Sağlıklı Hamilelik

Hamilelikte Adet Görülür mü? Hamilelikte Adet Sancısı

Hamilelik, genellikle adet gecikmesi ile şüphelenilen ve testler yapılan bir olgudur. Ancak bazen bazı kadınlarda ilk ay adet kanaması görülebilmektedir. Bu da halk arasında hamilelik döneminde de adet görülebileceği düşüncesini geliştirmiştir. Fakat hamileliğin ilk zamanlarında meydana gelen kanama adet kanaması değildir. Açık pembe ya da koyu kahverengi gibi lekelenmeler yaşanması oldukça normaldir. Ancak eğer ped ve tamponları dolduracak kadar bir adet kanaması yaşıyorsanız bu hamile olmadığınızın göstergesidir. Çünkü hamilelik döneminde bu tarz bir kanama meydana gelmesi mümkün değildir. Kadınlar genellikle en son adetini gördükten sonra yumurtlar ve bu yumurtlama döneminde gebelik gerçekleştir. Ancak bazen hamile kaldıktan sonra çok az bir kanama meydana gelebilmektedir.

Hamilelik Döneminde Kanama Düzenli Olarak Görülür Mü?

Bazı söylemlere göre kadınlar hamilelik döneminde düzenli olarak adet kanaması ile karşılaşabilir. Ancak bu söylem kesinlikle yanlıştır. Kadınlar hamile oldukları dönemde yalnızca ilk ay ufak kanamalar ile karşılaşabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer kanama ped ve tamponları dolduracak çoğunluktaysa hamile olunması mümkün değildir. Ya da hamileliğiniz 3. Ve 4. Aylarından sonra karşılaşılan kanamalar farklı durumların göstergesi olabilmektedir. Bu kanamalar yerleşme kanaması yani implantasyon, düşük tehlikesi kanaması, yara lezyon kanaması , plasentanın yerleşimi sonucunda kanamalar ve servikal enfeksiyon sonucunda oluşan kanamalar olarak açıklanabilir. Bu tarz kanamalar adet kanaması gibi düşünülmemelidir. Peki, hamilelik döneminde hangi kanamalar gerçekleşmektedir?

Hamile iken Gerçekleşen Kanamalar

Hamile kalan kadınların yaklaşık %30’u hamileliklerinin ilk 3 ayında aşağıdaki kanamaları yaşamaktadır. Bu kanamalar genellikle bir sağlık sorunu olduğunu işaret etmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen bu kanamaları önemsemeli ve mutlaka dikkat almalısınız.

  • Enfeksiyon sebebi ile meydana gelen kanamalar
  • Serviks değişikliğinden meydana gelen kanamalar
  • Molar gebelik
  • Ektopik gebelik
  • Düşük belirtisi olarak gerçekleşen kanama gibi kanamalar ile karşılaşılması durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Bu kanamalara şiddetli kramp, karın ağrısı, sırt ağrısı, baygınlık, bilinç kaybı, yorgunluk, omuz ağrısı, ateş, vajinal akıntı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de eşlik edebilmektedir.

Referans:

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/G%C3%BCvenli%20Annelik%20kat%C4%B1l%C4%B1mc%C4%B1%20kitab%C4%B11.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago