Anemi, halk arasında bilinen ismiyle kansızlık, hamile kadınların sıklıkla yaşadığı sağlık problemlerinden biridir. Hamile kadınların büyük bir kısmında rastlanabilen kansızlık sorunu, erken dönemde teşhis edilmesi durumunda çeşitli müdahale ve takviyelerle kolaylıkla çözüme kavuşturulabilir. Kontrol altında tutulduğu sürece anne adayının sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmayan kansızlık, doğru şekilde müdahale edilmesi durumunda anne karnındaki bebek için de zararlı kabul edilmez.
İçindekiler
Hamilelikte Kansızlık Neden Olur?
Kansızlık, hamilelik öncesinde de pek çok kadının yaşayabileceği bir sorundur. Özellikle regl dönemi sonrasında kırmızı kan hücrelerinin eksilmesi, anemi sorununun baş göstermesine neden olabilir. Hamilelik sürecinde yaşanan kansızlık probleminin sebebi ise gebeliğin vücutta oluşturduğu değişimlerdir. Anne adayının vücudu, fetüsün büyüyüp gelişebilmesi için daha fazla kana ihtiyaç duyar ve özellikle daha önceden kansızlık yaşayan kadınların vücudu yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmeyebilir. Bu gibi durumlarda kadın doğum uzmanının tavsiyesiyle uygulayacağınız beslenme programları ve alacağınız takviyeler, kansızlık problemini genellikle tamamen çözmenize yardımcı olur.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık, son derece net belirtilerle kendisini gösterir ve bu sebeple de tespit edilmesi en kolay sağlık problemlerinden biridir. Gebelikte yaşanan anemi durumlarında anne adayı kendisini her zamankinden daha halsiz, yorgun ve güçsüz hissedebilir. Ayrıca kansızlık durumunda anne adayında hafıza ve konsantrasyon problemleri de ortaya çıkar. Deride ve dudaklarda solgunluk, aniden ortaya çıkan üşüme, nefes darlığı ve kalp ritmi artışı da en bilinen kansızlık belirtileri arasındadır. Hamilelik sürecinde bu belirtileri gördüğünüzde vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanızda yarar bulunur.
Hamilelikte Kansızlığın Yol Açabileceği Durumlar Hangileridir?
Kansızlık, hamilelikte erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi gereken sağlık problemleri arasında yer alır. Belirtilerin ihmal edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda düşük, erken doğum, gebelik ve doğum sonrası depresyonu gibi problemlerle karşılaşılabilir. Ayrıca anne adayındaki kansızlığın tedavi edilmemesi, bebeğin ilerleyen yaşlarını da etkileyebilir ve bebeğiniz doğuştan anemili olarak dünyaya gelebilir. Bebeğinizin anne karnındaki ve doğumdan sonraki gelişimi de kansızlık sorunu nedeniyle gecikmeye uğrayabilir. Bu sebeple kansızlık belirtilerini ciddiye almanız son derece önemlidir.
Hamilelikte Kansızlık Bebeği Etkiler mi?
Hamilelik boyunca bebeğin gelişimini sağlayan en önemli faktör, annenin vücudundaki kan aracılığıyla fetüse ulaşan besinlerdir. Bu sebeple de annede kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olması, bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Erken evrede tespit edilen anemi durumlarında yaşanan gelişim geriliği, tolere edilebilir düzeydedir. Kansızlık sorununu çözecek takviyeleri bir an önce almanız durumunda bebeğinizin gelişimi hızlanır ve olması gereken seviyeye ulaşır. Aneminin ihmal edilmesi ve çözüme kavuşturulmaması durumlarında ise bebeğin gelişim eksikliği giderek artabilir ve bebeğinizin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyecek sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Kansızlığı Önleyen Besinler Hangileridir?
Hamilelikte kansızlık sorununu doğal yollarla çözmek mümkündür. Doğru ve dengeli bir beslenme programı, anne adayının yeterince demir almasına ve anemi probleminden kurtulmasına yardımcı olabilir. Bu beslenme programının ise hamileliğinizi ve genel sağlık durumunuzu takip eden kadın doğum uzmanı tarafından onaylanması önerilir. Hamilelik boyunca brokoli, ıspanak, marul gibi yeşil yaprakları sebzelerle kırmızı ve beyaz et tüketimini artırarak vücudunuzdaki demir oranını artırabilirsiniz. Ayrıca zengin demir içeriğine sahip olan tahılları ve kuru yemişleri düzenli olarak tüketerek de kendinize doğal yollardan demir takviyesi yapabilirsiniz. Bu süreçte C vitamini içeren doğal gıdaları da ihmal etmemeniz önerilir. Portakal, mandalina, çilek, kivi, domates gibi meyve ve sebzeleri öğünlerinize dahil ederek daha fazla C vitamini alabilir ve bu sayede kansızlık sorunundan kurtulabilirsiniz. Dinlenmenize ve uykunuza dikkat ederek bağışıklığınızı da güçlendirebilir, çay ve kahve tüketimini azaltarak metabolizmanızı daha dengeli bir yapıya kavuşturabilirsiniz.
Referans:
Demir ve Kansızlık
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/a%C3%A7sap22.pdf