Hamileyim

Kürtaj Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Kürtaj nedir, nasıl yapılır, kimler kürtaj yaptırabilir, kürtaj sonrası süreç nasıl olur, kürtaj sonrası hamile kalınır mı sorularının cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Kürtaj Nedir?

Rahim içerisindeki gebeliğin, kişinin kendi isteği veya tıbbi zorunluluklar nedeniyle uzman hekimlar tarafından çeşitli yollarla sonlandırılması işlemidir. Halk arasında küretaj, bebek aldırma, gebelik aldırma olarak da bilinir.

Kürtaj Nedir

Bebeğin rahim içerisinden çeşitli yöntemler aracılığı ile alınması işlemine kürtaj ismi verilmektedir. Kürtaj yalnızca kişilerin istenmeyen gebeliklerini sonlandırması için yapılmaz. Kürtaj bazen sorunlu gebelikleri sonlandırmak ya da ölü gebelikleri, boş gebelikleri almak için yapılabilir. Bunun dışında kürtaj gebe olmayan kadınların rahmi içerisinden alınan parçalar için de kullanılan bir terimdir. Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir. Kişiler kürtajı bir korunma yöntemi olarak algılayabilmektedir. Kürtaj yalnızca istenmeyen bir gebelik oluşması durumunda gebeliğin sonlandırılması için kullanılmaktadır. Ancak sıklıkla kürtaj olunması çeşitli zararlara yol açabilmekte ve ileriye dönük riskler oluşturabilmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işleminde en sık kullanılan yöntem vakum yöntemidir. Plastik enjektör ve plastik borular yardımı ile rahim içerisindeki embriyo vakum tarafından çekilerek alınmaktadır. Bu yöntem en az riskli olan yöntemdir. Ayrıca bu kürtaj yöntemi oldukça kolay yapılmaktadır. Genellikle 5-10 dakika süren bu işlem lokal ve genel anestezi ile yapılabilmektedir.

Vakum yönteminin dışında küret aletleri yardımı ile çay kaşığı biçimde olan metal aletler kullanılarak kürtaj işlemi gerçekleştirilmektedir. Söz konusu aletler ile gebelik emilmez, küret aletlerinin ucu ile rahim içerisinde embriyo kazınarak çıkartılır. Vakum yöntemi çok daha kolay olduğu için küret yönteminden ziyade vakum yöntemi tercih edilmektedir. Kürtaj işleminde kullanılan kanül, küret, enjektör gibi aletlerin steril olması oldukça önemlidir. Bu nedenle mutlaka uzman hekimler tarafından sıhhi ortamlarda yapılmalıdır.

Kimler Kürtaj Yaptırabilir? Kürtaj Koşulları Nelerdir?

İstenmeyen gebeliklerde veya sağlık nedenleriyle yapılacak kürtaj için belirli yasal koşullar bulunmaktadır. Aşağıdaki koşulları sağlayanlar kürtaj olabilir:

  • Gebelik maksimum 10. haftasındaysa
  • 10. haftadan büyük gebeliklerde yalnızca kurul kararıyla (ciddi bir doğumsal özür riski varsa, anne hayatını riske atacak ciddi bir hastalık tespit edilirse)
  • 18 yaşından büyük kadınlarda (evliyse eş rızası da alınarak)
  • 18 yaşından küçüklerde ise anne-baba onayıyla
  • 15 yaşından küçüklerde adli vakadır, adli makamların onayıyla kürtaj yapılabilir
Kürtaj Sonrası Süreç, Kürtaj Sonrası Hamilelik

Kürtaj Sonrası

Kürtaj işleminden sonra bazı rahatsızlıkların meydana gelmemesi için kesinlikle dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Doktorunuzun uygun görmesi durumunda ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar kullanılabilmektedir. Hastalar genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılmaktadır. Aşırı kanama ya da ağrı olması durumunda ise beklemeden doktora başvurulması gerekmektedir. Ancak 3-5 gün hafif ağrı ve 1 haftadan uzun sürmeyen kanamanın olması gayet normaldir. Kürtajın yapıldığı gün kişilerin duş alması serbesttir. Kürtaj sonrasında meydana gelen kanamalar için kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Hijyenik tamponların yerine ped kullanılması çok daha doğru olacaktır.

Kürtaj Sonrası Hamilelik

Kürtaj kararı vermeden önce pek çok kişinin aklından “Acaba kürtaj sonrası tekrar hamile kalabilir miyim?” sorusu geçmektedir. Tekrar hamile kalamama korkusu pek çok kişi için caydırıcı olabilmektedir. Oysa ki, rahim de tıpkı pek çok diğer organ gibi kendini yenileyebildiğinden, kürtaj sonrasında tekrar hamile kalınması önünde bir engel yoktur.

Kürtaj sonrası tekrar hamile kalmak için doktorun hastanın iyileşme sürecine göre bir zamanlama sunması gerekiyor. Ancak buna karşılık, genel olarak kürtaj sonrası ikinci veya üçüncü haftada gebelik gerçekleşebilmektedir. Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman ise 2 ay ve sonrasıdır. Bu süre zarfında hem anne adayı kendi psikolojisini daha düzene sokmuş hale gelir hem de daha önemlisi rahim kendini tamamen onarmış olur. En doğrusu uzman hekime danışmak ve önerdiği gibi ilerlemektir.

Referans:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/abortion-safety

https://www.nhs.uk/conditions/abortion/what-happens/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago