Sağlıklı Hamilelik

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı, hamile kadınların en çok dikkat etmesi gereken konular arasında ilk sıralarda yer alır. Hamilelik boyunca vücut direncinin zayıflaması, diş etlerinde ve dişlerinizde çeşitli problemler yaşamanıza neden olabilir. Bu sebeple, hamilelik öncesinde ve gebelik boyunca ağız ve diş sağlığınıza gereken özeni göstermeniz önerilir. 

Hamilelik Öncesi Diş Bakımının Önemi Nedir?

Eğer planlı bir hamilelik düşünüyorsanız, gebe kalmadan önce bir diş hekimine görünmeniz ve ağız diş sağlığınızı kontrol ettirmeniz önerilir. Eğer dişlerinizde çürük varsa dolgu, kanal tedavisi ve çekme işlemlerinin hamilelikten önce tamamlanması büyük önem taşır. Hamileyken ilaç kullanmanız durumunda ilaç içindeki etken maddeler bebeğinize ulaşabilir ve fetüs gelişimine zarar verebilir. Bu sebeple de diş muayenesi, tedavisi ve çekimi esnasında kullanılan ilaçların önemli bir bölümünden gebelik boyunca uzak durmanız önerilir. Hamileliğinizi planlamadan önce diş hekiminizle bir program yapmanız ve dişlerinizdeki tüm problemlerin tedavisini sağlamanız, gebeliği çok daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcı olabilir.

Hamilelikte Diş Çürüğü Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte yaşanan diş çürüklerinin anne karnındaki bebeğe doğrudan bir zararı yoktur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, çürüyen dişler iltihaplanmadan ve bu iltihap agresifleşmeden önce müdahalede bulunmaktır. Dişlerde oluşan iltihaplanma, vücudunuzun dengesini bozabilir ve genel sağlık durumunuza zarar vereceği için bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Hamilelik sürecinde ağız içi yaralarına ve dudak uçuklarına da dikkat etmeniz önerilir. Ağız yaraları ve dudak uçukları, kısa sürede tedavi edilmemeleri durumunda bebeğinizi olumsuz yönde etkileyecek enfeksiyonlara ve ateşlenmelere yol açabilir. Eğer hamilelikten önce diş hekimine gitme fırsatı bulamadıysanız ya da dişlerinizdeki problemler gebelik sürecinde oluştuysa, kadın doğum uzmanınızdan da onay alarak diş hekiminize danışabilir ve hamileliğinizle uyumlu bir tedavi süreci planlanmasını talep edebilirsiniz.

Gebelik Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?

Kadın vücudunda son derece büyük değişimlere yol açan gebelik, ağız ve diş sağlığına da her zamankinden daha çok hassasiyet göstermenizi gerektirir. Hamilelikte vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun dişlerden karşılandığına dair yanlış bir inanış vardır. Bebeğinizi beslemek için ihtiyaç duyacağınız kalsiyum, tükettiğiniz gıdalardan karşılanır ve bu durumun dişleriniz üzerinde bir etkisi bulunmaz. Hamilelerde diş hassasiyetinin daha yüksek olmasının sebebi, gebelik boyunca yükselen progesteron ve östrojen hormonlarıdır. Hormon salınımının normale göre fazlasıyla yükselmesi, ağız içini etinizi ve dişlerinizi hassaslaştırır. Bu hassasiyet sebebiyle de ağız içindeki bakteri ve plak oluşumlarının dişleriniz üzerindeki yıkıcı etkisi artar. Bu nedenle hamilelik boyunca dişlerinizi sıkça fırçalamanız, gerekli durumlarda gargara yapmak ve diş ipi kullanmak gibi yöntemlere başvurmanız son derece önemlidir. Ayrıca hamilelik süresince dengeli ve sağlıklı beslenmeniz de dişlerinizi güçlendirecek faktörler arasındadır.

Hamilelikte Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimleri, hamilelik boyunca ilaç kullanmanızı gerektirecek rutin işlemlerden kaçınmayı tercih etse de müdahale gerektirecek kadar acil durumlarda diş tedavisi görmeniz de mümkündür. Diş hekimlerinin işlem yapmak için ağırlıklı tercihi, gebeliğin ikinci trimester adı verilen ikinci üç aylık dilimidir. Birinci trimester döneminde, yani ilk üç aylık süreçte bebeğin düşme riski bulunduğu için bu süreçte diş tedavisi görmeniz önerilmez. Üçüncü trimester döneminde, yani gebeliğin 6. ila 9. ayları arasında da anne karnındaki bebek büyüdüğü için diş tedavisi ilaçlarından etkilenebilir. Bu sebeple tedavi için en ideal dönem, 3. ila 6. aylar arasıdır. Bu süreçteki tedavilerde diş hekiminin vereceği ilaçlar, normal ilaçlardan daha hafif ve düşük dozlu olacağı için tedaviniz normale göre daha zorlu geçebilir. Hamilelik sonrasına bırakabileceğiniz ağız ve diş tedavilerini ise doğumdan sonra yaptırmanızda yarar bulunur.

Referans:

http://www.tdb.org.tr/sag_menu_goster.php?Id=226

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Brushing-for-Two-How-Your-Oral-Health-Effects-Baby.aspx

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago