Hamilelik döneminin kadın vücudunda gerek fiziksel gerek mental anlamda birçok değişikliğe sebep olduğu herkes tarafından bilinir. Yumurtanın döllenmesi ile gerçekleşen hamilelik hormon salınımında değişimlere ve bazı organların büyüyüp şekil değiştirmesine neden olur. Bu değişimlerin bazıları hamilelik boyunca, bazıları hamileliğin son dönemlerinde, bazıları ise hamilelik döneminin başında yaşanır. Genellikle hormon değişimi sebebiyle yaşanan hamileliğin ilk zamanlarındaki bu değişimler anne adayının hamileliği fark etmesine sebep olduğu için hamilelik belirtileri olarak bilinir.
Özellikle çocuk sahibi olmayı planlayan çiftler için hamilelik belirtilerini bilmek ve gözlem yapmak oldukça heyecan verici bir dönemdir. En erken hamilelik belirtileri nelerdir, gebelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar ya da örneğin göğüs ağrısı hamilelik belirtisi midir gibi sorular çocuk sahibi olmak isteyen heyecanlı ebeveyn adaylarının cevabını sıklıkla merak ettiği sorulardır. Bu yüzden biz de bu yazımızda sizler için hamilelik belirtileri nelerdir sorusunu tüm alt başlıklarıyla ele alıp cevaplamaya çalıştık. Ancak hamilelik belirtilerini detaylıca ele almadan önce hatırlatmak istediğimiz bir şey var. Hamilelik belirtisi olarak ele aldığımız bu değişimlerin hiçbiri hamileliğin gerçekleştiğine dair bir kanıt değildir. Hamilelik konusunda kesin sonucu her zaman bir sağlık kuruluşu desteğiyle yapılan hamilelik testleri vermektedir.
İçindekiler
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte önemli hormonal değişiklikler meydana gelir. Hamilelik belirtileri olarak adlandırdığımız semptomlar aslında bu hormonal değişikliklerin gözlemlenebilen sonuçlarıdır. Bazı kadınlar hamilelik belirtilerinin çoğunu yaşarken, bazıları yalnızca birkaç tanesine sahip olabilir.
Sıklıkla görülen hamilelik belirtileri adet gecikmesi, memelerde hassasiyet, hafif kanama ve akıntı, yorgunluk, sık idrara çıkma, bulantı ve kusma (sabah bulantısı) olarak sıralanabilir. Bu yaşananların çoğu hamileliğin ilk dönemlerinde görülür. Hamileliğin ilerlemesiyle beraber yok olacak ya da yoğunluğu azalacaktır.
Yukarıda hamilelik belirtisi olarak saydığımız durumların hamileliğe özgü olmadığının ve birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabileceğinin farkındayız. Örneğin memelerde hassasiyet aynı zamanda adet öncesi dönemde de gözlemlenen bir semptomdur. Bunun gibi birçok sebepten ötürü özellikle adet belirtisi ile hamilelik belirtisi arasındaki farkları bulmak birçok kadın için çok zordur. Bu sorunun detaylı cevabına yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz. Bu örneği şu an vermemizin sebebi hamilelik belirtisi gibi gözüken değişimlerin birçok farklı sebebi olabileceğini, ve bu hamilelik belirtilerinin kesin hamilelik anlamına gelmediğini size hatırlatmak. Unutmayın, hamileliğin gerçekleştiğine dair kesin sonucu size yalnızca hamilelik testleri verecektir. Hamilelik testi ile ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
En Erken Hamilelik Belirtileri
Adetinizin geciktiğini fark etmeden ya da hamilelik testi yapmadan önce vücudunuz size yaşanan değişikliklere dair bazı işaretler verecektir. İşte tam da bu işaretler bebek sahibi olmak isteyen ebeveynlerin dört gözle beklediği erken hamilelik belirtileridir. Her kadın tarafından aynı şekilde ve yoğunlukta hissedilmeyen hamileliğin ilk belirtileri hakkında detaylı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Memelerde hassasiyet:
Hamilelik sebebiyle yaşanan hormonal değişim memelerde ağrı ve hassasiyet görülmesine ya da meme uçlarının büyüyüp renginin koyulaşmasına neden olabilir.Erken gebelik belirtilerinden biri olarak ortaya çıkabilen meme hassasiyeti hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de gözlemlenebilir. Bebeği emzirmeye hazırlanan göğüslerde hamilelik boyunca birçok değişim yaşanır. Bu süreç maalesef biraz rahatsız edici olabilir. Dolayısıyla, göğüslerin şişmesi, duyarlı hale gelmesi, meme uçlarının hassaslaşması hamileliğin en erken belirtilerindendir.
Yorgunluk:
Yorgunluk ve halsizlik de sık görülen erken hamilelik belirtileri arasındadır. Hamileliğin erken döneminde progesteron hormonu değerleri yükselir. Bu yükselme sürekli yorgun ve uykulu hissetmeye sebep olabilir. Aynı zamanda, düşük kan şekeri seviyeleri, düşük kan basıncı ve artan kan üretimi, hamileliğiniz sırasında enerjinizi kesmek için bir araya gelebilir.
İpucu
Hamileliğin ilk haftaları kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.
Yeterince uyumak için çaba gösterin.
Yatak odanızın serin tutulması da yardımcı olabilir.
Hafif Kanama veya Kramp:
Bazen az miktarda lekelenme veya vajinal kanama hamileliğin ilk belirtilerinden biridir. İmplantasyon kanaması olarak bilinen bu kanama döllenmiş yumurta uterusun astarına tutunduğunda gerçekleşir. Bu süre yaklaşık olarak döllenme gerçekleştikten sonraki 1014. günlere denk gelir. Adet öncesi belirtiler ile hamilelik belirtileri arasındaki farkı anlamayı en çok zorlaştıran etken bize kalırsa bu implantasyon kanamalarıdır. Bu tip kanamaları adet kanamalarından ayırmak zor olsa da yerleşme kanamaları genellikle biraz daha erken, normal süreden daha kısa renkli ve lekesizdir.
Kusma veya Kusma Olmayan Bulantı:
Günün veya gecenin herhangi bir saatinde grev yapabilen sabah hastalığı, en sık görülen gebelik belirtilerinden biridir. Bazı kadınlar için mide problemleri hamile kaldıktan iki hafta sonra başlar. Bu bulantı ve kusmalara artan Beta HCG ve östrojen değerlerinin neden olduğu tahmin edilmektedir. Hamile kadınların ayrıca koku alma duyusu da artmaktadır, bu nedenle çeşitli yiyecekler, yemek pişirmek, parfüm veya sigara dumanı gibi şeyler hamileliğin erken döneminde bulantı dalgalarına neden olabilir. Sabah hastalığının etkileriyle mücadelede yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktaları vardır.
Yiyecek İsteksizliği veya İsteği:
Hamileyken, kendinizi kahve veya kızartılmış yiyeceklere burnunuzu yukarı çevirirken bulabilirsiniz. Yiyecek istekleri de yaygındır. Gebeliğin diğer semptomlarının çoğu gibi, bu gıda tercihleri hormonal değişikliklere – özellikle hormonal değişikliklerin en dramatik olduğu ilk trimesterde- artabilir.
Baş Ağrısı:
Hamileliğin erken döneminde hormonal değişikliklerin neden olduğu kan dolaşımının artması hafif ve sık baş ağrısı tetikleyebilir.
Kabızlık:
Kabızlık başka bir hamilelik belirtisidir. Rahminiz daha gebeliğin ilk haftalarından büyümeye başlayabilir. Bu da doğal olarak bağırsağınıza yapılan bir baskı demektir. Ayrıca progesterondaki bir artış, yiyeceklerin bağırsaklardan daha yavaş geçmesine neden olur ve bu da kabızlığa neden olabilir. Tüm bunların sonucu olarak pek çok anne adayı kabızlık yaşamaktadır. Dolayısıyla kabızlık erken gebelik belirtilerinden biridir.
Ruh Hali:
Hamileliğin erken döneminde vücudunuzdaki hormonların taşması sizi alışılmadık duygusal ve agresif hale getirebilir. Özellikle ilk üç aylık dönemde duygu durum dalgalanmaları da yaygındır.
Soluk Görünmek ve Baş Dönmesi:
Kan damarlarınız genişledikçe ve kan basıncınız düştüğünde, başınızı hafif veya baş dönmüş hissedebilirsiniz. Hamileliğin erken döneminde düşük kan şekeri soluk görünmeyi tetiklenebilir.
Vücut Isısında Yükselme:
Vücut sıcaklığınız sabah ilk uyandığınızda oral sıcaklığınızdır. Bu sıcaklık yumurtlamadan hemen sonra biraz artar ve bir sonraki döneme kadar bu seviyede kalır. Döllenmeden sonra ilk gerçekleşen değişimlerden biri annenin vücut ısısının yaklaşık 1 santigrat derece artmasıdır. Bu yüzden vücut ısısında yükselme hem en sık görülen hamilelik belirtisi hem de en erken hamilelik belirtileri arasındadır. Ancak özellikle takip edilmediği sürece bu değişimi fark etmek zordur.
Adet Gecikmesi
Hamileliğin belki de en belirgin erken belirtisi, döneminizi kaçırdığınız zamandır. Bu olası hamilelik belirtisi genellikle kadınların diğer hamilelik belirtileri hakkında daha fazla ayrıntı aramasına neden olur.Bazı kadınlar, normallerinden daha hafif bir süre geçirebilirler. Aylık döngünüzü kaçırdığınızı fark edene kadar yukarıda listelenen hamilelik belirtilerinden hiçbirini görmeyebilirsiniz.
Adet Değişmesi:
Daha az bilinen ancak olabildiğince önemli olan bir başka erken gebelik belirtisi ise adetinizin normalden farklı gelmesidir. Eğer kanamanız normalden açık renkli ise de gebe kalmış olma olasılığınız epey yüksektir. Aslında burada yaşanan durum adet değil yerleşme kanamasıdır.
İdrar Sıklığı:
Eğer normalden çok idrara çıkmaya başlamışsanız gebe kalmış olabilirsiniz. Hamilelikte sık idrara çıkma problemi genellikle rahmin idrar kesesine baskı yapması sonucu oluşur. Ancak hamilelik hormonları pek çok organ gibi idrar kesesinde de değişikliklere sebep olur. Her ne kadar bazı şanslı anne adayları bunu yalnızca son aylarda yaşasa da çoğunluk için idrar yapma sıklığının artma sebebi hormonlardaki değişimdir ve bu durum erken gebelik belirtilerindendir.
Sadece Hamile Olduğunuzu ”Hissetmek”:
Şu an en erken hamilelik belirtileri yazımıza göz atıyor olmanın nedeni bu his olabilir. Birçok kadın hamilelik belirtileri hakkında sezgileri olduğuna inanmaktadır. Bu sezgiler zaman zaman doğru çıkabilmektedir. Vücutta rahatsızlık verici derecede yoğun olmayan değişimler farklı hisler yaşanmasına sebep olabilir. Anne adayı bu farklılıkları hamilelik belirtisi olarak yorumlayabilir.
En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Hamilelik kaç günde belli olur sorusunun cevabı erken hamilelik belirtileri takibini doğru yapmak için oldukça önemlidir. Elbette döllenmeden sonraki gün yaşanan bir bulantının hamilelik belirtisi olmasını beklemek absürd olacaktır. İlişkiden sonraki 14.gün en erken hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabıdır. Bu dönemde Beta HGC testi ile hamileliğin kesin olup olmadığını kontrol etmek de mümkündür. Döllenme daha sonra gerçekleşmiş olsa da hamileliğin ilk günü olarak kabul edilen gün son görülen adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir. Bu yüzden erken hamilelik belirtilerini gebeliğin ilk haftasında gözlemlemek imkansız, ikinci haftasında gözlemlemek ise imkansız derecesinde nadir görülen bir durumdur. Aşağıdaki tabloda hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar sorusunun cevabı olarak her hamilelik belirtisinin karşısına denk gelen en erken görülme zamanını bulabilirsiniz. Bu zaman aralıkları gebeliğin ilk günü olarak kabul edilen son adet kanamasının ilk gününe göre hesaplanmıştır.
Belirti ve Semptomlar | Zaman Çizelgesi (geciken adet dönemi) |
Hafif kramp | 2- 4. hafta |
Adet gecikmesi | 4. hafta |
Yorgunluk | 4 ya da 5. hafta |
Mide bulantısı | 4- 6. hafta |
Ağrılı göğüsler | 4- 6. hafta |
Sık idrara çıkma | 4- 6. hafta |
Şişkinlik | 4- 6. hafta |
Ruh hali | 6. hafta |
Sıcaklık değişiklikleri | 6. hafta |
Aşırı yorgunluk ve mide ekşimesi | 9. hafta |
Daha hızlı kalp atışı | 8- 10. hafta |
Meme ve meme ucu değişimi | 11. hafta |
Göze çarpan ağırlık artışı | 11. hafta |
Bu tablodan çıkarabileceğimiz iki sonuç vardır:
- Hamileliğin ilk günü sayılan gün adet döneminin ilk günü olduğundan hamilelik belirtileri ilk haftada görülmez.
- En erken hamilelik belirtileri olarak kabul edilen belirtiler yaklaşık olarak hamileliğin dördüncü haftasında başlar. Hafif kramp en yaygın görülen erken hamilelik belirtisidir ancak bu krampları hissetmek ya da ayırt etmek oldukça zordur.
Hamile Olup Olmadığınızı Gerçekten Nasıl Anlayabilirsiniz ?
Ne yazık ki, bu belirtiler sadece hamileliğe özgü değildir. Bazıları pek çok kez belirttiğimiz gibi adet belirtisi ya da bir hastalık habercisi olabilir. Aynı şekilde, bu semptomların hiçbirini gözlemlemiyor olsanız da hamile olabilirsiniz.
Yine de, bu listedeki ipuçlarından herhangi birini fark ederseniz, evde bir gebelik testi yapmak isteyebilirsiniz. Evde hamilelik testiniz pozitifse, bir sağlık uzmanından randevu alıp hastane testi aşamasına geçin. Hamileliğiniz ne kadar erken onaylanırsa, doğum öncesi bakıma o kadar erken başlayabilirsiniz.
Erken hamilelik belirtileri hakkında kafanızda soru işaretleri varsa içinizi rahatlatmanın en iyi yolu eczaneden alınacak bir hamilelik testini uygulamaktır.
İpucu
Hamile olup olmadığınızı görmek için hamilelik testi yapın.
Olumlu ise, ilk doğum öncesi randevunuzu ayarlamak için doktorunuzu arayın.
Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza büyüyen bebeğiniz için herhangi bir risk
oluşturup oluşturmadıklarını sorun.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı ?
İlişkiye girdikten sonra henüz iki hafta geçmemiş olsa da en erken hamilelik belirtilerini hissettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak evde yapılacak hamilelik testinin pozitif sonucu için çoğunlukla yumurtlama döneminden sonra iki hafta geçmesini beklemek zorundasınızdır. Evde gebelik testleri hCG seviyelerini ölçer. Plasenta tarafından üretilen bu hormon, embriyonun rahminize yerleştirilmesinden hemen sonra, döllenmeden 6- 12 gün sonra idrarınızda farkedilmeye başlar. İdrarda hCG tespit edilebildiğinde evde gebelik testlerinin çoğunu kullanmaya başlayabilirsiniz.
O zamana kadar bekleyemez misiniz? Bazı HPT’ler, yumurtlama dönemi bitmeden dört- beş gün önce yüzde 60 ile 75 arasında doğruluk vaat ediyor. Bizim önerimiz daha doğru bir sonuç için bu süre doluncaya kadar beklemeniz. Bu süre tamamlanınca oran yüzde 90’a çıkar; bir hafta daha beklerseniz ve sonuçlar yüzde 99’a kadar doğruluk sağlayacaktır!
Yapılan araştırmalarda yanlış negatiflerin, yanlış pozitiflerden çok daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle,regl döneminiz için zaman gelip aylık düzeniniz olmadan devam ederse mutlaka bir sağlık uzmanına danışın. Her iki durumda da hamilelik durumunuzu doğrulamak için bir kan testi yaptırmak en doğrusu olacaktır.
Adet Belirtisi ile Hamilelik Belirtisi Arasındaki Farklar
Premenstrüel sendrom (PMS) adet döngüsüne bağlı bir grup semptomdur. Halk arasında adet sancıları olarak bilinir ve tipik olarak, adet döneminizden bir iki hafta önce ortaya çıkar. Bu semptomlar genellikle adet döneminin ilk 2-3 günü devam edip azalarak geçer.
Adet öncesi belirtiler ile hamilelik belirtileri arasındaki farkları aşağıda sizler için listeledik. Ancak unutmayın bu iki durumun semptomlarını birbirinden ayırmak zordur ve kadından kadına göre değişir.
Meme hassasiyeti
Adet öncesi: PMS sırasında menstrual döngünün ikinci yarısında meme şişliği ve hassasiyet görülür. Hassasiyet hafif ile ağır arasında değişmektedir. Çocuk doğurma yıllarında kadınlar daha ciddi semptomlara sahip olma eğilimindedir.
Göğüs dokusu, özellikle dış alanlarda, engebeli ve yoğun hissedebilir. Hassasiyet ve donuk bir ağrı ile göğüste dolgunluk hissi yaşayabilirsiniz. Progesteron seviyeleriniz azaldıkça ağrı genellikle periyodunuz boyunca veya hemen sonrasında iyileşir.
Hamilelik: Hamileliğin erken dönemlerinde göğüsleriniz ağrılı, hassas olurlar. Ayrıca daha dolgun ve ağır hissedebilirler. Bu hassasiyet ve şişme genellikle hamile kaldıktan bir iki hafta sonra ortaya çıkar ve hamilelik nedeniyle progesteron seviyesi yükseldikçe bir süre devam eder.
Kanama
Adet öncesi: Adet öncesi kanama ya da lekelenme nadir görülen bir durumdur. Periyodunuz olduğunda, akış belirgin şekilde daha ağırdır ve bir hafta kadar sürebilir.
Hamilelilik: Erken hamilelik belirtileri akıntı, lekelenme ya da kanama olan kadınlar oldukça fazladır. Bazıları için hamileliğin ilk belirtilerinden biri hafif pembe vajinal akıntı veya genellikle pembe veya koyu kahverengi olan lekelenmedir. Yoğunluğuna göre bu akıntı ve lekelenmeyi kanama olarak adlandıran kadınlar da vardır. Genellikle gebe kaldıktan 10- 14 gün sonra gerçekleşen bu akıntı adet kanamasına göre oldukça az miktardadır. Lekelenme tipik olarak sadece bir veya iki gün sürer, bu yüzden normal bir süreden daha kısadır.
Ruh hali değişiklikleri
Adet öncesi: PMS sırasında huzursuz olabilir ve kendinizi biraz sıkıntılı hissedebilirsiniz. Ayrıca ağlama modunda ve endişeli olabilirsiniz. Bu belirtiler adet döneminiz başladıktan sonra azalarak kaybolur.
Biraz egzersiz yapmak ve bol miktarda uyku almak, PMS ruh halinizden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, iki hafta veya daha uzun süre üzgün, bunalmış, umutsuz hissediyorsanız, bunalımlı olabilirsiniz. Doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Hamilelik: Hamileyseniz, doğum yapana kadar süren ruh hali değişiklikleriniz olabilir. Hamilelikte hamilelik öncesi zamana göre daha duygusal olmanız oldukça normaldir. Ailenizin yeni üyesini beklerken heyecanlı olabilirsiniz. Üzüntü anlarınız olabilir ve daha kolay ağlayabilirsiniz.
PMS’de olduğu gibi, bu son semptomlar ayrıca depresyonu gösterebilir. Belirtileriniz hakkında endişeleriniz varsa ve depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Hamilelik sırasında depresyon sık görülür ve tedavi edilebilir – ve edilmelidir. –
Yorgunluk
Adet öncesi:Yorgunluk veya halsizlik PMS’de yaygındır. Adetiniz başladığında bu belirtiler kaybolmalıdır. Biraz egzersiz yapmak uykunuzu iyileştirebilir ve yorgunluğunuzu azaltabilir.
Hamilelik: Hamileyken, progesteron hormonu seviyelerinin artması sizi yorgunlaştırabilir. Yorgunluk ilk üç aylık dönemde daha belirgin olabilir, ancak hamileliğiniz boyunca da sürebilir. Vücudunuzun başa çıkması için, iyi yediğinizden ve gerekli miktarda uyuduğunuzdan emin olun.
Bulantı
PMS: Adet zamanınız geciktiğinde mide bulantısı veya kusma beklememelisiniz ancak bulantı gibi bazı sindirim rahatsızlıkları PMS semptomlarına eşlik edebilir.
Hamilelik: Sabah bulantısı hamile olduğunuza en klasik ve açık işaretlerden biridir. Bulantı izleri sıklıkla hamile kaldıktan bir ay sonra başlar. Kusma, mide bulantısına eşlik edebilir veya etmeyebilir. İsme rağmen, sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Ancak, tüm kadınlar bu rahatsızlığı yaşamaz.
Yeme isteği ve isteksizlik
Adet öncesi PMS döneminde muhtemelen yeme alışkanlıklarının değiştiğini gözlemleyeceksiniz.. Çikolata, karbonhidrat, şeker, şeker veya tuzlu yiyecekler isteyebilirsiniz. Ya da çok şiddetli bir iştahınız olabilir. Bu istek, hamileyken aynı derecede olmaz.
Hamilelik: Çok spesifik isteklere sahip olabilirsiniz ve diğer yiyeceklere tamamen ilgisiz olabilirsiniz. Ayrıca, bir zamanlar sevdiğiniz bazı koku ve tatlara karşı bile bir isteksizlik yaşayabilirsiniz. Bu etkiler hamilelik boyunca sürebilir.
Ayrıca, buz, kir, kurutulmuş boya veya metal parçaları gibi besin değeri olmayan maddeleri zorunlu olarak yeme isteğine de sahip olabilirsiniz. Gıda dışı ürünler için istek duyuyorsanız, derhal doktorunuzla konuşun.
Kramp
Adet öncesi: Adet başlamadan 24 ila 48 saat önce meydana gelen kramp şeklinde gelen adet ağrısı yaşamak çok normaldir. Adet günlerinin ilerlemesiyle bu ağrılar hafifleyecek, periyodun bitmesiyle de son bulacaktır.
Adet krampları, ilk hamileliğinizden sonra veya yaşlandıkça azalır. Bazı kadınlar menopoza girmeye başladığında daha fazla kramp yaşarlar.
Hamilelik: Hamileliğin erken döneminde hafif kramplar yaşayabilirsiniz. Bu kramplar muhtemelen periyodunuz boyunca aldığınız hafif kramplar gibi hissedilecektir.
Hamilelik kaybı geçmişiniz varsa, bu belirtileri görmezden gelmeyin. Dinlenmeyi ihmal etmeyin! Kramplar hafiflemezse, doktorunuzla konuşun. Krampları, hamileyken haftalar ve aylara kadar hissedebilirsiniz. Hamile olduğunuzu biliyorsanız ve bu kramplara herhangi bir kanama veya sulu akıntı eşlik ederse, hemen bir doktora başvurun.
İpucu
Belirtilerinizin nedenini bilmek önemlidir.
Hamileyseniz, ne kadar erken öğrenirseniz, o kadar çabuk doğru bakımı alabilirsiniz.
PMS belirtileri ile erken hamilelik arasındaki farkı söylemenin en iyi yolu hamilelik testi yapmaktır.
Normal yaşantınızda belirtilerinizi takip etmenizde yardımcı olabilir, böylece tipik düzeninizde bir değişiklik olduğunu fark edebilirsiniz.
Belirtileriniz hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, doktorunuzu gördüğünüzden emin olun.
Gebelik Testi Yazımızı Okudunuz Mu?
Gebe olduğunuzdan mı şüpheleniyorsunuz? Belki adetiniz gecikti, ya da ilişki sırasında yeterli bir biçimde korunduğunuzdan emin değilsiniz. Gebelik testi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Şimdi okumak için tıklayın.
Referans:
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/EvliligeSagBa%C5%9Flang%C4%B1cDokuman%C4%B1.pdf
https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
Erkek arkadaşımla yattim reglim geckti kusma durumu var sabahları agzımda kan tadı oluyor baş agrım oluyor hamile kalmiş olma ihtimalim nedir
Merhaba
Kesin sonuç için test yaptırmanızı ve başka ihtimaller için de mutlaka uzman bir doktora başvurmanızı öneririz.
cicicocuk ailesi
Çok güzel teşekkürler.
Hiç sıkılmadan okudum yazıları çok ayrıntılı çok güzel anlatım olmuş
Ne kadar guzel açıklayıcı olmuş cok teşekkür ederiz emegı gecen arkadaşa ☺️
Erken hamilelik belirtilerini bu kadar guzel detayli anlatan bi yazi okumamistim cok tesekkurler 🙂