaz. Bu, asidik mide içeriğinin yemek borusuna doğru hareket etmesine sebep olur. Bunun sonucu ise anne adaylarının en sevdiğiniz yemekleri bile kabusa çevirebilecek reflü (mide ekşimesi olarak da bilinir) olur.

Genişleyen rahim, hamileliğin son birkaç ayında mideye ilave baskı uygular. Daha küçük, daha sık yemek yemeyi deneyin ve baharatlı, yağlı yiyeceklerden kaçının.

26 Haftalık Gebelik

26 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Yaklaşık 850 gramdan az ağırlığa sahip olan bebeğiniz hala kırışık görünüyor!


Bebeğinizin gözleri oluştuğundan beri kapalıydı. Fakat yakında açılacaklar ve bebeğiniz gözlerini kırpmaya başlayacak!

25 haftalık gebelik ile 907 gramdan az ağırlığa sahip olan bebeğiniz hala kırışık görünüyor. Bu asla endişe yaratacak bir durum değil, bebekler doğumdan sonraki ilk 14 haftada hızla kilo almaya devam eder.

26 Haftalık Gebelikte Doğuma Hazırlık

Rahminiz doğumdan önce bebeğiniz için güvenli bir sığınak sağlar. Ama doğumdan sonra ne olacak? Dış dünya hakkında oldukça meraklı ve heyecanlı olan bebekler için evde birçok tehlike olabilir. Doğumdan sonra birçok ebeveyn bu düzenlemelere çok zor zaman bulduğundan şikayetçi oluyor, bu yüzden tehlikeleri doğum gerçekleşmeden önce ortadan kaldırmakta fayda var. Elektrik prizlerini kapatmak, boğulma tehlikesini ortadan kaldırmak, duman alarmı kurmak ve merdivenleri kapatmak çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için atmanız gereken adımlardan sadece birkaçıdır.

27 Haftalık Gebelik

27 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

27 haftalık gebelik ile üçüncü ve son trimestere giriş yapmış bulunuyoruz. Son trimesterin ilk haftasında bebeğiniz hemen hemen doğumdaki gibi gözükür. Sadece bu haftada doğuma göre hala çok daha ince ve küçüktür. Akciğerler, karaciğer ve bağışıklık sisteminin tamamen olgunlaşması için hala zamana ihtiyaç vardır. Ancak doğumla sonuçlana 27 haftalık gebeliklerde bebeklerin tıbbi destek ile hayatta kalma oranı çok yüksektir.

Bebeğiniz artık bir lahana büyüklüğünde ve 1 kg ağırlığa yaklaştı!


İşitme duyusu gelişmeye devam ederken, bebeğiniz eşinizin sesini de tanımaya başlayabilir. Bununla birlikte, kulaklar hala verniks ile kaplandığından, (cildi amniyotik sıvının çarpmasını önleyen kalın balmumu kaplaması) bazı sesler susturuluyor olabilir.

27 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Vücudunuz bebeğinizi korumaya ve beslemeye devam eder. Ama küçük çocuğunuzla tanışma zamanı geldiğinde ne olacak? Ağrı kesici seçenekleri ve doğumdan sonra ne olacağını öğrenmek için yerel toplum merkeziniz veya hastaneniz aracılığıyla doğum sınıflarına kaydolmayı düşünün. Ayrıca yaygın yeni doğan problemleri, bebek koruma, emzirme ve formül besleme hakkında bilgi edinmeniz iyi olacaktır. Doğum ve bebeklerle ilgili öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenmek, özellikle de ilk kez ebeveynseniz, kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.

28 Haftalık Gebelik

28 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

28.haftada bebeğiniz bir marul büyüklüğüne ulaştı!


Bebeğiniz şimdi yaklaşık 1,000 gram ve 35–40 cm civarında ölçülüyor. Beyninin kıvrımları ve oyukları bu dönemde hala gelişiyor ve genişliyor.

Bir sonraki doğum öncesi randevunuzda, doktorunuz, bebeğinizin anne karnında hangi pozisyonda olduğunu söyleyebilir. Makas pozisyonunda olan bebeklerin sezaryen doğum ile dünyaya getirilmesi tavsiye edilir. Bebeğinizin pozisyonunu değiştirmesi için hala 2 ayı var, bu nedenle bebeğiniz şu anda makat pozisyonunda ise endişelenmeyin. Çoğu bebek pozisyonlarını doğuma kadar kendi kendine değiştirir.

28 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Doktorunuz muhtemelen hamileliğinizin başlarında size bazı kan testleri yaptırdı. Kan testlerinin ölçtüğü şeylerden biri, çoğu insanın kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir madde olan Rh faktörüdür. Eğer sizde yoksa (Rh negatifseniz) fakat bebeğiniz (Rh pozitifse), bebeğinizin sarılık ve anemi gibi sağlık sorunları yaşama potansiyeli var. Doktorunuz, 27 haftalık gebelik ile başlayıp doğum sonrasına kadar devam eden sürede size Rh immün globulin çekimleri vererek bu sorunları önleyebilir.

29 Haftalık Gebelik

29 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

29 haftalık gebelik ile bebeğiniz şimdi bir karnabahar büyüklüğünde!


Bebeğiniz aktif olmaya devam ediyor! Hareketin ilk birkaç çarpıntısı nefesinizi kesebilecek sert kabarıklıklar ve yumruklara neden olabilir. Hareketin azaldığını fark ederseniz, cenin tekme sayımı yapın: Bebeğiniz 2 saat içinde en az 10 kez hareket etmelidir. Daha az hareket gözlemlerseniz doktorunuz ile görüşün.

29 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

Hamilelik sırasında demir, kırmızı kan hücresi kaynağının yenilenmesi için önemlidir. Vücudunuza her gün en az 30 miligram demir takviyesi almalısınız. Hamilelikte demir eksikliği yaygın olduğundan, sağlık uzmanınız demir seviyenizi kontrol etmek için kan testi yaptırmanızı önerebilir. Düşükse, size bir demir takviyesi verilebilir.

30 Haftalık Gebelik

30 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğiniz şimdi yaklaşık bir top brokoli boyutunda!


30 haftalık gebelik ile bebeğiniz yaklaşık 1.400 gram ağırlığına ve 40 cm ölçülerine ulaşır. Bebeğiniz hızla kilo almaya ve vücuduna yağ tabakaları eklemeye devam ediyor. Bu yağ bebeğin vücudundaki kırışıklıkların azalmasını sağlar ve doğumdan sonra vücut ısısını korumaya yardımcı olur.

Doğumdan sonra nefes almaya hazırlanmak için bebeğiniz diyaframı tekrar tekrar hareket ettirerek solunum hareketlerini taklit eder. Bebeğiniz rahiminizde ritmik seğirmeler gibi hissedebileceğiniz hıçkırıkları bile olabilir.

30 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

Kabızlık, hamileliğin yaygın bir şikayetidir. Gebelik hormonları, sindirim sürecini önemli ölçüde yavaşlatır. Düzenli olarak egzersiz yapmak, sebze ve tam tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekleri yemek vücudunuzun sindirim ve boşaltım sisteminin düzenini sağlamak için vazgeçilmezdir.

31 Haftalık Gebelik

31 Haftalık Gebelikte Bebek

Bebeğiniz 31 haftalık gebelik ile artık bir hindistan cevizi boyutunda!


  • Bebeğinizin ağırlığı 1500 grama yaklaşmıştır.
  • Bebeğiniz amniyotik sıvıya günde birkaç bardak idrar işiyor. Ayrıca günde birkaç kez tamamen yer değiştiren amniyon sıvısını yutuyor.

Amniyotik kesede (polyhydramnios) çok fazla sıvı olması, bebeğin normal olarak yutmadığı veya bir gastrointestinal tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Amniyotik kesede (oligohidramnios) yeterince sıvı olması, bebeğin düzgün şekilde işemediği anlamına gelebilir. Bu da bebeğin böbrekleri veya idrar yollarında bir sorun olduğuna işarettir. Doktorunuz rutin ultrasonunuzun bir parçası olarak amniyon sıvısı seviyelerinizi ölçecektir.

31 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

Bebeğinizi beslemek için emzirmeye ya da mamayı formüle etmeye karar verdiniz mi? Uzmanlar, anne sütünü bebek beslenmesinin en iyi şekli olarak önermektedir, ancak bebeğinizi nasıl besleyeceğine dair karar kişiseldir. Seçiminizi yapmadan önce daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız, doktorunuzla veya emzirme danışmanınızla konuşun.

31 haftalık gebelik ile beraber göğüslerinizdeki süt bezleri şimdiye kadar kolostrum oluşturmaya başlar. Bu ortalama bir süredir, kimi anne adaylarında önceki haftalarda başlayan kolostrum oluşumu kimilerinde 31.haftadan sonra başlayabilir. Kolostrum, bebeğinize süt gelmeden ilk birkaç gün önce (emzirmeyi planlıyorsanız) kalorileri ve besinleri sağlayan ön süttür. Bu süt ince ve sulu ya da için kalın ve sarımsı olabilir. Göğüslerinizin kolostrum sızıntısı olduğunu fark ederseniz, giysilerinizi korumak için tek kullanımlık veya yıkanabilir göğüs pedleri satın alabilirsiniz.

32 Haftalık Gebelik

32 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğinizin gelişim sürecinde son dokunuşlar yapılıyor. Kirpikler, kaşlar ve bebeğinizin kafasındaki saçlar 32 haftalık gebelik ile birlikte iyice belirgin hale gelir. İkinci trimesterin başlangıcından beri bebeğinizi kaplayan lanugo kılları dökülmeye başlar. Ancak bazı bebeklerde bu kıllar omuzlarda kalabilir ya da doğumda geri dönebilir.

32 haftalık gebelikte bir bebek yaklaşık olarak 1.700 gr ağırlığında ve 42-45 cm uzunluğunda olur. Hafta hafta gebelik sürecinde son iki aya girilen bu dönemde doğan prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı oldukça yüksektir.

Bebeğiniz yaklaşık 1.700 gr ağırlığında ve 42- 45 cm büyüklüğünde.


32 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında, doktorunuz kan basıncınızı, idrarınızı ve gelişebilecek herhangi bir şişliği izleyecektir. Ancak ani kilo alımı, ellerde veya yüzde şişme, baş ağrısı veya görme bozuklukları gibi belirtiler preeklampsi belirtileri olabilir. Bu durum idrarda yüksek tansiyon ve proteine neden olur. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz derhal sağlık uzmanınız ile görüşün.

33 Haftalık Gebelik

33 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

33.haftada bebeğiniz süskabağı boyutundadır.


  • Doğumdan önceki bu son birkaç haftada. bebeğinizin beynindeki milyarlarca gelişmiş nöron, utero ortamını öğrenmesine yardım ediyor. 33 haftalık gebelik büyümesine ulaşan bir bebek dinleyebilir, hissedebilir ve hatta biraz görebilir. Bebeğinizin gözleri ışığı algılayabilir.
  • Yeni doğmuş bebekler gibi, bebeğiniz çoğu zaman uyur. Hatta en canlı rüyalarımızın gerçekleştiği uyku aşaması olan hızlı göz hareketi (REM) uykusu bile vardır!
  • 33 haftalık gebelik ile bebeğinizin ciğerleri neredeyse tamamen olgunlaşır. Yağ, bebeğinizin vücuduna koruma ve sıcaklık sağlamak için inşa edilmeye devam eder. Bebekler doğumdan önceki son birkaç hafta içinde hızla kilo alır. Öyle ki kilolarının önemli bir bölümünü son 33 haftalık gebelik ile başlayan süre ve sonrasında kazanırlar.

33 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

Doğumu nasıl yapacağınıza karar verdiniz mi? Normal doğum sırasında ağrı ile nasıl başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz. Ağrıyı idare etmede yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında Lamaze sınıflarında öğretilenler gibi solunum teknikleri; enjeksiyon yoluyla verilen ağrı kesici ilaçlar; ve doktorlar tarafından sırta yerleştirilmiş yumuşak, ince bir kateter yoluyla anestezi sağlayabilen epiduraller yer alır.

Seçiminiz ne olursa olsun, ne kadar çok doğru bilgi edinirseniz, kararınızdan o kadar emin olacaksınız. Henüz karar vermek zorunda değilsiniz, ancak seçenekler hakkında doktorunuzla görüşmek ve araştırma yapmaya başlamak için 33 haftalık gebelik iyi bir zamandır.

34 Haftalık Gebelik

34 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğiniz şimdi bir ananas büyüklüğüne ulaştı!


Annenin kalsiyum alımı hamilelik sırasında çok önemlidir. Gelişmekte olan bir bebek için kemik oluşumu ve sertleşmesi yalnızca anneden alınacak kalsiyum ile mümkündür. Büyüyen bebeğinizin kalsiyum talepleri yüksek olduğundan, kendi kemiklerinizden kalsiyum kaybını önlemek için bu mineralden yeterince aldığınızdan emin olun. Doğum öncesi vitamininiz ekstra kalsiyum içerir, ancak aynı zamanda süt ve diğer süt ürünleri, soya peyniri, brokoli ve kalsiyum takviyeli meyve suları ve gıdalar gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekleri yediğinizden emin olun.

34 haftalık gebelik sürecine kadar çoğu bebek doğumun gerçekleşeceği pozisyonuna yaklaşmış oluyor. Doktorunuz, bebeğinizin rahimde nerede durduğunu ve ne tarafa doğru durduğunu söyleyecektir. Hafta hafta hamilelik gelişimi bilgilerine göre, gebeliğin 34. haftasında doğan bebekler genellikle oldukça iyi gelişmiş akciğerlere sahiptir ve ortalama 2.250 gramdır. Doktorlar bu dönemdeki doğumlarda geniş bir tıbbi müdahale olmadan rahim dışında hayatta kalmayı sağlayabilir..

34 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Yorgun olmak, hamileliğin özellikle son dönemlerinde görülen yaygın bir şikayettir. Uyku problemleri, hamilelik kiloları, hamilelik ağrıları, doğum ve bebek konusundaki endişeler yorgun hissetmenize sebep olabilir Mümkün olduğunca dinlenin ve stresten uzak durmaya çalışın.

35 Haftalık Gebelik

35 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

35 haftalık gebelik bebeğin en hızlı kilo almaya başladığı dönemdir. Bu haftadan sonra anne karnındaki bir bebek her hafta ortalama 226- 340 gram alır! Bebeğin ortalama kilosu 2500 grama ulaşır. Bebeğinizin vücudunun her yerine, özellikle omuzların etrafına yağ biriktiriliyor. Bebeğin cildindeki verniks kaplama daha da kalınlaşırken lanugo kılları 35 haftalık gebelik ile birlikte neredeyse tamamen biter.

35 haftalık gebelik, hamilelikte bir bebeğin en hızlı kilo aldığı döneme girdiği haftadır.


Bebeğin hızla büyümesi uterus içinde artık sıkışık ve kısıtlı olduğu anlamına gelir; daha az ama daha güçlü hareketler hissetmeye başlayabilirsiniz. Başörtüsü konumundaysanız, bebeğinizin başı, doğum hazırlığı için kasık kemiğinize dayanacaktır.

35 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Bebeğinizle olan bağınız dünyaya geldiğinde daha da güçlü olacak. Ancak bağlanma sadece doğumdan hemen sonra olmaz. Hamilelik sürecinde ve doğumdan aylar sonra da gerçekleşip devam edebilir.

36 Haftalık Gebelik

36 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Hamileliğin 36.haftasında bebeğiniz bir pazı boyutuna ulaştı!


Daha önceki ultrasonlarda gördüğünüz küçük kırışık fetüs, hızlıca dolgun bir bebek haline geliyor. Yanaklardaki yağlar ve güçlü emme kasları bebeğinizin daha dolgun yüzüne katkıda bulunur. Bebeğiniz şimdi yaklaşık 2.700 gram ağırlığında.

