Hamilelikte sırt ağrısı bir çok kadının yaşadığı bir durumdur. Vücut ağrıları, hamileliğin en yaygın etkileri arasında yer alır. Pek çok kadın, gebelik süreci boyunca vücudunun çeşitli yerlerinde orta ya da yüksek şiddetli ağrılar hisseder. Hamile kadınların en sık karşılaştığı sorunlar arasında, sırt ağrıları da bulunur. Karında büyüyen bebeğin vücudun ağırlık merkezini değiştirmesi ve denge sorunu oluşturması sebebiyle ortaya çıkan sırt ağrıları, zaten zor olan hamilelik dönemini daha da sorunlu bir hâle getirebilir.
Bu dönemde alacağınız basit tedbirler ise hamilelikte yaşanabilecek sırt ağrılarını en düşük seviyeye indirebilir. Eğer siz de hamilelikte sırt ağrısı yaşıyor ve bu sorundan kurtulmanın yollarını arıyorsanız, aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.
İçindekiler
Hamilelikte Sırt Ağrısı Nedenleri
Hamilelikte sırt ağrısı neden olur? Pek çok hamile kadın, bu sorunun yanıtını arar. Özellikle yataktan ya da koltuktan kalkarken, bir süre yürüdükten sonra ya da destek yastığı kullanılmadığı zaman ortaya çıkan sırt ağrıları, esasen gebeliğin en doğal getirilerinden biridir.
İnsan vücudunun dik bir duruş sergilemesini sağlayan omurga, hamilelik ilerledikçe olağandan daha fazla yük taşımaya başlar. Anne karnında büyüyen bebeğin kendi ağırlığı, bebeğin içinde büyüdüğü kesede biriken amniyotik sıvı, gebelik boyunca yaşanan kilo alımı gibi sebepler, vücudu taşımaya alışkın olduğu ağırlıktan 15 ile 20 kg fazlasını taşımaya zorlar. Bu ağırlığın dengeli bir şekilde dağılmaması ve karın bölgesinde toplanması ise omurganın zorlanmasıyla sonuçlanır. Gebelik sürecinde kasların zayıflaması, kemiklerin güç kaybetmesi ve vücudun hareketsizliğe alışması gibi faktörler de hamilelikte sırt ağrısı yaşanma riskini artırır.
Hamilelikte yaşanan sırt ağrılarını tamamen ortadan kaldırmak ya da tamamen önlemek, pek de mümkün değildir. Kişinin sporcu geçmişi, fizyolojik özellikleri ve gebelik sürecinde az kilo alması gibi faktörler sırt ağrılarının şiddetini azaltsa da alışılan vücut duruşunun hamilelik sebebiyle doğal olarak değişmesi, ağrıları hafif düzeyde de olsa kaçınılmaz hâle getirir. Gebelik öncesi dönemde skolyoz ya da kifoz gibi omurga problemleri yaşayan ya da çeşitli kas sakatlıkları bulunan kadınlar, hamilelik döneminde diğer kadınlara göre daha şiddetli ağrılarla karşılaşabilir.
Bu sebeple hamileliğini daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyen kadınların gebelikten önceki süreçte herhangi bir omurga ve kas sistemi problemleri olup olmadığını kontrol ettirmeleri ve sağlık sorunu tespit edilmesi durumunda tedavi görmeleri büyük önem taşır.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğal Mıdır?
Hamilelikte sırt ağrısının engellenemez olması, kimi zaman çeşitli kargaşalara da yol açabilir. Daha önceki dönemde omurga sorunları bulunan ancak herhangi bir belirti göstermediği için bu sorunları fark edemeyen kadınlar, gebelikte beklemedikleri kadar şiddetli ağrılar yaşayabilir. Çeşitli kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına hamile oldukları dönemde yakalanan kadınlar da yaşadıkları şiddetli ağrıları doğal gebelik ağrılarıyla karıştırabilir. Ağrının kaynağının tam olarak tespit edilememesi, kişinin yaşam kalitesini düşürürken hamileliği de normalden daha zorlu bir hâle getirir. Bu süreçte ağrıların gerçek kaynağının gözden kaçması, tedavinin gecikmesine ve kişinin sağlığında kalıcı sorunlar oluşmasına da yol açabilir. Bu yüzden ağrı hissettiğinizde durumu doktorunuzla birlikte takip etmeniz büyük önem taşır.
Pek çok kadın doğum uzmanı, sırt ağrılarını ilk olarak hamileliğin doğal bir süreci olarak değerlendirir ve basit yöntemlerle gidermeyi dener. Basit yöntemlerin işe yaramaması durumunda ise daha detaylı tetkiklere geçilir ve diğer branşlarda uzmanlaşmış hekimlerin devreye girmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle, ağrı sürecinin tamamen uzman hekim denetiminde geçirilmesinde ve ağrının uygulanan yöntemlerle hafifleyip hafiflemediğinin takip edilmesinde yarar bulunur.
Hamilelik Sırasında Sırt Ağrısı Tedavileri
Hamilelikte sırt ağrısı yaşayan kadınların ciddi bir bölümü, düzenli olarak uygulanacak tedavi yöntemleriyle ağrılarını hafifletebilir ve daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir. Bu süreçte doktorunuzdan onay alarak uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları ise şu şekildedir:
- Gebelikte şiddetli sırt ağrıları yaşamaktan korunmanın temel yolu, aşırı kilo almayı engellemektir. Olağan koşullarda hamile bir kadının gebelik süreci boyunca yaklaşık 10 ila 20 kilo alması beklenir. Kimi kadınlar ise kilo kontrolüne dikkat etmemeleri sebebiyle 30, 40 hatta 50 kilograma kadar alabilir. Hamileliğin doğal ihtiyaçları dışında alınan kilolar, vücut ağrılarını artıran en etkili faktörlerdir. Bu yüzden doktorunuzun önereceği diyete uymanız ve kilonuzu kontrol altında tutmanız, sırt ağrılarınızdan korunmanıza yardımcı olur.
- Hamilelikte uygulanacak spor programları da vücut genelindeki ağrıları önemli oranda hafifletir. Özellikle ikinci trimester döneminden itibaren hafif tempolu yürüyüş, hamile pilatesi, hamile yogası gibi e ilgilenerek kaslarınızı ve kemiklerinizi koruyabilir ve böylece sırt ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Spora başlamadan önce doktorunuza danışmanız ve size uygun program hakkında bilgi almanız ise genel sağlığınız açısından büyük önem taşır.
- Ağrılardan korunmanın bir diğer yolu, vücudunuzu yormamaya özen göstermenizdir. Hamilelik sürecinde gün içinde sık sık dinlenmeniz önerilir. Uzun süreli yürüyüşler yapmanız, ev temizliğiyle ve mutfak işleriyle uzun süreler boyunca ilgilenmeniz, tüm gün ayakta çalışmanız ve kaslarınıza dinlenme fırsatı tanımamanız, ağrıların şiddetlenmesine yol açabilir. Bu sorundan kaçınmak için saatte bir en az 20 dakika boyunca yatarak ya da ayaklarınızı uzatarak oturmanız tavsiye edilir.
- Sırt ağrılarının temel sebebi, bel bölgesinin desteksiz kalması ve tüm yükün sırta binmesidir. Bu sebeple otururken ya da yatarken belinizi destekleyecek ortopedik yastıklar kullanmanız, vücudunuzun taşıdığı yükü hafifletebilir ve ağrılarınızı azaltabilir.
- İlaç kullanımı, gebelik sürecinde sınırlandırılır ve pek çok uzman hekim, çok gerekli olmadığı sürece ilaç kullanmamanızı önerir. Bu sebeple hamilelik boyunca yüksek etkili ağrı kesici kullanmanız, bebeğin sağlığı açısından tehlike oluşturabilir. Kimi durumlarda ise ağrılar dayanılmaz bir hâle gelebilir ve ağrı kesici müdahalesi gerekebilir. Bu gibi günlerde, doktorunuzdan da onay alarak hafif ağrı kesicilerden yararlanabilirsiniz.
Kaynakça:
1- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/614485
2- https://www.ftrdergisi.com/uploads/sayilar/198/buyuk/2005-65-681.pdf
3- https://www.florence.com.tr/sirt-agrisi