Çocuklarla uygulanabilecek ev aktivitesi önerileri içinde bulunduğumuz dönemde aileler için büyük önem taşıyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin yol açtığı karantina süreci hâlen devam ediyor. Zorunlu hâller dışında evden çıkılmaması gerektiğinden, psikolojik olarak salgının en çok etkilediği gruplar arasında çocuklar bulunuyor. Özellikle 2-15 yaş grubundaki çocuklar, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin hızlı bir şekilde devam etmesi sebebiyle enerjilerini yoğun aktivitelere yöneltme ihtiyacı duyuyor ve pandemi sebebiyle sokakta oyun oynamanın, kreş ve anaokuluna gitmenin imkânsız hâle gelmesi, bu yaş grubundaki çocukların çeşitli zorluklarla karşılaşmasına yol açıyor. Bu süreçte pek çok çocuk, evde televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve tabletle vakit geçirse de uzmanlar bu duruma karşı çıkıyor. Çocukların teknolojik cihazlarla gereğinden fazla vakit geçirmesinin, onları zihinsel ve sosyal yönden olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyor. Eğer siz de 2-12 yaş arasındaki çocuklarınızla uygulayabileceğiniz ev aktivitesi önerileri arıyorsanız, bu yazının devamını inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Boyama, özellikle 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklar için en faydalı aktiviteler arasında yer alıyor. Çocukların el becerisini, hayal gücünü ve el vücut koordinasyonunu geliştiren boyama etkinlikleri, aynı zamanda en eğlenceli aktivitelerden biri olarak kabul ediliyor. Siz de çocuğunuzla keyifli vakit geçirmek, çocuğunuzu pandeminin olumsuz psikolojik etkilerinden korumak isterseniz, evinizin bir duvarını kâğıtla kaplayarak ya da duvara büyük boy bir tahta asarak duvar boyama aktivitesi uygulayabilirsiniz. Duvar boyama etkinliğinde dilerseniz kuru ya da pastel boya, dilerseniz de yağlı ya da guaj boya seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Maketler, tüm yaş gruplarındaki çocuklar için en faydalı oyuncak seçenekleri arasında bulunuyor. Çocuğunuzun el becerilerini geliştiren maketleri eğlenceli bir yarışmaya dönüştürerek çocuğunuzun gelişimini hızlandırabilir ve evde kalmanın olumsuz etkilerini giderebilirsiniz. Eğer tek çocuğunuz varsa çocuğunuzla bizzat yarışabilir, birden fazla çocuğunuz varsa çocuklarınızın kendi aralarında yarışmasını sağlayabilirsiniz. Maketini en kısa sürede bitiren çocuğu birinci ilan edebilir, ancak önceden hazırladığınız muhallebi, meyve salatası, sütlü tatlı gibi ödülleri tüm çocuklarınıza eşit miktarda dağıtarak yarışmanın olumsuz sonuçlar doğurmasının önüne geçebilirsiniz.
Oyuncak toplama, özellikle 2-5 yaş arasındaki çocuklara mutlaka öğretilmesi gereken konular arasında bulunuyor. Çocukların düzenli ve sorumlu olmayı öğrenmesinin ilk adımı sayılan oyuncak toplama işlemini karantina sürecinde faydalanabileceğiniz eğlenceli bir etkinliğe dönüştürebilir ve böylece çocuğunuzla keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Etkinliği oyuna dönüştürmek için hem kendinize hem de çocuğunuza bir oyuncak toplama kutusu alabilir ve oyuncakları farklı kategorilerde toplayacağınızı söyleyebilirsiniz. Örneğin peluş oyuncakları bir kutuya, mekanik oyuncakları başka bir kutuya ayırabilir ve oyuncak toplama işlemini çocuğunuzla birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzu hem karantinanın negatif etkilerinden koruyabilir, hem de temizlik ve oyuncak türleri gibi konular hakkında bilgilendirebilirsiniz.
Şiir ve şarkı ezberlemek, çocukların zihinsel gelişimini en çok hızlandıran faaliyetler arasında başı çekiyor. Bu nedenle 3-8 yaş arasındaki çocukların sık sık ezber yapması öneriliyor. Örgün eğitim sürecinde çocuklara mutlaka uygulanan bu etkinliği siz de evinizde düzenleyebilir ve böylece çocuğunuzun zihinsel faaliyetlerini hızlandırabilirsiniz. Çocuklar için özel olarak yazılan şarkı ve şiirler arasından uygun olanları seçerek çocuğunuzla birlikte ezber etkinliği düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuzun takıldığı dizeleri aklında daha rahat tutabilmesini sağlayacak ipuçları verebilir ve böylece çocuğunuzun farklı kavramlar arasındaki neden sonuç ilişkilerini öğrenmesini de sağlayabilirsiniz.
Teknolojinin gösterdiği hızlı gelişim, geçmiş yıllarda çocukların en sevdiği etkinlik olan masalların popülaritesini bir hayli zayıflatıyor. Teknoloji çağının çocukları, aktif katılımcı olarak yer alabilecekleri eğlenceleri tercih ettikleri için masal dinleme kavramından her geçen gün uzaklaşıyor. Ancak bu durum, masallardan faydalanarak eğlenceli etkinlikler düzenlemenize engel değil! Masalları interaktif bir forma kavuşturarak çocuğunuzla keyifli bir şekilde zaman geçirebilirsiniz. Çocuğunuza masal anlatmaya başlayabilir, belirli noktalarda da “şimdi ne olsun” diye sorabilirsiniz. Bu sayede masalın yönünü çocuğunuzun belirlemesine izin verebilir ve heyecanı artırabilirsiniz. İnteraktif masallarla çocuğunuzun hayal gücünü zenginleştirebilir ve eğlenceli bir şekilde vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Eğitim çağındaki çocuklar için evde düzenleyebileceğiniz en eğlenceli etkinlikler arasında, çeşitli okuma pasajlarından ya da çocuk kitaplarından faydalanabileceğiniz oku – anlat aktiviteleri de bulunuyor. Çocuğunuzla aynı anda belirli bir pasajı okuyabilir ve okuma işlemi bittikten sonra çocuğunuzdan pasajı anlatmasını isteyebilirsiniz. Oku – anlat etkinliklerinde sizin de okuma yapmanız, çocuğunuza olumlu örnek oluşturmanız açısından önem taşıyor. Anlatma esnasında çocuğunuza yardımcı olabilir, etkinliği oyun havasına dönüştürebilir ve böylece çocuğunuzun zihinsel gelişimine ve eğitimine katkıda bulunabilirsiniz.
Okul çağındaki çocuklar için düzenleyebileceğiniz aktiviteler arasında, coğrafya temalı seçenekler de bulunuyor. Bu seçeneklerden en eğlencelisi ise büyük boy bir dünya atlası ya da orta boy bir dünya küresi kullanarak gerçekleştirebileceğiniz ülke keşfetme etkinliği. Harita ya da küre üzerinde çocuğunuzun rastgele bir noktaya parmak basmasını isteyebilir ve böylece bir ülke tespit edebilirsiniz. Daha sonrasında çocuğunuza o ülkenin kültürüne ve coğrafyasına dair ilginç detayları heyecan verici bir şekilde aktarabilirsiniz. Dilerseniz ülkelerle ilgili bilgi kartları da hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz oyuna biraz daha ısındıktan sonra bilgi kartlarını kullanarak etkinliğinizi “bilgi yarışması”na dönüştürebilir ve çocuğunuzun genel kültürünü eğlenceli ve heyecan verici bir etkinlikle kolayca geliştirebilirsiniz.
Çok parçalı puzzle modelleri, yetişkinler kadar çocukların da ilgisini çekiyor. Puzzle yapmak, çocukların analitik düşünme yeteneklerine, şekil algılarına ve geometrik becerilerine katkıda bulunuyor. Bu sebeple 8 yaş ve üstündeki çocuklarınızla çok parçalı puzzle seçeneklerini tamamlamanız, çocuğunuzun gelişimini hızlandırmanızı kolaylaştırıyor. Puzzle modeli seçerken çocuğunuzun ilgisini çekebilecek renkli desenlere yönelebilir ve böylece çocuğunuzun etkinlikten daha fazla keyif almasını sağlayabilirsiniz. Puzzle parçalarını çocuğunuzla birlikte birleştirebilir ve ona çeşitli yönlendirmelerde bulunabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuza aileyle birlikte vakit geçirme hazzını da yaşatabilirsiniz. Tamamladığınız puzzle modelini yapıştırarak çocuğunuzun duvarına asabilir ve çocuğunuzun başarı duygusuyla tanışmasına da olanak tanıyabilirsiniz.
Karantina süreci, çocukların fiziksel faaliyetlerine ve gelişimlerine de zarar verebiliyor. Bu yüzden çocuğunuzun hareketli ev aktivitesi yapması, karantinanın zararlarını önlemek açısından büyük önem taşıyor. Peki ya yemek masanızı spor alanına dönüştürmeye ne dersiniz? Herhangi bir spor mağazasından satın alabileceğiniz basit bir file, iki adet raket ve bir adet pinpon topu sayesinde yemek masanızı tenis masasına çevirebilirsiniz. Böylece çocuğunuzla birlikte keyifli bir şekilde masa tenisi oynayabilir, çocuğunuzun fiziksel efor sarf etmesini kolaylaştırabilirsiniz. En sessiz ve güvenli spor dalları arasında yer alan masa tenisi sayesinde evinizdeki eşyaları kırmadan ya da komşularınızı rahatsız etmeden doyasıya spor yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.
Çocuklarınız için fiziksel ev aktivitesi önerilerinden bir diğeri dart yarışması. Bu eğlenceli ve güvenli oyunu oynayabilmeniz için ise vantuzlu bir dart takımı satın almanız yeterli oluyor. Dart tahtasını güvenli bir noktaya asabilir ve çocuklarınızla birlikte birbirinden eğlenceli turnuvalar düzenleyebilirsiniz. Dart yarışmaları sayesinde hem çocuklarınızın fiziksel gelişimini hızlandırabilir, el ve göz koordinasyonlarını geliştirebilir, hem de fazla enerjilerini sağlıklı bir şekilde dışarı atmalarına yardımcı olabilirsiniz.
Referans:
https://www.unicefturk.org/yazi/koronavirus_oyun_?gclid=Cj0KCQiAlZH_BRCgARIsAAZHSBkJPC1ZTBinuu7QFG6VukryaUN0w8jb45rCkr0hNmtd3pxNAi7IU7gaAolaEALw_wcB
https://www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome—healthy-parenting?gclid=Cj0KCQiAlZH_BRCgARIsAAZHSBlGttxEQNvXb9OzrfHpzuTvWU7VP3hY8TyIiYthxdy21v9bno4KSXsaAmDTEALw_wcB
[basit-yazar-kutusu]
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…