Vajinal akıntıda gözlemlenen değişimler kadınlar için zaman zaman korkutucu olabiliyor. Bu değişimler hele de hamilelik döneminde gerçekleşiyorsa anne adayları bebek sağlığı konusunda ciddi endişelere kapılabiliyor. Hamilelikte akıntı anne ve bebek sağlığı için takibi önemli bir konudur, farklı türdeki akıntılar hakkında bilgi almak için hamilelikte akıntı hakkındaki yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kanamaya benzediği için kahverengi akıntı hamilelikte en çok korkulan akıntılardan biridir. Kimi zaman hamilelik kimi zaman düşük habercisi olan kahverengi akıntı yoğunluğunda da değişim gösterip bazı kadınlar tarafından hamilelikte kahverengi kanama bazıları tarafından ise kahverengi lekelenme olarak yorumlanır. Bu yazımızda sizler için hamilelikte kahverengi akıntı hakkında en çok merak edilen 4 soruyu cevapladık. Ancak gebelikte kahverengi akıntı görülmesinin hassas bir konu olabileceğini hatırlatalım, bu konuda yapılacak en doğru şey vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmak olacaktır.
İçindekiler
Kahverengi Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?
Kahverengi akıntının kaynağı, geçmiş adet dönemlerinden biriken kanı da içinde barındıran servikal mukustur. Kanın rengi normal şartlarda kırmızıdır. Ancak oksijenle temas ettiğinde veya beklediğinde kahverengi tonlarına döner. Araştırmalar, yaklaşık her 5 kadından birinin gebelik döneminde kahverengi akıntıyla karşılaştığını gösterir. Özellikle gebelik döneminin başında olan ya da henüz gebe olduğunun farkında olmayan kadınlar için, kahverengi akıntıyla karşılaşmak kafa karıştırıcı olabilir.
Kahverengi akıntıya yol açabilen sebeplerden ilki, döllenme gerçekleştikten, yani anne adayı gebe kaldıktan sonra embriyonun rahme yerleşirken rahim iç duvarlarında hafif zedelenmelere yol açmasıdır. Bu durum; implantasyon kanaması, yerleşme kanaması ya da üstüne görme olarak adlandırılır. Her gebelikte implantasyon kanaması görülmeyebilir ya da implantasyon kanamasının rengi kahverengi olmak zorunda değildir. Ancak döllenmeyi takip eden 10. – 14. günler arasında kahverengi akıntı olması halinde, yerleşme kanaması ihtimali üzerinde durulmalıdır.
Kahverengi akıntı ya da daha doğru bir tabirle kahverengi lekelenme hamileliğin ilk belirtilerinden biri olabilir. Döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında yaşanan bu hafif kanamalara implantasyon ya da yerleşme kanaması denir. Kahverengi akıntı hamilelik belirtisi mi sorusuna elbette kesinlikle evet diye cevap veremeyiz. Ancak erken gebelikte kahverengi akıntı görülmesi oldukça yaygındır. Araştırmalara göre tüm gebeliklerin yaklaşık 4te 1inde yerleşme kanaması görülür. Hamilelik şüpheniz varsa kahverengi akıntının hamilelik belirtisi olma ihtimali bir hayli yüksektir.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur?
- Döllenmiş yumurtanın rahme tutunması sebebiyle erken gebelikte kahverengi akıntı gözlemlenebileceğini söylemiştik. Hamileliğin ilk haftalarında kahverengi akıntı görülmesi çok normaldir ve implantasyon kanamalarına işarettir.
- Hamilelik sırasında vajina ve rahim ağzının çevresindeki bölge, değişen hormon seviyelerinden ve kan dolaşımının artmasından dolayı daha hassas hale gelebilir. Bu yüzden hamilelikte cinsel ilişki sonrası kahverengi akıntı görülebilir. Çok yoğun olmadığı sürece bu vajinal muayene ve cinsel ilişki sonrası kahverengi akıntı hamilelikte normal karşılanır.
- Rahim ağzı veya vajinadaki enfeksiyon hamilelikte kahverengi lekelenme nedeni olabilir.
- Hamileliğin son dönemlerinde hamilelikte kahverengi leke neden olur sorusunun muhtemel cevabı doğumun yaklaşmasıdır. Doğum işareti olan kahverengi akıntı genellikle 36 ya da 38 haftalık hamilelik dönemi geçildiğinde görülür.
- Rahim ağzında hamilelik öncesinde oluşmuş bir yaranın hamileliğin etkisiyle aktif hale gelmesi kahverengi akıntıya sebep olabilir.
- Hamilelikte kahverengi akıntı düşük gibi ciddi bir probleme de işaret ediyor olabilir. Düşük söz konusu olduğunda bu akıntıdan hamilelikte kahverengi kanama şeklinde bahsetmek mümkündür. Eğer kahverengi akıntı kanama denecek kadar yoğunsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
- İlk trimesterde kahverengi lekelenme yumurtanın rahim yerine fallop tüpüne yerleşmiş olduğuna, yani dış gebeliğe işaret edebilir. Bu durum, acil tıbbi bakım gerektiren ciddi bir komplikasyondur.
- Ruhsal değişimler, sıkıntı stres gibi durumlar da gebelikte kahverengi akıntının meydana gelmesine neden olabilir.
- Kahverengi akıntı hamilelikte hızlı kilo alıp verme sonucu olarak da gözlemlenebilir. Bu durum genellikle normal karşılansa da doktorunuzu haberdar etmekte fayda vardır.
- Öncesinde kullanılan doğum kontrol ilaçları veya doktor tarafından kullanılması önerilen bir takım ilaçlar yan etki göstererek hamilelikte kahverengi akıntının meydana gelmesine neden olabilir.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Riskli mi?
Kahverengi akıntıya yol açan unsurlar arasında az önce sözünü ettiğimiz nedenler doğal ve risksiz kabul edilir. Ancak kanamanın şiddetine ve gerçekleştiği döneme bağlı olarak, kahverengi akıntı riskli bir durumu da işaret ediyor olabilir. Söz konusu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Erken gebelik döneminde başlayan kahverengi akıntıya kramplar, karın ve bel ağrısı gibi şikayetlerin eşlik etmesi halinde düşük riski söz konusu olabilir.
- Kahverengi akıntı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ya da vajinal enfeksiyonlardan kaynaklı olarak oluşabilir.
- Döllenme sırasında genetik bir problem oluşması nedeniyle rahmin içinde anormal dokuların büyümesi, molar gebelik olarak adlandırılır. Molar gebeliğin sonlanması halinde vücuttan dokular atılır ve kahverengi akıntı meydana gelebilir.
- Hamileliğin ikinci döneminden sonra oluşan kahverengi akıntının nedeni, plasenta anormalliklerine işaret edebilir.
- Yoğun kahverengi akıntı, bayılma, şiddetli ağrı ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşayan anne adayları için dış gebelik riski söz konusu olabilir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışına yerleşmesi halinde gerçekleşir ve oldukça risklidir.
Kahverengi Akıntı Ne Kadar Sürer?
Hamilelik döneminde oluşan kahverengi akıntıya yol açabilecek birden fazla sebep olduğu için, akıntının süresi ve şiddeti de her anne adayında farklı olabilir. Risk taşımayan nedenlerden kaynaklanan kahverengi akıntı çoğunlukla az miktardadır ve kısa süre içinde sonlanır. Şiddetli, uzun süreli, yoğun, beraberinde başka şikayetleri de getiren kahverengi akıntınız olması halinde, vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Öte yandan, hamileliğiniz boyunca yoğun fiziksel aktivitelerden uzak durmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, uyku düzeninizi korumaya özen göstermeli ve dinlenmeye yeterince vakit ayırmalısınız.
Çoğu zaman tehlikeli bir durum teşkil etmeyen kahverengi akıntılar çoğunlukla hamileliğin ilk haftaları ya da son haftalarında gözlemlenir. İlk haftalarda görülen gebelikte kahverengi akıntı hamilelik belirtisi iken son haftalarda görülen kahverengi leke doğum habercisidir. Dönemi ne olursa olsun hamilelikte kahverengi akıntı birkaç hafta devam ediyorsa doktora gitmekte fayda vardır. Hamilelikte akıntıya eşlik eden kasık ağrısı, kötü koku, ateş ve titreme gözlemleniyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte Cinsel İlişki Sonrası Kahverengi Akıntı Normal mi?
Evet. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cinsel ilişki ya da vajinal muayene hamilelikte kahverengi leke neden olur sorusunun cevabı olabilir ve bu durum oldukça normaldir. Hamilelik sırasında vajina ve rahim ağzının çevresindeki bölge, değişen hormon seviyelerinden ve kan dolaşımının artmasından dolayı daha hassas hale geldiğinden vajinal muayene ve cinsel ilişki hamilelikte kahverengi lekelenmeye neden olabilir.
Referans:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/brown-discharge/
https://health.ucdavis.edu/obgyn/services/family-planning/early_miscarriage.html
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.