Hamilelik Öncesi

Progesteron Nedir? Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır?

Progesteron nedir? Progesteron hormonu, adet döngüsünün gerçekleşmesini sağlayan ve rahmi doğurganlığa hazırlayan en önemli unsurlardan biridir. Doğurganlık açısından büyük önem taşıyan progesteron, döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı olur ve düşük ihtimalini azaltır. Bu nedenle de hamile kalmak ve sağlıklı bir şekilde doğum yapmak isteyen tüm kadınların vücutlarındaki progesteron hormonu oranlarına dikkat etmeleri önerilir. Peki progesteron kaç olursa hamile kalınır?

Progesteron Nedir?

Progesteron nedir? Kadın vücudunun en önemli hormonlarından biri olan progesteron, adet döngüsü esnasında gerçekleşen yumurtlama evresinde üretilir. Adet döneminin kolay ve rahat bir şekilde geçmesine yardımcı olan hormon, aynı zamanda doğurganlığı da artırır. Tüm vücuttaki kan dolaşımını hızlandıran ve kolaylaştıran progesteron, ayrıca rahmi de hamileliğe hazırlar ve bu sayede embriyonun vücuda tutunmasına olanak tanır. Gebeliğin gerçekleşmesi durumunda ilk 8 hafta boyunca vücuttaki progesteron üretimi artar. Bu süreçte bebeğin anne karnındaki varoluş mücadelesinin en büyük destekçisi konumunda bulunan hormon, anneyi hamilelik sürecine, bebeği ise yaşama hazırlar. Gebeliğin ilk 8 haftasında gerçekleşen düşüklerin önemli bir bölümü, vücutta yeterli progesteron üretilmemesinden kaynaklanır. Progesteron hormonunun hamilelik açısından olmazsa olmaz unsurlardan biri olduğu öne sürüldüğünden progesteron nedir ve progesteron kaç olduğunda hamile kalınır sorusu gebelik planlayan anneler için oldukça belirleyicidir.

Progesteron Nedir veProgesteron Hormonu Ne İşe Yarar?

Progesteron hormonu, kadın metabolizmasını hamileliğe hazırlayan en önemli vücut salgılarından biridir. Ovülasyon sürecinde yumurtalıklardan salgılanan progesteron, döllenmiş embriyonun tutunabilmesi için rahim duvarını kalınlaştırmakla görevlidir. Bu sebeple hamileliğin gerçekleşmesinde olduğu kadar sağlıklı bir şekilde devam etmesinde de etkili olan progesteron, hamilelik gerçekleştiğinde yumurtalıkları durumdan haberdar eder ve rahim bölgesini embriyonun gelişebilmesi için uygun hâle getirmeye başlar. Hamileliğin ilk 8 haftasında yoğunluğu artan progesteron, gebelik boyunca yükselir ve anne karnındaki bebeğin korunmasına yardımcı olur. Bu sebeple kandaki progesteron seviyesi, hamile kalma açısından son derece önemlidir. Olağandan daha düşük seviyelerde progesterona sahip olan kadınlarda yumurtalık ve rahim bölgesi gebeliğe yeterince hazırlanamayabilir ve bu nedenle hamileliğin gerçekleşmesi zorlaşabilir.

Normal Progesteron Değeri Kaç Olmalı?

İdeal progesteron seviyesi, kadının yaşına, sağlık durumuna, menstrüasyon döneminde olup olmadığına ve gebelik bulunup bulunmadığına göre değişiklik gösterir. Adet döneminin başında bulunan ya da menapoz sürecini geçirmiş kadınlarda doğal progesteron seviyesi, 1 ng/mL ya da daha altıdır. Adet döngüsünün ortalarına ulaşmış erişkin kadınların ise 5 ila 20 ng/mL aralığında progesterona sahip olması beklenir. Hamile kaldıktan sonra ise kandaki progesteron seviyesinin düzenli olarak yükselmesi ve her trimester döneminde daha ileri bir noktaya ulaşması gerekir. Hamileliğin birinci trimesterında, yani ilk üç aylık periyotta 11.2 ila 90 ng/mL arasında ölçülen progesteron seviyeleri idealdir. İkinci trimester boyunca progesteron seviyesinin 25.6 ila 89.4 ng/mL arasında ölçülmesi beklenir. Üçüncü trimester sürecinde ise kandaki progesteron miktarının 42.5 ila 48.4 ng/mL arasında sabitlenmesi gerekir. 

Progesteron Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Progesteron, hamileliğin gerçekleşmesini sağlayan unsurlardan biridir ve bu sebeple de vücuttaki progesteronun ideal seviyenin altında olması, hamile kalma ihtimalini son derece düşürür. Progesteron düşüklüğünün belirtileri ise adet düzensizliği, şiddetli baş ağrısı, ani ruh değişiklikleri ve sürekli tekrarlanan düşüklerdir. Progesteron seviyesinin düşmesi, vücuttaki östrojen seviyesinin de artmasına yol açabilir. Bu durum da çözülmesi gereken önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Östrojen artışının en yaygın belirtileri ise kilo alımı, cinsel isteksizlik, miyom oluşumu ve çeşitli safra kesesi rahatsızlıklarıdır. Eğer bu belirtleri gösteriyorsanız, vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurmanız ve hormon sayımlarınızı yaptırmanız önerilir.

Progesteron Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Vücuttaki progesteron hormonunun ideal seviyenin üstünde olması da sağlığınız açısından çeşitli sorunlara yol açabilir. Progesteron hormonunun artışı mide bulantısı, uykusuzluk, halsizlik, göğüslerde hassasiyet, yoğun ödem, ağız içinde yaralanma, baş dönmesi, depresyon gibi sonuçlar doğurabilir. Eğer vücudunuzdaki progesteron seviyesi, progesteron içeren ilaçlar kullanmanız sonucunda gerçekleştiyse, herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek duyulmaz. Vücudunuz, bir süre sonra kendiliğinden dengeye gelir. Östrojen hormonunun azalması durumunda yaşanan progesteron yüksekliği için ise mutlaka doktorunuza danışmanız ve gerekli tetkik ve müdahaleleri talep etmeniz önerilir.

Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır? Progesteron Nedir?

18-40 yaşları arasındaki kadınlar için ideal progesteron seviyesi, normal düzeyde ve adet sürecinin ilk gününde 0.2 ile 1.4 ng/ml arasıdır. 2 haftalık yumurtlama fazında ise vücuttaki progesteron oranının 4 ila 25 ng/ml arasında olması beklenir. Eğer yumurtlama sürecinde progesteron değerleriniz bu aralığın içindeyse, bu günlerde hamile kalma ihtimaliniz son derece yüksektir. Progesteron hormonu, hamilelik boyunca da yükselen bir grafik çizer. Birinci trimester olarak adlandırılan ilk üç aylık süreçteki ideal progesteron seviyesi, 11,2 ila 90 ng/ml arasıdır. İkinci trimester döneminde progesteron hormonunun daha da artması ve 25,6 ila 89,4 ng/ml arasına çıkması beklenir. Üçüncü trimester döneminde ise 48 ila 300 ng/ml arası idealdir. İdeal aralıkların daha üstünde seyreden progesteron salgılaması, genellikle bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez ve sağlığınız açısından bir tehlike oluşturmaz. Progesteron değerlerinin hamilelik sürecinde düşmesi ise dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Özellikle ilk trimester boyunca progesteron hormonunun ideal seviyenin altında seyretmesi, düşük riskini artırır. Bu nedenle hekiminiz bu dönemde progesteron salgılamanızı hızlandıracak ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir.

Progesteron Nedir?

Progesteron Testi Nasıl Yapılır?

Progesteron testi, son derece basit bir işlemle gerçekleştirilir. Kolunuzdan alınacak bir ünite kan, testin gerçekleştirilmesi için yeterlidir. Alınan numune kan, laboratuvar ortamında santrifüj cihazında tetkik edilir ve kanınızdaki progesteron seviyesi hesaplanır. Kan testinizin sonuçları referans aralığında çıkarsa, bu durum progesteron açısından herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir. Referans aralığının çok üstünde ya da çok altında bir seviye tespit edilmesi durumunda ise progesteron yüksekliğine ya da düşüklüğüne hükmedilebilir. Kimi durumlarda kandaki progesteron seviyesi referans aralığına göre az miktar düşük ya da yüksek çıkabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz farklı testler yaptırmanızı talep edebilir.

Referans:

https://cihanbeylidh.saglik.gov.tr/TR,360447/test-rehberi.html

https://www.healthline.com/health/womens-health/low-progesterone#:~:text=Progesterone%20helps%20to%20regulate%20your,levels%20drop%20and%20menstruation%20begins.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago