Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu; kadınların sık sık şikâyet ettiği bir durumdur. Hamile kalan kadınların karın bölgesinde yaşanan büyüme ve söz konusu büyüme nedeniyle idrar torbasına baskı yapılması idrarın sık aralıklarla az az gelmesine neden olur. Çoğu durumda normal karşılanan sık idrar yanma ve sızı gibi durumlarla ortaya çıktığında hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu şüphesi doğar.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu erken teşhis edilmesi gereken bir problemdir. Nitekim erken teşhis ile kısa sürede ortadan kaldırılabilecek bir durum olan idrar yolu enfeksiyonu ciddiye alınmadığı ve tedavi edilmediği takdirde böbrek sorunlarına dahi yol açabilir. Böbreklerde yaşanacak sorundan kaynaklı ateş ve sancılanmalar erken doğumlara dahi yol açabilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Her anne adayının hamilelik süreci diğerinden farklı geçebilir. Her halükarda, bu dönemde hem bebeğin hem de annenin sağlığının korunması büyük önem taşır. İdrar yolu enfeksiyonları, her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilen, özellikle kadınlarda daha sık gözlemlenen bir rahatsızlıktır. Hamilelik sürecinde anne adaylarının da sıklıkla karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olması nedeniyle, bebeğin ve annenin sağlığını riske atabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak ve erken teşhis konabilmesi adına düzenli kontrollere gitmek son derece önemlidir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nedenlerine bakıldığında en büyük etkenin annenin yaşadığı bir takım hastalıklar olduğu kabul edilir. Bağırsak bölgesinden yayılan bakteriler genellikle cinsel ilişki ve yeterince temizlik yapılmamasından kaynaklı olarak idrar yolu enfeksiyonunu tetikler. Bunun yanında şeker hastalığı ve üriner operasyonlar da söz konusu problemin ortaya çıkışına zemin hazırlar.

İdrar yolu enfeksiyonunun temel nedeni, bakterilerin üretradan tırmanarak idrar yollarına ulaşması ve enfeksiyona yol açmasıdır. Araştırmalara bakıldığında, kadınların yaklaşık %50’sinin hayatının en az bir döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini görmek mümkündür.

Hamilelik döneminde ise, idrar yolu enfeksiyonu riski özellikle 6. – 24. haftalar arasında daha da artar. Çünkü hamilelik boyunca uterus büyüyerek mesaneye baskı yapmaya başlar. Bu nedenle mesane tam olarak boşalamadığında, idrar yolu enfeksiyonu oluşması riski artar. Söz konusu enfeksiyon, sistit olarak adlandırılan basit mesane enfeksiyonu ya da piyelonefrit olarak tanımlanan ciddi böbrek enfeksiyonu olabilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun temel belirtileri arasında idrarı tutamama hissi ve idrar yaparken yanma ya da acı hissi bulunur. Ayrıca, idrarda kan, kötü koku ya da mukus görülebilir. Kasık ya da böbrek ağrısı hissedilebilir. Genital bölgede kaşıntı olması ya da cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi de idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasındadır. İlerleyen vakalarda titreme ve yüksek ateş gözlemlenebilir. Hamilelikte büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması, bu süreçte sık idrara çıkmaya neden olur. Bu durum son derece doğaldır. Ancak idrar yaparken acı ya da yanma hissediliyorsa, idrarın rengi normalden koyuysa ve kötü koku alınıyorsa; vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tehlikeli mi?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde böbreklerin ya da mesanenin enfeksiyon kapmasına yol açar. Bu durum, annenin sağlığını riske atmanın yanı sıra, erken doğum ya da düşük riskine yol açabilir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu zamanında teşhis ve tedavi edilirse, bebeğin sağlığını riske atmaz. Bu nedenle annelerin idrar yolu enfeksiyonundan korunması ve düzenli olarak kontrole gitmesi büyük önem taşır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için, her gün yaklaşık 3 litre su tüketilmesi büyük önem taşır. Kullanılan iç çamaşırının her gün değiştirilmesi, genital bölgenin hijyenine önem verilmesi gerekir. Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında idrara çıkılması, enfeksiyon riskini azaltabilir. Dar veya cildin nefes almasını önleyen kumaşlar kullanılarak hazırlanmış iç çamaşırları, bu dönemde tercih edilmemelidir. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeriği yüksek gıdalar tüketilmeli, böylelikle bağışıklık sistemi ve bağırsak florası güçlendirilmelidir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için pek çok yöntem denenebilir. Hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça ciddi olan bu yöntemler şunlardır;

  • Hamile kadınlar günlük en az 2 litre su tüketmeli veya su yerine geçecek sıvılar almalıdır. Bu sıvılar idrar yollarının temizlenmesini sağlar.
  • Tuvalette temizlik alışkanlığını edinerek bakteri türemesine engel olabilirsiniz. Zira taharet eksikliği nedeniyle bakterilerin idrar yollarına yayılması çok kolaydır.
  • Yaban mersini tüketilmesi idrar yollarında bakteri oluşumunu engelleyen bitkisel bir yöntemdir. Bu bitkiyi tüketerek sağlıklı bir şekilde hamileliği atlatabilirsiniz.
  • Probiyotik etkili gıdalar tüketerek bakterilere karşı savaş açabilirsiniz. Yoğurt ve kefir bu konuda önerilebilecek gıdalardır.

Sirkeli Su İdrar Yolu Enfeksiyonunda İşe Yarar mı?

İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek ve gidermek için uygulanan yöntemler arasında, sirkeli su önerisine rastlamış olabilirsiniz. Elma sirkesinin vücudun pH dengesini düzenlemekte gösterdiği etki, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı çözüm olarak önerilmesine neden olabilir. Ancak her annenin sağlık durumu ve hamilelik koşulları bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle bilinçsiz olarak uygulanan her tedavi yöntemi, bebek ve anne sağlığı açısından önemli riskler doğurabilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna karşı sirke tüketilecekse, önceden mutlaka bir doktora danışılmalı ve onun önerileri çerçevesinde hareket edilmelidir.

Referans:

https://bingolkdch.saglik.gov.tr/TR,220245/gebelik-ve-idrar-yolu-enfeksiyonu.html

https://bingolkdch.saglik.gov.tr/TR,220245/gebelik-ve-idrar-yolu-enfeksiyonu.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago