Hamilelik sürecinde vücutta yaşanan fiziksel ve duygusal değişimler uyku problemlerini de beraberinde getirir. Bebeklerinin ve kendilerinin sağlığına en uygun uyku pozisyonunu bulmak birçok hamile kadının en zorlandığı konulardan biridir.
İnsanlar anne adayının uyku problemlerini doğum sonrası uykusuzluğa hazırlık şakasıyla geçiştirse de hamilelik sürecinde yeterli uykuyu almak çok önemlidir. Doktorlar hamilelik boyunca vücutta hissedilen fiziksel rahatsızlığın uykuya dalmayı zorlaştırdığını söylüyor. Bu sebeple anne adaylarının her gece en az 8 saati yatakta geçirip 7 saat uyuması öneriliyor. Peki hamilelikte en ideal uyku pozisyonları hangileridir?
İçindekiler
Hamilelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?
Anne adayları hamileliğin ilk 14 haftasında rahat hissettikleri her pozisyonda uyuyabilirler. 14-28 haftalık ikinci periyotta ise önerilen yatış pozisyonu sol tarafa yatmaktır. Bu pozisyondayken bacakları bükmek ve bacak arasına yastık koymak kan akışını hızlandırdığı için rahatlatıcı etki gösterebilir. Özellikle mide problemleri ve sırt ağrısı çeken anne adaylarında bacak arasına bir ya da iki yastık koymak ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır. 28.haftadan doğuma kadar olan dönem karındaki ağırlığın artması sebebiyle rahat yatış pozisyonunu bulmak için en zor dönemdir. Doktorlar bu dönemde de anne adaylarının rahat ettiği herhangi bir pozisyonda uyuyabileceğini söylüyor. Ancak sırt üstü yatmaktan mümkün olduğunca kaçınmak ve mümkünse sol tarafa yatmakta fayda var.
Kaçınmam Gereken Bir Uyku Pozisyonu Var Mı?
Bebeğe ve anne adayına zarar verdiği kesin olarak kanıtlanmış bir uyku pozisyonu yok. Ancak hamilelik süresi boyunca yüz üstü yatmak ve 28.haftadan sonra sırt üstü yatmak en az tavsiye edilen pozisyonlar. Anne adayları yüz üstü yatmanın bebeğe zarar vereceği konusunda endişe duyabiliyor. Ancak rahim bebeği yeterince koruduğu için yüz üstü yatmanın anne karnındaki bebeğe hiçbir zararı yok. Hamileliğin ilerlemesiyle karın büyüdüğünden yüz üstü yatmak birçok anne adayı için imkansıza yakın bir seçenek oluyor. Yine de sadece o şekilde rahat eden ya da uykusunda yüz üstü dönüp sabah öyle uyanan hamileler için endişelenecek hiçbir durum söz konusu değil. 28.haftadan sonra sırt üstü yatmak ise bebeğe kan ulaştıran damarlar üzerine baskı yapıp oksijen ulaşımını engelleyebiliyor. Aynı zamanda annede mide problemleri ve baş dönmesi gibi sorunlara yol açma ihtimali olduğu için bu dönemde sırt üstü yatmak mümkünse kaçınılması gereken bir pozisyon.
Daha Kaliteli Bir Uyku İçin Neler Yapabilirim?
Hamileliğin ilk zamanlarda hormonlar idrar üretimini arttırdığı için sık tuvalete çıkmak normaldir. Ancak bu durum geceleri anne adayının uykusunun sık sık bölünmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda gece tuvalete kalkmaları azaltmak için sıvı tüketimini azaltmayın çünkü hamilelik boyunca yeterli su tüketimi oldukça önemlidir. Gün içinde sıvı tüketimini arttırıp uyku saatiniz yaklaştıkça daha az tüketmeye dikkat edebilirsiniz. Hamilelik ilerledikçe idrar kesesi büyür ve mideye baskı yapar. Mide problemleri dolayısıyla uyuyamamak birçok anne adayının ortak problemidir. Sol tarafa yatma ve bacak arasına yastık koymanın mide problemlerini hafifletmeye yardımcı olduğunu söylemiştik. Başınızın altına birden fazla yastık koyup yüksekte tutmak da özellikle mide yanması problemini hafifletecektir. 28.haftadan sonraki dönemde bebek iyice büyüyüp hareketlenmeye başladığı için rahat bir yatış pozisyonu bulmak oldukça zordur. Bu dönemde bacak arası ve baş altı yastıklarına ek olarak sırtınızı destekleyip ağrıyı hafifletmesi için sırta yastık koymak oldukça faydalı olacaktır.
Referans:
https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html
https://www.journalagent.com/tjod/pdfs/TJOD_8_3_181_187.pdf
http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/gebelik_rehberi.pdf