Sezeryan ameliyatı sonrasında yeniden toparlanmak biraz zaman alır. Üstelik siz toparlanmaya çalışırken, bakmanız gereken bir de yeni ve dünyalar tatlısı bebeğiniz dünyaya gelmiştir. Hal böyle olunca kendinizi bir anda yoğun, yorucu ve ağrılı bir temponun içinde bulabilirsiniz. Ancak tüm bu zorlukların sizi sezeryan sonrası ilişki konusunda yıldırmasına izin vermemelisiniz.
Sezeryan ameliyatı çeşitli sebepler ile normal doğumun gerçekleşmesinin sakıncalı olduğu durumlarda uygulanarak bebeğin dünyaya getirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Sezeryan ameliyat ile gerçekleşen doğumlardan sonraki süreç, anneler için biraz zorlu geçebilir.
İçindekiler
Sezeryan Ameliyatları Sonrası Neler Yaşanır?
Sezeryan ameliyatlarını karın ameliyatlarına benzetebilirsiniz, çünkü süreç diğer karın ameliyatları gibi işler. Ameliyat sonrasında karın kaslarında ve dikiş yerlerinde ağrı hissedilir. Güldüğünüzde, ağladığınızda, eğilirken, uzanırken, otururken ya da kalkarken de dikiş yerlerinde ve karnınızda ağrı hissedebilir veya sızı duyabilirsiniz. Hissettiğiniz bu ağrılar son derece normaldir.
Ancak bu süreç içinde ağır işlerden kaçınmanız ve bedeninizi çok zorlamamanız önemlidir. Aksi halde dikişlerinizin açılması tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sezeryan sonrasında dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da, hijyeninizdir. Ameliyattan sonra yara yeriniz tamamen iyileşene kadar temizliğinize daha çok özen göstermeniz gerekir. Çünkü ameliyat yaranız kapanana kadar enfeksiyona açık bir haldedir. Merak etmeyin, bu süre çok uzun sürmez. Yaranız ortalama bir hafta içinde kapanıp, iki ya da üç hafta içinde de tamamen iyileşmiş olacaktır. Bu süre boyunca yaranızın bakımını dikkatli bir şekilde yapmaya gayret etmelisiniz.
Bu sürenin ardından normal yaşantınıza geri dönmeniz mümkündür. Ancak bu, vücudunuzun cinsel ilişkiye hazır olduğu anlamına gelmez. Bunun için az da olsa biraz daha zamana ihtiyacınız vardır. Peki, sezeryan sonrası ilişki yaşamaya ne zaman başlayabilirsiniz?
Sezeryan Sonra İlişki Ne Zaman Yaşanmalıdır?
Ameliyat yaranız, doğumdan sonra ortalama üç hafta içerisinde tamamen iyileşir. Ancak rahim ağzınız (serviks) henüz kapanmamış olur. Rahminiz yeniden eski boyutuna ulaşıncaya dek, vajinal kanamalar yaşayabilirsiniz ve bu durum doğumdan ortalama altı hafta sonrasına kadar sürebilir.
Bu süreci tamamladıktan sonra doğum uzmanınıza muayene olarak onun da onayını aldıktan sonra güvenle cinsel ilişki yaşamaya başlayabilirsiniz.
Sezeryandan Kısa Süre Sonra Cinsel İlişki Yaşanır mı?
Bazı çiftler, daha kısa süre içinde cinsel birliktelik yaşamak isteyebilirler. Eğer ortalama altı haftadan daha önce ve doktorunuza muayene olup onayını almadan cinsel ilişki yaşarsanız, bazı sorunlar yaşamanız kaçınılmazdır.
Örneğin, rahim ağzı henüz açık olduğu için, bakterilerin rahminize ulaşması çok kolay olacaktır. Bu da sizi enfeksiyona açık bir hale getirecektir. Ayrıca vajinal kanamalarınız da henüz bitmemiş olacaktır. Tüm bu sebepler nedeniyle, doğum uzmanınızın da onayıyla altı haftalık bir ara vermeniz en doğrusudur.
Sezeryan Sonrası İlişkide Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Doğumdan sonra zaman zaman ameliyat yaranızın olduğu bölgede ağrı duyabilirsiniz. Bu nedenle karın bölgenizi zorlayacak pozisyonlar denememeniz yararınıza olacaktır. Mesela misyoner pozisyonundan bir süre uzak kalmanız bu süreçte daha iyi tercihtir.
- Bir süre vajinanızda kuruluk sorunu yaşayabilirsiniz. Bu kuruluğun sebebi, östrojen seviyenizin azalmasıdır. Ancak bu sadece geçici bir durumdur. Bu yüzden endişelenmenize gerek yoktur. Doktorunuzun tavsiye edeceği bir kayganlaştırıcı ile bu sorunun üstesinden kolayca gelmeniz mümkündür. Üstelik kayganlaştırıcı sayesinde hem ilişki sırasında ağrı hissetmenizin önüne geçmiş hem de vajinanızda olası bir zedelenme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
- Bebeğinizin bir kardeşi olmasını planlıyor olsanız bile, bir süre doğum kontrol yöntemlerini uygulamanızı tavsiye ederiz. Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, iki hamilelik arasında en az iki yıl süre bırakılması önerilmektedir. Bu sırada emzirmeye devam ediyor oluşunuzun hamile kalmanızı önlemeyeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Hangi doğum kontrol yöntemini tercih etmeniz gerektiğine doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz.
- Sezeryan sonrası cinsel birlikteliğe yeniden başlarken, ilk zamanlar ön sevişme süresini biraz daha uzun tutmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde doğum sonrasında hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendinizi cinsel ilişkiye hazırlamış olursunuz.
- Kegel egzersizlerinin sadece normal doğum sonrasında önerildiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak sezeryan ameliyatının ardından da vajinal kaslarınızı güçlendirmek adına kegel egzersizleri yapabilirsiniz. Bağırsaklar, rahim ve mesaneyi desteklemesi görevi nedeniyle vajinal kasların güçlendirilmesi son derece önemlidir. Kegel egzersizleri sayesinde vajinal kaslarınızı kontrol altına alabilir ve ilişki sırasında ağrı yaşama ihtimalini azaltmış olursunuz. Üstelik bu sayede vücudunuzun daha hızlı toparlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Sezeryan Sonrası İlişki İstediğinde Azalma Yaşanır mı?
Doğum sonrasında çiftler arasında ebeveynlik rollerinin daha ağır bastığı bir dönem yaşanabilir. Bu çok normaldir, çünkü artık sizin bakımınıza ve ilginize muhtaç bir bebeğiniz vardır. Ancak bu durumun partnerinize ve cinsel birlikteliğinize olan ilginizin azalmasına yol açmasına izin vermemeniz gerekir.
Yine de doğumu hangi yöntem ile gerçekleştirmiş olursanız olun, sonraki üç ay boyunca bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Sezeryan doğum sonrasında yaranızın kapanması ve tamamen iyileşmesi biraz zaman alacaktır. Buna ek olarak çeşitli sebepler ile cinsel isteğinizde azalma hissedebilirsiniz.
Sezeryan sonrası ilişki isteğinizde azalma hissetmenizin nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Hamilelik ve doğum gibi sebeplerle yaşadığınız hormonal değişimler
- Emziriyor olmanız nedeniyle östrojen seviyesindeki düşüş
- Östrojen seviyesindeki düşüşün vajinada kuruluğa sebep olması
- Sezeryan ameliyat sonrası yaşadığınız ağrı
- Devam eden vajinal kanamalar
- Cinsel ilişki sırasında ağrı duyabileceğiniz endişesi
- Yorgun ve uykusuz günler
- İlk kez anne oluyorsanız bebeğinizin bakımı ile ilgili duyduğunuz kaygılar
- Lohusa depresyonu
Bunlar gibi psikolojik ve fizyolojik durumlar yaşıyor olmanız oldukça normaldir ve geçici bir durumdur. Ancak üç aydan daha uzun sürmesi halinde partnerinizin de desteği ile birlikte bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.
Sezeryan doğum sonrası toparlanma sürecinde ihtiyacınız olan tüm bilgi ve önerileri CiciÇocuk sayfalarında bulabilirsiniz.
Kaynakça: