Doğum

Sezaryen İzi Nedir?

Sezaryen izi, adından da anlaşıldığı gibi sezaryen ile doğum yapan annelerde doğum sonrasında kalan izdir. Sezaryen doğum, annenin alt karın bölgesinin ve rahim duvarının bir kesi yardımı ile açılarak bebeğin ve plasentanın dışarıya çıkarılması şeklinde açıklayabilmektedir. Alt karın bölgesine kesi yapıldığı için sezaryen doğum sonrasında sezaryen izi kalabilmektedir. Sezaryen izi; sezaryen yarası ve sezaryen kesisi olarak da adlandırılabilmektedir. Sezaryen sırasında deriye ve rahim duvarına iki kesi yapılır. Bunlarda deriye yapılan kesiler iz olarak kalabilmektedir. Sezaryen doğum, normal doğuma göre çok daha kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor olsa da sonrasında iz kalacak olması anne adaylarının sezaryenden kaçmasına neden olabilmektedir. Peki, sezaryen izi nasıl iyileşir?

Sezaryen İzi Nasıl İyileşir?

Sezaryen doğum sonlandırılırken son dikişler atılır ve yara düz bir çizgi şekline getirilerek üzeri temizlenir. Daha sonra ise flaster ile yaranın üstü kapatılır. Sezaryen doğumdan sonra flaster açılarak yara, antiseptik solüsyonlar ile güzel bir şekilde temizlenir. Sezaryen yarası genellikle bir gün sonra açık bırakılabilmektedir. Ancak doktor, yaranın durumuna göre iki gün daha kapatılması gerektiğine karar verebilir.

Sezaryen yarasının düz ve kuru görünmesi gerekmektedir. Yaranın çevresinde şişlik ya da kızarıklık olması normal değildir. Bunun yanı sıra sezaryen izinde akıntı ve benzeri durumlar görülürse mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Sezaryen sonrasında hassasiyet genellikle 6 hafta içerisinde kaybolur. Bu süre içerisinde dokular ve rahim kasları toparlanır ve normale döner. Yara zaman içerisinde ince bir çizgi şeklinde kalır. Kadınların %5’inde keloid reaksiyon görülebilmektedir. Sezaryen sonrasında keloid oluşması durumunda lazer v.b. yöntemler ile sezaryen izi ortadan kaldırılabilmektedir. Eğer sezaryen öncesinde farklı yaralarda da keloid oluştuysa doktorunuza bildirmelisiniz.

Sezaryen İzini Etkileyen Faktörler

  • Yaş, sezaryen izini etkileyen en önemli faktördür. Yaş ilerledikçe sezaryen izinin iyileşme süresi de artmaktadır.
  • Sezaryen izini etkileyen bir diğer faktör genetik faktördür. Aile üyelerinde skar oluşumuna yatkınlık varsa yaranın iyileşme süresi artacaktır.
  • Büyük ve derin kesiler iyileşme süresinin artmasına neden olmaktadır . Bu yaralarda daha fazla iz kalabilmektedir.

Referans:

https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/prepping-for-pregnancy/faint-line-pregnancy-test/

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/lohusalik_rehber.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago