Sağlıklı Hamilelik

Hamilelikte Akıntı Hakkında Her Şey

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Hamilelik sebebiyle değişen hormon dengesi vücutta birçok farklılığa yol açar. Bunlardan biri de hamilelik boyunca vajinal akıntının rengi ve yoğunluğunda görülen değişimlerdir. Hamileliğin ilk haftalarından doğum sonrasına kadar vajinal akıntı yoğunluğunda artış görülmesi oldukça normal karşılanan bir durumdur. Ancak akıntı renginde görülen değişimler her zaman normal olarak karşılanmaz, bazı durumlarda enfeksiyona işaret eden bu değişimler tedavi gerektirir. Bu yazımızda sizler için hamilelikte görülen akıntı ile ilgili neden olur, ne kadar sürer ve ne zaman tedavi gerektirir gibi soruları detaylıca inceledik.

Hamilelikte Hangi Akıntı Normaldir?

Hamilelik boyunca normal olarak nitelendirilen akıntı şeffaf ya da beyaz renkli, süt kıvamında ve hafif kokuludur. Bu özellikleri taşıyan ve hamilelik akıntısı olarak da adlandırılan bu akıntının tıp dilindeki ismi lökoredir. Bu akıntının hamilelik dönemi öncesi akıntılara göre daha yoğun ve sık görülmesi normaldir.

Hamilelik Akıntısı Ne Zaman Başlayıp Ne Zaman Biter?

Gebeliğin 6-8. haftası arası başlayan vajinal akıntıda değişim hamileliğin ilk belirtilerinden olabilir. Bu dönem vücutta hormon salınımının belirgin bir şekilde değiştiği ve vücudu sağlıklı bir hamilelik için hazırladığı döneme denk gelir. Bu akıntı hamilelik boyunca değişen hormon dengesine göre farklılık göstermeye devam eder. Doğum sonrasında ise bu akıntı kanama olarak adlandırabileceğimiz yaklaşık 8 hafta süren bir akıntıya dönüşür. Yani bebeğiniz dünyaya geldikten sonra yaklaşık 2 ay geçtiğinde hamileliğe bağlı vajinal akıntılar da geçecektir.

Hamilelikte Neden Akıntı Olur?

Hamilelikte akıntı renginde değişim ve yoğunluğunda artış yaşanmasının temel sebebi hormonal değişimlerdir. Bazı anne adayları için oldukça rahatsız edici ve şikayet sebebinden başka bir şey olmayan vajinal akıntılar aslında koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu akıntılar doğum kanalını zararlı bakterilerden korur ve vajinada sağlıklı bir bakteri yaşamı oluşmasını sağlar. Vajinada sağlıklı bakteri dengesi bu bölgeyi enfeksiyonlara karşı koruyarak anne ve bebek sağlığı için oldukça önemli bir görevi üstlenir. Doğum sonrası yaklaşık 8 hafta devam eden akıntılar da aynı şekilde hormon salınımında gören ani değişimlerle ilgilidir.

Hangi Renk Akıntı Ne Anlama Gelir?

Hamilelik boyunca birçok farklı sebepten birçok farklı renkte ve kıvamda akıntı görülebilir. Bu akıntılardan hangilerinin normal hangilerinin bir sağlık problemine işaret olduğunu ayırt etmek kimi zaman zorlayıcı olabilir. Hamilelikte karşılaşılabilecek çeşitli türde akıntılar ve sebepleri aşağıda bulabilirsiniz.

Kahverengi Akıntı

Kahverengi lekelenme çoğunlukla vücutta kalmış eski kanın atılması sebebiyle yaşanır. İlk zamanlarında görülen kahverengi akıntı, hamilelik habercisi olabilir. Bu dönemden sonra hamilelik boyunca görülen kahverengi akıntılar ise çok koyu renkli, kötü kokulu ve yoğun olmadığı sürece genellikle endişe gerektirmez. Hamilelikte kahverengi akıntıyla ilgili detaylı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pembe Akıntı

Erken hamilelik döneminde açık renkli pembe akıntı oldukça yaygındır. Ancak hamileliğin ilk üç ayında görülen pembe renkli kanamalar düşük habercisi de olabilir. Bu iki pembe kanamayı birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. Araştırmalara göre genellikle 1-2 günden uzun sürmeyen pembe kanamalar düşük riski olarak değerlendirilmez. Bunun dışında hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmek zaman zaman pembe akıntıya sebep olabilir. Hamileliğin son dönemlerinde ise vücutta doğuma hazırlık sebebiyle görülen değişimler pembe akıntıya sebep olabilir. Pembe akıntının rengi koyulaşıp kırmızıya dönerse mutlaka doktorunuzla görüşün.

Yeşil ya da Sarı Akıntı

Hamilelikte yeşil ya da sarı akıntı görülmesi bir bakteriyel enfeksiyona işaret olup bu enfeksiyonun cinsel ilişki sırasında bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Enfeksiyon sebebiyle oluşan bu renkte akıntıya çoğu zaman genital bölgede tahriş, kızarıklık ve kaşıntı eşlik eder. Bu renkte akıntılar anne ve bebek sağlığı için oldukça tehlikeli olabilir. Bu yüzden hamilelikte yeşil ya da sarı renkli akıntı gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Gri

Hamilelikte görülen balığa benzer kokulu gri akıntıya çoğunlukla bakteriyel vajinozis sebep olur. Bakteriyel vajinozis vajinada bakteri dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkar ve genellikle vajinal duş uygulayan ya da birden fazla partneri olan hamilelerde görülür.

Kırmızı

Hamilelikte kırmızı kanama yaşamak asla vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekilen bir durumdur. Özellikle kanama yoğunsa ve bu kanamaya kasık krampları eşlik ediyorsa düşük yaşıyor olabilirsiniz. Eğer kırmızı görüntü kanama değil açık renkli lekelenme şeklindeyse ve hamileliğin ilk dönemlerinde görülüyorsa yerleşme kanaması olabilir.

Peynir Kesiği Kıvamında Beyaz

Hamilelik dışı dönemde olduğu gibi hamilelik süresinde de peynir kesiği kıvamında beyaz akıntı vajinal mantar enfeksiyonu işaretidir. Hamilelikte mantar enfeksiyonu ile ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.Eğer semptomlarınız çok rahatsız ediciyse doktorunuza başvurmak isteyebilirsiniz.

Şeffaf ya da Beyaz

Bu renklerde görülen akıntı yukarıda bahsettiğimiz lökore ya da bilinen ismiyle hamilelik akıntısıdır. Hamilelikte bu renkte akıntı görülmesi son derece normaldir.

Akıntıya Sebep Olan Durumlardan Kaçınmak İçin Ne Yapmalı?

Eğer hamilelik akıntısı ya da yerleşme kanaması dışındaki akıntıları yaşıyorsanız ve bunlar enfeksiyon akıntıları gibi gözüküyorsa bu problemi ancak doktorunuza danışarak çözebilirsiniz. Ancak tabii ki her hastalıktan olduğu gibi bu enfeksiyonlardan da korunmak için alınabilecek önlemler var. Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Vajinal duş yapmayın.
  • Tampon kullanmayın.
  • Parfümsüz tuvalet kağıdı ve ped kullanmaya özen gösterin.
  • Duş, havuz ve denizden sonra genital bölgenin iyice kuruduğundan emin olun.
  • Dar kıyafetler giymekten kaçının.
  • Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapın.
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih edin.
  • Yeterince su içtiğinizden emin olun.
  • Çok şekerli ve yağlı yiyecekler tüketmekten kaçının.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Hamilelik boyunca değişen hormonlar sebebiyle akıntıda artış görülmesinin çok normal olduğunu söylemiştik. Bunun yanında şeffaf ya da beyaz ve süt kesiği kıvamında olmayan akıntılar da normal hamilelik akıntılarıdır. Ancak yukarıda sıraladığımız enfeksiyon ya da düşük riski gibi durumlarda anne ve bebek sağlığını korumak için vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Eğer farklı gözüken akıntılara aşağıdaki durumlardan bazıları eşlik ediyorsa riskli durumlardan şüphelenilir ve doktor kontrolü zorunludur:

  • Genital bölgede tahriş, acı, kaşıntı ve kızarıklık
  • Ateş, karın ve kasık ağrısı
  • Kötü kokulu akıntı
  • İdrar kaçırıyormuş hissi veren yoğunlukta sulu akıntı
  • Kanama
  • Baş dönmesi

Hamilelikte Nişan Gelmesi Nedir?

Hamilelik sırasında bazı hormon salgıları birleşerek kalın bir mukus tabakası halini alır ve rahim ağzını kapatır. Bu mukus tabakası rahim ağzını kapatarak bakteri ve enfeksiyonların bebeğe ulaşmasını ve zarar vermesini engeller. Ancak doğum yaklaşktıkça rahimde kasılmalar başlar, rahim ağzı ise esner ve gevşer. Bu kasılma ve gevşemeler sırasında rahim ağzını kapatan kalın mukus tabakası düşebilir. Bu duruma hamilelikte nişan gelmesi adı verilir. Bu durumdan haberi olmayan anneler mukus tabakasının düştüğünü ilk gördüğünde paniğe kapılabilir. Bilenler ise hamilelik boyunca devam eden akıntılar ile bu mukus tabakasını ayırt edemeyeceğini düşünür. Ancak doğumun ilk habercilerinden olan doğum nişanı normal vajinal akıntıya göre çok daha kalın ve sümüksü bir yapıya sahiptir, bu sebeple kolayca ayırt edilebilir. Rengi genellikle açık pembe olan doğum nişanı yoğun kırmızı ise ve kanamayla beraber geliyorsa acilen bir doktora başvurulmalıdır.

Referans:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323433

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vaginal-discharge-during-pregnancy

https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/vaginal-discharge-during-pregnancy_270

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago