Hamilelikte sırt ağrısı bir çok kadının yaşadığı bir durumdur. Vücut ağrıları, hamileliğin en yaygın etkileri arasında yer alır. Pek çok kadın, gebelik süreci boyunca vücudunun çeşitli yerlerinde orta ya da yüksek şiddetli ağrılar hisseder. Hamile kadınların en sık karşılaştığı sorunlar arasında, sırt ağrıları da bulunur. Karında büyüyen bebeğin vücudun ağırlık merkezini değiştirmesi ve denge sorunu oluşturması sebebiyle ortaya çıkan sırt ağrıları, zaten zor olan hamilelik dönemini daha da sorunlu bir hâle getirebilir.
Bu dönemde alacağınız basit tedbirler ise hamilelikte yaşanabilecek sırt ağrılarını en düşük seviyeye indirebilir. Eğer siz de hamilelikte sırt ağrısı yaşıyor ve bu sorundan kurtulmanın yollarını arıyorsanız, aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.
İçindekiler
Hamilelikte sırt ağrısı neden olur? Pek çok hamile kadın, bu sorunun yanıtını arar. Özellikle yataktan ya da koltuktan kalkarken, bir süre yürüdükten sonra ya da destek yastığı kullanılmadığı zaman ortaya çıkan sırt ağrıları, esasen gebeliğin en doğal getirilerinden biridir.
İnsan vücudunun dik bir duruş sergilemesini sağlayan omurga, hamilelik ilerledikçe olağandan daha fazla yük taşımaya başlar. Anne karnında büyüyen bebeğin kendi ağırlığı, bebeğin içinde büyüdüğü kesede biriken amniyotik sıvı, gebelik boyunca yaşanan kilo alımı gibi sebepler, vücudu taşımaya alışkın olduğu ağırlıktan 15 ile 20 kg fazlasını taşımaya zorlar. Bu ağırlığın dengeli bir şekilde dağılmaması ve karın bölgesinde toplanması ise omurganın zorlanmasıyla sonuçlanır. Gebelik sürecinde kasların zayıflaması, kemiklerin güç kaybetmesi ve vücudun hareketsizliğe alışması gibi faktörler de hamilelikte sırt ağrısı yaşanma riskini artırır.
Hamilelikte yaşanan sırt ağrılarını tamamen ortadan kaldırmak ya da tamamen önlemek, pek de mümkün değildir. Kişinin sporcu geçmişi, fizyolojik özellikleri ve gebelik sürecinde az kilo alması gibi faktörler sırt ağrılarının şiddetini azaltsa da alışılan vücut duruşunun hamilelik sebebiyle doğal olarak değişmesi, ağrıları hafif düzeyde de olsa kaçınılmaz hâle getirir. Gebelik öncesi dönemde skolyoz ya da kifoz gibi omurga problemleri yaşayan ya da çeşitli kas sakatlıkları bulunan kadınlar, hamilelik döneminde diğer kadınlara göre daha şiddetli ağrılarla karşılaşabilir.
Bu sebeple hamileliğini daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyen kadınların gebelikten önceki süreçte herhangi bir omurga ve kas sistemi problemleri olup olmadığını kontrol ettirmeleri ve sağlık sorunu tespit edilmesi durumunda tedavi görmeleri büyük önem taşır.
Hamilelikte sırt ağrısının engellenemez olması, kimi zaman çeşitli kargaşalara da yol açabilir. Daha önceki dönemde omurga sorunları bulunan ancak herhangi bir belirti göstermediği için bu sorunları fark edemeyen kadınlar, gebelikte beklemedikleri kadar şiddetli ağrılar yaşayabilir. Çeşitli kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına hamile oldukları dönemde yakalanan kadınlar da yaşadıkları şiddetli ağrıları doğal gebelik ağrılarıyla karıştırabilir. Ağrının kaynağının tam olarak tespit edilememesi, kişinin yaşam kalitesini düşürürken hamileliği de normalden daha zorlu bir hâle getirir. Bu süreçte ağrıların gerçek kaynağının gözden kaçması, tedavinin gecikmesine ve kişinin sağlığında kalıcı sorunlar oluşmasına da yol açabilir. Bu yüzden ağrı hissettiğinizde durumu doktorunuzla birlikte takip etmeniz büyük önem taşır.
Pek çok kadın doğum uzmanı, sırt ağrılarını ilk olarak hamileliğin doğal bir süreci olarak değerlendirir ve basit yöntemlerle gidermeyi dener. Basit yöntemlerin işe yaramaması durumunda ise daha detaylı tetkiklere geçilir ve diğer branşlarda uzmanlaşmış hekimlerin devreye girmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle, ağrı sürecinin tamamen uzman hekim denetiminde geçirilmesinde ve ağrının uygulanan yöntemlerle hafifleyip hafiflemediğinin takip edilmesinde yarar bulunur.
Hamilelikte sırt ağrısı yaşayan kadınların ciddi bir bölümü, düzenli olarak uygulanacak tedavi yöntemleriyle ağrılarını hafifletebilir ve daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir. Bu süreçte doktorunuzdan onay alarak uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları ise şu şekildedir:
Kaynakça:
1- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/614485
2- https://www.ftrdergisi.com/uploads/sayilar/198/buyuk/2005-65-681.pdf
3- https://www.florence.com.tr/sirt-agrisi
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…