Genel

Ortalama Kürtaj Fiyatları: Kürtaj Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Bir çocuk sahibi olmak şüphesiz tarif edilemez bir duygudur. Fakat gelişen sağlık problemleri veya aile bireylerinin kendilerini hazır hissetmediği durumlarda kürtaj seçeneği düşünülebilir. Çok sayıda kadın kürtaj konusunda soru sormaya çekinmekte hatta dile getirmekten bile korkmaktadır. Çevrenizde duyduğunuz yanlış ya da eksik bilgiler kafanızın karışmasına sebebiyet verebilir. Hamileliğinizi sonlandırmak için eczaneden satın alabileceğiniz herhangi bir ilaç veya iğne yoktur. Aktarlardan alacağınız bitki kürleri düşük yapmanızı sağlamaz. Gebeliği sonlandırma için tek yöntem kürtajdır. Kürtaj öncesi, uygulaması ve sonrası hakkında doğru ve net bilgilere ulaşmak bu süreci daha kolay geçirmenize yardımcı olacaktır. Sizler için derlediğimiz yazımızda kürtaj fiyatları dahil olmak üzere aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj (tıbbi tahliye), gebenin yazılı izni ile uzman jinekologlar tarafından steril koşullarda çeşitli yöntemlerle, gebenin isteği veya sağlık problemleri sebebiyle gebeliğin zamanından önce sonlandırılmasıdır.

Hangi Durumlarda Kürtaj Uygulanabilir?

  • Annenin kendini psikolojik ve fiziksel olarak hazır hissetmediği şartlarda,
  • Anne karnında ölmüş bir fetüsün tahliyesinde,
  • Yoğun âdet kanamalarının teşhis ve tedavisinde,
  • Rahim içinde kitle şüphesinde kürtaj uygulanabilmektedir.

Kürtaj Ne Zaman Yaptırılabilir? 

10. haftasını geçmeyen gebelikler için kürtaj yaptırılabilir. Yasal süre dışında gerçekleştirilen gebelikler için Türk Ceza Kanunu’nun 100. maddesinde yer alan “Gebelik süresi on haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde, bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.” hükmü uygulanır.

Kürtaj Yasal mıdır?

Gebeliğin isteğe bağlı sonlandırılması kanunlar tarafından belirlenmiştir. Ülkemizde 2827 no’lu Nüfus Planlaması kanunu gereği;

  • Evli kadınlar için eşlerin rızası,
  • Bekar ve 18 yaş üstü kadınlar için partner rızası gerekmeden kendi rızası,
  • Bekar ve 18 yaş altında olan anneler için ise ebeveyn rızası,

ile gebeliğin sonlandırılması 10. haftaya kadar yasaldır. 10. haftayı geçen gebelikler eğer annede hayati risk oluşturuyorsa veya doğacak bebeğin yaşamında ağır mağduriyete sebebiyet verecekse hekim tarafından gerekçeler belirtilerek gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj Öncesi Neler Yapılmalıdır?

  • Hastanın en az 4 saat yemek yememesi ve sıvı almaması (su dahil) gerekmektedir.
  • Hastanın mesanesinin tamamen boş olması gerekmektedir.
  • Hastanın kendini daha rahat hissetmesi ve yardımcı olması için yanında bir refakatçi bulunması tavsiye edilir.

Kürtaj Nasıl Uygulanır?

Kürtaj, uzman jinekologlar tarafından yapılmalıdır. Uzman hekim tarafından öncelikle annenin hem fiziksel hem de psikolojik muayenesi yapılmaktadır. Muayene esnasında genital bir enfeksiyon teşhis edilirse antibiyotik tedavi ile tedaviye başlanır.

Yaygın olarak genel anestezi kürtaj için tercih edilse de lokal anesteziyle de kürtaj yapılabilmektedir.

  1. İşlem öncesi hekiminiz tarafından tam jinekolojik muayene, ultrasonografik değerlendirme, gerekli tahlil ve tetkikler yapılır.
  2. Kürtaj işlemine karar verildikten sonra kişiden yazılı ’’onay belgesi’’ alınır.
  3. Farklı yöntemlerle kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir. Günümüzde en yaygın kullanılan kürtaj yöntemi, vakum kürtaj ya da vakum aspirasyon olarak adlandırılan yöntemdir.
  4. Anestezi şekline hekim ve hasta birlikte karar verir. Kürtajın kişi üzerindeki psikolojik etkileri de göz önünde bulundurularak genellikle genel anestezi tavsiye edilir. Genel anestezi uzman hekim kontrolünde uygulanır. Kürtaj kısa süren bir uygulamadır. 5-10 dakikalık genel anestezi ile uygulama tamamlanabilmektedir.
  5. Uygulama jinekolojik masada yapılır.
  6. Rahim ağzının görülebilmesi için vajinal spekulum yerleştirilir.
  7. Vajina ve rahim ağzı özel bir solüsyonla steril edilir.
  8. Tek dişli ile rahim çekilerek düz hale getirilerek uygulamaya hazırlanır.
  9. Genel anestezi altında gerçekleştirilen uygulamalarda kişi bu aşamaları da hissetmez. Lokal anestezi tercih edilen hastalarda ise bu aşamada lokal anestezik ilaç enjekte edilerek uygulamaya başlanır.
  10. Buji denilen bir alet yardımı ile kişinin gebelik hastasına göre rahim ağzının istenilen açıklığa getirilmesi sağlanır. (dilatasyon)
  11. Daha önce doğum yapan veya gebelik haftası erken olan kişilerde bazen dilatasyona gerek görülmemektedir.
  12. Rahim ağzı genişletildikten sonra özel boyutlardaki, steril kanüller rahim ağzından geçerek rahim boşluğuna ulaşır, kanülün ucu özel enjektöre monte edilmiştir. Negatif basınç sayesinde rahim içi emilerek temizlenir.
  13. Rahim içi tamamen temizlendikten sonra tek dişli dikkatle çıkartılır. Oluşan kanama steril gazlı bezler ile durdurulur. Vajina ve rahim ağzı özel solüsyonla tekrar yıkanır ve spekulum çıkarılır.
  14. Uygulama sonrası parça kalıp kalmadığı ve kanama durumu ultrason ile kontrol edilir.
  15. Kürtaj uygulaması tamamlanır.

Kürtaj Fiyatları Nedir?

Ülkemizde tüm medikal ve cerrahi uygulamalarda olduğu gibi kürtaj işlemi içinde Türk Tabipler Birliğinin ücret politikasına göre fiyatlandırma yapılmaktadır. Kürtaj fiyatları işlemin uygulandığı merkeze, uygulanacağı merkezdeki tıbbi teçhizata, merkezin bilinirliğine, hekim tecrübesine, annenin gebelik süresine göre farklılık gösterebilir.

Kürtaj işlemi sonrası hastanede kalmak gerekmez. Kişi kendi isteğiyle hastanede kalmak isterse ödeyeceği kürtaj fiyatları bu hizmet karşılığında değişecektir. Eğer genel anestezi uygulanacaksa anestezi uzmanının ücreti, ayrıca uygulama öncesi anneye yapılan tahlil ve tetkik ücretleri de kürtaj fiyatlarına dahil edilir.

Kürtaj uygulamaları küçük müdahaleler olduğunda kürtaj fiyatları diğer operasyonalar göre çok yüksek değildir. Ucuz kürtaj başlığı altında kimin yaptığı dahi bilinmeyen, tek kullanımlık ekipmanların tekrar tekrar kullanıldığı, gerekli steriliteye dikkat edilmediği merkez ve kliniklere dikkat edilmelidir. Sizin ve ailenizin sağlığı için uzman hekimlerce kürtaj uygulamasının gerçekleştirilmesi olası riskleri azaltmaktadır.

Kürtaj Sonrası

Operasyon lokal anestezi ile geçekleştirildiyse yaklaşık 15 dakika, genel anestezi ile gerçekleştirildiyse yaklaşık 1-2 saatlik istirahatten sonra günlük yaşama geri dönülmektedir.

Kürtaj sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Tedavi: Hekiminiz tarafından reçete edilen antibiyotik, ağrı kesici ve gerekli görülen durumlarda kanamayı durdurucu ilaçlar kürtaj sonrası meydana gelebilecek etkileri en aza indirgemektedir.
  • Cinsel İlişki: Kürtaj işleminden sonra hafif kanamalar olabileceğinden sağlıklı cinsel ilişki için kanamaların tamamen bitmesinin beklenmesi, yaklaşık 7-10 gün ilişkiden kaçılması tavsiye edilir.
  • Günlük Yaşam: Kürtaj yaygın bilinenin aksine ağrısız ve acısız bir uygulamadır. Hasta günlük yaşantısına devam edebilir. 1 hafta süre ile hastanın ağır işten kaçınması, tempolu spor yapmaması, sauna, hamam gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmaması, tampon kullanmaması önerilir.
  • Regl: Kürtajın ilk günü adet günü olarak sayılır. Bunu takiben 3-4 hafta sonrasında adet görülmektedir. Kürtaj sonrası 40 günü geçen adet görülememesi durumunda hemen hekiminizle iletişimine geçmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Kürtajdan Sonra Tekrar Hamile Kalınabilir mi?

Kürtajın gebelik olasılığını düşürdüğü yanlış bilenen bir söylemdir. Uzman hekim tarafından gerçekleştirilen kürtaj işleminden yaklaşık 15 gün sonra hasta yeniden yumurta üretebilir ve gebe kalabilir.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtaj küçük bir müdahaledir. Uygun koşullarda uzman hekim tarafından gerekli özen gösterilen müdahalelerde en az riskle güvenli bir kürtaj gerçekleştirilmektedir. Yapılan her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajında bazı riskleri olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Rahim delinmesi (Perforasyon): Gebelikte rahim daha yumuşak bir hal alır. Sert bir hareketle kolayca delinebilir. Kürtaj sırasında kullanılan kanüllerin plastik yapıda olması rahmin delinme riskini en aza indirgemektedir. Nadiren de olsa meydana gelebilen küçük delikler kendiliğinden kapanabilirken, yoğun kanamaya sebebiyet veren daha büyük delikler için acil operasyon yapılmalıdır.
  • Enfeksiyon: Kürtaj uygulandıktan sonra ateş akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir.
  • Alerji: Kullanılan ilaçlara, anestezik maddeye veya nadir de olsa uygulamada kullanılan ekipmanlara kaşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Uygun antibiyotiklerle kontrol altına alınır.
  • Gebeliğin devamı: 4-5 haftadan daha erken gebeliklerde çok küçük olan kese vakum ile tam olarak alınmaz. Kürtaj başarısız olur. İkinci bir kürtaj uygulaması gerektirir.
  • Parça kalması (Rest plesenta): Kürtaj sonrasında görülen yoğun kanama parça kaldığının belirtisi olabilir. Ultrasonografi ile kontrolü yapılır, gerekli durumda tekrar kürtaj uygulanır.
  • Yapışıklık (Asherman Sendromu): Kürtaj uygulaması sırasında rahim içi dokusunun fazla alınması veya enfeksiyon sebebi ile rahim içi duvarları birbirine yapışır. Bu durum âdet kanamasında azalmaya, tam adet görememeye ve kısırlığa neden olabilir.

Doktorunuzu Hemen Arayın

Kürtaj sonrasına aşağıdaki durumlardan birine ya da birkaçına sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız.

  • Yüksek ateş
  • Kasıkta şiddetli kramp ve ağrı
  • Aşırı kanama
  • Kötü kokulu akıntı
  • Devam eden gebelik belirtileri  

Referans:

https://www.who.int/health-topics/abortion#tab=tab_1

https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/abortion-termination-of-pregnancy-a-to-z

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago