Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Hamilelik sonrası göbek eritmek pek çok kadının nasıl başaracağı konusunda endişe duyduğu bir konudur. Hamilelik, anne olmayı düşleyen her kadın için oldukça kutsal ve duygusal bir süreçtir. Bu dönemde anne adayları bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için bolca beslenir ve vücutlarının güçlü kalmasına özen gösterir. Ancak bu güçlü kalış çoğu zaman ekstra kiloların alınmasına ve hamilelik sonrasında anne adaylarını zor durumda bırakacak kilo problemlerine neden olur. Çoğu anne bu duruma engel olmak adına hamilelikte sınırlı beslenmeyi seçse de bu ne anne ne de bebek için sağlıklı bir durum değildir. Bu nedenle anne adaylarının sağlıklı beslenmesi ve doğum sonrasında göbek eritmeyi de sağlıklı bir süreç şeklinde takip etmesi gerekir.
Aslında sağlıklı beslenerek ve doğru egzersizleri takip ederek göbek eritmek ve eski formunuza kavuşmak oldukça kolaydır. Dikkat etmeniz gereken tek şey, hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumak için, sağlıklı yaşam prensiplerinden şaşmamak. Peki, hamilelik sonrası göbek eritmek için neler yapılabilir? Gelin, bu soruyu birlikte yanıtlayalım.
İçindekiler
Hamilelikte Alınan Kilolar Nasıl Verilir?
Doğum sonrasında eski formunuza kavuşmanız için gereken süreyi, hamilelik dönemi boyunca aldığınız kilo oranı belirler. Eğer hamileliğiniz boyunca normalden çok daha fazla kilo almadıysanız, doğum sonrasında kısa sürede eski formunuza kavuşabilirsiniz. Bu süreçte sabırsızlanmanız oldukça doğal. Ancak doğum sonrası dönemde ayda 2 kilogramdan fazla ağırlık kaybedilmesi tavsiye edilmez.
Hızlı kilo kaybetmek için uygulayacağınız şok diyetler ya da ağır egzersiz programları, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını riske atabilir. Bu nedenle sabırlı olmaya odaklanmalı ve şok diyetlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Eğer bir diyet programı uygulamak istiyorsanız, size özel olarak planlanmış bir program oluşturmaları için beslenme ve diyetetik uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
Emzirme Döneminde Neden Kilo Verirsiniz?
Bebeğinizi emzirdiğiniz süre boyunca, normalden daha hızlı kilo verirsiniz. Çünkü emzirme dönemindeki bir anne, her gün ortalama 700 ml süt salgılar. Vücudunuz süt salgılayabilmek için, gün başına 500 – 700 kalori fazladan yakmak zorundadır. Bu sayede, hamilelik döneminizde ideal aralıkta kilo aldıysanız, fazla kilolarınızdan kısa sürede ve yalnızca sağlıklı beslenerek kurtulabilirsiniz. Ne var ki, karın bölgesinde biriken yağlar sizi biraz daha zorlayabilir.
Doğum sonrasında karnınızın eski görünümüne kavuşması, yani göbek eritmek, için daha fazla zaman ve çaba harcamanız gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yaptıysanız, cerrahi operasyon sırasında karın bölgenizdeki kaslar kesildiği için alt karın bölgenizin toparlanması biraz daha uzun sürebilir. Ancak karamsarlığa kapılmak ya da canınızı sıkmak için hiçbir neden yok. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak, kısa sürede eski formunuza kavuşabilirsiniz.
Hamilelik Sonrası Göbek Eritmek İçin Diyet
Her diyet kişiye özeldir. İnsanların metabolizma hızları, alerjisi olan yiyecekler, sağlık durumları, beslenme şekilleri ve sıklığı bir diğerinden farklı olabilir. Bu nedenle hamilelik sonrası göbek eritmek için diyet uygularken bir uzmandan destek almak, hayalinizdeki sonuçlara ulaşma sürenizi kısaltabilir. Beslenme düzeninizi planlarken, bebeğinizin beslenmesi için gerekli tüm besinleri karşılayan bir program oluşturduğunuza emin olmalısınız.
Bu dönemde aşırı yağlı ya da karbonhidratlı besinleri mümkün olduğunca ölçülü tüketmenizde fayda var. Protein ve lif ağırlıklı beslenerek tokluk sürenizi uzatabilir, kalori kısıtlaması yapan şok diyetlerin aksine hem kendiniz hem de bebeğiniz için yeterince besleyici bir program oluşturabilirsiniz. Uzun süre boyunca aç kalmaktan kaçınmalı, yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız. Böylelikle karın bölgenizde biriken yağlarla en kısa sürede vedalaşabilirsiniz.
Hamilelik Sonrası Göbek Eritmek İçin Hangi Egzersizler Uygulanmalı?
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturduktan sonra, hamilelik sonrasında uygulanması tavsiye edilen basit egzersizleri hayatınıza dahil edebilirsiniz. Ancak doktorunuzdan egzersiz yapmak için vücudunuzun yeterince toparlandığına dair onay almayı unutmayın. Gün içinde yapacağınız kısa yürüyüşler ve esneme hareketleri, başlangıç için ideal egzersizler olabilir. Zamanla egzersiz programınıza pelvik taban, alt karın, köprü, kalça ve karın egzersizlerini ekleyebilirsiniz. Basit pilates hareketleri ve yoga akışları, vücudunuzdaki kasların esnemesi ve güçlenmesi açısından tercih edebileceğiniz diğer alternatiflerdir. Dilerseniz, haftada birkaç kez yüzmeye gidebilir ve vücudunuzun kısa sürede eski formuna kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Yürüyüş Yapın
Hamilelik süresince anne adayları çok yürümeye çalışsa da artan kilolar hareketsizliğe yol açar ve kiloların göbek çevresinde birikmesine neden olur. Bu kiloların vücuttan uzaklaştırılması adına bol bol yürüyüş yapmalı ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz.
Beslenmeye Dikkat Edin
Doğum yapmış annelerin beslenme alışkanlıkları hem göbek çevresindeki kiloların atılması hem de bebeğin doğru besinleri alabilmesi noktasında önemlidir. Anneler göbek yağlarını eritirken bebeklerini de besleyecek yiyecekler tüketmelidir.
Doğru Egzersizler Yapın
Göbek çevresindeki yağları gidermek için özellikle mekik gibi yağ yakıcı egzersizlerle vücudunuza şekil verebilirsiniz. Bunun yanında hamilelik sonrası göbek eritme egzersizleri için spor hocaları ile koordineli bir şekilde hareket edebilirsiniz.
Sıkı Diyet Yapmayın
Az yemek bilinenin aksine hızlı kilo vermek anlamına gelmez bu nedenle sizin ve bebeğinizin sağlığını riske atacak diyetlerden kaçının!
Hamilelik Sonrası Göbek Eritmek Ne Kadar Sürer?
Hamilelik sonrası göbek eritme kişiden kişiye değişmekle birlikte 2-3 aylık bir süre alabilir. Annelerin azim ve çalışkanlığına göre kısalabilecek olan bu süre hamilelikte alınan kiloların fazlalığına göre artabilir.
Referans:
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000586.htm
https://www.webmd.com/baby/features/8-tips-for-losing-weight-after-pregnancy#1
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Uzmanlaşmış olduğu gebelik ve emzirme döneminde beslenme alanında 9 yıldır gebe ve annelere sağlıklı beslenme konusunda destek vermektedir.