Hafta hafta gebelik takibinin neredeyse sonuna geldiğimiz bu haftada bebeğinizin kafa tasını oluşturan kemikler birbirinin üzerine taşınabilir ve üst üste gelebilir. Buna kalıplama denir ve bebeğin doğum kanalından geçmesine yardımcı olur. Küçük çocuğunuz sivri uçlu veya şekilsiz bir kafa ile dünyaya geldiğinde geldiğinde şaşırmayın! Birkaç saat veya gün sonra, bebeğinizin başı yuvarlak bir şekle dönecektir.

36 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Hamileliğin son haftaları olan bu dönemde her hafta doktorunuzu görmeye başlayabilirsiniz. Doktorunuz veya ebeniz, servikal verimin (serviksin incelmesi) veya genişlemesinin (serviksin açılmasının) başlayıp başlamadığını görmek için bir iç muayene yapabilir. Bebek doğum hazırlığı için pelvisinize düşebilir.

36 haftalık gebelik ile beraber bebek artık karnınıza ve bağırsaklarınıza çok fazla baskı yapmadığından iştahınız artabilir.

37 Haftalık Gebelik

37 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğiniz günde 14 gram oranında kilo almaya devam ediyor.


  • Beklenen doğum 38 haftalık gebelik ile 42 haftalık gebelik arasındadır.
  • Bebeğiniz şimdiye kadar parmaklarınızla kavrayacak kadar koordinasyon geliştirdi. 37 haftalık gebelik ile birlikte parlak bir ışık gösterilen bebekler anne rahminde ışığa doğru dönmeye başlayabilir.
  • Bebeğiniz günde 14 gram oranında kilo almaya devam ediyor. Genellikle erkek bebekler kız bebeklere göre daha yüksek kiloda ve boyda doğar. Gebeliğin bu haftasında ortalama bebek boyu 50 cm , kilosu ise 3000 gram civarındadır.

37 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

Uterusu enfeksiyondan korumak için rahim ağzını kapatan mukus tıkacı 37 haftalık gebeliğe gelindiğinde düşebilir.. Mukus tıkacı açık, pembe, sarımsı ya da kanla karışmış bir görüntüye sahip olabilir. Serviks doğum için hazırlanırken genişler, tıkaç vücuttan boşaltılır. Yaşadığınız tüm akıntıları doktorunuza haber vermenizi öneririz.

38 Haftalık Gebelik

38 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Her an dünyaya gelebilecek bebeğiniz artık bir karpuz büyüklüğünde!


38 haftalık gebelikte bebeğiniz şimdi yaklaşık 2.900 gram ağırlığındadır. Büyüme yavaş olmasına rağmen, yağ oranı yükselmeye devam eder. Kilo alımınızın yavaşladığını veya durduğunu fark edebilirsiniz.

Bebeğiniz amniyon sıvısını emip yutabildiğinden bağırsaklarda atık madde birikmiştir. Bağırsaklardan dökülen hücreler, ölü cilt hücreleri ve lanugo kılları, bebeğinizin ilk bağırsak hareketi olan yeşilimsi siyah bir madde olan meconium yapan atık ürünlerden bazılarıdır.

Eğer bir erkek çocuğunuz olacaksa, testisleri inmemiş skrotuma düşmüştür. Eğer bir kızınız varsa, labia şimdi tamamen gelişmiştir.

38 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

  • Hafta hafta hamilelik sürecinde doğum yaklaştıkça ağırlık arttığından anne vücudundaki zorlanma da genellikle artar. Bebeğiniz leğen kemiğinizle meşgul olduğundan, mesaneniz çok sıkışacaktır. Bu da sık sık tuvalete çıkmanıza sebep olabilir.

39 Haftalık Gebelik

39 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık doğuma hazır!


Göbek kordonları genellikle yaklaşık 55 cm uzunluğunda ve 1-2 cm kalınlığındadır. Bazen kordon bebeğin boynuna dolanabilir. Doğum sırasında kabloya baskı uygulanmadıkça bu genellikle bir sorun olmaz. Göbek kordonunda doğumu zorlaştıracak bir düğüm nadir rastlanan bir durumdur. Doğumların ortalama %1’inde görülen bir problemdir.

39 haftalık gebelik ile beraber doğuma hazır hale gelen bebeğinizin cildinde lanugoda olduğu gibi verniksin çoğu da kayboldu. Vücudunuz bebeğinizin bağışıklık sistemini ilk 6-12 ay boyunca enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olacak antikorlar sağlıyor.

39 Haftalık Gebelikte Anne Vücudundaki Değişim

39 haftalık gebelik ile beraber doğuma günler kaldığından braxton hicks adı verilen yalancı kasılmalar daha belirgin hale gelebilir. Bu kasılmalar, gerçek doğum kasılmaları kadar ağrılı ve güçlü olabilir. Ancak gerçek kasılmalar gibi düzenli olmaz ve artan sıklıkta değillerdir.

Bir başka doğum belirtisi olan amniyotik kesenin zarlarının yırtılması (“suyunuzun gelmesi”), önümüzdeki günlerin herhangi birinde gerçekleşebilir. Bazı kadınlarda bol su fışkırırken, diğerleri sabit bir damlama hisseder.

Suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız veya düzenli kasılmalar yaşıyorsanız, hiç vakit kaybetmeden sağlık uzmanınızı arayın.

40 Haftalık Gebelik

40 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

40 haftalık gebelik sonunda doğan bir bebek ortalama 3.000 gram ağırlığındadır.


  • Aylar süren beklenti ve hazırlıktan sonra bebeğiniz burada! Ya da belki değil – çoğu kadın tahmini son tarihlerinde haklı çıkmazlar. Son adet döneminden sonra 40. hafta olarak belirlenen normal doğum süresi 42.haftaya kadar uayabilir ve bu oldukça normaldir.
  • 40 haftada doğan bir bebek ortalama olarak yaklaşık 3.300 gram ağırlığında ve yaklaşık 51 cm boyundadır.
  • Bebeğinizin fotoğraflarda mükemmel görünmesini beklemeyin – yeni doğanın başı genellikle doğum kanalında geçişi için şekilsiz kalır ve verniks ile kanla kaplı olabilir. Bebeğinizin cildinde renk değişimleri, kuru lekeler ve döküntüler olabilir. Bunların hepsi tamamen normal.
  • Doğumdan hemen sonra, sağlık uzmanınız yardımıyla uzun zamandır beklenen ilk ağlamayı duyacaksınız. Bebeğiniz daha sonra karnınıza yerleştirilebilir.
  • Bir dizi hızlı tarama testi bebeğinizin yaşamsal belirtilerini ve duyarlılığını değerlendirecektir.
  • Yüksek riskli bir hamilelik veya sezaryen doğumunuz varsa, bebeğinize hemen bakmak için yeni doğan yoğun bakımında uzmanlaşmış bir doktor doğumunuzda olacaktır. Bebeğiniz rahim dışındaki yaşama uyum sağlamak için gereken her türlü bakımı alır – ve sonra kollarınıza yerleştirilir.

40 Haftalık Gebelikte Anne Sağlığı

Hafta hafta gebelik sürecinin sonuna geldik. Şimdi bebeğinizle tanışma vakti! Doğum öncesi sınıflarınızda doğumun üç aşamasını öğrenmiş olabilirsiniz. Doğumun ilk aşaması uterusunuzu düzenli aralıklarla kasıltarak rahim ağzını inceltmek ve germek için çalışır. İkinci aşama, bebeğinizi vajinal kanala ve vücudunuzun dışına itmenizdir. Doğum eyleminin üçüncü ve son aşaması plasentayı teslim ettiğiniz zamandır.

Bazı kadınlar vaktinden önce sezaryen ile doğuracaklarını biliyorlar, böylece önceden bebeklerinin doğum günlerini planlayabilir ve hazırlayabilirler. Bu, bazen vajinal yoldan doğum yapamayan annelerin sahip olduğu hayal kırıklığı duygularını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Planlanmamış bir sezaryen doğumunuz varsa, kendinizi biraz üzgün hissedebilirsiniz. Sezaryen doğum olmasının, bebeğinizin doğumunu daha az özel yapmasını ya da çabalarınızı daha az şaşırtıcı kılmadığını unutmayın. Sonuçta, bebeğinizi doğurmak için büyük bir ameliyat geçirdiniz!

Tebrikler ve bebeğinize bol şanslar!

Referans:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago