Doğum hazırlıkları, her anne adayının en çok önemsediği konular arasında yer alır. Doğum çantası, hastane çıkışı gibi ihtiyaçlar, herkes tarafından doğumdan haftalar önce tamamlanır. Peki ya vücudunuzu da doğuma hazırlamaya ne dersiniz? Doğumu kolaylaştıracak perine masajı yöntemleriyle vücudunuzu rahatlatabilir ve normal yolla gerçekleşecek doğumunuzun süresini kısaltabilirsiniz. Perine masajı hakkındaki tüm detayları burada bulabilirsiniz.
Perine Masajı Nedir?
Perine, anüs ile vajina arasındaki bölgeyi ifade etme için kullanılan bir terimdir. Perine bölgesi ortalama 3 cm büyüklüğünde bir bölgedir. Normal doğum esnasında yırtılmalarda genellikle bu bölgede meydana gelmektedir. Bunun dışında normal doğumların bazılarında doğum kesesi yani epizyoyomi, perine bölgesinde meydana gelebilecek kesilerin önlenmesini sağlamak amacı ile gerçekleştirilmektedir. Epizyoyomi sayesinde perine bölgesinde meydana gelen yırtıklar oluşmadan düzgün bir kesi yapılabilmektedir. Doğumdan sonra ise söz konusu kesiler düzgün bir şekilde onarılabilmektedir. Bu doğrultuda söz konusu yırtılmaların önüne geçmek için perine masajı tavsiye edilmektedir. Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz perine masajının doğumu ciddi anlamda kolaylaştırdığını da ifade edebilmek mümkündür.
Perine masajı, doğal yolla doğum yapacak kadınların mutlaka uygulaması gereken hareketler bütünüdür. Hamileliğin son 2 ayında uygulanması durumunda vücudunuzu rahatlatan ve doğuma hazırlayan perine masajı, aynı zamanda doğal doğum sebebiyle yaşayabileceğiniz yırtılmaların da önüne geçer. Vücudunuza esneklik kazandıran ve genital bölge dokularınızı doğuma hazırlayan masaj hareketleri, bu sayede doğal doğum sonrası dikişe ihtiyaç duymanızı engeller. Perine masajı, ismini perine isimli bölgeden alır. Genital bölgenin hemen altında yer alan ve perine ismiyle tanımlanan bölge, masaj hareketlerinin uygulanacağı alandır. Bu noktaya hamileliğinizin son 2 ayında haftada 1 ya da 2 kez perine masajı hareketlerini yapmanız, doğum esnasında bebeğin başının ve vücudunun geçeceği dokulara esneklik ve güç kazandırır. Bu sayede doku yırtılması gibi problemlerin oluşumunu önleyen masaj yöntemi, her kadın tarafından tek başına rahatlıkla uygulanabilir. Perine masajı, son derece güvenli bir işlemdir. Anne ve bebek açısından herhangi bir sağlık riski bulundurmayan masaj yöntemi, yalnızca birkaç dakikada kolayca tamamlanabilir. Peki, perine masajı nasıl yapılır?
Perine Masajı Nasıl Yapılır?
Perine masajı, anüs ile vajina arasında kalan perine bölgesine 10 dakika süre ile uygulanan bir masajdır. Masaj sırasında kayganlaştırıcı kullanılması masajın çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Perine masajının genellikle haftada 4 kere uygulanması önerilmektedir. Ancak kişi zorlanması durumunda bu süreyi indirebilir. Sürenin indirilmesine ek olarak hamile kadının zorlandığı anlarda masajın eş tarafından da yapılması önerilebilir.
Hamile kadınlar için çok büyük bir öneme sahip perine masajına hamileliğin 34. haftasında başlamanız gerekir. 34. haftadan doğum anına kadar sürdürülebilecek olan masaj hijyenik bir şekilde yapılmalıdır.
Perine masajı yapmak için ilk olarak yalnız kalacağınız bir ortam hazırlamanız ve ellerinizi yıkamanız önerilir. Sonrasında yatağınıza uzanarak bacaklarınızı bükmeniz ve açmanız gerekir. Bu esnada vücudunuzun rahat bir pozisyonda olması ve herhangi bir kasılma hissetmemeniz son derece önemlidir. Eğer ihtiyaç duyarsanız belinizi ve sırtınızı ortopedik yastıklarla destekleyebilirsiniz. Sonrasında bir elinizin başparmağını genital bölgenize, diğer başparmağınızı da perine bölgesine yerleştirerek yumuşak hareketlerle masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Masaj esnasında tamamen organik içerikli masaj yağlarından faydalanmanız tavsiye edilir. Perine bölgesindeki parmağınızı yavaşça bastırarak bu noktadaki dokularınızı esnetmeye ve gevşetmeye çalışabilirsiniz. Sonrasında baş parmaklarınızı U harfi şeklinde uzatarak parmaklarınızın değdiği tüm yüzeye bölgesel masaj işlemi uygulayarak seansınızı tamamlayabilirsiniz. Perine masajı yaparken asıl amacınızın hem fiziken hem de psikolojik açıdan rahatlamak olması önerilir. Bu yüzden masajı evde tamamen yalnızken uygulamanız, masaj yaparken sizi rahatlatacak müzikler açmanız ve dilerseniz çeşitli oda kokuları ve tütsülerden faydalanmanız büyük önem taşır. Masaja başlamadan önce hareketler ve masajın size uygunluğu hakkında doktorunuzdan görüş almanız da yarar sağlar.
Perine Masajının Faydaları
Perine masajı, vücudunuzun doğal doğuma hazırlanmasına yardımcı olur ve vajinal dokularınızı normalden daha esnek bir hâle getirir. Doğum esnasında dikiş gerektirecek kadar şiddetli yırtılmalar yaşamanızın önüne geçen perine masajı, aynı zamanda bebeğin güvenliğini de artırır. Perine masajı, daha önce genital bölgesinde yaralanma ya da ameliyat yaşamış kadınlar için de son derece faydalıdır. Yaşadığınız yaralanmaların ve ameliyat izlerinin doğumunuza zarar vermesini önleyen masaj hareketleri, doğum kasılmaları başladıktan sonra yaşayacağınız acıyı da hafifletir. Dokularınızı daha esnek bir hâle getiren masaj, özellikle bebeğin doğum kanalına inmesinden sonraki süreçte daha az acı hissetmenizi sağlayarak sizi rahatlatır. Perine masajının bir diğer faydası da doğumdan sonra iyileşme sürecini hızlandırmasıdır. Doğum komplikasyonları olarak karşılaşabileceğiniz idrar kaçırma, rahim sarkması, cinsel bölge deformasyonu gibi sağlık problemlerinin oluşumunu önleyen perine masajı, doğumdan sadece birkaç gün sonra eski sağlığına kavuşmak isteyen kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Perine masajı seanslarınızın etkilerini haftalık rutin kontrolünüz esnasında kadın doğum uzmanınızla paylaşabilir ve doktorunuzun tavsiyeleriyle masajı daha etkili bir şekilde yapma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
- Perine masajının anne ve çocuk sağlığı açısından önemi büyüktür. Bu anlamda doğum sırasında anneler daha rahat anlar yaşarken çocuğun daha az hasarla doğması da sağlanır.
- Bilimsel araştırmalara göre perine masajı yapan anne adaylarının daha az sağlık problemi ile karşılaştığı ve doğum sırasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadığı belirlenmiştir.
- Perine masajı doğum sırasındaki yırtıkları da minimize ederek annelerin daha az acı hissetmesini sağlar.
Referans:
https://khgm.saglik.gov.tr/TR,65503/22-perine-masaji.html
https://jag.journalagent.com/kuhead/pdfs/KUHEAD_13_3_272_281.pdf
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.