Sağlıklı Hamilelik

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide bulantısı hamile kadınların yaklaşık %75’inin karşılaştığı bir durumdur. Genellikle gebeliğin 6.haftasına başlayan ve 14.haftaya kadar devam eden mide bulantısının en temel nedeni kadınların vücudunda değişiklik gösteren hormonal düzeylerdir. Hamileliklerde meydana gelen bulantılara genel olarak sabah bulantısı ismi verilmektedir. Çünkü bu bulantılar genellikle sabahları meydana gelmektedir. Gebelikte yaşanan bulantılar aslında kadınlar için büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu bulantılar çoğu zaman gebeliğin habercisi olabilmektedir. Kişiler sabahları ağır bir mide bulantısı ve kusma ile karşılaşması durumunda gebe olduğundan şüphelenerek gebelik testi yaptırabilmektedir. Ancak bu bulantılar zaman geçtikçe can sıkıcı bir hal almaya başlayacaktır. Bu nedenle hamilelikteki mide bulantılarını en aza indirebilmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. İşte hamilelikte mide bulantısı ile başa çıkmak için dikkat edilmesi gerekenler.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

  • Nedeni her ne olursa olsun mide bulantısı için en iyi bilinen yöntem tuzlu kraker, pirinç patlağı gibi tuzlu yiyeceklerdir. Bu yiyecekler kan şekerini yükselten yiyecekler olduğu için hamilelerin uyandıkları anda tüketmesinde fayda vardır.
  • Günde 3 ana öğün yerine küçük küçük 5-6 öğün ile beslenmeye dikkat edin. Böylelikle midenizin boş kalmasını önleyebilirsiniz. Bu da kan şekerinizi denge tutmanızı sağlar.
  • Bebeğinizin gelişmesine katkı sağlamak ve mide bulantısının önüne geçmek için et, balık, yumurta, peynir ve yoğurt gibi hayvansal ürünler ile meyve, sebze ve tahılları da tüketmeye gayret edin.
  • Doktorunuzun önermesi durumunda 50-100 miligramlık B6 vitamini alabilirsiniz.
  • Baharatlı, yağlı ve sağlıksız gıdalardan uzak durarak mide bulantılarınızı en aza indirebilirsiniz.
  • Midenizi bulandıracak koku ve yiyeceklerde kaçının.
  • Mide bulantısı hissettiğiniz esnada bir küp buz ya da bir dilim taze limon emebilirsiniz.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte bulantı hamileliğin ilk haftalarından yani hormon düzeylerinin yükseldiği haftalardan itibaren başlar. Ancak bulantı hormonların biraz azalmaya başlaması ile son bulur. Bu da yaklaşık 4.ayın başlarına denk gelmektedir. Gebeliğinin son aylarına kadar mide bulantısı yaşayan kadınlar da vardır. Hamilelikte mide bulantısı oldukça normal bir durumdur.

Hamilelikte Mide Bulantısı Yaşamamak Sorun mu?

Hamilelikte mide bulantısı ile karşılaşmak oldukça normal bir durum olarak değerlendirilir. Gerek vücutta meydana gelen değişimler gerek anne adayının daha hassaslaşması mide bulantısını kaçınılmaz kılar. Ancak bazı anne adaylarında mide bulantısı hiç görülmeyebilir. Bu durum çok büyük bir durum olarak görülmez. Doktor kontrolünde olduğu sürece anne adaylarında mide bulantısı olmaması sorun olarak değerlendirilmesi gereken bir durum değildir.

Referans:

https://sivasnumunedh.saglik.gov.tr/TR,239055/bulanti-ve-kusmaya-dikkat.html

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/morning-sickness/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago