Hamilelikte memede ağrı ne zaman başlar? Hamilelikte göğüs ağrısı ve gebelikte memelerde hassasiyet gebelik sebebiyle yaşanan hormon değişimlerinin ilk etkilerinden biridir. Hamilelik boyunca değişen progesteron ve östrojen hormonu seviyeleri hamilelikte göğüs ağrısı, hamilelikte göğüs büyümesi ve hassasiyeti gibi rahatsız edici durumlara sebep olabilir. Aslında hamilelikte göğüs ağrısı nedenleri hamilelik dönemi ve göğüslerde ne gibi bir değişiklik yaşandığına göre değişir. Ancak genellikle normal olarak kabul edilir.
Gebeliğin en erken habercilerinden biri olduğu için bu konuda birçok kadının aklındaki ilk soru hamilelikte göğüs ağrısı ne zaman başlar sorusudur. Bu yüzden yazımızda öncelikle hamilelikte göğüste yaşanan değişimlerin ne zaman başladığına değineceğiz.
İçindekiler
Vücudunuzdaki hormonlar göğüslerinizi emzirmeye hazırlıyor. Süt kanalları, hamileliğin erken döneminde sütle dolarken büyür ve gerilir. Bütün bunlar göğüslerinizin, özellikle meme uçlarınızın daha hassas olmasına neden olur. Bu size rahatsızlık verebilir.
Yaklaşık 6 ila 8 haftadan itibaren göğüslerinizin büyüdüğünü fark edebilirsiniz ve hamileliğiniz boyunca büyümeye devam edeceklerdir. Özellikle ilk bebeğinizse, bir veya iki fincan boyutunu büyütmek yaygındır. Cildiniz gerildiğinde göğüsleriniz kaşınabilir. Ama özellikle hamileliğin 7. ayında memelerde hassasiyet çoğalır.
Sonrasında ise hamilelik döneminde göğüslerde yaşanan değişimlerin sebeplerini sıralayarak tüm bunların normal olduğunu gösterip içinize su serpmeye çalışacağız.
Göğüs ağrılarınızı azaltmak için hazırladığımız birkaç öneri de sizleri bekliyor!
Hamilelik boyunca kadın vücudunda çok fazla değişiklik meydana gelir ve bu nedenle çeşitli bölgelerde ağrılar gözlemlenebilir. Hamilelikte yaşanabilecek sorunlardan biri de göğüslerde ağrı oluşmasıdır. Vücudunuzun anneliğe hazırlandığı ve süt kanallarınızın gelişmeye başladığı bu süreçte, göğüs ağrılarıyla karşılaşmanız son derece olağan bir durum olsa da bu ağrıları dikkatle takip etmenizde yarar bulunur. İşte hamilelikte göğüs ağrısı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
Hamile kalan pek çok kadın, özellikle ikinci trimester döneminde göğüslerde ağrı, hassasiyet ve yanma gibi sorunlarla karşılaşır. Bunun yanında kullandığınız ürünlerin hamileliğe uygun olup olmaması da ağrıyı etkileyen faktörlerdendir.
Vücuttaki hormon dengesinin değişmesinden kaynaklanan göğüs problemlerinin önemli bir bölümü, meme içindeki süt kanallarının ve meme başlarının emzirme sürecine hazırlanmasının doğal bir getirisidir. Bu nedenle hamilelikte karşılaşılan göğüs ağrılarının ciddi bir kısmı, gebeliğin rutin bir parçası olarak değerlendirilir ve sağlık sorunu olarak kabul edilmez. Bir kısım ağrılar ise çeşitli kalp ve damar rahatsızlıklarına işaret edebilir. Ağrılarınızın doğal mı yoksa hastalık belirtisi mi olduğuna karar vermesi gereken kişi ise kadın doğum uzmanınızdır. Bu yüzden göğüslerinizde farklılaşma, acı, ağrı, sancı, yanma gibi belirtiler hissettiğinizde doktorunuza danışmanızda yarar bulunur.
Hamilelikte yaşanan doğal göğüs ağrılarının başlıca sebepleri vücuttaki hormon seviyesinin değişmesi, süt kanallarının gelişmesi, sindirim problemleri ve hamileliğin ilerlemesiyle birlikte bebeğin vücuda basınç uygulamasıdır. Bu durumların hepsi, hamileliğin rutin aşamaları olarak kabul edilir ve bu nedenlerden kaynaklanan göğüs ağrılarında herhangi bir tedavi yöntemine ihtiyaç duyulmaz. Kimi durumlarda ise kalp ve damar hastalıkları göğüs ağrılarını tetikleyebilir. Eğer kalbinizde, kan dolaşımınızda ya da damarlarınızda bir sağlık sorunu varsa, bu durumda vakit kaybetmeden tedavi sürecine geçmeniz hem sizin hem bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşır.
Hamilelikte göğüs ağrısı, genel olarak göğüs bölgesinde ya da meme içlerinde hissedilebilir. Meme uçlarında da yanma, kaşınma, acıma şeklinde çeşitli problemler oluşabilir. Göğüs bölgesinde geniş bir alana yayılan ağrılar, hareket ederken nefesinizin tıkanması, sancı girmesi ya da basınç şeklinde hissedilebilir. Bu gibi durumlar bebeğin ağırlığından ya da kalp ve damar yolu problemlerinden kaynaklanabilir ve böyle durumlarda doktor kontrolüne gitmenizde yarar bulunur. Memelerde hissedilen ağrı, acı, yanma, sancı gibi sıkıntılar ise ağırlıklı olarak vücudun emzirme sürecine hazırlanmasından kaynaklanan basit durumlardır.
Hamilelikte göğüste yaşanan değişimleri ağrı ile kısıtlamak yanlış olacaktır. Göğüs ağrısı, göğüslerde hassasiyet, büyüme ve damarlanma hamilelik süresince göğüslerde görülen değişimlerin başında gelir. Bu değişimlerin her birine sebep olan durumlar farklı olduğu için her biri hamileliğin farklı dönemlerinde gözlemlenebilir.
Göğüs hassasiyeti ve büyümesi döllenme gerçekleştikten sonra ilk görülen belirtilerden biridir. Yavaş ilerleyen bu süreci fark etmek, ya da regl öncesi sendromda yaşanan göğüs hassasiyeti ile karıştırmamak çoğu zaman zordur. Bu yüzden hamileliğin ilk üç haftasında göğüs hassasiyeti, büyümesi ya da ağrısı gözlemlendiğini söylemek pek doğru olmaz. Hamilelikte göğüs hassasiyeti ne zaman başlar sorusuna verilecek en doğru cevap, bu hassasiyetin doruk noktasına ulaştığı gebeliğin 4-7 haftalık dönemidir. Bu dönem hassaslık seviyesi yüksek kadınlarda hamilelikte göğüs ağrısı ne zaman başlar sorusunun cevabı da olacaktır.
Hamilelikte göğüs şişmesi ne zaman başlar sorusunun bilimsel cevabı ise bebek rahme tutunduğu an olacaktır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu hassasiyet, büyüme ve ağrılar her zaman çok keskin olmaz. Bu yüzden ilk zamanlarda fark edilmeleri zordur. Genellikle hamileliğin ikinci ayına, yani beşinci haftasına, gelindiğinde göğüslerde hassasiyet, şişme ve ağrılar hissedilmeye başlar.
Her kadının hamilelik süreci birbirinden farklıdır. Bazı kadınlar için göğüs ağrıları dayanılmaz seviyedeyken bazıları hamilelik süresince hiç ağrı çekmez. Hamilelikte göğüs ağrılarını ya da herhangi bir hamilelik belirtisini hamilelik için kriter olarak almamak, gebelik fikri ve psikolojisine en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Hamilelikte görülen göğüs ağrısı değişimlerden kaynaklansa da bu değişimlerin çeşitleri bulunur. Bazı kadınlarda tümü gözlemlenebilen değişimler bazılarında ise birkaç değişim şeklinde gözlemlenir. İşte hamilelikte göğüs ağrısına yol açan değişimler;
Göğüs Büyümesi: Hamilelik sonrasında bebeğin emzirilmesi ve beslenmesi için en önemli unsur göğüslerdir. Emzirme ve beslemeye hazır olmayan göğüsler hamilelik süresince değişir ve büyür. Bu büyüme fiziksel hazırlık olarak kabul edilir. Bebeğin besin ihtiyacını karşılaması için ortaya çıkan meme büyümesi ağrılara da yol açar.
Damarlanmalar: Bebeğin emzirilmesi sırasında kullanılan göğüslerde meydana gelen damarlanma oldukça normal bir durumdur. Süt ve emzirme noktasında ortaya çıkan bu değişim hemen her kadında gözlemlenebilir.
Göğüs Uçlarında Koyulaşma: Büyüyen memelerde dolaylı olarak meme uçları da büyür ve koyulaşır. Tamamen gebelikle alakalı olan bu değişim sonrasında söz konusu bölgede hassaslaşma ortaya çıkar. Bu da hamilelikte göğüs ağrısına zemin hazırlar.
Hamilelikte göğüs ağrılarının en yoğun olduğu zaman 4-7 haftalık dönem olarak kabul edilebilir. Ancak maalesef bu dönem geçtikten sonra göğüs ağrılarınızın sona ereceğini söyleyemeyiz. Belki hamileliğin sonuna kadar hiç geçmeyecek, belki daha da şiddetlenecek, belki azalacak belki de hiç göğüs ağrınız olmayacaktır. Hamilelik boyunca yaşayacağının deneyimler tamamen size ve bebeğinize özgü olduğundan yaşanan değişimler ile ilgili kesin bilgi vermek zordur. Yalnızca genellikle ilk trimesterden sonra göğüs ağrıları hafifler, yalnızca göğüslerde şişme sebebiyle yaşanan ağrılar devam eder demek yanlış olmayacaktır.
Hemen üzülmeyin! Ağrıların geçeceğine dair garanti veremesek de bu ağrıları hafifletebilecek birkaç önerimiz var.
Öncelikle bu süreçte hamilelik sebebiyle göğüslerde yaşanan gerilimlere uygun sütyen kullanmak çok önemli. Mutlaka hamilelik sütyeni, ya da pamuklu spor sütyeni kullanmanızı öneririz.
Özellikle hamilelik öncesi büyük göğüslere sahip olmayan anne adayları bu fikre şaşırabilir ama destekleyici sütyen kullanmak ve geceleri sütyen ile uyumak hamilelikte görülen göğüs ağrılarını hafifletebilir.
Son olarak partnerinizin de vücudunuzda yaşanan değişimlerden haberdar olmasını sağlayın. Hamilelik sebebiyle şişkin, gergin ve hassas göğüslerinizle temas ederken dikkatli olunması önemlidir.
Hamilelikte göğüslerde ağrı olmaması, kimi durumlarda sağlık sorunlarına işaret edebilir. Özellikle vücutta çeşitli hormonların yeterli seviyede salgılanmaması, emzirme hazırlıklarının eksik kalması gibi durumlar, kısa sürede müdahale gerektirir. Tüm hamile kadınların ille de göğüs ağrısı yaşaması gerekmez ve ağrı olmaması her zaman olumsuz bir durum olarak değerlendirilmez. Yine de göğüslerinizde herhangi bir aktiflik ve emzirme hazırlığı hissetmemeniz durumunda doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Halk arasında göğüs ağrılarının bebeğin cinsiyetini belli ettiğine dair yaygın bir inanış bulunsa da bu görüşler gerçeği yansıtmaz. Göğüs ağrılarının şiddeti, türü, yönü gibi detaylarla bebeğin cinsiyeti arasında herhangi bir bağlantı yoktur. Bebeklerin cinsiyeti, ağırlıklı olarak 12. ilâ 18. haftalar arasında yapılan ultrason kontrollerinde belli olur ve görüntüleme teknolojileri dışında bilimsel bir cinsiyet öğrenme yöntemi yoktur. Bu nedenle göğüs ağrılarınızı bebeğinizin cinsiyetiyle ilişkilendirmemeniz önerilir. Cinsiyet hakkında yanlış bilgilere inanmanız, bebeğiniz için doğru hazırlıkları yapamamanıza ve hayal kırıklığı yaşamanıza yol açabilir. Bu yüzden bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için ultrason kontrollerini beklemeniz son derece önemlidir.
Referans:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/breast-pain-pregnancy
https://www.parents.com/pregnancy/my-body/aches-pains/pregnancy-symptoms-complaints-breast-pain/
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…
Yorumlara Bak
Merhaba. Hamileliğimin 15. Haftasındayım. Göğüs hassasiyetim 2-3 haftadır azalmıştı. Fakat 2 gündür yeniden aşırı hassas. Herkes azalır derken birden artması normal mi? Sorun oluşturur mu?
Sevgili Cansu hanım,
Göğüs hassasiyetinin belli dönemlerde artması veya azalması olağan bir durumdur. Endişelenecek bir durum söz konusu değildir.
Ciciçocuk ailesi
Ben de 14 haftalık hamileyim ama 2 gündür göğüs ağrısı geçti ve karnım yumuşadı normal mi
Sevgili Ceylan Hanım,
Göğüs ağrısı hamileliğiniz boyunca devam eden bir durum olmayabilir. Bu sebeple ağrının geçmesi normaldir.
cicicocuk ailesi
Merhabalar ben ensonki adetimi 5ekimde olmam gerekiyordu ama olmadım 3gun geçtikten sonra Dr gittim kese oluşmuş dedi ama kan testinde çıkmadı ve şiddetli göğüs ağrısı, kasık ağrısı var sürekli uyku isteğim var ben hamile miyim acaba lütfen cevap verirmisiniz ❓
Merhaba,
Konuyla ilgili olarak doktorunuza danışabilirsiniz.
CiciÇocuk Ailesi
Merhabalar 21+4 haftalık hamileyim son bir haftadır inanılmaz bir boyun ve sırt ağrısı yaşıyorum hatta sol göğsümde inanılmaz ağrıyo nedeni nedir acaba
Sevgili Gözde hanım, hamileliğiniz boyunca böyle ağrılar yaşamanız normal olmakla birlikte şiddeti çok artarsa bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz.
7+6 haftalık hamileyim göğüsüm de şişkinlik ateş ağrı var bunun için ne yapabilirim
Sevgili Ebru hanım, hamileliğiniz boyunca bu tür şikayetlerinizin olması çok normal bir durum olmakla birlikte ağrılarınız çok artarsa uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Hocam benim kızlığım bozulmadı sadece erkek arkadaşım başka bir yere boşaldı sonra vajinama sürttü bende korktum acaba tam ıslak mendille sildimi diye şüphe ettim hemen 1 saat içinde ertesi gün hapı alıp içtim (ertes72), bu olayı yaşamadan 1 hafta önce adetim bitmişti, hapı içtikten 5, 6 gün sonra ilacın yan etkisi olan ara kanamam oldu 2 gün falan sürdü kırmızı, kahverengi, ilacın yan etkisi olan kasık ağrım, midem bulantim, meme ucu hassasiyetim oldu. Bu ayın eylülün 7 sinde bir kanamam oldu 5 gün sürdü ama az azdı 5 günde iki pet bile dolmadı, ilk iki gün pıhtılı geldi idrarimi yaparken de geldi pıhtılı geldi. Eğer bu adetimse ilaçtan dolayı 6, 7 gün gecikmeli oldu. Ilaçi iceli bugün tam 34 gün oldu. Halen daha meme ucu hassasiyetim devam ediyor. Meme ucumda yanma hissediyorum. Olaydan 28 gün sonra idrar testi yaptım sabah negatif çıktı, en son bu salı günü yaptım negatif çıktı, ama neden bu şekil meme ucu yanmam devam ediyor ve meme ucumda hafif beyazlık var.
Sevgili Seren hanım
Sizin durumunuzda hamilelikten söz edilemez. Meme ucu hassasiyetiniz başka bir sebeple olabilir, artarsa doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.
Cicicocuk ailesi
merhaba,
en son 20 temmuz tarihinde regli oldum. Reglim 26 günde bir oluyor ve hiç gecikme yaşanmıyor. eşimle geri çekme yoluyla birlikte olduk. normalde regli öncesi 10 - 13 gün kala gögüslerim inanılmaz derecede şişer ve hassalaşır dı şuan reglime 3 gün var hiç bir belirti yok gebemiyim ? testi ne zaman uygulamalıyım lütfen cvp yazınız . tşk. ederim.
Merhaba,
Gebelik testi için reglinizin en az 1 hafta geçmesini beklemenizi tavsiye ederiz.
Düşük yaptım fakat göğüslerim çok ağrıyor ne yapmaliyim
Merhaba,
Göğüs ağrınızın zamanla geçeceğini düşünüyoruz. Ağrı devam ederse doktora gitmenizi tavsiye ederiz.
Merhaba ben 6 haftalik hamileyim ama gögus agrim birgün icinde kayboldu hic bir hasasiyetlik kalmadi sorun yapmalimiyim cok endiseleniyorum
Merhaba Çiğdem hanım,
Göğüs ağrısı hamileliğiniz boyunca sürekli devam etmeyebilir endişelenecek bir durum söz konusu değildir.
Ciciçocuk ailesi
4 haftalik hamileyim ama goguslerimde agri sizlama hic bir b3lirti yok. Sadece yorgunluk, uyku hali,sırt agrisi var. Acaba normal mi göğüslerin sızlamamasi? Her gebede bunye farkli olunca mi oluyor. Teşekkürler...
Sevgili Mine hanım,
Her anne adayının hamilelik süreci farklı geçer. Bu sebeple göğüs ağrısı yaşamamanız olağan bir durumdur. Endişelenecek bir durum söz konusu değildir.
Ciciçocuk