Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Hamilelikte mide yanması, bulantı ve kusma gibi şikayetler sıklıkla görülür. Bu şikayetler özellikle gebeliğin ilk üç ayında yaygın görülür. Mide yanması, anne adaylarının hamilelik dönemi boyunca en sık karşılaştıkları problemlerin arasında yer alır. Hatta halk arasında hamilelik döneminde yaşanan mide yanması sorununun, bebeğin saçlarından kaynaklı olduğu da söylenir. Esasen bu problemin, bebekle hiçbir ilişkisi yoktur. Peki, hamilelikte mide yanması neden olur? Nasıl ve ne zaman geçer? Siz de hamilelik sürecinde mide yanması problemiyle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, okumaya devam etmeniz yeterli!
İçindekiler
Gebelikte Mide Yanması Neden Olur?
Mide yanması, genizden göğüs kemiğine doğru uzanan bölgede hissedilen yakıcı tarzda rahatsızlık hissi olarak tanımlanır. Yalnızca hamilelik döneminde değil, farklı yaş gruplarından ve sağlık durumlarından birçok yetişkinde gözlemlenebilir. Ancak hamilelik dönemi boyunca kadınların vücudunda yaşanan fizyolojik ve hormonal değişimler, mide yanması sorununu tetikleyebilir. Bu süreçte anne adaylarının vücudunda üretilen progesteron hormonu, rahimdeki düz kasları ve yemek borusuyla mide arasındaki kapakçığı gevşetir. Bu koşullarda mide asidi genize doğru ilerlediğinde yanma ve rahatsızlık hissine neden olur.
Mide Yanması mı, Mide Ağrısı mı?
Mide ağrısı ve yanması, hamilelik dönemi boyunca sık karşılaşılan şikayetlerdir. Şikayetin sebebine bağlı olarak, iki semptom bir arada da görülebilir. Mide ağrısının yaşanmasının temel nedeni, büyüyen rahmin mideye baskı yapmasıdır. Ancak mide ağrısına baş dönmesi, ateş, kusma ve ürperme gibi belirtiler eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekir. Gazlı ya da buzlu içecekler, kafein, dondurma ve kızartma türü yiyecekler tüketmek, mide ağrısını tetikleyebilir. Mide yanması ve mide ağrısı, doktor kontrolünde takip edilmesi gereken belirtilerdir. Eğer her iki belirti de aynı anda yaşanıyorsa, doktorunuz şikayetinizin sona ermesi için ilaç tedavisine başlayabilir.
Mide yanması pek çok insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı bir sağlık problemidir. Yemeklerden sonra ya da gün içerisinde boğazda ve göğüste oluşan yanmalara mide yanması denir. Mide yanması çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Hamilelikte mide yanması ise çoğunlukla hormon değişimi sebebiyle yaşanır. Özellikle ekşi, yağlı ya da aşırı baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklanan mide yanmalarını hafifletecek bazı yöntemler mevcuttur.
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Mide yanması hissettiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey bol giysiler tercih etmek ya da kemerinizi biraz gevşetmek olacaktır. Çünkü dar giysiler midenizin sıkışmasına ve daha çok acı çekmenize neden olacaktır. Bol giysiler ise midenin üzerindeki baskıyı azaltacak ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Mide yanmasını geçirmek için yapabileceğiniz diğer bir yöntem ise ayağa kalkmaktır. Oturan ya da yatan kişilerde midenin pozisyonu yanma için büyük bir tehdittir. Bu nedenle ayağa kalkmak midenizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Bu yöntemlerin dışında evde yapabileceğiniz bazı tarifler bulunmaktadır. Bunlardan ilki karbonatlı sudur. Karbonatlı suyu içmeniz durumunda mide asidinde bir nötralize meydana gelir. Buda midenizdeki yanmanın hafiflemesini sağlar. Mide asidinin nötralize edilmesi için diğer bir yöntem ise sakız çiğnemektir. Sakız çiğnediğiniz ağzınızda tükürük salgısı artar. Bu da midenizde birikmiş olan asidin azalmasını sağlar.
Mide yanmasını önlemek için kullanmayı düşündüğünüz her ilaç için, doktorunuzdan onay almanız gerekir. Aksi takdirde hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı riske girebilir. Ancak yaşadığınız şikayeti azaltmak için birkaç ipucunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Öncelikle, midenizi rahatsız edebilecek çok yağlı, baharatlı, acılı ya da kızarmış yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmek kısa vadede mide yanması hissini azaltabilir, ancak uzun vadede yaşadığınız şikayetin artmasına yol açabilir. Yatmadan en az iki saat önce yemek yemeyi sonlandırmalı, böylelikle vücudunuza sindirim için zaman tanımalısınız. Bir öğünde çok fazla besin tüketmek yerine, ara öğünleri de beslenme düzeninize dahil ederek az ve sık beslenebilirsiniz. Doktorunuzun da tavsiyeleri ışığında, mide yanması şikayetlerinizi azaltabilir ve sorunsuz bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz.
Hamilelikte Mide Yanması Normal mi?
Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında mide yanması sorunuyla karşılaşmak doğaldır. Ancak her ihtimale karşılık, bir uzman görüşü almak büyük önem taşır. Çünkü hamilelikte mide yanmasına yol açan faktör, yalnızca progesteron hormonunun yol açtığı kas ve kapakçık gevşemesi olmayabilir. Hyperemesis gravidarum olarak adlandırılan klinik tablo, nadiren rastlansa da oldukça tehlikeli olabilir. Hyperemesis gravidarum belirtileri de mide yanması, kusma ve bulantı şeklinde ilerler. Gebelikte yükselen östrojen ve beta HCG hormonlarının yol açtığı bu problem; beslenme bozukluğuna, sıvı ve elektrolikt kaybına yol açabilir. Özellikle çoğul gebeliklerde daha sık rastlanan hyperemesis gravidarum, gebelerin aşırı kilo ve sıvı kaybetmesine neden olur. Bu nedenle hamilelik döneminde yaşanan mide yanması hakkında doktorunuzu bilgilendirmeli ve onun önerileri çerçevesinde hareket etmelisiniz.
Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Geçer?
Hamilelikte yaşanan mide sorunları, çoğunlukla hamileliğin ilk üç ayı boyunca yoğun biçimde seyreder. Anne adaylarının şikayetleri, genellikle ilk üç ayın sonunda azalır ve son bulur. Hamilelik öncesinde de mide şikayetleri olan anne adaylarında bu tablo, daha uzun bir süreye yayılabilir. Gebeliğin son dönemlerinde ise, rahmin büyümesi ile karın içi alanı daralır ve mideyi yukarı doğru iter. Bu durumda midenin içerisindeki sindirilmemiş besinler ve sindirim enzimleri, yemek borusuna doğru yükselerek mide yanmasına neden olabilir. Bu nedenle, mide yanması sorunu hamileliğin ilk 3 ayından sonra son bulabileceği gibi, hamilelik dönemi boyunca da devam edebilir.
Referans:
https://izzetbaysaldh.saglik.gov.tr/TR,330544/hamilelik-hakkinda-dogru-bilinen-yanlislar.html
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/heartburn-during-pregnancy.aspx
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Uzmanlaşmış olduğu gebelik ve emzirme döneminde beslenme alanında 9 yıldır gebe ve annelere sağlıklı beslenme konusunda destek vermektedir.