Hamileyim

Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri ve Teşhisi

Halk arasında sessiz düşük olarak da bilinen kimyasal gebelik bir çeşit erken dönem hamilelik dönemi düşüğüdür. Döllenen yumurtanın bir sebepten rahim duvarına tutunamamasıyla adet kanamasına benzer bir kanamayla ortaya çıkan kimyasal düşük, birçok kadının yaşadığı ancak farkında olmadığı bir durumdur.

Gelin kimyasal gebelik nedir sorusunun ayrıntılı cevabını hep beraber inceleyelim.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik sıklıkla dış gebelik ve boş gebelik durumları ile karıştırılır. Bu yüzden kimyasal gebelik nedir sorusunu cevaplamadan önce, dış gebelik ve boş gebeliğin ne olduğunu kısaca özetleyelim. Dış gebelikte embriyo rahim dışında bir yere yerleşirken; boş gebelikte gelişen gebelik kesesinin içinde büyüyen bir embriyo yoktur.

Kimyasal gebelikte ise yumurta döllenir. Ancak döllenmiş yumurta sağlıklı bir embriyo olamaz. Bu yüzden rahim içine yerleşemeden vücuttan atılır. 

Özetle sessiz düşük, kısa süren hamilelik ve bebeğin rahme yerleşmeden düşmesi durumudur diyebiliriz. Kimyasal gebelikte yapılan hamilelik testi pozitif sonuç verir. Ancak kısa bir süre sonra yaşanan kanama düşük yaşandığını haber verir.

Kimyasal Gebelik Belirtileri

Kimyasal gebeliğin pek çok kez fark edilmediğini söylemiştik. Hamileliğin en geç 5. haftasında kanama görüldüğü için, bu kanama çoğunlukla adet kanaması ile karıştırılır. Hamilelik testi pozitif çıkmış olma bile kişiler hamilelik testinin yanlış olduğunu düşünür.

Ultrason ile herhangi bir kesin kanıya varmak mümkün olmadığından, kimyasal gebelik tespiti için tek yol belirtileri takip etmektir. Sessiz düşük belirtilerini şöyle listeleyebiliriz:

  • Adet döneminde olmayan adet sancısı,
  • Gebelik testi pozitif olsa dahi kanama yaşanması.

Ancak elbette yukarıda saydıklarımız kesin kimyasal gebelik belirtileri olarak kabul edilemez. Kanama ve kasık ağrısı birçok farklı sebepten ortaya çıkabilir.

Kimyasal Gebelikte Mide Bulantısı Olur Mu?

Evet. Erken gebelik belirtileri arasında yer alan mide bulantısı ve halsizlik kimyasal gebelikte de gözlemlenir.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

En yaygın olandan en az rastlanana doğru sessiz düşük sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Anne ve babadaki genetik (kromozomal) bozukluklar
  • Anormal hormon düzeyi,
  • Annede tiroid, şeker hastalığı, tüplerde anomalite
  • 35 yaş üzeri hamilelik
  • Rahim problemleri
  • Klamidya ve frengi

Tüp Bebekte Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Tüp bebek yöntemi, yumurta ve spermleri kullanarak sağlıklı bir döllenme, sonrasında ise embriyonun sağlığını koruyarak rahim duvarına tutunmasını amaçlar. Sessiz düşüğün ise sağlıklı bir embriyo gelişmemesi sebebiyle yaşandığını biliyoruz. Buradan çıkardığımız sonuç tüp bebekte kimyasal gebelik yaşanmasının tek sebebinin, tüp bebek işleminin iyi yapılmaması olduğunu gösteriyor.

Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için tüp bebek işleminde doğru laboratuvar seçimi çok önemlidir.

Kimyasal Gebelik Sonrası

Herhangi bir farklı sağlık problemi yoksa sessiz düşük sonrası gebelik ne zaman olur sorusunun cevabı size bağlıdır. Genellikle sessiz düşük sonrası yeniden hamile kalmanın tehlikeli bir yanı yoktur.

Anne adayı tarafından tespiti zor olsa da özellikle hamileliğin ilk aylarında yaşanabilecek düşük ihtimallerine karşı, sessiz gebelik sonrası hamilelikte, rutin doktor kontrollerinin aksatılmaması önemlidir. Özellikle test pozitif çıkmasına rağmen yaşanan adet kanamaları sonrası mutlaka doktora danışılmalıdır.

Sessiz Düşük Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlıklı bir hamilelik için uygulanması önemli bazı kurallar vardır. Sessiz düşük sonrası bu kurallara uyulması ekstra önem taşır. Bu kurallardan en önemli üçünü şöyle sıralayalım:

  • Doktor kontrollerinizi asla aksatmayın. Anormal olduğunu düşündüğünüz şüpheli bir durumda, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
  • Alkol, sigara, kafein ve fazla şeker tüketimi sağlıklı hamileliğin önüne geçen dört temel kötü alışkanlıktır. Çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde bu alışkanlıkları geride bırakmalısınız.
  • Hamilelik döneminde bazı vitamin ve hormon takviyeleri almak önemlidir. Bu takviyelerin başında folik asit gelir. Doktorunuz sizin için uygun dozda folik asit takviyesini önerecektir, aksatmayın.

Referans:

https://zeynepkamilkdch.saglik.gov.tr/TR,87645/tekrarlayan-gebelik-kayiplari.html

https://www.healthline.com/health/pregnancy/chemical-pregnancy

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago