Hamilelikte burun kanaması, hamile kadınların en çok yaşadığı ortak sorunlar arasında yer alır. Hafif ve orta şiddette seyrettiği sürece son derece olağan bir durum olarak kabul edilen burun kanaması, hamile kadınların büyük bir kısmında gözlemlenebilir. Ağırlıklı olarak gebelik durumunun vücutta sebep olduğu değişimlerden ve kan basıncının düzensiz şekilde artıp düşmesinden kaynaklanan burun kanaması, başka belirtiler göstermediği sürece rutin ve basit tedbirlerle tedavi edilir.
Gebelik anne fizyolojisinin büyük oranda değişmesine ve bebeğin gelişmesi için adapte olmasına yol açan bir süreçtir. Bu süreçte anne vücudunda meydana gelen pek çok değişiklik normal şartlarda hiç yaşanmayan olayların yaşanmasına neden olabilir. Söz konusu durumlardan bir tanesi de hamilelikte burun kanamasıdır.
Uzmanlar tarafından gebelikte görülen burun kanamaları genellikle hem anne hem de bebek sağlığı için zararsız kabul edilir. Bu kanamalar bazen bir iki damla şeklinde ortaya çıkarken bazen de yoğun bir şekilde görülür.
Gebe kadınların burun kanaması yaşamaları çok ciddi bir durum olmasa da anne adaylarının tedbirli olması ve uzman doktor kontrolünde olması önemlidir.
İçindekiler
Anne adayları çok önemsedikleri bebek sağlığını riske atmamak adına karşılaştıkları en ufak burun kanamasında dahi uzmanlar ile görüşür. Hamilelik döneminde yaşanan burun kanamasının sebebi konusunda araştırma da yapan anne adayların karşılaşacakları bilgi şu şekildedir.
Hamilelik ile birlikte anne vücudunda rahim büyür ve kan basıncında değişiklikler meydana gelir. Kan basıncında görülen artış ince damarlarda negatif etki eder ve burun kanaması şekillenir. Burun içindeki kan damarlarının yırtılması sonucunda ortaya çıkan kanamalar bazen burun içi mukozasının kuruması ile de şekillenebilir.
Hormon dengesinin bozulmasından kaynaklanan burun kanamaları, kimi zaman şiddetli baş ağrılarını da beraberinde getirebilir. Hamilelik, vücut dengesinin tamamen değiştiği ve vücuttaki tüm fonksiyonların bebeğin sağlığı için yeniden yapılandırıldığı bir dönemdir ve bu süreçte çeşitli ağrılar yaşanması son derece doğaldır. Burun kanamasıyla birlikte oluşan ağrılar da anne adayının yeterince dinlenmediği anlamına gelebilir. Hem burun kanaması hem de baş ağrısı yaşayan anne adaylarının beslenmelerine ve dinlenmelerine daha çok özen göstermesinde yarar bulunur. Bu süreçte metabolizmanızı güçlendirecek, vücut direncinizi artıracak doğal yiyecekler tüketebilir, protein tüketimine öncelik verebilirsiniz. Gün içinde dinlenme sürelerini uzatabilir ve düz bir zemine sırt üstü uzanarak vücudunuzun yorulmasını önleyebilirsiniz. Baş ağrılarını gidermenin en etkili yollarından biri de uyku sürelerini artırmaktır. Özellikle gece uykusunun yetersiz kaldığı durumlarda gün içinde kısa şekerlemeler yapmanız, baş ağrılarını ve burun kanamalarını büyük oranda hafifletmenize yardımcı olur.
Hamilelikte burun kanaması, en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Hamile kadınların burun kanaması yaşamasına yol açan başlıca faktör ise hormon seviyelerindeki ani değişimlerdir. Gebeliğin olağan bir şekilde sürebilmesi için dalgalı bir seyir izleyen hormonlar, kan basıncı seviyesini etkiler ve kılcal damarlarda hassasiyet oluşturur. Kan basıncında gözlemlenen ani iniş ve çıkışlar ise burun içindeki hassas damarlarda çatlamalara yol açarak kanamayı meydana getirir. Hormon seviyelerinin oynaması sebebiyle oluşan burun kanamaları, normal olarak kabul edilir ve bu tipteki kanamalar için basit tamponlar dışında herhangi bir tedavi yöntemine gerek duyulmaz. Burun kanamasının çok şiddetli bir şekilde gerçekleşmesi; halsizlik, mide bulantısı, devamlı uyku hâli, kusma, ishal, nefes darlığı gibi farklı problemlerle aynı anda ortaya çıkması gibi durumlarda ise ciddi rahatsızlıklardan şüphelenilebilir. Göz kararması, baş dönmesi, denge kaybı gibi belirtilerle birlikte oluşan burun kanamaları ise kafa ve beyin bölgesindeki rahatsızlıklara işaret edebilir. Bu belirtilerin bir ya da birkaçını gözlemlemeniz durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için son derece önemlidir.
Anne sağlığını ciddi olmasa da etkileyebilecek ve çevredekileri tedirgin edebilecek olan burun kanamasına karşı çeşitli önlemler alabilirsiniz. Hamilelikte burun kanamasına karşı alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür.
Yukarıda sayılan önlemleri aldığınız takdirde hamilelikte burun kanaması görülme riski oldukça düşecektir. Böylece tedirginlik yaşamanıza gerek kalmayacaktır.
Hamilelik sürecinin tamamının doktor gözetiminde gerçekleştirilmesi, anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Gebeliğin ilk aylarında ayda bir, 6. ya da 7. aydan sonra 2 haftada bir gerçekleştirilen rutin kontrollerde doktorunuza burun kanamalarınızdan ve baş ağrılarınızdan bahsedebilir ve doktorunuzun tavsiye edeceği yöntemleri uygulayarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Burun kanamasının daha ciddi bir hastalığa işaret ettiğine dair şüpheler oluşması durumunda ise sonraki rutin kontrol randevusunu beklemeden size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızda büyük yarar bulunur. Burun kanamasının tampon uygulamalarına ya da dinlenmeye rağmen durmadığı, her iki burun deliğinden birden aynı anda şiddetli kan geldiği, baş dönmesi ve denge kaybı gibi yan belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda derhal doktora danışmanız önerilir. Hamilelikte yaşanan olağan burun kanamalarında halsizlik, uyku hâli, ateş ya da ishal gibi sağlık problemleri gözlenmez. Bu ve benzeri yan belirtiler fark ettiğinizde de en kısa sürede sağlık kuruluşlarına gidip tetkik yaptırmanız tavsiye edilir.
Referans:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/nosebleeds-during-pregnancy
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/nasal-congestion.aspx
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…