Halk arasında “Ağız Sütü” olarak da bilinen kolostrum sütü, doğumun en mucizevi detaylarından biridir. Doğumu takip eden 5 ila 10 günlük süreçte anne memesinden gelen ve anne sütünden farklı bir yapısı bulunan kolostrum sütü, içerdiği yoğun protein ve bağışıklık güçlendirici maddeler sebebiyle çocuğunuzu hayata bağlayan faktörler arasında yer alır.
İçindekiler
Kolostrum Sütü Nedir?
Kolostrum sütü, hamileliğin 8. ayından itibaren anne vücudunda oluşmaya başlar ve ağırlıklı olarak doğumla birlikte hazır hale gelir. Beklenenden erken ya da sezaryen yöntemiyle gerçekleşen doğumlarda ise kolostrum sütünün gelmesi birkaç günü bulabilir. Kolostrum sütü, anne sütünden farklı olarak sarıya yakın bir renktedir ve hem tatlı hem de tuzludur. Protein, immünoglobulin ve antikor içeren sıvı, dünyaya yeni gelen bebeğin güçlü şekilde beslenmesine ve bağışıklık kazanmasına yardımcı olur. Araştırmalara göre yaşamlarının ilk haftasında yeterli miktarda kolostrum sütüyle beslenen çocuklar, ilerleyen yıllarda daha seyrek hastalanır ve pek çok viral unsura karşı doğal bir bağışıklık gösterir.
Kolostrum Sütü Ne Zaman Gelir?
Aksini gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece doğum sürecinin sonunda mutlaka anneden süt gelir ve bu gelen ilk süt, kolostrum sütüdür. Bu nedenle kolostrum sütünün ne zaman geleceği sorusunun yanıtı, doğumun doğal tarihidir. Cerrahi müdahaleyle beklenen tarihinden önce gerçekleşen doğumlar, kolostrum sütünün geliş zamanını değiştirebilir. Kimi durumlarda kolostrum sütünün gelişi, doğumdan önce de gerçekleşebilir. Kolostrum sütü, doğumu takip eden bir hafta ila 10 gün içerisinde anne sütüne dönüşür ve bir sonraki doğuma dek tekrarlanmaz. Bu sebeple de bebek doğduktan sonra yeterli miktarda ağız sütü ile beslenmesi son derece önemlidir.
Kolostrumun Anne Sütünden Farkı Nedir?
Kolostrum sütü, anne sütüne göre daha yararlı ve daha güçlü bir besin maddesidir ve bu sebeple de bebekler üzerinde daha yoğun etkiler bırakır. Bebeğin dünyaya adaptasyon sürecinde çeşitli mikrop ve bakterilerden etkilenmesini, açlık ya da kan şekeri düşüklüğü nedeniyle sağlık problemleri yaşamasını önleyen kolostrum sütü, anne sütüne kıyasla daha az laktoz ve süt yağı içerir. Kolostrumun anne sütünden bir diğer farkı ise daha yüksek pH derecesine sahip olmasıdır. Anne sütü, düşük pH derecesi sebebiyle kaynatıldığında sıvı formunu korurken kolostrum sütü ise kaynatılması durumunda pıhtılaşır. Anne sütünden daha yoğun ve yapışkan olan ağız sütü, lökosit içeriğiyle de öne çıkar. Beyaz kan hücresi olan lökositler, mikroplara ve bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele eder. Yoğun lökosit içeren kolostrum sütü ise çocuğunuzun pek çok hastalığa karşı doğal yolla bağışıklık edinmesine yardımcı olur.
Kolostrum Sütü Bebeğe Yararlı mı?
Yeni doğmuş bir bebeğin ilk gıdası olan kolostrum sütü, bebeğinizi hayatta tutan en önemli faktörler arasında yer alır. Yüksek doyurucu etkisi sayesinde bebeğinizin güçlü bir şekilde beslenmesini sağlayan kolostrum, bebeğinizin yaşam boyu güçlü bir bünyeye sahip olmasına da olanak tanır. Kolostrum ayrıca sindirim sisteminin de en büyük destekçilerinden biridir. Bağırsak florasını güçlendiren ağız sütü, bebeğinizin sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlamasının en önemli sebepleri arasındadır. Vitamin ve mineral içeriğiyle bebeğinizi koruyan kolostrum, bebeğinizin hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesine de yardımcı olur. Yoğun şekilde sodyum, çinko, D ve B12 vitamini içermesi sayesinde bebeğinizin alerjiye yakalanmasını da önleyen kolostrum, aynı zamanda bebeğinizin kısa sürede doymasını sağlar. Ağız sütü, bu özelliği sayesinde az emen bebeklerin dahi rahatça doymasına imkan tanır ve beslenme eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının önüne geçer.
Referans:
https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/1437,basariliemzirmepdf.pdf?0
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%207.pdf