Bebek mi bekliyorsunuz? O eşsiz heyecana, çocuğunuzu kucağınıza alacağınız ana sayılı günler mi kaldı? Peki, isim konusunu düşündünüz mü? Bebek isimleri, anne ve babaların kafasını en çok karıştıran konular arasında yer alır. İsim koyma sürecinde herkes farklı bir fikir öne sürebilir, birinin beğendiği ismi bir diğeri istemeyebilir. Üstelik dini ve geleneksel detaylar da isim koyarken son derece etkili olur. Eğer siz de bebeğinize nasıl bir isim vermeniz gerektiği konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, size özel olarak hazırlanan bebek isim analizi ile bakış açınızı genişletebilir ve içinize en çok sinecek ismi kolayca bulabilirsiniz.
İsim analizi; ebeveyn olmaya hazırlanan çiftler tarafından başvurulan yöntemlerden biridir. Yeni evlenmiş çiftlerde sıklıkla karşılaşılan ve doğacak bebeğe isim bulma konusunda büyük tartışmalara sebep olan isim analizi bebeğin doğacağı aya göre belirlenen isimleri sunar. Ancak insanlar çoğu zaman bu yöntemi benimsemek yerine farklı ve daha önce kullanılmamış isimleri tercih eder. Kız bebek isimleri ve erkek bebek isimleri konusunda yoğun araştırmalar gerektiren bu farklı olma isteği bazen daha önce hiç duyulmamış isimlerin kullanılmasına katkı sağlarken bazen de anlamsız isimlerin sırf moda diye kullanılmasına neden olur. Peki, erkek isimleri ve kız isimleri konusunda nasıl bir tercih yapılmalı hangi ismin anlamı ne?
İçindekiler
Popüler Bebek İsimleri Nelerdir?
İsim analizi hiç şüphesiz ki anne ve babalar için en önemli konular arasında yer alır ve bu sebeple de dönem dönem belirli isimler popülarite kazanır. 1970’li yıllarda Ebru, Can, Deniz gibi isimlerin, 1980’li ve 90’lı yıllarda Burcu, Merve, Berk gibi isimlerin popüler olduğu bilinir. 2000’li ve 2010’lu yıllarda ise Duru, Defne, Eren, Umut, Burak gibi isimlerin sıklıkla tercih edilmiş olması dikkat çeker. 2020’li yıllardaki popüler akımlar ise genellikle çift isimlerden oluşur. “Asaf Emir”, “Yusuf Eymen”, “Hamza Ali”, “Ali Çınar”, “Alperen Aras” gibi isimler, erkek bebekler için en çok tercih edilen isim seçenekleri arasında başı çeker. Kız bebekler için ise Ecrin, Mira, Asel, Azra, Zümra, Nehir, İkra, Lina gibi isimlerden oluşan ikili kombinasyonlar sıklıkla tercih edilir. Eğer siz de bebeğinize isim verirken popüler fikirlerden faydalanmak istiyorsanız, bu isimleri tekli ya da ikili olarak kullanabilirsiniz.
Dini ve Geleneksel Bebek İsimleri Hangileridir?
Din ve kültürel altyapı, bebeklere isim verirken en çok referans alınan noktalar arasındadır. Bebeklere dini isim verirken, ağırlıklı olarak Kur’an-ı Kerim’de geçen kelimeler ya da İslam büyüklerinin isimleri tercih edilir. Kur’an-ı Kerim’de geçen kelimeleri isim olarak seçerken, sözlük anlamlarına da dikkat etmek gerekir. Örneğin “aleyna” ve “ecrin” kelimeleri, çok popüler kız isimleri olmalarına rağmen herhangi bir dini anlama sahip değildir. Aleyna kelimesi “üzerimize”, “ecrin” kelimesi ise “ücret, bedel” anlamına gelir. Bu isimleri beğeniyorsanız, bebeğinize vermenizde herhangi bir sakınca yoktur ancak kullanmadan önce anlamını doğru şekilde bilmenizde yarar bulunur. Yine Kur’an-ı Kerim’de geçen Sanem kelimesi de anlamı itibariyle isim olarak çok fazla önerilmez. Sanem kelimesi, sanıldığı gibi “güzel kadın” değil “put” anlamına gelir ve bebeğine dini anlam taşıyan isim vermek isteyen ailelerin amacıyla çelişir. Bebeğinize dini ve geleneksel bir isim vermek istiyorsanız Muhammed, Mehmed, Zeynep, Fatma, Ayşe, Hamza gibi İslam tarihinde önemli yer tutan şahsiyetlerin isimlerini tercih edebilir ya da hem tınısı hem de anlamı güzel olan Arapça kelimeleri seçebilirsiniz.
Az Bulunan Bebek İsimleri Nelerdir?
Bebeğe isim koyma sürecinde az rastlanan seçeneklere yönelen aileler de vardır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken temel nokta, seçeceğiniz ismin anlamıdır. Az bilinen bir ismi seçmeniz durumunda bebeğiniz, hayatı boyunca isminin anlamının ne olduğu sorusuyla karşılaşır ve etkili bir cevap vermesi gerekir. Eğer bebeğinize nadir rastlanan bir isim vermek istiyorsanız Ahenk, Ezel, Algın, Alkım gibi kolayca açıklanabilen kelimelere yönelebilirsiniz. Bebeğinizin isminin Türk kültüründen izler taşımasını isterseniz Asena, Andaç, Burçin, Umay, Kayra gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. Hem az rastlanan hem de İslami anlam taşıyan isimler arıyorsanız ayetleri inceleyebilir ve Aden, Ahsa, Buğlem, Ferda gibi hem anlamı hem söylenişi etkileyici seçenekler bulabilirsiniz. Dilerseniz az bilinen sahabe isimlerini de tercih edebilir ve böylece çocuğunuza hem nadir rastlanan hem de İslam tarihinde yer alan isimler verebilirsiniz.
İsim Analizi: Kız Bebek İsimleri
Kız bebeğiniz olacak ve henüz evinizin yeni üyesine bir isim bulamadıysanız tam yerindesiniz. En güzel kız isimlerini sizlerle paylaşacağımız bu yazımızda kız isimlerinin anlamlarına da değinerek bebeğinize anlamlı bir isim vermenize de yardımcı olacağız. İşte o isimler;
Hazal: Türkçe kökenli bir isim olan Hazal; oldukça nazik ve zarif bir isimdir. Anlamı kuruyup dökülen ağaç yaprakları olan Hazal’ı kız bebeğinize verebilirsiniz.
Bedia: Günümüzde kullanımı azalan bir isim olan Bedia; anlam olarak oldukça değerli bir isimdir. Yüksek estetik değere sahip, sanat eseri anlamında olan bu ismi bebeğinize verebilirsiniz.
Rüya: En güzel kız isimlerinden bir tanesi olan Rüya; düş ve hayal anlamları ile en çok tercih edilen isimlerdendir.
İsim Analizi: Erkek Bebek İsimleri
Yeni doğacak bebek haberini alan ailelerde heyecan bir başka iken isim bulma heyecanı daha da farklı oluyor. Erkek bebek konusunda toplum olarak daha istekli olan Türklerde erkek isimleri konusunda da geniş seçenekler bulunur. İşte en beğenilen isimlerden bir kaçı;
Boran: Anadolu kökenli bir isim olan Boran; rüzgâr, şiddetli gök gürültüsü anlamına gelmektedir. Erkek isimleri arasında oldukça tercih edilen bu ismi siz de bebeğinize verebilirsiniz.
Serhat: Farsça – Arapça kökenli bir isim olan ve oldukça hoş bir tınısı olan Serhat; sınır boyu anlamına gelir. Ülkemizde sıklıkla tercih edilen erkek isimlerinden biri olan Serhat’ı siz de erkek bebeğinize isim olarak verebilirsiniz.