Hamile kadınlar, birinci trimester döneminden itibaren vücutlarında çeşitli değişimler fark eder. Hamilelikte kaşıntı da bu değişimlerin ortaya çıkardığı sorunlardan biridir. Pek çok hamile kadının yaşadığı en yaygın sorunlar arasında, kaşıntı da bulunur. Vücudunuzun farklı noktalarında yaşayabileceğiniz kaşıntı, ağırlıklı olarak önemsiz sağlık sorunlarından kaynaklansa da aşırı seviyelere ulaşması durumunda ciddi hastalıkların habercisi olarak da görülebilir.
Genellikle cilt üzerinde meydana gelen değişiklikler sebebiyle yaşanan basit kaşıntılar, kolayca uygulayabileceğiniz yöntemlerle kısa sürede giderilebilir. Önemli sağlık problemlerinden kaynaklanan kaşıntı sorunları için ise medikal tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekebilir. Eğer siz de hamilelikte kaşıntı hakkında bilgi almak istiyorsanız, sizin için hazırlanan bu rehberi inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Hamile kadınların büyük bir bölümü, daha önceki yaşamlarında deneyimlemedikleri bir kaşıntı sorunuyla karşılaşır ve özellikle ilk gebeliğini yaşayan pek çok kadın, bu durumun doğal olup olmadığını merak eder. Hafif ve orta şiddetli kaşıntılar, tıpkı vücut ağrıları ve şişkinlikler gibi hamileliğin doğal getirilerinden biri olarak görülür ve son derece basit işlemlerle kolayca giderilir.
Gebelik kaşıntılarının ne zaman başlayacağı, kadından kadına göre değişebilir. Genellikle hormon seviyesinin değişiminden kaynaklanan kaşıntılar, kimi kadınlarda hamileliğin ilk günlerinden, henüz teşhisten bile önce başlarken kimi kadınlarda ise ikinci ya da üçüncü trimester dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu noktada belirleyici olan faktörler vücudun genel hormon salgılama ortalaması, hamilelik boyunca alınan kilo ve hamileliğin geçirildiği mevsimdir.
Kaşıntılar, terlemeyle doğrudan ilişkili olduğu için gebeliğinin büyük bölümünü yaz aylarında geçiren kadınlarda daha fazla gözlemlenebilir. Hamile kalmadan önce ideal kilosunun üzerinde bir vücut ağırlığına sahip olan ya da gebelik boyunca normalden daha fazla kilo alan kadınlar da beklenenden daha şiddetli kaşıntılar yaşayabilir.
Hamilelikte kaşıntı hissetmek, pek çok kadının ortak sorunları arasında yer alır. Bu kaşıntılar ise çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. En yaygın kaşıntı sebepleri ise aşağıdaki gibidir.
Hamilelikte yaşanan kaşıntıları azaltmak için, ilk olarak vücut temizliğine büyük özen göstermeniz gerekir. Cildinizi temizlerken tamamen doğal ürünler kullanmanız, cilt bakımı yaparken ise steroid, SLS, paraben gibi maddeler içeren ürünlerden uzak durmanız son derece önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sıcak suyla duş almamaktır. Sıcak su, cildi hızlı bir şekilde kurutur ve çatlakların oluşumunu hızlandırarak kaşınma problemini artırır. Bu sebeple duş alırken ılık su kullanmanızda yarar bulunur.
Giydiğiniz kıyafetler de kaşıntı seviyenizi azaltmanız açısından son derece önemlidir. Sentetik madde içeren giysilerden uzak durmanız, mümkün olduğunca %100 pamuktan üretilmiş seçeneklere yönelmeniz, kaşıntı sorununu azaltmanıza yardımcı olur. Ayrıca dar giysiler yerine bol ve dökümlü giysileri tercih etmeniz de cildinizin üzerindeki baskıyı azaltarak kaşıntı seviyesini düşürür.
Hamilelikte cilt kaşıntısı yaşayan pek çok kadın, karşılaştıkları durumun ciddi bir hastalık habercisi olup olmadığını merak eder. Aşırı seviyede gerçekleşen kaşıntılar, önemli iç hastalıklarına işaret edebilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hastalıkların başında “intrahepatik kolestaz” gelir. Karaciğerdeki safra akışının yavaşlamasıyla ortaya çıkan intrahepatik kolestaz, safranın safra kesesine ulaşamamasına ve kana karışmasına yol açar. Kanda biriken tuz ise cilt üzerinde kaşıntı oluşturur. Son derece önemli bir hastalık olan intrahepatik kolestaz, anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Bir hamileliğinde intrahepatik kolestaz yaşayan kadınlar, aynı sorunla diğer gebeliklerinde de karşılaşabilir.
Şiddetli kaşıntılar, hamileliğin sebep olduğu hormonal değişimlerin çeşitli organları yavaşlatması ile ortaya çıkan fonksiyon eksiklikleri nedeniyle de yaşanabilir. Bu gibi durumlar, genellikle gebelik üzerinde herhangi bir olumsuz sonuç doğurmaz ve hamilelikten sonra kendiliğinden geçer.
Kaşıntının kaynağını doktor kontrolü olmadan tahmin etmek ise imkânsızdır. Bu yüzden, doğal yöntemlerle geçmeyen şiddetli kaşıntılar yaşayan kadınların doktor gözetimine başvurmaları, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin gelişimi açısından son derece önemlidir.
Kaynakça:
1- https://www.bulentberker.com/hamilelikte-kasinti/
2- https://www.tmftp.org/files/sunumlar/23-nisan-2015/sabahattinaltunyurt_pm2015.pdf
3- https://jag.journalagent.com/scie/pdfs/KEAH-28190-CASE_REPORT-ARTUNC.pdf
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…