Bu içeriği dinleyebilirsiniz
İçindekiler
Normal Doğum Nedir ?
Bebekler bu dünyaya iki yoldan gelebilir: Sezaryen ve Normal Doğum. Hamile kadınlar, bu iki yöntemden birini seçerek doğum yapabilir ancak her iki doğum yönteminin de nihai amacı güvenli bir şekilde sağlıklı bir bebek doğurmaktır.
Kadınlar ve doktorlar arasında, “normal” doğumu neyin tanımladığı konusunda her zaman bir belirsizlik olmuştur. “Normal” doğum olarak kabul edilebilecek çok çeşitli durumlar ve deneyimler vardır. En geniş tanımında normal doğum, genellikle 37-42. Haftalar arasında kendiliğinden başlayan bir doğum eylemini içerir.
Doğum sürecine müdahale etmek için geçerli bir tıbbi neden olmadığı sürece, düşük riskli hamileliği olan tüm kadınların normal doğum yapmaları teşvik edilir.
Normal Doğum Belirtileri
- Bebeğin kafası pelvis içine daha derin iner. Bazı kadınlar için bu, doğum başlangıcından 2 hafta öncesine kadar gerçekleşir; diğer kadınlar bu olayı hiç fark etmeyebilir.
- İdrar yapma arzusunun artması, bebeğin başının pelvise düşmesinin bir sonucu olabilir. Bebeğin başının alçak konumu idrar kesesine daha fazla baskı uygular, bu nedenle doğum eylemine yaklaşan birçok kadın idrar yapma sıklığına ihtiyaç duyabilir. Bebek düştüğü zaman, diyaframın altından daha az baskı olduğundan solunum kolaylaşır.
- Serviksin genişlemesi, bir pelvik muayene sırasında sağlık uzmanı tarafından tespit edilmesi doğumun yaklaştığının bir işaretidir. Bu, doğumun başlamasından önceki günlerde ve hatta haftalarda başlar; “Tamamen açılma”, rahim ağzının 10 cm genişliğe ulaştığı anlamına gelir.
- Açılmaya ek olarak, serviksin incelmesi de meydana gelir. Bu, doğumdan önceki haftalarda meydana gelir, çünkü inceltilmiş bir serviks daha kolay genişleyebilir olur. Bu işaret, bir pelvik muayene sırasında sağlık uzmanı tarafından tespit edilir.
- Birçok kadın, doğum sancısı yaklaştıkça bel ağrısı yaşadığını söyler. Sırt ağrısı başka yerlerde hissedilen kasılmalara eşlik edebilir veya kendi başına oluşabilir. Kadınlar ayrıca üçüncü trimester ilerledikçe, doğum için hazırlık aşamasında, özellikle pelvik bölgede eklemlerin gevşemesini fark ederler.
- Kadınlar arasında değişiklik gösterebilen adet kramplarına benzer olarak tanımlanabilen kasılmalar, doğum eylemi yaklaşırken kuvvet ve sıklıkta artar.
- Braxton-Hicks kasılmaları olarak bilinen düzensiz kasılmalar, üçüncü trimesterde hamileliğin sonuna doğru gerçekleşir. Braxton-Hicks kasılmaları genellikle gerçek doğum sancısından daha ılımandır ve düzenli aralıklarla gerçekleşmez. Kasılmalar on dakikadan daha az bir sürede gerçekleşmeye başladığında, bu çoğu zaman gerçek doğumun başladığını gösterir.
Normal Doğum Sancısı
Daha önce hiç doğum yapmamış olsanız bile, muhtemelen normal doğumun sancılı bir süreç olduğunu duymak sizi şaşırtmaz. Tabii ki öyle. Vücudunuzun bu sinyali, içinizdeki küçük insanın dokuz ayda olduğundan daha fazla hareket etmek üzere olduğunu – size gösteriyor. Doğum, vücudunuzda elde edebileceğiniz en büyük fiziksel deneyimdir, bu kendinizi bir rock yıldızı gibi hissetmenizi sağlar, ancak bu dönemde endişeli hissetmenize neden olan şey doğum sancılarıdır. Evet, acıtıyor, ama doğumun acısını hafifletmek için deneyebileceğiniz teknikler var.
Tabiki böyle teknikkleri yapmadan önce – özellikle hamilelikte – ilk başta doktorunuza danışın.
Kardiyo Egzersizi
Hamile kaldığınızda egzersizlere veda etmek zorunda değilsiniz. Araştırmalar, hamilelikte egzersiz yaparsanız, daha kısa bir doğum ve daha az acıya sahip olacağınızı söylüyor.
Koşmak, yürümek veya bisiklete binmek gibi kardiyovasküler egzersizler, sağlıklı bir kalp atış hızını korumaya, dolaşımı artırmaya ve endorfin salınımına yardımcı olur.
Kegel Egzersizi
Etkileri büyük olan küçük bir egzersizdir. Basitçe pelvik taban kaslarınızı kasıp bırakarak (idrarınızda tutma hissini hayal edin), doğum sırasında ıkınmanıza yardımcı olacak kasları güçlendirirsiniz. Bu egzersiz, istediğiniz zaman başlayıp gebelik boyunca pratik yapabileceğiniz bir şeydir. Ve doğumdan sonra devam ederseniz, artık tükenmiş olan kasları yeniden güçlendirmeye yardımcı olur.
Uzatma Egzersizleri
Yoga, Pilates gibi streç egzersizler, doğum sırasında kullanacağınız kasları uzatmaya ve gevşetmeye yardımcı olur. Bu yavaş form alıştırmaları ayrıca zihinsel olarak ağrıyı yönetme konusunda eğitilmenize yardımcı olur.
Aromaterapi
Esansiyel yağlar, özellikle bir analjezik olarak, bin yıllık tedavide kullanılmıştır. Bitkilerden elde edilen bazı esansiyel yağlardaki aktif bileşenler, beyindeki serotonin (ruh halini kontrol eden), dopamin (zevk sinyalleri) ve norepinefrin (stres hormonu) seviyelerini etkileyebilir. Esansiyel yağlar vücuda masaj yapılabilir veya soluduğunuz bir havaya yayılabilir. Yağların oldukça konsantre özellikleri, vücudun nörolojik (ağrı ve zevk kontrolü) ve endokrin (hormon) sistemlerini etkileyen hücrelere nüfuz etme ve hatta doğrudan kan dolaşımına ve beyne girme yeteneğine sahiptir.
Normal Doğum Nasıl Yapılır ?
Her doğum, her anne ve bebek için benzersiz ve bireyseldir. Ayrıca, kadınlar her yeni doğumla tamamen farklı deneyimler yaşayabilir. Doğum yapmak, hayatınızın geri kalanında sizi etkileyecek, hayat değiştiren bir olaydır.
Tabii ki, bunun olumlu bir deneyim olmasını ve ne olacağını bilmek istersiniz. İşte bebeğinizi doğururken neler olabileceği hakkında bazı bilgiler.
Normal Doğuma Nasıl Hazırlanılır?
Doğumun her yönünü planlamak neredeyse imkansız olsa da, hazırlanma aşaması önemlidir.. Normal doğumunuzdan önce düşünmeniz gereken birkaç şey:
- Doğum planınızı oluşturun! Böylece siz ve doktorunuz, doğumunuzun nasıl ilerleyeceği ile ilgili ideal olarak aynı sayfada olursunuz. (elbette, işler tam olarak planlandığı gibi gitmiyor)
- Hastane çantası hazırla
- Doğum yapmak istediğiniz hastaneyi veya doğum merkezini ziyaret edin
- Emzirme temelleri hakkında bilgi edinin, çünkü büyük olasılıkla bebeğiniz doğduğunda anında emzirebileceksiniz
- Doğum belirtilerini bilin, böylece bebeğin doğma sinyalini farkedersiniz!
Normal Doğum Aşamaları
Doğumun kendisi üç aşamaya ayrılır – erken evre, aktif doğum ve geç evre. Vajinal olarak doğum yapan tüm kadınlar, doğumun üç aşamasını da yaşayacak, ancak ilk aşamayı hiç fark etmemiş olabilirsiniz. Kasılmaların zamanlaması ve yoğunluğu, doğumun hangi aşamasında olduğunuza dair ipucu verirken periyodik fiziksel sınavlar ilerlemenizi onaylar.
1.Aşama – Doğumun Erken Evreleri
Amniyotik kese
- Amniyotik kese, bebeğinizi çevreleyen sıvı dolu zardır. Bu kese, bebek doğmadan hemen önce daima boşalır, ancak bazı durumlarda doğuma kadar bozulmadan kalır. Patladığı zaman, genellikle “suyun gelmesi” olarak tanımlanır.
- Çoğu durumda, suyunuz doğuma girmeden önce veya doğumun başlangıcında yırtılır. Çoğu kadın suyunu bir sıvı fışkırması olarak yaşar.
- Berrak ve kokusuz olmalıdır – sarı, yeşil veya kahverengi ise derhal doktorunuza başvurun.
Kasılmalar
Kasılmalar uterusun sıkılması ve serbest kalmasıdır. Bu hareketler sonunda bebeğinizin rahim ağzından geçmesine yardımcı olacaktır. Kasılmalar, sırtınızdan başlayıp öne doğru hareket eden ağır kramp veya basınç gibi hissedilebilir.
Kasılmalar, güvenilir bir doğum göstergesi değildir. İkinci trimesteriniz kadar erken başlamış olan Braxton-Hicks kasılmalarını hissediyor olabilirsiniz.
İpucu
Beş dakika aralıkla 1 dakika boyunca süren ve bir saat bu şekilde devam eden kasılmalar gerçek doğum göstergesidir.
Serviks Dilatasyonu
- Rahim ağzı uterusun vajinaya açılan en alt kısmıdır. Rahim ağzı, uterus boşluğunu vajinaya bağlayan bir geçit uzunluğunda yaklaşık 3 ila 4 santimetre uzunluğunda boru şeklinde bir yapıdır.
- Doğum sırasında rahim ağzının rolü, hamileliği sürdürmekten (uterusu kapalı tutarak), bebeğin doğumunu kolaylaştırmaya (bebeğin geçmesine izin verecek kadar genişleyerek veya açarak) değişmektedir..
- Hamileliğin sonlarına yakın meydana gelen temel değişiklikler, servikal dokunun yumuşamasına ve serviksin incelmesine neden olur ve her ikisi de serviksin hazırlanmasına yardımcı olur. Doğru, aktif doğumun, serviks 3 santimetre veya daha fazla açıldığında devam ettiği düşünülmektedir.
2.Aşama – Doğum
Rahmin Açılması
- Sonunda, servikal kanal, servikal açıklığın kendisinin çapı 10 santimetreye ulaşmış ve bebeğin doğum kanalına geçebilmesi için açılmış olması gerekir.
- Bebek vajinaya girerken cildiniz ve kaslarınız gerilir. Labia ve perine (vajina ve rektum arasındaki alan) sonunda maksimum gerilme noktasına ulaşır. Bu noktada, cilt yanmış gibi hissedebilir.
- Bazı doğum eğitimcileri, annenin dokuları bebeğin kafasının etrafında gerilirken hissedilen yanma hissi nedeniyle buna ateş çemberi diyor. Şu anda, doktorunuz bir epizyotomi (kesi atma) yapmaya karar verebilir.
- Epizyotomiyi hissedebilirsiniz veya hissetmeyebilirsiniz, çünkü cilt ve kaslar çok fazla gergin olduklarından dolayı hislerini kaybedebilir.
Bebeğin Dünyaya Gelmesi
- Bebeğin başı ortaya çıktıkça, muhtemelen hala biraz rahatsızlık hissetmenize rağmen, baskıdan büyük bir rahatlama olacaktır.
- Hemşireniz veya doktorunuz, bebeğin ağzı ve burnu emilirken, amniyon sıvısını ve sümüğü temizlemek için geçici olarak itmeyi bırakmanızı isteyecektir. Bebek nefes almaya ve ağlamaya başlamadan önce bunu yapmak önemlidir.
- Genellikle doktor, bebeğin başını, hala içinizde olan bebeğin vücuduyla aynı hizaya almak için dörtte bir döndürür. Daha sonra omuzlarınızı dışarı çıkarmak için tekrar itmeye başlamanız istenecektir.
- Üst omuz önce gelir sonra alt omuz gelir.
- Kala son bir hamle ile bebeğinizi doğurdunuz!
3.Aşama- Plasentanın Çıkartılması
En kötüsü bitti. Doğum eyleminin bu son aşamasında, doktorunuz bebeğinizin eşi denilen plasentasını çıkarmaya yardımcı olduğundan, hafif kasılmalar yaşamaya devam edersiniz.
Bebeği dokuz ay boyunca destekleyen ve koruyan plasenta ve amniyotik kese, doğumdan sonra hala rahimdedir. Bunların çıkartılması gerekir. Bu işlem kendiliğinden olabilir veya yarım saat kadar sürebilir. Ebe veya doktorunuz uterusu sıkılaştırmak ve plasentayı gevşetmek için karnınızı göbek deliğinizin altına sokabilir.
Rahminiz şimdi büyük bir greyfurt büyüklüğünde. Plasentayı atmaya yardımcı olmak için itmeniz gerekebilir. Plasenta atıldığı için biraz baskı hissedebilirsiniz, ancak bebek doğduğu zamanki kadar baskı olmaz!
Normal Doğumda Dikişler
Günümüzde pek çok kadın sezaryen yerine normal doğum yöntemi ile doğumlarını gerçekleştirmek istiyor. Çünkü iki yöntem karşılaştırıldığında normal doğumun pek çok faydasını ve avantajını görebilmek mümkün. Ancak her iki yöntemde de kesik ve dikiş olması normaldir. Kişiler normal doğumda herhangi bir kesik ve dikiş uygulaması yapılmadığını düşünsene bu yanlış bir düşüncedir. Durum böyle olunca hamile ya da yeni doğum yapmış kadınların akıllarında normal doğum dikişleri ne zaman düşer süresi oluşmaktadır.
Normal Doğum Dikişlerinin Geç Düşmesi Normal Mi?
Normal doğum dikişleri ne zaman düşer sorusunun net bir cevabı bulunmaktadır. Bu süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Dikişler bazı kadınlarda kısa bir sürede düşerken bazı kadınlarda ise uzun süre düşmeyebilir. Eğer doktorunuz vücut tarafından emilen dikişleri uygularsa dikişler düşmez ve vücut tarafından emilir. Eğer normal dikiş atıldıysa dikişlerin düşme süresi 15 gün ile 1 ay arasında değişebilir. Bu nedenle benim doğum dikişlerim neden geçti düştü ya da bu kadar erken düşmesi normal mi gibi sorular sormanız gerek yoktur. Her bünye farklı bir fizyolojik yapıya sahiptir. Bu da dikişlerinizin farklı zamanlarda düşmesine neden olmaktadır. Peki, dikişlerin düşme süresini doğrudan etkileyen dikiş bakımının nasıl yapılması gerekir?
Normal Doğum Dikişlerinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Normal doğumdan sonra oluşan dikişlerin mikrop kapmaması ve doğal sürecinde düşmesi için perine bölgesinin her zaman temiz tutulması gerekmektedir. Bu bölgedeki dikişlerin su ile temizlenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır ancak bölgeyi temizledikten sonra ıslak bırakmamak ve iyice kurulamak gerekir. Dikişlerin bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise tuvalet kâğıdının kullanımıdır. Tuvalet kâğıdını önden arkaya doğru kullanmalı ve çok bastırmamalısınız. Doğum sonrasında bölgede hafif şişliklerin meydana gelmesi oldukça doğaldır. Ancak aşırı şişlik ve morluk durumunda acilen doktorunuz ile görüşün. Dikişlerinizi her gün ya da 2 günde bir kontrol edin. Eğer dikişlerde açılma söz konusu ise doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca doğum sonrası kabızlık durumunda da doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
Normal Doğum Sonrası İyileşme
Doğum sonrası ilk altı hafta “iyileşme” süresi olarak kabul edilir (“dördüncü üç aylık döneminiz” olarak da adlandırılabilir). Doğum sonrası ilk hafta için, diğer fiziksel semptomların yanı sıra vajinal kanama, kramp, yorgunluk, perineal rahatsızlık, idrar yapma ve bağırsak hareketlerini yapma zorluğu ve baş ağrılığını yaşama ihtimaliniz de vardır.
Duygusal olarak, doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğinizle bağlanmaya başlarsınız. Bununla birlikte, doğum sonrası depresyon belirtileri yaşıyorsanız – umutsuzluk duyguları, uyku sorunları, iştahsızlık, huzursuzluk, sosyal geri çekilme, aşırı endişe ve bebeğinize karşı isteksizlik gibi – doktorunuzla konuşun. İhtiyacınız olan yardımı almak hem sizin hem de bebeğiniz için çok önemlidir.
Neden Normal Doğum?
Normal doğum bazı kadınlara göre çok radikal bir karar ve cesurca bir davranış olarak düşünülmektedir. Ancak aslında normal doğum adından da anlaşıldığı üzere insanın doğasında var olan doğum şeklidir. İşte kadınların normal doğumu tercih etme nedenleri;
- Anne adaylarının doğumu başından sonuna kadar hissetme isteği
- Doğum prosesine duyulan güven
- Kadının kendine ve doğum yapma yeteneğine güven duyması
- Doğumda karşılaşacağı duyguları ile baş edebileceğine olan güven
- Bebeğinin ilk doğduğu anı gözleri ile görme ve hissetme isteği kadınların normal doğumu tercih etme nedenleri arasında yer alıyor.
Normal Doğum Faydaları
Anne İçin Normal Doğum Faydaları
- Normal doğum esnasında herhangi bir anestezi uygulaması yapılmaz. Bu da normal doğumun anne adaylarına sağladığı en büyük avantajdır.
Normal doğum sonrasında annenin ve bebeğin hastanede kalış süreleri kısa olur.
Normal doğum sonrasında sezaryen doğuma göre anne kendini çok daha kolay toparlar.
Doğum sonrasında eski formuna kavuşmak isteyen anne adayları kısa bir süre sonra egzersizlere başlayabilmektedir.
Normal doğum esnasında anestezi uygulaması yapılmadığı için bilinci açık olacak ve bebeğini emzirmeye daha kolay adapte olabilecektir.
Normal doğumda bebek doğar doğmaz annenin kollarına verilir. Bu da bebek ile annenin ilk teması anlamına gelir.
Bebek İçin Normal Doğum Faydaları
- Vajinal yoldan doğan bir bebek için en büyük fayda, annenin ameliyat geçiren bir kadına göre yeni doğan bebeği ile daha erken temasta olabileceğidir.
- Normal doğum sırasında, sürece dahil olan kasların bebeğin ciğerlerinde bulunan sıvıyı sıkma ihtimali daha yüksektir. Bu yararlıdır çünkü doğumda nefes alma problemlerini daha az yaşamaya neden olur..
- Vajinal yolla doğan bebekler aynı zamanda, annelerinin doğum kanalından geçerken, bağışıklık sistemlerini güçlendiren ve bağırsak yollarını koruyabilen erken bir bakteri dozu alırlar.
Bir kadının uzun bir doğumu olmuşsa veya bebek büyükse, risklerden biri, bebeğin doğum sürecinde yaralanabilmesi, yaralı bir kafa derisi veya kırık bir köprücük kemiği ile doğmasıdır.
Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur ?
Hamileliğin son birkaç günü heyecan verici bir zamandır. Ancak muhtemel doğum tarihiniz geçtiğinde, doğumun başlamasını beklemek de stresli olabilir. Belirli bir sorun yoksa, bebek yine de iyi durumdadır.
Hamilelik normal seyrine devam ettiğinde (yaklaşık 40 hafta), hamilelik dönemi olarak adlandırılır. Eğer bir bebek 37 haftalık hamilelikten önce doğarsa, erken doğum olduğu kabul edilir. Çok erken doğmak, bebek için çeşitli riskler taşır. 42 haftadan uzun süren bir hamilelik, uzun süreli veya gecikmiş hamilelik olarak adlandırılır. Bebeğin gecikmesinin sebebi genellikle bilinmemektedir. Bazen genetik yatkınlık (kalıtsal) yüzündendir.
40.haftadan sonra doğmak, nadiren çocuğa zarar verir. Yine de güvenli tarafta olmak için doktorunuz bebeğinizin ne durumda olduğu ile ilgili daha fazla kontrol yapmaya başlayacaktır.
Evde Normal Doğum
Elli yıl önce bebeğinizin evde olması olağandı, ancak son yıllarda çok sayıda anne, hastanede doğum yapmanın en güvenli seçenek olduğunu düşündüğü için evde doğumu seçeneklerinin arasına bile almıyor.
Planlı Bir Evde Doğumun Yararları
Bazı kadınlar stresi azaltan kendi ortamlarında daha rahat hissedebilirler. Doğumda stresi azaltmak, vücudunuzun ürettiği hormon olan Oksitosinin uterusu sıkılaştırmak için sinyaller göndererek daha etkili çalışmasını sağladığı için iyi bir şeydir. Stresiniz varsa, Adrenalin hormonu bu süreci etkileyebilir ve doğumu yavaşlatabilir.
Evde doğum deneyimi size özgüdür.
Tanıdık bir ortamda elde edilen sonuçların, anne ve bebek için faydalı olan ağrı yönetimi için daha az ilaca ihtiyaç duyduğu anlamına gelebilir.
Planlı Bir Evde Doğumun Riskleri
Araştırmalar ve deneyimler bize, evde doğumun birçok kadın için güvenli olduğunu söylese de, bazı durumlarda kadınların gerektiğinde doktorların bulunduğu bir hastanede bebek sahibi olmalarının daha güvenli olacağını söylüyor.
Araştırmalar, ilk kez anne olacak kadınların bebeklerinin komplikasyon riskinin biraz yüksek olduğunu göstermektedir. Planlı bir hastane doğumu için her 1.000 kişide 5 ile 6 bebek arasında komplikasyon meydana gelmektedir. Planlı bir evde doğum için bu her 1.000 kişide 9 ile 10 bebek arasında artmıştır.
Referans:
https://tokatism.saglik.gov.tr/TR,168608/neden-normal-dogum-yapilmali-.html
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/labor-and-delivery/vaginal-birth/
https://www.webmd.com/baby/guide/delivery-methods#1
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.