Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Birçok anne adayı tükettiği yiyecek ve içeceklerin anne ve bebek sağlığı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Ancak konu kişisel bakıma geldiğinde çoğu anne adayı kullandığı ürünlerin bebek ve anne sağlığı üzerinde aynı etki gücüne sahip olduğunun bilincinde değildir. Solunum yolu ya da ciltte emilim ile vücuda geçen bu ürünler bebek üzerinde annenin tükettiği yiyecekler kadar etkiye sahiptir. Hamilelik sürecinde cilt bakımına önem göstermenin ayrıca bir sebebi daha vardır. Hamilelik ile değişen hormon dengesi her şey üzerinde olduğu gibi cilt üzerinde de etkilere sahiptir. Örneğin gebelik lekeleri ve çatlakları olarak adlandırdığımız durumlar bu değişimlerin en yaygın sonuçlarından ikisidir. Vücuttaki değişimlere uygun cilt bakımı sağlamak ve bu bakımı uygularken bebek sağlığına zarar vermemek için hamilelikte cilt bakımı önem verilmesi gereken bir konudur.
İçindekiler
Hamileyken Cilt Bakımında Kullanılmaması Gereken Ürünler
- Retinoid: Oral yol aracılığıyla alınan ve krem şeklinde olan yaşlanma karşıtı ürünlerin çoğunda retinoid bulunur. Hücre bölünmesi hızlandırarak kolajen bozulmasını önleme prensibiyle çalışan bu ürünlerin özellikle oral yol ile alınan türleri bebek sağlığı için oldukça tehlikeli olabilir. Yaşlanma karşıtı kremlerde kanıtlanmış bir zarar keşfedilmemiş olmasına rağmen doktorlar genelde hamilelik sürecinde her iki çeşit yaşlanma karşıtı ürünü kullanmayı da tavsiye etmez.
- Paraben: Hamilelik sürecinde kullanımında çeşitli zararlara yol açabileceği en bilinen kozmetik ürünler paraben içerenlerdir. Araştırmalara göre paraben oranı yüksek çıkan hamileliklerde erken doğum, düşük doğum kilosu ve boyuna daha çok rastlanmaktadır. Ayrıca yine paraben oranı yüksek çıkan kadınların çocuk sahibi olma oranının daha az olduğu gözlenmiştir. Bebek sağlığı üzerinde oldukça büyük etkileri olan bu madde ise hemen hemen her kozmetik ürününün içerisinde bulunur. Diş macunu, krem, duş jeli, parfüm, ruj, oje gibi aklınıza gelebilecek herhangi bir kişisel bakım ürünü paraben içeriyor olabilir. Kullandığınız ürünlerin içeriğini kontrol etmenizi öneririz.
- Salisilik asit: Özellikle tonik ve makyaj temizleme sularının içinde bulunan salisilik asit de bebek için retinoid kadar zararlıdır. Makyaj temizleme suyu, tonik ve kremlerinizin salisilik asit içermemesine dikkat edin.
- Phthalates: Parfüm ve deodorant kullanımı pek çok kimse için vazgeçilmezdir. Ancak bebeğinizin sağlığı için bu alışkanlığınızdan bir süreliğine vazgeçmeniz gerekecek. Phthalates içeren perfum, deodorant, sabun, duş jeli gibi ürünler anne ve bebek sağlığı için oldukça zararlıdır ve kullanımı tavsiye edilmez.
- Saç boyası ve brezilya fönü gibi kimyasal müdahale içeren saç işlemleri yapmaktan kaçınmalı, yapılacaksa da kullanılan ürünlerin içeriği derinlemesine araştırılmalıdır.
Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bu özel dönemde cilt sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:
- Cildinizi iyice temizlediğinizden emin olun. Hamilelik boyunca hormon iniş çıkışları cilt için yeterince zorlayıcı etkiler yaratır. Bir de gerekli temizliği sağlamayarak cildinizi daha da yıpratmayı istemezsiniz, öncelikle cildinizi temiz tuttuğunuzdan emin olun.
- Güneş koruyucu kullanın. Hamilelikte cilt bakımı hakkında unutulmaması gereken en önemli şey cildinizin bu dönemde güneşe karşı ne kadar hassas olduğu ve ekstra koruma gerektirdiğidir. Yazımızın devamında değineceğimiz hamilelik lekelerine karşı önlem almak için de yapabileceğiniz en iyi şey cildinize güneşe karşı tam koruma sağlamaktır. Ancak kullandığınız güneş kreminin zararlı kimyasallar içermediğinden emin olun.
- Sivilce ve akneler için ilaç ya da krem kullanmayın. Bu ilaç ve kremlerin neredeyse hepsi yukarı sıraladığımız bebek için zararlı kimyasalları içerir, bu sebeple kullanımı oldukça zararlıdır.
- Ağır ve abartılı makyaj yapmaktan kaçının ve kullandığınız makyaj ürünlerinin mümkün olduğunca az kimyasal içeriyor olmasına özen gösterin.
- Egzersiz yapın. Egzersiz yapmak mental sağlık ve uyku düzeni üzerinde oldukça olumlu etkiler gösterdiğinden cildin canlanmasına katkı sağlar.
Gebelik Lekeleri
Hamilelik boyunca hamilelik dışı zamana göre oldukça yüksek oranda hormon salınımı olduğunu tekrar edelim. Hormon oranındaki bu artış deriye renk veren melanosit hücrelerinin fazla çalışmasına sebep olur. Deriye renk veren maddenin fazla üretimi sonucu anne vücudunda halk arasında gebelik lekeleri olarak adlandırılan koyulaşmalar görülür. Hamilelik lekeleri oldukça yaygın rastlanan bir problemdir. Araştırmalara göre hamilelerin %50 ila %70’i arasında tıbbi adıyla melazma halk arasında bilinen ismiyle gebelik lekeleri görülür. Güneş ışınına maruz kalmak bu lekelerin koyulaşmasına sebep olur. Bu sebeple hamilelikte cilt bakımıyla ilgili altın kurallardan biri cildi güneşten korumaktır.
Ancak güneş koruyucu bu kremlerin %100 koruma sağlamadığını unutmayın. Bu yüzden özellikle yaz tatillerinde güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapka ve sizi gölgede tutacak şemsiyeler kullanmaya özen göstermelisiniz. Melazmayı mümkün olduğunca önlemek için ikinci kural ise ağda kullanmamak. Ağda ciltte tahrişe sebep olduğu için lekeli bölgeleri kötüleştirir. Zararlı kimyasallar içeren cilt bakım ve kozmetik ürünleri kullanmak da lekeleri karartacaktır, bu yüzden kullandığınız ürünler konusunda çok dikkatli olmalısınız.
Hamilelik Çatlakları
Hamilelikte çatlaklar temelde hormonal değişimler, derinin gerilip incelmesi ve ani kilo alım sonucu oluşur. Bilimsel araştırmalar bu çatlakların sebebini kesin olarak açıklayamasa da genetik faktörlerin çatlak oluşumu üzerinde oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak bu çatlakları önlemek için hiçbir şey yapılamayacağı anlamına gelmez.
Öncelikle sigara, alkol, aşırı şeker tüketimi ve cildi zararlı güneş ışınlarından korumamanın hamilelikte çatlak oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Yeterli su tüketmek ve cildi nemlendirmek oldukça önemlidir. Aksi durumlarda kuruyup daha geniş çatlaklara sebep olacak cildiniz, yeterli su tüketimi ve nemlendirme ile çatlakların en azından büyümesini önleyebilir. Aşırı ve hızlı kilo alımından kaçınmalısınız. Hamilelikte kilo alımı ve göbeğin büyümesi sebebiyle gerilen derinin bu duruma ayak uydurmak için zamana ihtiyacı vardır.
Kısa sürede fazla kilo alımı cildin esneme kapasitesini aşmasına ve dolayısıyla çatlaklara sebep olur. Çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar çatlaklar ile mücadele için kullanılabilir. Ancak yağlara alerjiniz olmadığından, kremlerin de içerisindeki kimyasallardan emin olun. Çatlak önlemeye çalışırken anne ve bebek sağlığına zarar verecek başka bir durumla karşı karşıya kalmayı istemeyiz. Vücudunuzda iyi bir beslenme ile koruma altına alamayacağınız çok az şey vardır. Cildinizi güzelleştirmek ve çatlakları önlemek için kolajen tüketimini arttırmak en iyi çözümlerden biri olacaktır. Koyu yapraklı sebzeler, sarımsak, yaban mersini ve fasulye kolajen zengini olan besinlerden yalnızca birkaçı.
Hamilelikte Cilt Kaşıntısı
Hamilelikte özellikle 35. haftadan önce görülen kaşıntılar, tüm vücuda yayılan kaşıntılar ve kaşıntıyla beraber yüksek ateş görülmesi ciddi durumlara işaret edebilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı öneririz. Ciddi kaşıntı problemi olan anne adaylarına genelde kan testi uygulanarak problemin sebebi tespit edilir. Bunların dışında 35.haftadan sonra göbek çevresinde, genelde çatlak bölgelerinde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü yaygındır diyebiliriz. Nedeni tam olarak tespit edilememiş olsa da bu kaşıntıya ciltte hamileliğe bağlı gözlemlenen gerilme ve çatlakların sebep olduğu düşünülmektedir. Anne adayını rahatlatmak için ılık su ile duş, bazı doğal yağlar ve çatlak kremleri kullanımı önerilebilir. Eğer kaşıntı dayanılamayacak seviyedeyse doktorun kararıyla anne ve bebeğin durumuna göre erken doğuma gidilebilir. Bu kaşıntı, kızarıklık ve döküntü problemleri doğumun gerçekleşmesi ile son bulur.
Referans:
Which beauty products are safe to use during pregnancy?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/