Mama sandalyeleri, bebeğinizin büyüme sürecinde ihtiyaç duyacağınız en önemli eşyalar arasında yer alır. 6. aydan itibaren kullanılmaya başlanan ve yaklaşık 30 ay boyunca fayda sağlayan mama sandalyeleri, bebeğinize sağlıklı bir beslenme rutini kazandırmanıza da yardımcı olur. Bebeklerin en çok vakit geçirdiği eşyalardan biri olan mama sandalyelerini doğru şekilde seçmek ve kullanmak da son derece önemlidir. Peki mama sandalyesi seçimi ve kullanımı hakkında neler biliyorsunuz? İşte öğrenmeniz gereken tüm detaylar…
İçindekiler
Mama sandalyeleri, 3. yaş sonuna kadar kullanılabilen ürünlerdir. Bu yüzden mama sandalyesi satın alırken ürünün pratik ve sağlam bir yapıda olmasına özen göstermeniz gerekir. Bebeğinizin 6. ayla 36. ay arasında kullanacağı mama sandalyesinde olması beklenen en önemli özellik, ayarlanabilir genişlik ve kolluklardır. Sırt, kolluk ve oturma bölümlerinin ayarlanabilir özellikte olması, ürünün bebeğinizin büyüme sürecine uyum sağlamasını kolaylaştırır. 6. aydan sonra bebeğinizin hareket kabiliyetinin yavaş yavaş artacağını ve zaman içinde zirve noktaya ulaşacağını da hesap etmeniz önerilir. Bu nedenle dengesi güçlü, ayakları geniş açılı ve kolay devrilmeyen ürünlere yönelmenizde yarar vardır. İdeal mama sandalyesinde aranan diğer özellikler ise kolay temizlenebilme ve leke tutmama avantajlarıdır. Bebeğinizin hijyeni ve sağlığı açısından son derece önemli olan bu özellikler, ürünün kullanım ömrünü de uzatır.
Mama sandalyeleri, farklı ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla değişik modeller halinde üretilir. En çok tercih edilen mama sandalyesi modellerinin başında oyuncaklı seçenekler yer alır. Ön panellerinde bebeğinizin oyalanabileceği renkli toplara ya da fırdöndülere yer veren oyuncaklı ürünler, bu sayede bebeğinizin yemek yeme sürecini oyun gibi algılamasına ve yemek saatleri dışında da mama sandalyesinde vakit geçirebilmesine imkân tanır. Mama sandalyeleri, sabit yastıklı ya da yastıksız modelleriyle de size farklı kolaylıklar sunar. Kendiliğinden yastıklı olan mama sandalyeleri, konforlu yapıları sayesinde bebeğinizin yemek saatlerini rahat bir şekilde geçirebilmenizi sağlarken yastıklarının yumuşaklığı ile bebeğinizin fiziksel bir problemle karşılaşmasının da önüne geçer. Yastıksız ürünler ise portatif yastık modelleriyle zenginleştirilebilir ve böylece mama sandalyenizin tarzını dilediğiniz an kolayca değiştirebilmenize imkân tanır.
Mama sandalyesi, kullanımı en kolay bebek gereçleri arasındadır. Sandalyeyi doğru bir şekilde kullanabilmeniz için bebeğinizi oturma alanına dik bir şekilde oturtmanız ve emniyet kemerleriyle bağlamanız yeterlidir. Mama sandalyelerinin ana kullanım amacı, isminden de anlaşılacağı üzere mama yedirirken bebeğinizi sabit ve güvenli bir şekilde tutabilmenizdir ancak bu ürünler mama saatleri dışında da kullanılabilir. Eğer bebeğiniz sandalyesinde rahat ve mutluysa yemek, temizlik gibi ev işlerinizi yaparken ya da çalışırken de bebeğinizi mama sandalyesine oturtabilirsiniz. Bebeklerin mama sandalyesinde oturacak seviyeye ulaşabilmeleri için destek alarak oturmaya başlamaları ve ek gıdaya geçmeleri gerekir. Bebekler, ortalama olarak 6. ayda mama sandalyesi kullanmaya başlayabilir ancak kimi durumlarda bu süre 7. ve hatta 8. aya kadar da uzayabilir.
Mama sandalyesini daima temiz ve steril tutmanız, bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Sandalyenin gövdesine ya da minderlerine yapışacak yemek artıkları, kısa sürede bakteri oluşumuna yol açabilir ve bu durum da bebeğinizin çeşitli hastalıklarla karşılaşmasına sebep olabilir. Bebeğinizi güvende tutmak için her yemekten sonra sandalyenin gövdesine dökülen yemekleri ıslak mendille silmeniz, sandalyenin yastık bölümünü de düzenli aralıklarla çamaşır makinesinde yıkamanız önerilir. Yıkama esnasında granül sabun gibi bebek sağlığına zarar vermeyecek ürünler kullanmanız alerji oluşumunu engellemenize yardımcı olur. Eğer sabit minderli bir mama sandalyesi kullanıyorsanız ve bu sebeple de minderi çamaşır makinesinde yıkayamıyorsanız, ürünün yastık bölümünü sabunlu suyla ve yumuşak bir bezle düzenli olarak silmeniz ve steril hale getirmeniz tavsiye edilir.
Bu yazı ilginizi çekebilir:
Referans:
https://www.whattoexpect.com/baby-products/nursing-feeding/best-high-chairs/
https://www.joker.com.tr/mama-sandalyesi
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…